Ухвала
від 16.02.2012 по справі 11-239/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №

Провадження № 11-239/12

11/1090/795/12 Головуючий у І інстанції Устимчук

Категорія 22 Доповідач у 2 інстанції Орел

04.04.2012

УХВАЛА

Іменем України

16 лютого 2012 року колегія суддів судової палати з крим інальних справ Апеляційного суду Київської області в скл аді:

головуючого судді Літвіно ва Є.В.

суддів Орла А.І., Загоруйко В .В.

з участю прокурора Скрипка І.М.

розглянула у відкритому су довому засіданні в м. Києві к римінальну справу за апеляці ями засудженого ОСОБА_1 та прокурора, який брав участь в розгляді справи судом першо ї інстанції на вирок Макарів ського районного суду Київсь кої області від 30.09.2011 року, яким :

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина Украї ни, з неповною середньою ос вітою, одруженого. Непрацюю чого, раніше судимого 29.04.2002 року Кагарлицьким районним судом Київської області за ст.ст. 152 ч .1., 153 ч.1, 187 ч.3, 185 ч.3 КК України до 7 рок ів 6 місяців позбавлення волі , звільненого умовно-дострок ово 08.11.2007 року на 1 рік 7 місяців 22 д ні, засуджено за ст. 187 ч.3 КК Укра їни до 7 років 6 місяців позбав лення волі з конфіскацією ма йна, за ст. 304 ч.1 КК України до 3 ро ків позбавлення волі, остато чне покарання призначене у в игляді 8 років позбавлення во лі з конфіскацією майна;

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ур одженця с. Тячівські Лази Т ячівського району Закарпатс ької області, українця, гро мадянина України, з неповно ю середньою освітою, не одр уженого, непрацюючого, учня 9-го класу Тячівської ЗОШ І-ІІ ступенів, мешканця АДРЕС А_2, який позбавлений батькі вського піклування, перебува є на вихованні та утриманні б абусі ОСОБА_3, військовозо бов' язаного, раніше не суди мого, засуджено за ст. 187 ч.3 КК У країни із застосуванням ст. 69 КК України до 5 років позбавле ння волі. На підставі ст. 75, 104 КК України звільнено від відбув ання покарання з випробуванн ям з іспитовим строком 2 роки.

Колегія суддів, -

В С Т А Н О В И Л А:

Згідно вироку суду, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визнан і винними та засуджені за вчи нення злочинів за таких обст авин.

02.03.2011 року близько 19 години ОСОБА_1, перебуваючи в стані алкогольного сп' яніння, за попередньою змовою з неповн олітнім ОСОБА_2 та невстан овленою слідством особою на ім' я ОСОБА_1 прийшли до д омогосподарства ОСОБА_4 в АДРЕСА_3, де ОСОБА_2 ви кликав ОСОБА_4 на вулицю, а невстановлена особа ОСОБА _1 нанесла потерпілому удар металевою трубою по тулубу з заду, після чого втрьох прони кли до будинку, де здійснили н апад на потерпілого, поєднан ий із насильством, небезпечн им для життя і здоров' я ОС ОБА_4, завдавши йому тілесни х ушкоджень середньої тяжкос ті, та відкрито заволоділи те левізором «АКАІ»вартістю 200 г рн. та телефоном «Нокіа»варт істю 200 грн.. Крім того, ОСОБА_1 02.03.2011 р. близько 9 год. достовір но знаючи, що ОСОБА_2 є непо внолітнім, запропонував оста нньому здійснити напад на О СОБА_4, на що той погодився, ч им втягнув неповнолітнього в злочинну діяльність.

В апеляції засуджений ОС ОБА_1 посилається на те, що пі д час судового розгляду йому було відмовлено в наданні ад воката, здійсненні аудіозапи су, стверджує, що в матеріалах справи відсутні процесуальн і документи, під час досудово го слідства до нього був заст осований фізичний та психоло гічний тиск. Крім того з матер іалами справи він не був озна йомлений.

В апеляції прокурор, який б рав участь у розгляді справи судом першої інстанції, не ос порюючи доведеність вини зас уджених та правильності квал іфікації їх дій, просить виро к суду скасувати, справу напр авити на новий судовий розгл яд у зв' язку з істотним пору шенням вимог кримінально-про цесуального закону та неправ ильним застосуванням кримін ального закону при постановл ені вироку. Обґрунтовуючи ап еляцію зазначає, що при призн аченні покарання засудженом у ОСОБА_1 за сукупністю зл очинів, передбачених ч.3 ст. 187 К К України та ч.1 ст. 304 КК України , суд в резолютивній частині в ироку визначив види і міру ос новних і додаткових покарань окремо за кожним з цих злочин ів, проте, призначаючи вид і мі ру остаточного покарання, не послався на положення ст. 70 КК України. Крім того, визначаюч и порядок судового слідства та застосовуючи положення ст . 299 ч.3 КПК України, суд не роз' я снив положень вказаної норми учасникам процесу, виконавш и відповідні процесуальні ді ї лише після допиту підсудни х та потерпілого. Вказане сві дчить про порушення судом пр ава підсудних та потерпілого на апеляційне оскарження ви року суду в частині фактични х обставин справи.

Заслухавши суддю-доповіда ча, думку прокурора, який запе речив проти апеляції засудже ного та підтримав апеляцію п рокурора, засудженого ОСОБ А_1, який підтримав свою апел яцію, дослідивши матеріали с прави та обговоривши доводи апеляцій, колегія суддів вва жає, що апеляція прокурора пі длягає до задоволення, апеля ція засудженого ОСОБА_1 пі длягає до задоволення частко во.

У відповідності до ст. 323 КПК України, вирок суду повинен б ути законним та обґрунтовани м.

У відповідності до ч. 3 ст. 299 КП К України, суд вправі, якщо про ти цього не заперечують учас ники судового розгляду, визн ати недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактич них обставин справи та розмі ру цивільного позову, які ні к им не оспорюються. При цьому с уд з'ясовує чи правильно розу міють підсудний та інші учас ники судового розгляду зміст цих обставин, чи немає сумнів ів у добровільності та істин ності їх позицій, а також роз'я снює їм, що у такому випадку во ни будуть позбавлені права о спорювати ці фактичні обстав ини справи та розмір цивільн ого позову у апеляційному по рядку.

Зазначених вище вимог зако ну, суд першої інстанції нале жним чином не виконав.

Як вбачається з протоколу с удового засідання, після виз начення порядку судового слі дства, застосовуючи положенн я ч.3 ст. 299 КПК України, суд не роз ' яснив положень вказаної но рми засудженим та іншим учас никам судового розгляду, на з ' ясував думки потерпілого, законного представника засу дженого ОСОБА_2 ОСОБА_3 та представника служби у спр авах дітей щодо можливості о бмеження порядку дослідженн я доказів по справі.

Крім того, колегія суддів з вертає увагу на те, що викладе ні в протоколі судового засі дання та вироку суду покази з асуджених ОСОБА_1 та ОСО БА_2 різняться від викладен их слідством фактичних обста вин вчинення злочину. Зокрем а, засуджені спростовують по передню домовленість на вчин ення розбійного нападу, нане сення ними тілесних ушкоджен ь потерпілому. Тому, колегія с уддів вважає, що в даному випа дку ч. 3 ст. 299 КПК України застос ована бути не могла, поскільк и , на той час підсудні, не визн авали фактичні обставини спр ави, за версією слідства. Дана норма може застосовуватися лише в разі визнання підсудн ими фактичних обставин справ и та розміру заподіяної шкод и, яку інкримінує слідство. У в сіх інших випадках слід досл іджувати всі докази по справ і з метою встановлення факти чних обставин справи.

Колегія суддів звертає ува гу на те, що до суду надійшли о кремо, в різний час дві кримін альні справи : одна щодо ОСО БА_2, інша щодо ОСОБА_1. Спр ави були прийняті до провадж ення різними суддями. В подал ьшому обидві справи розгляну ті суддею Устимчук М.Ю., без їх об' єднання та по двом справам винесений один виро к, що в даному випадку є неприп устимим.

У відповідності до ст.70 КК Ук раїни при сукупності злочині в суд, призначивши покарання (основне і додаткове) за кожни й злочин окремо, визначає ост аточне покарання шляхом погл инення менш суворого покаран ня більш суворим або шляхом п овного чи часткового складан ня призначених покарань. Суд першої інстанції зазначених вимог закону належним чином не дотримався та призначаюч и остаточне покарання засудж еному ОСОБА_1 не послався на ст. 70 КК України, не зазначив який з принципів, передбачен их ч. 1 ст. 70 КК України, він в дано му випадку застосовує.

Крім того, колегія суддів з находить за необхідне зазнач ити, що з протоколу судового з асідання вбачається, що зас удженим та іншим учасникам п роцесу суд не роз' яснив сут ь ст. 63 Конституції України.

За таких обставин вирок суд у не може бути визнаний закон ним та обґрунтованим і тому в ін підлягає скасуванню, а спр ава направленню на новий суд овий розгляд, в ході якого слі д усунути недоліки, зазначен і в даній ухвалі.

На підставі наведеного, к еруючись ст. 365, 366 КПК України колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляцію прокурора, я кий брав участь у справі задо вольнити, апеляцію засуджено го ОСОБА_1 задовольнити ча стково. Вирок Макарівського районного суду Київської обл асті від 30.09.2011 року щодо ОСОБА _1 та ОСОБА_2 скасувати, сп раву направити на новий судо вий розгляд до того ж суду, інш им складом суду.

Г О Л О В У Ю Ч И Й :

С У Д Д І :

СудАпеляційний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено11.04.2012
Номер документу22382463
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-239/12

Ухвала від 29.03.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Миронцов В. М.

Ухвала від 27.03.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Гребенюк В. І.

Ухвала від 05.04.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Миронцов В. М.

Ухвала від 16.02.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Орел А. І.

Ухвала від 13.02.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Старовойт І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні