Рішення
від 23.06.2011 по справі 8/210
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 8/210 23.06.11

за позовом: Прив атного акціонерного товарис тва «Українська пожежно-стра хова компанія»в особі центр альної філії Приватного акці онерного товариства «Україн ська пожежно-страхова компан ія»

до відповідача: При ватного акціонерного товари ства «Українська інноваційн а страхова компанія «Інвестс ервіс», м.Київ, ЄДРПОУ 23498273

про від шкодування в сумі 24990 грн.

Суддя Катрич В.С.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1. - по дов.

від відповідача: не з' я вився

Обставини справи:

Приватне акціонерне то вариство «Українська пожежн о-страхова компанія»в особі центральної філії Приватног о акціонерного товариства «У країнська пожежно-страхова к омпанія», м.Київ звернувся до господарського суду міста К иєва з позовною заявою до від повідача, Приватного акціоне рного товариства «Українськ а інноваційна страхова компа нія «Інвестсервіс»про відшк одування шкоди в порядку рег ресу в сумі 24990 грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на вип лату ОСОБА_2 страхового ві дшкодування за договором стр ахування наземних транспорт них засобів №0120117 від 19.06.2009р., внас лідок чого до Приватного акц іонерного товариства «Украї нська пожежно-страхова компа нія»в особі центральної філі ї Приватного акціонерного то вариства «Українська пожежн о-страхова компанія»перейшл о право вимоги до відповідач а.

Відповідач у судові засід ання 09.06.2011р., 23.06.2011р. не зявився, пис ьмового відзиву на позовну з аяву не представив.

Стаття 22 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни зобов' язує сторони добро совісно користуватись належ ними їм процесуальними права ми.

Статтею 77 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни передбачено, що господарс ький суд відкладає в межах ст років, встановлених ст.69 цього Кодексу розгляд справи, коли за якихось обставин спір не м оже бути вирішено в даному за сіданні.

Одночасно, відкладення ро згляду справи є правом та пре рогативою суду, основною умо вою для якого є не відсутніст ь у судовому засіданні предс тавників сторін, а неможливі сть вирішення спору у відпов ідному судовому засіданні.

За таких обставин, незважаю чи на те, що відповідач у судов і засідання 09.06.2011р., 23.06.2011р. не з' я вився, за висновками суду, ная вні у матеріалах справи доку менти достатні для прийняття повного та обґрунтованого с удового рішення у відповідно сті до ст.75 Господарського про цесуального кодексу України , а неявка вказаного учасника судового спору не перешкодж ає вирішенню справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, господарський суд встановив:

Згідно із ст.16 Закону Укр аїни «Про страхування»догов ір страхування - це письмова у года між страхувальником і с траховиком, згідно з якою стр аховик бере на себе зобов'яза ння у разі настання страхово го випадку здійснити страхов у виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у дог оворі страхування страхувал ьником, на користь якої уклад ено договір страхування (под ати допомогу, виконати послу гу тощо), а страхувальник зобо в'язується сплачувати страхо ві платежі у визначені строк и та виконувати інші умови до говору.

Як свідчать матеріали спр ави, 19.06.2009р. між позивачем (страх овик) та ОСОБА_2 (страхувал ьник) було підписано договір страхування наземних трансп ортних засобів №0120117, предметом якого є майнові інтереси стр ахувальника, що не суперечат ь законодавству України, пов ' язані з володінням, експлу атацією і розпорядженням тра нспортним засобом згідно з о браною програмою страхуванн я:

марка/модель: Hyundai Accent,

реєстраційний номер: НОМ ЕР_1,

рік випуску - 2008.

Строк дії вказаного догов ору сторони погодили з 20.06.2009р. д о 19.06.2010р.

Виходячи зі змісту довід ки №8446783 про дорожньо-транспорт ну пригоду, 31.07.2009р. на вул.Котовс ького, 9/27а у Шевченківському р айоні міста Києва відбулось зіткнення т?ранспортних засо бів: 1. Легковий Део Ланос, номе рний знак НОМЕР_2, що нал?еж ить ОСОБА_3, водій ОСОБА_ 4 та 2. Легковий Хюндай Акцент , номерний знак НОМЕР_1, що н алежить ОСОБА_2, водій ОС ОБА_5.

За змістом вказаної довід ки дорожньо-транспортна приг ода сталась внаслідок поруше ння ОСОБА_4 правил маневру вання.

Наявність вини ОСОБА_4 у зіткненні автомобілів підтв ерджена постановою від 26.10.2009р. Шевченківського районного с уду міста Києва по справі №3-9795/ 2009.

Відповідно до п.22.1 ст.22 Закону України «Про обов'язкове стр ахування цивільно-правової в ідповідальності власників н аземних транспортних засобі в»при настанні страхового ви падку страховик відповідно д о лімітів відповідальності с траховика відшкодовує у вста новленому цим Законом порядк у оцінену шкоду, яка була запо діяна у результаті дорожньо- транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи .

23.09.2009р. Фізичною особою-підп риємцем ОСОБА_6 було склад ено звіт №4779 про незалежну оці нку, згідно якого вартість ма теріального збитку, завданог о автомобілю Hyundai Accent, номерний зн ак НОМЕР_1, становить 30580,22 гр н.

Одночасно, згідно із страхо вим актом №390/09 від 22.10.2009р. позивач ем було погоджено суму страх ової виплати на рівні 28341,36 грн.

Як встановлено судом, на п ідставі платіжного дорученн я №1419 від 24.12.2009р. позивач виконав свої зобов' язання за догов ором страхування №0120117 від 19.06.2009р ., та перерахував на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю «Автогарант АВ», я к виконавця ремонту пошкодже ного транспортного засобу, с трахове відшкодування у розм ірі 28341,36 грн.

Як зазначає позивач, ві дповідач встановлений закон ом обов' язок по компенсації , виплаченого позивачем відш кодування не здійснив, внасл ідок чого Приватним акціонер ним товариством «Українська пожежно-страхова компанія»в особі центральної філії При ватного акціонерного товари ства «Українська пожежно-стр ахова компанія»заявлено вим оги про відшкодування шкоди в порядку регресу в сумі 24990 грн .

Статтею 27 Закону України « Про страхування»та ст.993 Цивіл ьного кодексу України визнач ено, що до страховика, який вип латив страхове відшкодуванн я за договором майнового стр ахування, в межах фактичних з атрат переходить право вимог и, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове в ідшкодування, має до особи, ві дповідальної за заподіяний з биток.

Частиною 2 ст.1187 Цивільно го кодексу України передбаче но, що шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшк одовується особою, яка на від повідній правовій підставі ( право власності, інше речове право, договір підряду, оренд и тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об 'єктом, використання, зберіга ння або утримання якого ство рює підвищену небезпеку.

Пунктом 37.4 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільної відповідальності в ласників транспортних засоб ів»встановлено право страхо вика за договором обов'язков ого страхування цивільної ві дповідальності власника тра нспортного засобу в разі нас тання страхового випадку зді йснювати виплату страхового відшкодування безпосереднь о потерпілим або погодженим з ними підприємствам, устано вам та організаціям, що надаю ть послуги, пов'язані з відшко дуванням збитків.

Згідно із ст.1166 Цивільног о кодексу України, майнова шк ода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяль ністю особистим немайновим п равам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в пов ному обсязі особою, яка її зав дала.

Відповідно до ст.1191 Цивільно го кодексу України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворо тної вимоги (регресу) до винно ї особи у розмірі виплаченог о відшкодування, якщо інший р озмір не встановлений законо м.

За приписами ст.228 Господарс ького кодексу України учасни к господарських відносин, як ий відшкодував збитки, має пр аво стягнути збитки з третіх осіб у порядку регресу.

За таких обставин, у позива ча в силу приписів вказаних н орм законодавства виникло пр аво регресної вимоги до особ и, відповідальної за заподія ний збиток.

Матеріалами справи підтв ерджується, що цивільно-прав ову відповідальність ОСОБ А_4, діями якого було спричин ено дорожньо-транспортну при году 31.07.2009р., що потягнуло запод іяння шкоди застрахованому у позивача автомобілю Hyundai Accent, ном ерний знак - НОМЕР_1, застра ховано Приватним акціонерни м товариством «Українська ін новаційна страхова компанія «Інвестсервіс»(поліс обов' язкового страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті власників наземних трансп ортних засобів №ВС/5414515).

Одночасно, виходячи з того , що згідно із п.2 полісу №ВС/5414515 б уло встановлено ліміт відпов ідальності страховика за шко ду, заподіяну майну, у розмірі 25500 грн. та франшизу в сумі 510 грн ., за висновками суду, позиваче м правомірно заявлено до стя гнення 24990 грн. (25000 грн. - 510 грн.).

Таким чином, приймаючи до ув аги, що позов повністю доведе ний позивачем та обґрунтован ий матеріалами справи, позов ні вимоги підлягають задовол енню у повному обсязі на визн ачену позивачем суму, а саме 24 990 грн.

Судові витрати згідно із ст .49 Господарського процесуаль ного кодексу України підляга ють стягненню з відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.43, 49, 75, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задоволено.

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Ук раїнська пожежно-страхова ко мпанія»в особі центральної ф ілії Приватного акціонерног о товариства «Українська пож ежно-страхова компанія», м.Ки їв до Приватного акціонерног о товариства «Українська інн оваційна страхова компанія « Інвестсервіс», м.Київ про від шкодування шкоди в порядку р егресу в сумі 24990 грн., задоволь нити повністю.

Стягнути з Приватного акці онерного товариства «Україн ська інноваційна страхова ко мпанія «Інвестсервіс»(04053, м.Ки їв, Шевченківський район, вул .Кудрявський узвіз, буд.5б, ЄДР ПОУ 23498273) на користь Приватного акціонерного товариства «Ук раїнська пожежно-страхова ко мпанія» в особі центральної філії Приватного акціонерно го товариства «Українська по жежно-страхова компанія»(04080, м .Київ, вул.Фрунзе, 40, ЄДРПОУ 33257911) 249 90 грн. в якості відшкоду вання шкоди в порядку регрес у, а також державне мито в сумі 249,90 грн., витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу у розмірі 236 грн .

Видати наказ після набра ння судовим рішенням законно ї сили.

Рішення набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо апеляційну скар гу не було подано. У разі подан ня апеляційної скарги рішенн я, якщо його не скасован о, набирає законної сили післ я розгляду справи апеляційни м господарським судом.

Суддя В.С. Ка трич

Повне рішення скла дено 10.04.2012 р.

Дата ухвалення рішення23.06.2011
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22604293
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/210

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Рішення від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 07.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Судовий наказ від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Постанова від 21.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Рішення від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні