Постанова
від 20.03.2012 по справі 2а/0270/955/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Вінниця

20 березня 2012 р. Справа № 2а/0270/955/12

Вінницький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді:Богонос а Михайла Богдановича,

розглянувши в порядку пись мового провадження матеріал и справи

за позовом: відділення вико навчої дирекції Фонду соціал ьного страхування від нещасн их випадків на виробництві т а професійних захворювань у Тростянецькому районі Вінни цької області

до: відкритого акціонерно го товариства "Тростянецьке хлібоприймальне підприємст во"

про: стягнення заборговано сті

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружног о адміністративного суду над ійшла позовна заява відділен ня виконавчої дирекції Фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань у Тростянецькому район і Вінницької області до відк ритого акціонерного товарис тва "Тростянецьке хлібоприйм альне підприємство" про стяг нення заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані тим, що станом на день звернен ня до суду за відповідачем ра хується заборгованість за 2003 рік по сплаті страхових внес ків на Фонд соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України у Тр остянецькому районі в сумі 2769 2,46 грн.

Ухвалою Вінницького окруж ного адміністративного суду від 05.03.2012р. відкрито провадженн я у справі.

В судове засідання, признач ене на 13.03.2012 та 20.03.2012 р., представни к позивача не з'явився, надав д о суду заяву про розгляд спра ви без його участі (вх.№ 5849).

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся з невідомих суду причин. Пр о дату, час та місце розгляду с прави повідомлений завчасно та належним чином, шляхом нап равлення ухвали про відкритт я провадження на адресу, що вк азана в позовній заяві, проте конверт повернувся до суду і з позначкою: “за зазначеною а дресою не значиться”(а.с.28).

Відповідно до частини 8 стат ті 35 КАС України, вважається, щ о повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена з а адресою, внесеною до відпов ідного державного реєстру, а бо за адресою, яка зазначена ї ї представником, і це підтвер джується підписом відповідн ої особи. Оскільки повістки н аправлені відповідачу реком ендованим листом за адресою, вказаною в довідці про включ ення до Єдиного державного р еєстру підприємств організа цій України, судом вжито всі п ередбачені КАС України заход и для повідомлення відповід ача належним чином про час і м ісце розгляду судової справи з метою забезпечення його уч асті або участі повноважного представника для реалізації ним права судового захисту с воїх прав та інтересів.

За приписами частини 11 стат ті 35 КАС України, у разі поверн ення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена а дресату з незалежних від суд у причин, вважається, що така п овістка вручена належним чин ом.

Відповідно до ч. 6 статті 128 КА С України, якщо немає перешко д для розгляду справи у судов ому засіданні, визначених ці єю статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у спр аві, хоча і були належним чино м повідомлені про дату,час і м ісце судового розгляду, суд м ає право розглянути справу у письмовому провадженні у ра зі відсутності потреби заслу хати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикладене, с уд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідом лення Відповідача належним ч ином про час, дату і місце розг ляду судової справи з його уч астю та реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши надані докази, су д приходить до висновку, що по зов підлягає задоволенню з н аступних підстав.

Як вбачається з довідки № 1565 ВАТ "Тростянецьке ХПП" вкл ючений до єдиного державного реєстру підприємств та орга нізацій України 19.03.1998 року (а.с. 6) .

Відповідно до ст. 15 Закону Ук раїни "Про загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування від нещасного випадку на виробництві та професійн ого захворювання, що спричин или втрату працездатності" с трахування здійснюється Фон дом соціального страхування від нещасних випадків та про фесійних захворювань Україн и.

Згідно ч.2 п.1 ст. 46 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне соціальне стр ахування від нещасного випад ку на виробництві та професі йного захворювання, які спри чинили втрату працездатност і", фінансування Фонду соціал ьного страхування від нещас них випадків здійснюється за рахунок внесків роботодавці в для підприємств з віднесен ням на валові витрати виробн ицтва, для бюджетних установ та організацій з асигнувань , виділених на їх утримання та забезпечення.

Статтею 5 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування від нещасного випадку на виробн ицтві та професійного захвор ювання, які спричинили втрат у працездатності" передбачен о, що одним з основних принцип ів страхування від нещасного випадку є обов'язковість спл ати страхувальником страхов их внесків.

З 1 січня 2011 року набрав чин ності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування".

Відповідно до п. 7 Прикінцев их та перехідних положень За кону України "Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування", суми внесків , нарахованих на загальнообо в'язкове державне соціальне страхування на випадок безро біття, загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державн е соціальне страхування від нещасного випадку на виробни цтві та професійного захворю вання, які спричинили втрату працездатності, строк сплат и яких не настав на 1 січня 2011 ро ку, та суми нарахованого збор у на обов'язкове державне пен сійне страхування до 1 січня 20 04 року, строк сплати яких не на став на 1 січня 2011 року, не сплач ені станом на 1 січня 2011 року, пі длягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Згідно з п.п. 2.1. п. 2 Порядку стя гнення та обліку заборговано сті зі сплати страхових внес ків до Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України, за твердженого постановою прав ління Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України № 31 ві д 30.11.2010р., стягнення заборговано сті зі сплати страхових внес ків за загальнообов'язковим державним соціальним страху ванням від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або н е сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внескі в, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і контроль з а правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхов их внесків, застосування фін ансових санкцій на період до повного стягнення заборгова ності зі сплати страхових вн есків до Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України ( далі - Фонд) та надання страхув альниками за підсумками 2010 ро ку розрахункової відомості п ро нарахування і перерахуван ня страхових внесків та витр ачання коштів Фонду і відомо сті розподілу чисельності пр ацівників, річного фактичног о обсягу реалізованої продук ції (робіт, послуг) за видами е кономічної діяльності здійс нюються відповідно до Інстру кції про порядок перерахуван ня, обліку та витрачання стра хових коштів Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни, затвердженої постановою правління Фонду від 12 липня 2007 року N 36, зареєстрованої в Мін істерстві юстиції України 1 с ерпня 2007 року за N 867/14134 (далі Інстр укція).

Станом на 01.01.2012 року за відпов ідачем рахується заборгован ість в сумі 27692,46 грн, що складаєт ься з недоїмкив сумі 22880,46 грн та суми страхових внесків стро к сплати яких не настав - 4812 грн (а.с.4).

Згідно зі ст. 45 Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я від нещасного випадку на ви робництві та професійного за хворювання, які спричинили в трату працездатності" (в реда кції чинній на момент виникн ення спірних правовідносин), роботодавець (страхувальник ) зобов'язаний своєчасно та п овністю сплачувати в устано вленому порядку страхові вн ески до Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві.

Відповідно до ст. 52 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання від нещасного випадку на виробництві та професійно го захворювання, які спричин или втрату працездатності", с трахувальник несе відповіда льність за шкоду, заподіяну з астрахованому або Фонду соці ального страхування від неща сних випадків внаслідок неви конання своїх обов'язків із с трахування від нещасного вип адку, відповідно до закону.

Відповідно до п. 5.8 вищезазн аченої Інструкції, при стягн енні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не застосовуються. Сплата (пога шення) пені здійснюється у та кому самому порядку, як і недо їмки. У разі, коли страхуваль ник має несплачені суми недо їмки, пені і штрафних санкцій та здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці сум и зараховуються шляхом перер озподілу такої сплаченої сум и в рахунок сплати недоїмки, п ені та штрафних санкцій у пор ядку календарної черговості їх виникнення.

Беручи до уваги те, що заявл ену до стягнення суму заборг ованості в розмірі 27692,46 ВАТ "Тро стянецьке ХПП" у встановлені строки до бюджету не сплатил о, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджує ться матеріалами справи, док азів її погашення станом на д ень розгляду справи не надан о, суд приходить до висновку п ро обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Відповідно до статті 71 КАС У країни кожна сторона повин на довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення.

Суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС Укр аїни).

На підставі викладеного, вр аховуючи, що позов підтвердж ений матеріалами справи, ві дповідачем не спростований, тому підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

адміністративний позо в задовольнити.

Стягнути з ВАТ "Тростянецьк е хлібоприймальне підприємс тво" (24300, вул.1 Травня,26, смт Тростя нець, Вінницька область, ЄДРП ОУ 00953289, р/р 260034010 в ВОД "Райфайзен ба нк "Аваль", МФО 302247 )на користь ві дділення відділення виконав чої дирекції Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворовань у Тро стянецькому районі Вінницьк ої області (23400, вул.Наконечного ,9, смт Тростянець, Вінницька о бласть, р/р 37170003000895 в УДКС у Тростя нецькому районі, МФО 802015, ЄДРПО У 25937669) заборгованість із сплат и страхових внесків у сумі 27692,4 6 (двадцять сім тисяч шістсот д ев'яносто дві гривні сорок ші сть копійок).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному с т. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Суддя Бог оніс Михайло Богданович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.03.2012
Оприлюднено27.03.2012
Номер документу22084121
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/955/12

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 18.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 04.03.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 25.02.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 25.02.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 17.02.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 07.02.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Постанова від 20.03.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 05.03.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні