Рішення
від 16.10.2008 по справі 8/136-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/136-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

16 жовтня 2008 р.           Справа 8/136-08

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю "Горизонт - 5" (с. Ставки, Піщанського району , Вінницької області, код ЄДРПОУ 33680639; адреса представника: вул. Козицького , 15, м. Вінниця, 21050)   

до:Піщанської районної державної адміністрації Вінницької області (вул. Леніна , 36, смт. Піщанка, Вінницької області )

   Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах в особі Вінницької регіональної філії (вул. Соборна, 15а, м. Вінниця, 21050)  

про визнання договору оренди землі від 25.04.2007р. укладеним і дійсним, а також спонукання другого відповідача зареєструвати договір оренди

Головуючий суддя          

Cекретар судового засідання  

Представники

          позивача :   не з'явився

          відповідача : не з'явився

відповідача 2: Россахатський О.І., за дорученням

ВСТАНОВИВ :

Заявлено позов про визнання договору оренди землі від 25.04.07 р. укладеним і дійсним та спонукання другого відповідача - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах в особі Вінницької регіональної філії  зареєструвати договір оренди землі від 25.04.07 р. шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Представник позивача без поважних причин в засідання суду не з'явився. Вимог ухвали суду від 01.08.08 р. не виконав. Матеріалів , які вимагались цією ухвалою суду в засідання не надав та не надіслав. Позивача про час та день розгляду було повідомлено завчасно та належним чином - ухвалою суду від 01.08.08 р. отримання якої позивачем стверджується поштовим повідомлення про вручення.

Представник першого відповідача також в засідання суду без поважних причин не з'явився. Вимог ухвали суду також не виконав. Матеріалів , які вимагались ухвалою суду від 01.08.08 р. , необхідних для розгляду справи по суті та прийняти рішення , суду в засідання не надав та не надіслав. Про час та день розгляду першого відповідача було повідомлено завчасно та належним чином - ухвалою суду від 01.08.08 р. вручення якої відповідачу стверджується поштовим повідомленням про вручення.

Представник другого відповідача в запереченнях на позовну заяву та в засіданні суду проти позову позивача заперечує на тій підставі, що  згідно до частини першої ст. 124 Земельного кодексу України , передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. Виходячи з матеріалів справи, позивач мав намір укласти та зареєструвати договір оренди земельних ділянок при відсутності такого  акту.

Крім цього, керівництво філії вимушене було відмовити товариству в реєстрації зазначеного договору оренди на земельні ділянки з приводу того, що на цьому документі була відсутня печатка Піщанської районної державної адміністрації, як того вимагають Інструкція про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку, право постійного користування та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України по земельних ресурсах від 04.05.1999 р. № 43 та постанова КМУ від 02.04.2002 р. 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою». Також одним із суттєвих порушень в цьому договорі оренди є те, що адміністрація ТОВ «Горизонт-5» в одному договорі оренди зазначає 24 земельні ділянки з окремими кадастровими номерами та за різним функційним призначенням, які мають бути передані цьому підприємству в оренду. В тексті договору зазначається, що в оренду передаються не витребувані паї, землі  запасу та господарські двори, що є грубим порушенням з боку адміністрації товариства п.п.1-4 типового договору оренди землі затвердженого постановою КМУ.

По клопотанню представника  другого відповідача  справа розглядалась без технічної фіксації судового процесу.

Розглянувши матеріали справи , давши їм оцінку , заслухавши представника другого відповідача  судом встановлено , що в задоволенні позову необхідно відмовити виходячи з наступного:

Відповідно до ст. 13 Закону України " Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України. (ст. 14 Закону України " Про оренду землі").

Статтею 15  Закону України " Про оренду землі" визначено істотні умову договору оренди землі , які мають обов'язково бути передбачені в договорі оренди , зокрема: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 Закону України " Про оренду землі" є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону (ч. 2. ст. 15 Закону)

Згідно з ч. 4 ст. 15 Закону невід'ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

Укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону. (ч. 2 ст. 16 Закону, ст. 124 Земельного кодексу України). Передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі. (ст. 17 Закону).

На підставі ст. 18 Закону договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації. (ст. 20 Закону).

Відповідно до п. 1.7. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі затвердженої наказом Держкомзему у України від 04.05.1999, № 43 договір оренди землі на земельну ділянку, що перебуває у державній або комунальній власності, укладається між відповідною державною адміністрацією, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, Кабінетом Міністрів України у межах їх повноважень або органом місцевого самоврядування: сільською, селищною, міською радами та особою, яка бажає одержати земельну ділянку в оренду.

Судом встановлено , що 25.04.08 р. між позивачем та першим відповідачем  було укладено договір оренди землі в якому сторони , в порушення типової форми договорів оренди затвердженої Постановою КМУ № 220  від 03.03.2004 року , не передбачили істотних умов договору оренди землі , які є обов'язковими, а саме : не передбачили місця розташування земельної ділянки, умов використання та цільове призначення земельної ділянки, умови збереження орендованої земельної ділянки , умови і строки  передачі земельної ділянки орендарю.

Тому, по цим обставинам судом не може бути визнано договір від 25.04.08 р. підписаний між позивачем та першим відповідачем дійсним.

Як зазначалось вище, відповідно до ст. 93 , 124 Земельного кодексу України , ст. 16 Закону  укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

При вивченні матеріалів справи судом встановлено , що сторонами не надано суду доказів прийняття  першим відповідачем рішення про виділення позивачу в оренду землі. На проекті договору в графі "Орендодавець" поставлено підпис невідомою особою, який не завірений печаткою. Таким чином , проект договору, укладеного між позивачем та першим відповідачем 25.04.08 р. є тільки наміром сторін по договору на укладення договору оренди після прийняття відповідного рішення першим відповідачем.

Судом встановлено , що відповідно до Інструкція про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку, право постійного користування та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України по земельних ресурсах від 04.05.1999 р. № 43 та постанова КМУ від 02.04.2002 р. 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» договір оренди повинен бути підписаний орендодавцем (державною адміністрацією) та скріплений печаткою  орендодавця (державної адміністрації).

При вивченні договору оренди від 25.04.08 р. судом встановлено , що він не скріплений печаткою Піщанської районної державної адміністрації , що не дає можливості на думку суду зробити висновок про те , що цей договір підписаний належною посадовою особою від імені орендодавця.

Відповідно  до ст. 33 ГПК України  сторони самостійно обґрунтовують свої вимоги і заперечення  поданими суду доказами.

Тому , враховуючи все вищевикладене , суд не може визнати даний договір оренди від 25.04.08 р. підписаний між першим відповідачем та позивачем укладеним і дійсним та спонукати другого відповідача - Державне підприємство "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах в особі Вінницької регіональної філії  зареєструвати договір оренди землі від 25.04.07 р. шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації, оскільки даний договір не відповідає вимог чинного законодавства . Тому в позові позивачу по вищезазначеним і фактичним обставинам необхідно відмовити. Судові витрати по позову слід віднести за рахунок позивача відповідно до ст. 49 ГПК України.

          Керуючись ст. ст. 614 ЦК України, ст. ст. 14-20 Закону України " Про оренду землі", ст. 93,124 Земельного кодексу України, ст.ст. 33, 44, 49, 75, 82, 84, 85, 115 та ст.  116 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ :

В позові відмовити.

Судові витрати покласти на позивача.

Суддя                                              

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  17 жовтня 2008 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - відповідачу 1

4 - відповідачу 2

Дата ухвалення рішення16.10.2008
Оприлюднено31.10.2008

Судовий реєстр по справі —8/136-08

Рішення від 21.05.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 10.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 26.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 28.11.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Атанова Т.О.

Ухвала від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 13.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 26.09.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 04.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 23.07.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні