Ухвала
від 18.04.2013 по справі 5004/207/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"18" квітня 2013 р. Справа № 5004/207/12 за заявою управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку Волинської області, м. Луцьк

до Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства, м. Луцьк

про визнання банкрутом

Суддя Войціховський В.А.

за участю представників:

Пасічник О.О. - ліквідатор

Зубач П.В. - начальник юридичного відділу управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку (дов. №2425/09-07 від 25.03.2013р.)

Семенова Н.М. - представник Головного управління юстиції у Волинській області (дов. №06-26/33 від 03.01.2013р.)

Суть спору: управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку Волинської області звернулось до господарського суду із заявою про визнання банкрутом Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Підставою для подання відповідної заяви до суду визначалась наявність у Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за 2008-2011 роки, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", недоїмки по страхових внесках та фінансових санкціях за період 2002-2006 років всього в загальній сумі 51 876,84 грн., неспроможність боржника виконати свої зобов'язання щодо сплати обов'язкових платежів більше трьох місяців після настання встановленого строку для їх сплати, неподання боржником протягом тривалого періоду до органів Пенсійного фонду України згідно із законодавством матеріалів обов'язкової звітності, а також існування інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства.

Ухвалою господарського суду від 01.03.2012р. за заявою управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку було порушено провадження у справі про банкрутство Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства, введено мораторій на задоволення всіх вимог кредиторів, заборонено посадовим особам підприємства вчиняти певні дії, накладено заборону на відчуження основних засобів, іншого майна боржника, розпорядження коштами тощо.

Цією ж ухвалою було залучено до участі у справі державний орган з питань банкрутства - Головне управління юстиції у Волинській області та зобов'язано Міністерство аграрної політики та продовольства України, як орган управління майном підприємства-боржника, надати суду письмові пояснення по суті заяви кредитора про визнання підприємства банкрутом, повідомити суд з приводу наявності на балансі підприємства рухомого та нерухомого майна, здійснення боржником господарської діяльності, а також повідомити суд про можливість органу управління майном боржника в межах заходів щодо запобігання його банкрутству, в порядку, визначеному ст. 3 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", надати останньому фінансову допомогу в розмірі, достатньому для погашення існуючих зобов'язань боржника перед кредиторами, у тому числі зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) і відновлення платоспроможності боржника.

Постановою суду від 02.04.2012р. Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство (м. Луцьк, вул. Данила Галицького, 5, код ЄДРПОУ 05450021) було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором підприємства призначено арбітражного керуючого Пасічника Олександра Олексійовича (м. Луцьк, вул. Гордіюк, 20а /90, ідентифікаційний номер 2874206033, ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії АВ №547985 від 10.01.2011р.), визнано майнові вимоги ініціюючого кредитора на суму доведених у встановленому порядку безспірних вимог 43 268,30 грн.

Ухвалою від 02.04.2013р. за клопотанням ліквідатора Пасічника О.О. строк ліквідаційної процедури боржника та відповідні повноваження ліквідатора було продовжено на шість місяців до 02.10.2013р.

Ліквідатор Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства Пасічник О.О., призначений постановою суду від 02.04.2012р., за результатами своєї роботи представив суду ліквідаційний баланс та звіт про роботу ліквідатора.

Ухвалою суду від 08.04.2013р. розгляд ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора було призначено в судовому засіданні на 18.04.2013р.

Присутній в судовому засіданні ліквідатор надавши суду додаткові документи до свого звіту заявив клопотання про затвердження представленого звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства, ліквідацію зазначеної юридичної особи та припинення у зв'язку з цим провадження у справі.

Присутні в судовому засіданні представники Управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку та державного органу з питань банкрутства - Головного управління юстиції у Волинській області з приводу відповідних клопотань ліквідатора Пасічника О.О., затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу підприємства-банкрута не заперечили.

Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство в судове засідання повноважного представника не направило, заяву ліквідатора щодо затвердження ліквідаційного балансу не спростувало, хоча про день, час та місце розгляду справи в суді повідомлялось належним чином.

Кредитори, котрі у встановленому порядку в місячний термін з моменту опублікування відповідного оголошення в офіційному друкованому органі подали на адресу господарського суду заяви про визнання грошових вимог до боржника (Волинське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Луцький міський центр зайнятості, Луцька об'єднана державна податкова інспекція Волинської області Державної податкової служби, а також відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку) з приводу звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства заперечень не подали, стосовно затвердження останніх, ліквідації юридичної особи-боржника та припинення провадження у справі не заперечили, повноважних представників в судове засідання не направили.

Міністерство аграрної політики та продовольства України, як орган управління майном Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства письмових пояснень з приводу заяви ліквідатора не подало, щодо можливості органу управління майном боржника в межах заходів щодо запобігання його банкрутству, в порядку, визначеному ст. 3 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", надати останньому фінансову допомогу в розмірі, достатньому для погашення існуючих зобов'язань боржника перед кредиторами, у тому числі зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) і відновлення платоспроможності боржника господарський суд та ліквідатора не повідомило.

Заслухавши пояснення ліквідатора, представника ініціюючого кредитора та державного органу з питань банкрутства, дослідивши матеріали справи та додатково долучені ліквідатором до останньої документи, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до долучених до матеріалів справи затвердженого Міністерством сільського господарства і продовольства України (на даний час Міністерство аграрної політики та продовольства України) 15.11.1995р. та зареєстрованого у виконавчому комітеті Луцької міської ради 06.12.1995р. Статуту, Свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності №05450021 від 06.12.1995р., довідки Волинського обласного управління статистики №1547 від 15.07.2003р., інформаційної довідки Головного управління статистики у Волинській області від 24.05.2012р. №50-03/3/03, Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство (з ідентифікаційним кодом 05450021), як правонаступник Волинського обласного спеціалізованого виробничого монтажно-пусконалагоджувального управління, було зареєстроване в якості юридичної особи у відповідності до рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 21.12.1993р. за адресою: м. Луцьк, вул. Данила Галицького, 5, включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та діє на підставі Статуту.

Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство не здійснює будь-якої господарської та іншої підприємницької діяльності протягом тривалого часу, неспроможне виконати грошові зобов'язання щодо сплати заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за 2008-2011 роки, недоїмки по страхових внесках та фінансових санкціях за період 2002-2006 років, платником яких воно є, більше трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати. Підприємство неспроможне виконати свої зобов'язання і перед іншими державними цільовими фондами, зокрема, в частині сплати сум податків, зборів, інших обов'язкових платежів.

З долучених ініціюючим кредитором до матеріалів справи документів вбачається, що управлінням Пенсійного фонду України в місті Луцьку, проводилась робота по примусовому стягненню з боржника наявної заборгованості зі сплати обов'язкових платежів.

Так, ініціюючим кредитором для примусового стягнення з боржника сум заборгованостей до другого відділу ДВС Луцького МУЮ направлялись відповідні виконавчі документи: вимоги управління Пенсійного фонду України в місті Луцьку №Ю-80У від 01.02.2007р. на суму боргу 3714,32 грн., №Ю-1904У від 04.11.2010р. на суму боргу 5486,48 грн., рішення №782 від 05.11.2010р. на стягнення штрафу та пені в розмірі 12142,90 грн., рішення №783 від 05.11.2010р. на суму штрафу та пені 7523,56 грн., виконавчі листи Волинського окружного адміністративного суду №2а-17911 від 04.06.2009р. на суму 1730,76 грн., №493 від 18.05.2010р. на суму 5894,73 грн., №2а-0370/1435 від 27.07.2011р. на суму 6775,55 грн.

Постановами другого відділу Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції за зазначеними виконавчими документами було відкрито виконавчі провадження.

Постановами другого відділу ДВС Луцького МУЮ від 23.11.2009р., від 26.04.2011р. та від 29.12.2011р. зазначені виконавчі документи було повернено стягувачу без подальшого виконання. При цьому державними виконавцями було встановлено, що згідно відповідних актів державних виконавців боржник за адресою: м. Луцьк, вул. Кондзелевича, 1, відсутній. Майна, на яке згідно закону можна звернути стягнення, та яке належить боржнику на праві власності за даною адресою не виявлено. Згідно актів державних виконавців боржник за адресою: м. Луцьк, вул. Д. Галицького, 5, відсутній. Майна, на яке згідно закону можна звернути стягнення, та яке належить боржнику на праві власності за даною адресою не виявлено. Кошти на відкритих рахунках у банківських установах відсутні. Згідно витягів з електронного реєстру суб'єктів підприємницької діяльності боржник зареєстрований за адресою: м. Луцьк, вул. Д. Галицького, 5. Згідно відповіді КП "Волинське обласне бюро технічної інвентаризації" нерухоме майно за адресами: м. Луцьк, вул. Кондзелевича, 1, та м. Луцьк, вул. Д. Галицького, 5, та згідно електронного реєстру прав власності нерухоме майно за боржником в межах Волинської області не зареєстроване. Згідно пояснень директора підприємства боржник з 2007 року фінансово-господарської діяльності не проводить.

Поруч з цим державними виконавцями було встановлено, що іншого майна, що належить боржнику, не виявлено, здійснені виконавцями заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними. На майно боржника (в тому числі майно, право власності, якого виникне в майбутньому) накладено арешт та оголошено заборону на його відчуження, про що в Єдиному реєстрі заборон внесено відповідні записи.

Актами державного виконавця ДВС Луцького МУЮ за 2010-2011 роки було встановлено, що з метою перевірки майнового стану Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства державними виконавцями було здійснено виходи за місцем державної реєстрації підприємства. За адресою: м. Луцьк, вул. Д. Галицького, 5, знаходиться багатоквартирний житловий будинок. Майна, на яке згідно закону можна звернути стягнення, за даною адресою не виявлено. За вказаною адресою підприємство-боржник орендувало приміщення, котре в подальшому звільнило, місце знаходження підприємства невідоме.

Таким чином, державними виконавцями ще в процесі здійснення примусового виконання виконавчих документів було встановлено, що майна, що належить боржнику, не виявлено і здійснені державними виконавцями заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними.

У визначений законодавством місячний термін після публікації оголошення в газеті "Голос України" №70 (5320) від 18.04.2012р. до ліквідатора та господарського суду надійшли заяви про визнання грошових вимог до боржника від наступних кредиторів та у наступних розмірах:

- Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 350,51 грн.;

- Луцького міського центру зайнятості на суму 808,65 грн.;

- Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби на суму 236,83 грн.;

- відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку на суму 178 107,97 грн.

Ліквідатором було здійснено додаткові заходи щодо встановлення місцезнаходження Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства та його засновника, розшуку боржника, виявлення всіх видів його майнових активів (майна та майнових прав), розшуку печаток, штампів, документів первинного бухгалтерського обліку, фінансової та статистичної звітності, керівника підприємства, належного оформлення ліквідаційної процедури.

Ліквідатором встановлено, що директором підприємства є Чубай Анатолій Денисович, який був призначений на посаду 02.08.2001р. згідно з наказом №2-К від 25.07.2001р. Українського виробничого об'єднання "Ремтехенергомонтажналадка", структурного підрозділу Міністерства сільського господарства і продовольства України.

Директору Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства було вручено лист №07 від 16.04.2012р. із проханням надати всю наявну фінансову, податкову, бухгалтерську, статистичну та іншу господарську документацію підприємства, а також його передавальний баланс.

На зазначений лист ліквідатором 26.07.2012р. було отримано відповідь з котрої вбачається, що Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство понад сім років не здійснює будь-якої господарської діяльності, господарські договори підприємством не укладались також у зв'язку із відсутністю господарської діяльності, на підприємстві існує заборгованість із виплати заробітної плати працівникам в розмірі 53 786,32 грн.

Також директором підприємства було надано ліквідатору передавальний баланс станом на 19.07.2012р. з котрого вбачається, що із майна на балансі підприємства обліковується приміщення виробничої бази площею 300 кв.м., яке знаходиться в м. Ківерці по вул. Жукова, 21в . Право власності на об'єкт нерухомості за підприємством було визнано згідно з рішенням господарського суду Волинської області від 02.04.2008р. у справі №1/87-75.

Ліквідатором встановлено, що у державній в реєстрації права власності Волинському державному виробничому монтажно-пусконалагоджувальному підприємству на вказане приміщення виробничої бази комунальним підприємством "Волинське обласне бюро технічної інвентаризації" було відмовлено, зокрема, з тих підстав, що право власності на даний об'єкт нерухомості вже зареєстрований за іншою особою, у підприємства-банкрута відсутні будь-які, як правовстановлюючі документи на даний об'єкт нерухомості, так і технічний паспорт, який підтверджував би характеристики будівлі.

Поруч з цим встановлено, що згадане приміщення зареєстроване в реєстрі нерухомого майна за відкритим акціонерним товариством "Ківерцівський райагропостач". З відповіді від 19.03.2013р., наданої ліквідатору ВАТ "Ківерцівський райагропостач", вбачається, що згадане приміщення використовує дане товариство, яке є його власником, з моменту його створення шляхом перетворення державного підприємства у відкрите акціонерне товариство, згідно Указу Президента України "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від 26.11.1994 р. №699/94.

При цьому ВАТ "Ківерцівський райагропостач" було повідомлено, що за адресою: м. Ківерці, вул. Жукова, 21в , знаходиться не приміщення виробничої бази, загальною площею 300 кв.м., власником якого себе вважає Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство, а приміщення "Блок допоміжних служб (А-2)", загальною площею 457,2 кв.м., власником якого є ВАТ "Ківерцівський райагропостач". Згадане приміщення було передано у власність ВАТ "Ківерцівський райагропостач" Регіональним відділенням ФДМУ по Волинській області згідно наказів №618 від 01.12.1995р., №403 від 28.05.1996р. та №79 від 02.02.1998р. На виконання цих наказів, у відповідності до акту прийняття-передачі майна державного підприємства від 20.05.1998р. Регіональним відділенням ФДМУ по Волинській області у власність ВАТ "Ківерцівський райагропостач" було передано об'єкти нерухомого майна, які знаходяться за адресою м. Ківерці, вул. Жукова, 21, Ківерцівського державного підприємства матеріально-технічного забезпечення "Райагропостач", згідно переліку, в якому вказано і приміщення "Блок допоміжних служб (А-2)".

Відповідно з цього часу у ВАТ "Ківерцівський райагропостач" виникло право власності на вказане нерухоме майно, яке останнім було зареєстровано у встановленому законом порядку 16.05.2007р., про що КП "Волинське ОБТІ" було видано Витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно за №14567497 від 16.05.2007р. та виготовлено технічний паспорт. При виготовлені правовстановлюючих документів на об'єкти нерухомого майна було призначено для розпізнання адреси приміщень з додаванням букв, так, зокрема, приміщенню "Блок допоміжних служб (А-2)" присвоєно адресу: м. Ківерці, вул. Жукова, 21в .

Товариство "Ківерцівський райагропостач" по сьогоднішній день, використовує будівлю у своїй господарській діяльності. Земельна ділянка, на якій розташоване приміщення знаходиться в користуванні ВАТ "Ківерцівський райагропостач" на підставі Державного акту на право постійного користування землею.

Вищевикладене в сукупності свідчить про те, що власником згаданого приміщення виступає ВАТ "Ківерцівський райагропостач".

Таким чином, на момент прийняття господарським судом Волинської області рішення від 02.04.2008р. у справі №1/87-75, яким визнано за Волинським державним виробничим монтажно-пусконалагоджувальним підприємством право власності на приміщення виробничої бази площею 300 кв.м. у м. Ківерці по вул. Жукова, 21в , право власності на дану будівлю було зареєстроване за ВАТ "Ківерцівський райагропостач".

Ліквідатором в процесі виконання відповідних повноважень здійснювалось звернення до суду із заявою про перегляд рішення господарського суду Волинської області від 02.04.2008р. у справі №1/87-75 за нововиявленими обставинами та його скасування.

Ухвалою господарського суду від 03.04.2013р. відповідну заяву було повернуто заявнику без розгляду на тій підставі, що згідно ст. 112 ГПК України заява про перегляд рішення за нововиявленими обставинами може бути подана до суду не пізніше трьох років з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Судом враховано, що ліквідатором цілком підставно не було включено до ліквідаційної маси підприємства-банкрута приміщення виробничої бази площею 300 кв.м. у м. Ківерці по вул. Жукова, 21в .

При цьому судом взято до уваги, що Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство у встановленому законодавством порядку не зареєструвало за собою право власності на об'єкт нерухомості згідно рішення господарського суду від 02.04.2008р. у справі №1/87-75, а відтак не було і не є власником відповідного нерухомого майна.

Поруч з цим судом враховано, що у відповідності до наданої ліквідатору директором підприємства-банкрута інформації, приміщення виробничої бази, яке обліковується на балансі Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства та приміщення "Блок допоміжних служб (А-2)", власником якого є ВАТ "Ківерцівський райагропостач", є однією будівлею технічної документації на приміщення у підприємства не було, за час перебування його на посаді директора підприємство знаходилося в частині будівлі, іншу частину займало ВАТ "Ківерцівський райагропостач", підприємство також займало металевий склад, який був знесений вже близько 10 років тому через аварійність.

Ліквідатором також встановлено, що будь-яке інше майно у Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства відсутнє, що також вбачається із долученого до матеріалів справи передавального балансу станом на 19.07.2012р. на даний час підприємство господарської діяльності не здійснює, на підприємстві ніхто із працівників не працює. Ліквідатором була проаналізована податкова та бухгалтерська звітність банкрута, котра також свідчить про відсутність діяльності господарюючого суб'єкта останні п'ять років.

З метою виявлення рухомого майна банкрута ліквідатором здійснювався запит від 26.04.2012р. №07 до МРЕВ УДАІ УМВС України у Волинській області, котрий листом за №579 від 08.05.2012р. повідомив про те, що згідно бази облікових даних транспортні засоби за банкрутом не зареєстровані.

Стосовно наявності у банкрута тракторів, самохідних, сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, причіпного, навісного сільськогосподарського обладнання запит за №04 від 26.04.2012р. направлявся ліквідатором до Волинської обласної інспекції державного технічного нагляду, котра листом №161 від 14.05.2012р. підтвердила відсутність реєстрації відповідної техніки за банкрутом.

Стосовно нерухомого майна відповідний запит також направлявся до комунального підприємства "Волинське обласне бюро технічної інвентаризації", котре довідкою від 16.05.2012р. №3540 повідомило ліквідатора про відсутність реєстрації за боржником відповідних прав.

Для з'ясування факту наявності у власності банкрута земельних ділянок ліквідатором було направлено запит №02 від 19.04.2012р. до Управління Держкомзему у Волинській області та управління Держкомзему міста Луцька. Листом №01-03-14/1633 від 14.05.2012р. було повідомлено, що за даними управлінь Держкомзему у районах та містах Волинської області Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство не володіє будь-якими правами на землю та за даним підприємством земельних ділянок на території області не зареєстровано.

З метою виявлення цінних паперів, належних Волинському державному виробничому монтажно-пусконалагоджувальному підприємству було направлено запит №08 від 26.04.2012р. до Волинського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, котре листом №206/02 від 15.05.2012р. повідомило, що облік реєстрації придбання цінних паперів підприємствами не належить до компетенції Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та її територіальних управлінь.

Для з'ясування банківських рахунків, інформації про майно банкрута запит за №01 від 19.04.2012р. було направлено ліквідатором до Луцької ОДПІ Волинської області ДПС. Листом №7302/10-/7/18-207 від 06.06.2012р. Луцька ОДПІ повідомила про відсутність інформації щодо майна боржника та надала інформацію про наявний банківський рахунок підприємства-банкрута.

Листом від 05.04.2013 року Філія "Унікредит Банк" у місті Луцьку повідомила ліквідатора про закриття рахунку Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства.

За результатами розгляду ліквідатором заявлених у встановленому порядку кредиторами грошових вимог, а саме: Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 350,51 грн., Луцького міського центру зайнятості на суму 808,65 грн., Луцької ОДПІ Волинської області ДПС на суму 236,83 грн., відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку на суму 178 107,97 грн., останні були визнані в повному об'ємі, сформовано відповідний реєстр вимог кредиторів та засвідчено при цьому на неможливості задоволення грошових вимог будь-кого із кредиторів з підстав відсутності у боржника майна та грошових коштів.

Долученими до матеріалів справи документами підтверджується, що під час ліквідаційної процедури не було виявлено жодних видів майнових активів Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства від продажу яких можна було б задовольнити вимоги кредиторів. Вимоги кредиторів не задоволені за недостатністю майна банкрута.

Судом також встановлена неможливість з тих же підстав (відсутність майнових та немайнових активів) погашення боргових зобов'язань Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства із виплати заробітної плати його працівникам в розмірі 53 786,32 грн.

На підставі отриманих даних ліквідатором було складено нульовий ліквідаційний баланс.

У встановленому чинним законодавством порядку на адресу господарського суду заяви від юридичних осіб та громадян, які б бажали взяти участь у санації боржника, не надходили.

Відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону від 14 травня 1992 року №2343-XII (далі - Закон про банкрутство) з врахуванням п. 1 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року №4212-VI, ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.

Виходячи з приписів ст. 25 та ст. 52 Закону про банкрутство в процесі ліквідаційної процедури ліквідатор виявляє та повідомляє кредиторів банкрута, здійснює пошук майна та будь-яких активів підприємства-банкрута, в тому числі можливих активів боржника по реєстрах обтяжень.

Згідно із ст. 32 Закону про банкрутство після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених нім дій в ході ліквідаційної процедури.

Якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали направляється органу, який здійснив державну реєстрацію юридичної особи - банкрута, та органам державної статистики для виключення юридичної особи з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, а також власнику (органу, уповноваженому управляти майном), органам державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута (ч. 2 ст. 32 Закону).

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна (ч. 5 ст. 32 Закону).

Згідно п. 6 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

В процесі розгляду заяви ліквідатора, звіту про його роботу, ліквідаційного балансу та обґрунтовуючих останні документів судом було встановлено, що за наслідками здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором було вчинено належні дії по виявленню активів та пасивів боржника, доведено неможливість відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів та необхідність його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини відповідають дійсності та підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні та долученими до справи.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство передбачено, що господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо: затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону.

Враховуючи викладене, оскільки за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність останнього фактично припинена, суд вважає, що суб'єкта господарської діяльності-банкрута необхідно ліквідувати, а провадження у справі припинити.

Відповідно до ст. 34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор забезпечує належне оформлення, упорядкування та зберігання всіх, в тому числі фінансово-господарських, документів банкрута протягом ліквідаційної процедури. Після винесення судом ухвали про ліквідацію юридичної особи-банкрута ліквідатор зобов'язаний забезпечити збереженість архівних документів банкрута і, за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або уповноваженою ним архівною установою, визначити місце подальшого їх зберігання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 31, 32, 34, 40, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону від 14 травня 1992 року №2343-XII, п. 1 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року №4212-VI, ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців", ст.ст. 80, 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі про банкрутство Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства (м. Луцьк, вул. Данила Галицького, 5, код ЄДРПОУ 05450021) припинити.

2. Представлений суду звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства, м. Луцьк, затвердити.

3. Юридичну особу - Волинське державне виробниче монтажно-пусконалагоджувальне підприємство (м. Луцьк, вул. Данила Галицького, 5, код ЄДРПОУ 05450021) ліквідувати .

4. Зобов'язати державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та спрямовані на припинення юридичної особи - Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства (м. Луцьк, вул. Данила Галицького, 5, код ЄДРПОУ 05450021).

5. Зобов'язати ліквідатора Пасічника О.О. забезпечити збереженість архівних документів Волинського державного виробничого монтажно-пусконалагоджувального підприємства і, за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або уповноваженою ним архівною установою, визначити місце подальшого зберігання останніх.

6. Примірник ухвали суду для відома та виконання надіслати:

- управлінню Пенсійного фонду України в місті Луцьку Волинської області;

- Волинському державному виробничому монтажно-пусконалагоджувальному підприємству;

- Волинському обласному відділенню Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

- Луцькому міському центру зайнятості;

- Луцькій об'єднаній державній податковій інспекції Волинської області Державної податкової служби;

- відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луцьку;

- Міністерству аграрної політики та продовольства України;

- Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України;

- сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Волинській області;

- відділу Державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції;

- державному реєстратору Відділу державної реєстрації суб'єктів господарювання Луцької міської ради;

- Головному управлінню статистики у Волинській області;

- Головному управлінню економіки Волинської обласної державної адміністрації;

- ліквідатору Пасічнику Олександру Олексійовичу.

Суддя В. А. Войціховський

Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено18.04.2013
Номер документу30749825
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —5004/207/12

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Постанова від 02.04.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні