Ухвала
від 06.04.2012 по справі 5256-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 307

УХВАЛА

06.04.2012 Справа №5002-33/5256-2011

за позовом товариства з обм еженою відповідальністю «Те хнології гідроочищення»

(01015, м. Київ, вул. Цитадельна, 6/8)

до Кримського республікан ського професійно-технічног о навчального закладу «Калин івське професійно-технічне а грарне училище»

(96117, Джанкойський район, с. Кал инівка, вул 40-річчя Перемоги, 1)

про стягнення 413 458,00 грн.

за заявою Кримського респу бліканського професійно-тех нічного навчального закладу «Калинівське професійно-тех нічне аграрне училище»

(96117, Джанкойський район, с. Кал инівка, вул. 40-річчя Перемоги, 1)

про відстрочення виконанн я рішення

Суддя Радвановська Ю.А.

Представники сторін:

Від заявника: ОСОБА_1, дов іреність № 34-юр від 30.12.11, предста вник, Кримський республіканс ький професійно-технічний на вчальний заклад «Калинівськ е професійно-технічне аграрн е училище».

Від позивача: ОСОБА_2, пре дставник, довіреність № 35/04/04/12 в ід 04.04.2012, ТОВ «Технології гідроо чищення».

Суть спору: в грудні 2011 року т овариство з обмеженою відпов ідальністю «Технології гідр оочищення» звернулося до гос подарського суду Автономної Республіки Крим з позовною з аявою до Кримського республі канського професійно-техніч ного навчального закладу «Ка линівське професійно-техніч не аграрне училище» про стяг нення заборгованості за вико нані підрядні роботи в сумі 413 458,00 грн.

Рішенням господарського с уду АР Крим від 22 грудня 2011 року позов у справі № 5002-33/5256-2011 задовол ено повністю, стягнуто з Крим ського республіканського пр офесійно-технічного навчаль ного закладу «Калинівське пр офесійно-технічне аграрне уч илище» на користь товариства з обмеженою відповідальніст ю «Технології гідроочищення » 413458.00 грн. заборгованості та 8269. 16 грн. судового збору.

На примусове виконання заз наченого рішення 10 січня 2012 рок у господарським судом АР Кри м був виданий відповідний на каз.

02 березня 2012 року до суд у надійшла заява Кримського республіканського професій но-технічного навчального за кладу «Калинівське професій но-технічне аграрне училище» про відстрочення виконання рішення господарського суду АР Крим від 22 грудня 2011 року по с праві № 5002-33/5256-2011 на 6 місяців.

У судовому засіданні представник відповідача під тримав вищевказану заяву, на полягав на її задоволенні.

Представник позивача запе речував проти надання розстр очки виконання рішення у дан ні справі, просив в її задовол енні відмовити.

Розглянувши матеріали спр ави, суд не вбачає підстав для задоволення заяви щодо відс трочення виконання рішення господарського суду Автоном ної Республіки Крим від 22 груд ня 2011 року виходячи з наступно го.

Згідно з пунктом 1 статті 121 Г осподарського процесуально го кодексу України передбаче но, що при наявності обставин , що ускладнюють виконання рі шення або роблять його немож ливим, за заявою сторони, держ авного виконавця, прокурора чи його заступника або за сво єю ініціативою господарськи й суд, який видав виконавчий д окумент, у десятиденний стро к розглядає це питання у судо вому засіданні з викликом ст орін, прокурора чи його засту пника і у виняткових випадка х, залежно від обставин справ и, може відстрочити або розст рочити виконання рішення, ух вали, постанови, змінити спос іб та порядок їх виконання.

Так, в обґрунтування заяви п редставник заявника посилав ся на те, що Кримський республ іканський професійно-техніч ний навчальний заклад «Калин івське професійно-технічне а грарне училище» є бюджетною установою, а отже отримує фін ансування з державного бюдже ту та не має можливості вплин ути на його формування таким чином, щоб своєчасно виконат и рішення суду по даній справ и та погасити заборгованість перед позивачем.

Крім того, він зазначив, що н акладення арешту на кошти на банківських рахунках та май но Кримського республікансь кого професійно-технічного н авчального закладу «Калині вське професійно-технічне аг рарне училище» з метою викон ання рішення по даній справі , спричинить зупинення госпо дарської діяльності устано ви, що може мати негативним на слідком, зокрема, зупинення н авчальних процесів, що у неї в ідбуваються.

Як вбачається з вимог статт і 121 Господарського процесуал ьного кодексу України задово лення заяви про відстрочку в иконання рішення можливе лиш е у виняткових випадках, які с уд визначає виходячи з особл ивого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо).

Відповідно до пункту 2 Роз' яснень президії Вищого арбіт ражного суду України від 12 вер есня 1996 року № 02-5/333 «Про деякі пит ання практики застосування с татті 121 Господарського проце суального кодексу України» п ідставою для відстрочки ріше ння можуть бути конкретні об ставини, що ускладнюють вико нання рішення або роблять йо го неможливим у строк або вст ановленим господарським суд ом способом. При цьому слід ма ти на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачени х статтею 121 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, ця стаття не вимагає, і госп одарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкре тними термінами відстрочки в иконання рішення. Проте, вирі шуючи питання про відстрочку виконання рішення, зміну спо собу і порядку виконання ріш ення, господарський суд пови нен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансов ий стан, ступінь вини відпові дача у виникненні спору, наяв ність інфляційних процесів у економіці держави та інші об ставини справи.

Отже, виходячи із наведеног о, законодавець у будь-якому в ипадку пов' язує відстрочку виконання судового рішення у судовому порядку з об' єкт ивними, непереборними, іншим и словами - виключними обст авинами, що ускладнюють вчас не виконання судового рішенн я.

Наведені відповідачем під стави для відстрочки виконан ня судового рішення, зокрема , відсутність на розрахунков их рахунках грошових коштів, та зазначення того, що заявни к є бюджетною організацією н е є тими виключними обставин ами, які б давали підстави для відстрочення виконання судо вого рішення, оскільки, важке становище відповідача утвор илося внаслідок його власної господарської діяльності, а не в силу якихось об' єктивн их, незалежних від нього обст авин.

Те, що заявник є бюджетним н авчальним закладом, не позба вляє його від обов' язку щод о погашення заборгованості, оскільки відповідно до части ни 1 статті 625 Цивільного кодек су України боржник не звільн яється від відповідальності за неможливість виконання н им грошового зобов' язання.

Крім того, вирішуючи питанн я про відстрочку виконання р ішення, на підставі статті 121 Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд повинен враховуват и матеріальні інтереси обох сторін, оскільки невиконанн я протягом тривалого часу рі шення суду порушують матеріа льні інтереси позивача, що та кож може призвести до негати вних наслідків для нього.

Відповідно до приписів ста тті 33 Господарського процесу ального кодексу України, кож на сторона повинна довести т і обставини, на які вона посил ається як на підставу своїх в имог і заперечень. Згідно зі с таттею 43 Господарського проц есуального кодексу України г осподарський суд оцінює дока зи за своїм внутрішнім перек онанням, що ґрунтується на вс ебічному, повному і об' єкти вному розгляді в судовому пр оцесі усіх обставин справи в їх сукупності, керуючись зак оном.

Так, на думку суду, відповід ачем не було наведено обґрун тованих доводів, не надано на лежних доказів, які б могли бу ти підставою для надання від строчки, та не доведено наявн ість конкретних обставин, що ускладнюють або роблять нем ожливим виконання рішення.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав для зад оволення поданої відповідач ем заяви.

Керуючись статтями 86, 121 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. У задоволенні заяви Кримського республікансько го професійно-технічного нав чального закладу «Калинівсь ке професійно-технічне аграр не училище» про відстрочку в иконання рішення господарсь кого суду АР Крим від 22 грудня 2012 року у справі № 5002-33/5256-2011- відмов ити.

Суддя Господарсько го суду

Автономної Республіки Кр им Рад вановська Ю.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення06.04.2012
Оприлюднено11.04.2012
Номер документу22496250
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5256-2011

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 06.04.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Рішення від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Рішення від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 16.12.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Радвановська Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні