Постанова
від 02.04.2012 по справі 5004/207/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БАНКРУТОМ

"02" квітня 2012 р. Справа № 5004/207/12

за заявою управління П енсійного фонду України в мі сті Луцьку Волинської област і, м. Луцьк

до Волинського державн ого виробничого монтажно-пус коналагоджувального підпри ємства, м. Луцьк

про визнання банкрутом

Суддя Войціх овський В.А.

за участю представник ів:

від заявника: ОСОБА_1. - головний спеціаліст юрискон сульт (дов. від 03.01.2012р. №01/09-11)

від боржника: не з' явил ись

в судовому засіданні взяв участь: ОСОБА_2 - головни й спеціаліст сектору з питан ь банкрутства Головного упра вління юстиції у Волинській області (дов. від 15.02.2012р. №06/264)

СУДОМ ВСТАНОВЛЕНО:

29 лютого 2012 року Управління Пенсійного фонду України в м істі Луцьку Волинської облас ті звернулось до господарськ ого суду із заявою (а.с. 4-6) про ви знання банкрутом Волинськог о державного виробничого мон тажно-пусконалагоджувально го підприємства відповідно д о ст. 52 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Підставою для подання відп овідної заяви до суду визнач алась наявність у Волинськог о державного виробничого мон тажно-пусконалагоджувально го підприємства заборговано сті по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій за 2008-2011 ро ки, призначених відповідно д о пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня", недоїмки по страхових вне сках та фінансових санкціях за період 2002-2006 років всього в за гальній сумі 51876,84 грн., неспромо жність боржника виконати сво ї зобов' язання щодо сплати обов' язкових платежів біль ше трьох місяців після наста ння встановленого строку для їх сплати, неподання боржник ом протягом тривалого період у до органів Пенсійного фонд у України згідно із законода вством матеріалів обов' язк ової звітності, а також існув ання інших ознак, що свідчать про відсутність підприємниц ької діяльності Волинського державного виробничого монт ажно-пусконалагоджувальног о підприємства.

Ухвалою господарського су ду від 01.03.2012р. за заявою Управлі ння Пенсійного фонду України в місті Луцьку Волинської об ласті було порушено провадже ння у справі про визнання бан крутом Волинського державно го виробничого монтажно-пуск оналагоджувального підприє мства, введено мораторій на з адоволення всіх вимог кредит орів, заборонено посадовим о собам підприємства вчиняти п евні дії, накладено заборону на відчуження основних засо бів, іншого майна боржника, ро зпорядження коштами тощо.

Одночасно з цим ухвалою суд у від 01.03.2012р. було:

- залучено до участі у справ і Державний орган з питань ба нкрутства - Головне управлі ння юстиції у Волинській обл асті;

- зобов' язано Міністерств о аграрної політики та продо вольства України, як орган уп равління майном Волинського державного виробничого монт ажно-пусконалагоджувальног о підприємства, надати суду п исьмові пояснення по суті за яви Управління Пенсійного фо нду України в місті Луцьку Во линської області про визнанн я зазначеного підприємства б анкрутом, повідомити суд з пр иводу наявності на балансі п ідприємства рухомого та неру хомого майна (активів), здійсн ення боржником господарсько ї діяльності, щодо можливост і приватизації підприємства та виключення останнього з п ереліку підприємств, які не п ідлягають приватизації, пові домити суд про можливість ор гану управління майном боржн ика в межах заходів щодо запо бігання його банкрутству, в п орядку, визначеному ст. 3 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом", на дати останньому фінансову до помогу в розмірі, достатньом у для погашення існуючих зоб ов' язань боржника перед кре диторами, у тому числі зобов' язань щодо сплати податків і зборів (обов' язкових плате жів) і відновлення платоспро можності боржника (проведенн я досудової санації).

- зобов' язано регіональне відділення фонду Державного майна України по Волинській області надати господарсько му суду інформацію відносно наявності на балансі (у відан ні, розпорядженні) Волинсько го державного виробничого мо нтажно-пусконалагоджувальн ого підприємства нерухомого майна.

Ухвалою від 19.03.2012р. розгляд сп рави відкладався у зв' язку з невиконанням боржником та органом управління майном пі дприємства-боржника вимог су ду (неподання витребуваних д окументів).

В судовому засіданні предс тавник Управління Пенсійног о фонду України в місті Луцьк у (пояснення №2365/09-11 від 28.09.2012р. - а. с. 87) засвідчив, що за Волинськи м державним виробничим монта жно-пусконалагоджувальним п ідприємством станом на 28.02.2012р. р ахувалось 51876,84 грн. заборгован ості по відшкодуванню фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій за 2008-2011 р оки, недоїмки по страхових вн есках та фінансових санкціях за період 2002-2006 років, із зазнач еної загальної заборгованос ті безспірним є борг на суму 43 268,30 грн., решта заборгованості - 8608,54 грн. підтверджується акт ами управління про результат и планових перевірок, картка ми особового рахунку страхув альника юридичної особи, роз рахунками суми страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння та ін.

При цьому представник іні ціюючого кредитора просить с уд за наслідками судового за сідання відкрити щодо Волинс ького державного виробничог о монтажно-пусконалагоджува льного підприємства ліквіда ційну процедуру, визнати заз начене підприємство банкрут ом, ліквідатором боржника пр изначити арбітражного керую чого Пасічника О.О.

В судовому засіданні предс тавник сектору з питань банк рутства Головного управлінн я юстиції у Волинській облас ті з приводу заяви Управлінн я Пенсійного фонду України в місті Луцьку та визнання бан крутом Волинського державно го виробничого монтажно-пуск оналагоджувального підприє мства не заперечив, запропон увавши при цьому для розгляд у суду та подальшого признач ення ліквідаторами банкруту ючого підприємства кандидат ури арбітражних керуючих Пас ічника О.О. та Рабана М.Т. (клопо тання №2095-06-6/06 від 14.03.2012р. - а.с. 88-89).

На виконання вимог ухвали г осподарського суду від 01.03.2012р. п ро порушення провадження у с праві листом №10-06-438 від 16.03.2012р. (а.с. 72) регіональне відділення фон ду Державного майна України по Волинській області повідо мило суд про те, що Волинське д ержавне виробниче монтажно-п усконалагоджувальне підпри ємство не входить до сфери уп равління регіонального відд ілення у зв' язку з чим у оста ннього відсутня інформація в ідносно наявності на балансі (у віданні, розпорядженні) заз наченого підприємства нерух омого майна.

Волинське державне вироб ниче монтажно-пусконалагодж увальне підприємство в судов е засідання повноважного пре дставника не направило, заяв у управління Пенсійного фонд у України у місті Луцьку не сп ростувало.

Направлені на юридичну: м. Л уцьк, вул. Данила Галицького, 5 , а також фактичну: м. Луцьк, вул . Кондзелевича, 1, адреси боржн ика рекомендованою кореспон денцією ухвали про відкладен ня розгляду справи були пове рнуті до суду без вручення ад ресату з підстав "за закінчен ням терміну зберігання" (відм ітки поштового відділення зв ' язку на конвертах рекоменд ованої кореспонденції - а.с. 81-86).

Справа господарським суд ом розглядається за відсутно сті представника Волинськог о державного виробничого мон тажно-пусконалагоджувально го підприємства виходячи з т их обставин, що Постановою Ка бінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270 "Про затвердження пра вил надання послуг поштового зв'язку", а саме п. 99 даної Поста нови, визначено, що рекомендо вані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані по штові листи з позначкою "Судо ва повістка", вручаються адре сату, а в разі його відсутност і - повнолітньому члену сім' ї. У разі відсутності адресат а, або повнолітніх членів йог о сім' ї до абонентської пош тової скриньки адресата вкла дається повідомлення про над ходження зазначеного реєстр ованого поштового відправле ння. Таким чином, примірник по відомлення про вручення реко мендованої кореспонденції, п овернутий органами зв' язку з позначкою "відсутній за міс цем проживання", з урахування м конкретних обставин справи , може вважатися належним док азом виконання господарськи м судом обов' язку щодо пові домлення учасників судового процесу про вчинення цим суд ом певних процесуальних дій.

При цьому судом взято до у ваги, що у відповідності до до лучених до матеріалів справи (а.с. 47-55, 66, 71) Статуту від 15.11.1995р., Свід оцтва про державну реєстраці ю від 06.12.1995р. №05450021, довідки управл іння статистики №1547 від 15.07.2003р. п ро включення до ЄДРПОУ, надан ої державним реєстратором ви конавчого комітету Луцької м іської ради Грабко А.В. довідк и від 14.03.2012р. з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, н аданого Головним управління м статистики у Волинській об ласті витягу з ЄДРПОУ від 16.03.2012р ., Волинське державне виробни че монтажно-пусконалагоджув альне підприємство з ідентиф ікаційним кодом 05450021 зареєстро ване в якості юридичної особ и у відповідності до рішення виконавчого комітету Луцько ї міської ради №479-РВ/3167.00 від 06.12.1995р . за адресою: м. Луцьк, вул. Данил а Галицького, 5.

На день та час розгляду сп рави в суді Міністерством аг рарної політики та продоволь ства України, як органом упра вління майном Волинського де ржавного виробничого монтаж но-пусконалагоджувального п ідприємства, що вбачається і з Статуту підприємства, затв ердженого Міністерством сіл ьського господарства і продо вольства України (на той час) 1 5.11.1995р., а також із наданого Голо вним управлінням статистики у Волинській області витяго м з Єдиного державного реєст ру підприємств та організаці й України від 16.03.2012р. №5-07/03, вимоги ухвали господарського суду від 19.03.2012р. про відкладення розг ляду справи, зокрема, в частин і подання суду витребуваних документів, матеріалів та по яснень, виконано не було.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України якщо відзив на поз овну заяву та витребувані су дом документи не подані, спра ву може бути розглянуто за на явними в ній документами.

Оскільки обставини щодо не можливості розгляду справи п о суті без представника борж ника в судовому засіданні ві дсутні, суд розглядає справу за наявними в справі матеріа лами відповідно до положень ст. 75 ГПК України.

Водночас згідно з ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов' язан і добросовісно користуватис я належними їм процесуальним и правами, виявляти взаємну п овагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої ст орони, вживати заходів до все бічного, повного та об' єкти вного дослідження всіх обста вин справи. У разі неподання у часником судового процесу з неповажних причин або без по відомлення причин матеріалі в та інших доказів, витребува них господарським судом, ост анній може здійснити розгляд справи за наявними в ній мате ріалами та доказами (інформа ційний лист Вищого господарс ького суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140 "Про деякі питання запобіг ання зловживанню процесуаль ними правами у господарськом у судочинстві").

Присутні в судовому засіда нні представник ініціюючого кредитора та державного орг ану з питань банкрутства з пр иводу розгляду справи за від сутності представника підпр иємства-боржника не заперечи ли.

З долучених ініціюючим кр едитором до матеріалів справ и документів вбачається, що у правлінням Пенсійного фонду України в місті Луцьку прово дилась робота по примусовому стягненню з Волинського дер жавного виробничого монтажн о-пусконалагоджувального пі дприємства наявної у останнь ого заборгованості по відшко дуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій, а також недоїмки по с трахових внесках та фінансов их санкціях.

Так у відповідності до поло жень чинного законодавства У країни ініціюючим кредиторо м для примусового стягнення з боржника сум заборгованост ей до другого відділу Держав ної виконавчої служби Луцько го міського управління юстиц ії було направлено відповідн і виконавчі документи: вимог и управління Пенсійного фонд у України в місті Луцьку №Ю-80У від 01.02.2007р. на суму боргу 3714,32 грн., №Ю-1904У від 04.11.2010р. на суму боргу 5486,4 8 грн., рішення №782 від 05.11.2010р. на ст ягнення штрафу та пені в розм ірі 12142,90 грн., рішення №783 від 05.11.2010р . на суму штрафу та пені 7523,56 грн. , виконавчі листи Волинськог о окружного адміністративно го суду №2а-17911 від 04.06.2009р. на суму 173 0,76 грн., №493 від 18.05.2010р. на суму 5894,73 грн ., №2а-0370/1435 від 27.07.2011р. на суму 6775,55 грн.

Постановами другого відді лу Державної виконавчої служ би Луцького міського управлі ння юстиції (а.с. 29-33) за зазначен ими виконавчими документами було відкрито виконавчі про вадження.

Разом з тим, постановами дру гого відділу Державної викон авчої служби Луцького місько го управління юстиції від 23.11.20 09р., від 26.04.2011р. та від 29.12.2011р. (а.с. 34-37,39, 41 ) зазначені виконавчі докуме нти було повернено стягувачу без подальшого виконання.

При цьому державними викон авцями було встановлено, що з гідно відповідних актів держ авних виконавців боржник за адресою: м. Луцьк, вул. Кондзел евича, 1, відсутній. Майна, на як е згідно закону можна зверну ти стягнення, та яке належить боржнику на праві власності за даною адресою не виявлено . Згідно актів державних вико навців боржник за адресою: м. Л уцьк, вул. Д. Галицького, 5, відсу тній. Майна, на яке згідно зако ну можна звернути стягнення, та яке належить боржнику на п раві власності за даною адре сою не виявлено. Кошти на відк ритих рахунках у банківських установах відсутні. Згідно в итягів з електронного реєстр у суб' єктів підприємницько ї діяльності боржник зареєст рований за адресою: м. Луцьк, в ул. Д. Галицького, 5. Згідно відп овіді КП "Волинське обласне б юро технічної інвентаризаці ї" нерухоме майно за адресами : м. Луцьк, вул. Кондзелевича, 1, т а м. Луцьк, вул. Д. Галицького, 5, т а згідно електронного реєстр у прав власності нерухоме ма йно за боржником в межах Воли нської області не зареєстров ане. Згідно пояснень директо ра підприємства боржник з 2007 р оку фінансово-господарської діяльності не проводить.

Поруч з цим державними вико навцями в процесі здійснення примусового виконання викон авчих документів було встано влено, що іншого майна, що нале жить боржнику, не виявлено і з дійснені державними виконав цями заходи щодо розшуку так ого майна виявилися безрезул ьтатними. На майно боржника (в тому числі майно, право власн ості, якого виникне в майбутн ьому) накладено арешт та огол ошено заборону на його відчу ження, про що в Єдиному реєстр і заборон внесено відповідні записи.

Актами державного виконав ця другого відділу Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції за 2010-2011 роки (а.с. 25-27) було встанов лено, що з метою перевірки май нового стану Волинського дер жавного виробничого монтажн о-пусконалагоджувального пі дприємства державними викон авцями було здійснено виходи за місцем державної реєстра ції підприємства. За адресою : м. Луцьк, вул. Д. Галицького, 5, зн аходиться багатоквартирний житловий будинок. Майна, на як е згідно закону можна зверну ти стягнення, за даною адресо ю не виявлено. За вказаною адр есою підприємство-боржник ор ендувало приміщення, котре в подальшому звільнило, місце знаходження підприємства не відоме.

За результатами розгляду н аданих господарському суду і ніціюючим кредитором докуме нтів судом було встановлено, що станом на 28.02.2012р. у Волинсько го державного виробничого мо нтажно-пусконалагоджувальн ого підприємства існувала за боргованість по відшкодуван ню фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій за 2008-2011 роки, призначених ві дповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 З акону України "Про пенсійне з абезпечення", недоїмки по стр ахових внесках та фінансових санкціях за період 2002-2006 років в сього в загальній сумі 51876,84 грн .

Дана заборгованість виник ла в результаті самостійного визначення боржником зобов' язань сум страхових внесків, а також на підставі застосув ання штрафної санкції та пен і до боржника за несвоєчасну сплату страхових внесків та в результаті невідшкодуванн я фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій.

Однак, із зазначеної загаль ної заборгованості 51876,84 грн. бе зспірним та таким, що підтвер джується відповідними викон авчими документами, є борг на суму 39553,98 грн., решта заборгован ості - 12322,86 грн. не носить безсп ірного характеру, оскільки п итання щодо стягнення цієї с уми в порядку виконавчого пр овадження кредитором не ініц іювалось.

Одночасно з цим ознакою, що свідчить про відсутність пі дприємницької (господарсько ї) діяльності боржника є те, що в розрахунку сум страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання, що підлягали сплаті за грудень 2010 року, відсутні будь -які нарахування, тобто платн иком безпосередньо було пода но звіт без числових показни ків, а також без даних щодо кіл ькості застрахованих осіб у даному звітному періоді.

Згідно картки особового ра хунку Волинського державног о виробничого монтажно-пуско налагоджувального підприєм ства, 15 серпня 2005 року до управл іння ПФУ у м. Луцьку надійшла с ума в розмірі 458,19 грн., інших над ходжень (платежів) грошових а ктивів у період 2005-2012 років плат ником здійснено не було.

Викладені обставини в суку пності свідчать про те, що Вол инське державне виробниче мо нтажно-пусконалагоджувальн е підприємство тривалий час не здійснює будь-якої господ арської чи іншої підприємниц ької діяльності.

Після порушення господарс ьким судом провадження у дан ій справі на адресу суду заяв від інших кредиторів щодо по рушення провадження у справі про банкрутство Волинського державного виробничого монт ажно-пусконалагоджувальног о підприємства не надходило.

У відповідності до положен ь ст. 52 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом" у разі, якщо громадян ин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юри дичної особи відсутні за її м ісцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протяго м року до органів державної п одаткової служби згідно із з аконодавством податкових де кларацій, документів бухгалт ерської звітності, а також за наявності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпри ємницької діяльності боржни ка, заява про порушення справ и про банкрутство відсутньог о боржника може бути подана к редитором незалежно від розм іру його вимог до боржника та строку виконання зобов' яза нь. Господарський суд у двоти жневий строк з дня винесення ухвали про порушення провад ження у справі про банкрутст во відсутнього боржника вино сить постанову про визнання відсутнього боржника банкру том, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквід атором ініціюючого кредитор а за згодою останнього.

Враховуючи викладені обст авини, господарський суд вва жає, що з метою виявлення всіх кредиторів боржника, забезп ечення їх майнових інтересів , у даній справі необхідно вве сти ліквідаційну процедуру, призначити ліквідатора, а та кож зобов' язати заявника по дати до офіційних друкованих органів оголошення про пору шення справи про банкрутство Волинського державного виро бничого монтажно-пусконалаг оджувального підприємства т а визнання останнього банкру том, у відповідності до ч. 2 ст. 2 3 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том".

Ліквідатором Волинського державного виробничого монт ажно-пусконалагоджувальног о підприємства суд вважає за необхідне призначити арбітр ажного керуючого Пасічника О лександра Олексійовича (ліце нзія Державного департамент у з питань банкрутства серії НОМЕР_1 від 10.01.2011р.)

При цьому судом були врахов ані надані державним органом з питань банкрутства - Голо вним управлінням юстиції у В олинській області пропозиці ї, заявлені ініціюючим креди тором клопотання, здійснена арбітражним керуючим на адре су суду заява від 19.03.2012р. №01 (а.с. 73), а також факт належного викон ання арбітражним керуючим Па січником О.О. у справах про бан крутство суб' єктів господа рювання, котрі знаходились (з находяться) в провадженні го сподарського суду, своїх обо в' язків, освіта, досвід та ор ганізаційно-технічні можлив ості арбітражного керуючого .

На підставі викладеног о, враховуючи відсутність ма йна, коштів на рахунках боржн ика, що свідчить про відсутні сть його господарської діяль ності, керуючись ст.ст. 22, 23, 52 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати майнові вим оги управління Пенсійного фо нду України в місті Луцьку Во линської області, м. Луцьк на с уму доведених у встановленом у порядку безспірних вимог 4326 8 грн. 30 коп.

2. Визнати банкрутом Воли нське державне виробниче мон тажно-пусконалагоджувальне підприємство (м. Луцьк, вул. Да нила Галицького, 5, код ЄДРПОУ 05450021).

3. Відкрити ліквідаційну пр оцедуру.

4. Ліквідатором Волинського державного виробничого монт ажно-пусконалагоджувальног о підприємства признач ити арбітражного керуючого Пасічника Олександра Олек сійовича (АДРЕСА_1, іденти фікаційний номер НОМЕР_2, ліцензія Державного департа менту з питань банкрутства с ерії НОМЕР_1 від 10.01.2011р.)

5. Зобов' язати управління Пенсійного фонду України в м істі Луцьку Волинської облас ті в десятиденний термін з дня прийняття постанови п одати до офіційних друковани х органів оголошення про виз нання банкрутом Волинського державного виробничого монт ажно-пусконалагоджувальног о підприємства (м. Луцьк, вул. Д анила Галицького, 5, код ЄДРПОУ 05450021) та відкриття ліквідаційн ої процедури.

Газетне оголошення повин не містити повне найменуванн я боржника, його юридичну (пош тову) адреси, банківські рекв ізити, найменування та адрес у господарського суду, номер справи, відомості про ліквід атора. Примірник газети з опу блікованим оголошенням пода ти суду до 25.04.2012р.

6. Зобов' язати ліквідато ра подати господарському суд у реєстр вимог кредиторів, зв іт про свою діяльність, підтв ерджуючі документи до останн іх. Проміжні звіти про викона ну роботу подавати господарс ькому суду щомісячно.

7. Примірник постанови дл я відома та виконання направ ити:

- Управлінню Пенсійного ф онду України в місті Луцьку В олинської області;

- Волинському державному ви робничому монтажно-пусконал агоджувальному підприємств у;

- Міністерству аграрної пол ітики та продовольства Украї ни;

- Департаменту нотаріату, ба нкрутства та функціонування центрального засвідчувальн ого органу Міністерства юсти ції України;

- Головному управлінню юсти ції у Волинській області;

- сектору з питань банкрутст ва Головного управління юсти ції у Волинській області;

- регіональному відділенню фонду Державного майна Укра їни по Волинській області.

- Луцькій об' єднаній держа вній податковій інспекції;

- відділу державної виконав чої служби Луцького міського управління юстиції;

- державному реєстратору Ві дділу державної реєстрації с уб' єктів господарювання Лу цької міської ради;

- ліквідатору Пасічн ику О.О.

Суддя В. А. Войці ховський

Дата ухвалення рішення02.04.2012
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22356101
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/207/12

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Постанова від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні