Постанова
від 11.04.2012 по справі 5/3/318
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

09.04.2012 р. справа №5/3/3 18

Донецький апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів:

Головуючого: М' ясищева А.М .

Суддів: Будко Н.В., Моск альової І.В.

За участю представників ст орін:

від скаржника - не з' явивс я.

від кредиторів - ОСОБА_1 - юрисконсульт ПАТ “ТЕК “Іт ера Україна” довіреність б/н від 31.01.2011р.; ОСОБА_2 - юриско нсульт ТОВ НВФ “Форум” м.Запо ріжжя, довіреність б/н від 05.01.2012 р.

від боржника - ОСОБА_3 - ар бітражний керуючий, паспорт НОМЕР_1 від 13.07.1996р.

Розглянув у судовому засіданні апеляційну скаргу ПАТ НАК “Нафтогаз України” м . Київ

на ухвалу

господарського суду Запор ізької області

від 02.03.2012р.

по справі № 5/3/318 (суддя Дьоміна А.В.)

за заявою кредитора ЗАТ “То ргівельно-енергетична компа нія “Ітера Україна” м.Київ

до боржника ВАТ “Супутник” м. Запоріжжя

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського с уду Запорізької області від 02.03.2012р. (суддя Дьоміна А.В.) залише но без задоволення клопотанн я представника НАК “Нафтогаз України” про відкладення ро згляду справи. Задоволена за ява представника ВАТ по газо постачанню та газифікації “З апоріжгаз”. Замінено у справ і № 5/3/318 кредитора - ВАТ по газо постачанню та газифікації “З апоріжгаз” на правонаступни ка - ПАТ по газопостачанню т а газифікації “Запоріжгаз”. Затверджена мирова угода, ук ладена між боржником, кредит орами та третьою особою - ТО В “Терра-Форум”.

Провадження у справі № 5/3/318 п рипинено.

Ухвала суду мотивована ти м, що на виконання вимог ст. 35 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м” рішення щодо укладення ми рової угоди прийнято повнова жним складом комітету кредит орів (протокол засідання ком ітету кредиторів № 3/3 від 15.02.2012р.) .

Умовами мирової угоди від 15 .02.2012р. передбачено повне погаш ення вимог кредиторів першої , другої, третьої черг та частк ове погашення вимог кредитор ів четвертої черги у розмірі 12% за рахунок коштів інвестор а, які інвестуються в обмін на набуття інвестором права вл асності на частину майнових активів боржника та розстроч ення погашення вимог кредито рів четвертої черги у розмір і 88 % протягом 5 років починаючи з 01.01.2017 року.

Мирова угода встановлює рі вні умови для кредиторів одн ієї черги.

Реалізація мирової угоди н е буде ущемляти права меншос ті, оскільки умови мирової уг оди, зокрема, передбачають ро зстрочення заборгованості п еред усіма кредиторами четве ртої черги, в тому числі і забо ргованість членів комітету к редиторів, які голосували за затвердження мирової угоди.

Письмових заперечень кред иторів, які не брали участі в г олосуванні при укладанні мир ової угоди чи проголосували проти укладання мирової угод и до суду не надходило.

Оскаржуючи ухвалу суду, ПАТ НАК “Нафтогаз України” м. Киї в просить її скасувати.

В обґрунтування своєї вимо ги посилається на те, що ухвал ою господарського суду Запор ізької області від 02.03.2012р. затв ерджена мирова угода по спра ві про банкрутство ВАТ “Супу тник” м. Запоріжжя, яка винесе на з порушенням норм матеріа льного та процесуального пра ва. В порушення норм ст. 35 Закон у України “Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом” комітетом кредиторів прийня то рішення про укладання мир ової угоди за участю сторонн ьої особи, яка не є учасником с прави № 5/3/318 про банкрутство ВА Т “Супутник” і яка в свою черг у, всупереч законодавству, пі дписала мирову угоду у справ і про банкрутство, не маючи на те законних підстав.

Крім того, затверджена судо м мирова угода за своєю формо ю не відповідає ст. 35 Закону Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом”. Тако ж скаржник, посилаючись на ч. 3 ст. 36 Закону України “Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом” вказує, що мирова уг ода на умовах розстрочення з відстрочкою сплати боргів н а 5 років абсолютно всім креди торам в зв' язку з різним роз міром майнових вимог кредито рів до боржника створює різн і умови для кредиторів. Зокре ма, в гіршому положенні опиня ються кредитори з більшим ро зміром майнових вимог, оскіл ьки з їх обігових коштів вилу чається більша сума коштів н а визначений в мировій угоді строк. Крім того, ухвала прий нята без детального звіту ке руючого санацією про фінансо во-господарський стан підпри ємства, проведення повної ін вентаризації та надання відп овідної інформації комітету кредиторів, публікації огол ошення про розшук потенційни х інвесторів від 22.12.2011р., провед ення незалежної оцінки нерух омого майна за літ. “В”, 67/100 част ин корпусу № 10 (енергоблок) інв . №31100096001.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, судова колегія встановила.

Ухвалою господарського су ду Запорізької області від 12.0 9.2003р. введено процедуру санаці ї ВАТ “Супутник” м. Запоріжжя , керуючим санацією приз начено арбітражного керуючо го Кляшторну Олену Вадимівну .

Ухвалою господарського су ду від 19.01.2012р. керуючим санацією ВАТ “Супутник” призначено а рбітражного керуючого ОСО БА_3.

Керуючим санацією ВАТ “Суп утник” 16.02.2012р. подана господар ському суду заява про затвер дження мирової угоди укладен ої між боржником, кредиторам и та третьою особою - ТОВ “Те рра-Форум”.

До заяви керуючим санацією додані текст мирової угоди, с писок кредиторів по справі № 5/3/318, відомості про зобов' яза ння боржника щодо погашення вимог першої черги, протокол засідання комітету кредитор ів № 3/3 від 15.02.2012р., матеріали інве нтаризації майна ВАТ “Супутн ик”, експертна оцінка майна В АТ “Супутник”, документи, що п освідчують фінансово-господ арський стан ТОВ “Терра-Фору м”, копії оголошень у газеті “ Голос України”, письмовий зв іт керуючого санацією.

Із наданих документів вбач ається, що державна частка у с татутному фонді боржника скл адає 20,0 відсотків. Згідно відо мостей, що містяться в ЄДРПОУ боржник не значиться заснов ником суб' єктів господарюв ання, у своєму складі банкрут не має філій, представництв, в ідокремлених структурних пі дрозділів та дочірніх підпри ємств. Боржник не є гірничим п ідприємством (шахтою, рудник ом, кар' єром, збагачувально ю фабрикою, шахтовугледобувн им підприємством), створеним у процесі приватизації та ко рпоратизації, яким надається державна підтримка, у статут них фондах яких частка держа ви становить не менше ніж 25 ві дсотків і продаж акцій яких р озпочався. Боржник не є казен ним підприємством.

ВАТ “Супутник” має у власно сті основних засобів загальн ою залишковою вартістю на су му більш ніж 7,1 мільйони гриве нь, оборотних засобів на суму більш ніж 1,9 мільйони гривень , залишок грошових коштів на р озрахунковому рахунку стано вить 200149,54 гривень.

В результаті фінансово-гос подарської діяльності ВАТ “С упутник” за підсумками 2011р., за період перебування підприєм ства у процедурі банкрутства , задекларовано прибутки у су мі 331,0 тис. гривень. Підприємств о не має заборгованості із за робітної плати працівникам, повністю погасило вимоги дру гої черги задоволення (окрім платежів призначених Фонду державного соціального стра хування на випадок безробітт я у сумі 23359,35 гривень), здатне по крити свої поточні зобов' яз ання, з урахуванням податків , зборів та інших обов' язков их платежів, що в цілому свідч ить про позитивну динаміку д іяльності підприємства.

До комітету кредиторів ВАТ “Супутник” 22.12.2011р. звернулось Т ОВ “Терра-Форум” з пропозиці єю прийняти участь у фінансо вому оздоровлені підприємст ва-боржника.

В газеті “Голос України” № 239 (5273) від 07.02.2012р. опубліковане ог олошення щодо пошуку потенці йного інвестора та третіх ос іб, які бажають прийняти учас ть у відновленні платоспромо жності боржника.

На засіданні комітету кред иторів ВАТ “Супутник”, що від булося 08.02.2012р. представником Т ОВ “Терра-Форум” підтверджен о намір прийняти участь у від новленні платоспроможності боржника та надана на розгля д комітету кредиторів мирова угода. Засідання комітету бу ло відкладено на 15.02.2012р. для нал ежного вивчення наданих доку ментів та прийняття виважено го рішення.

На виконання рішення коміт ету кредиторів, оформленого протоколом № 3/1 від 02.02.2012р. керуюч им санацією ОСОБА_3 провед ено експертну оцінку нерухом ого майна літ “В”, 67/100 частин ко рпусу № 10 (енергоблок) інв. № 110009600 1, що розташоване за адресою: м . Запоріжжя, вул. Новобудов, 9 та належить боржнику на праві в ласності, результати якої на дані для розгляду в ході засі дання комітету кредиторів, щ о відбулося 08.02.2012р. РВ ФДМУ та ус ім членам комітету кредиторі в.

В подальшому керуючим сана цією ОСОБА_3 здійснені зах оди з рецензії звіту з незале жної оцінки нерухомого майна , результатом якої є відповід ність звіту вимогам норматив но-правових актів з оцінки ма йна.

На виконання рішення коміт ету кредиторів, оформленого протоколом № 2/3 від 22.12.2011р. та № 3/1 в ід 02.02.2012р. ТОВ “Терра-Форум” вне сені доповнення до проекту м ирової угоди, з урахуванням в имог кредиторів першої черги задоволення та витрат креди торів на оплату державного м ита, ІТЗ та витрат арбітражно го керуючого, пов' язаних з п ровадженням у справі про бан крутство, який повторно запр опоновано розглянути на засі данні комітету кредиторів.

В ході засідання комітету к редиторів ВАТ “Супутник”, що відбулося 15.02.2012., в результаті а налізу наданих представнико м ТОВ “Терра-Форум” документ ів фінансової звітності, бал ансу за Ф. 1 та Ф. 2, довідки про ві дсутність порушеної справи п ро банкрутство щодо ТОВ “Тер ра-Форум”, довідки про відсут ність заборгованості із заро бітної плати, документів з ан алізу його фінансово-господа рського стану, інших докумен тів, з метою відновити платос проможність боржника членам и комітету кредиторів прийня то рішення про укладання мир ової угоди та участі ТОВ “Тер ра-Форум” в фінансовому оздо ровленні боржника, яке оформ лене протоколом № 3/3 від 15.02.2012р.

Згідно ст. 35 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом” під мировою угодою у справі про банкрутс тво розуміється домовленіст ь між боржником та кредитора ми стосовно відстрочки та (аб о) розстрочки, а також прощенн я (списання) кредиторами борг ів боржника, яка оформлюєтьс я угодою сторін. Мирова угода може бути укладена на будь-як ій стадії провадження у спра ві про банкрутство.

Рішення про укладення миро вої угоди від імені кредитор ів приймається комітетом кр едиторів більшістю голосів к редиторів - членів комітету т а вважається прийнятим за ум ови, що всі кредитори, вимоги я ких забезпечені заставою май на боржника, висловили письм ову згоду на укладення миров ої угоди. Рішення про укладен ня мирової угоди приймається від імені боржника керівник ом боржника чи арбітражним к еруючим (керуючим санацією, л іквідатором), які виконують п овноваження органів управлі ння та керівника боржника і п ідписують її. Від імені креди торів мирову угоду підписує голова комітету кредиторів.

При цьому ч.4 ст.37 вищеназван ого Закону про банкрутство в изначені умови, які повинні м іститись в мировій угоді.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідно до п.1.2. мет ою мирової угоди є відновлен ня платоспроможності боржни ка та погашення його кредито рської заборгованості на умо вах її часткового погашення, відстрочення та розстроченн я, у порядку, передбаченому ро зділом 3 цієї мирової угоди.

Згідно п.1.3 джерелом по гашення заборгованості борж ника перед кредиторами є гро шові кошти інвестора, які інв естуються в обмін на набуття ним права власності на части ну майнових активів боржника , а саме: нерухоме майно літ “В ”, 67/100 частин корпусу №10 (енергоб лок) інв. № 1100096001, що розташоване з а адресою: м. Запоріжжя, вул. Но вобудов, 9 та належить боржник у на праві власності на підст аві Наказу регіонального від ділення Фонду державного май на України по Запорізькій об ласті від 27.08.1997р. № 1199, перелік нер ухомого майна від 07.03.2000р. (право власності зареєстроване в р еєстровій книзі № 5 за реєстро вим номером 1058 від 19.04.2000р., реєстр аційне посвідчення ОП ЗМБТІ серії БД № 012000).

За рахунок отриманих від ін вестора грошових коштів борж ник задовольняє в повному об сязі вимоги кредиторів: перш ої черги у розмірі 42274,41 гривень ; другої черги у розмірі 23359,35 гр ивень; третьої черги у розмір і 153942,73 гривень, а загалом 219576,49 гри вень, протягом десяти банків ських днів з моменту отриман ня грошових коштів від інвес тора згідно п. 3.1.1 мирової угоди (п. 3.2.2 мирової угоди).

Відповідно до п. 3.2.3. за рахуно к отриманих від інвестора гр ошових коштів боржник частко во задовольняє вимоги кредит орів четвертої черги, вказан і у пункті 2.1 цієї мирової угод и, частково у розмірі 1080368,29 грив ень, що складає 12% від сукупног о розміру вимог кредиторів ч етвертої черги, протягом дес яти банківських днів з момен ту отримання грошових коштів від інвестора згідно п. 3.1.1 мир ової угоди. Вимоги кредиторі в задовольняються боржником пропорційно сумі вимог, що на лежать кожному кредиторові о днієї черги.

Згідно п.3.2.4 мирової угоди ро зстрочується погашення вимо г четвертої черги кредиторів у розмірі 7922700,81 гривень, що скла дає 88% від сукупного розміру в имог кредиторів четвертої че рги, у наступному порядку. По чинаючи з 01.01.2017р. протягом 5 (п' я ти) років боржник здійснює ви плати за рахунок господарськ ої діяльності у розмірі по 396135, 04 гривень щоквартально, у стро к не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим п еріодом (кварталом).

Вимоги кредиторів задовол ьняються боржником пропорці йно сумі вимог, що належать ко жному кредиторові однієї чер ги.

За рахунок отриманих від ін вестора грошових коштів згід но ст. 31 Закону України “Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом” створюється фонд для виплати додаткової вина городи арбітражному керуючо му - керуючому санацією у розм ірі 37730,11 гривень. Виплата додат кової винагороди арбітражно му керуючому здійснюється пр отягом десяти банківських дн ів з моменту отримання грошо вих коштів від інвестора згі дно п. 3.1.1 мирової угоди ( п.3.2.5 мир ової угоди).

Відповідно до п 4.3. право влас ності на нерухоме майно борж ника, визначене у пункті 1.3 мир ової угоди, виникає у інвесто ра з моменту повного виконан ня ним вимог п. 3.2.1 мирової угод и та його фактичної передачі , що підтверджується актом пр иймання-передачі, укладеного на підставі мирової угоди, за твердженої ухвалою господар ського суду Запорізької обла сті. Мирова угода є правовста новлюючим документом на неру хоме майно боржника передане інвестору в рахунок виконан ня ним своїх зобов' язань, зг ідно умов цієї мирової угоди .

Умови мирової угоди супере чать законодавству з огляду на наступне.

Відповідно до ч.11 ст.31 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” в иплата додаткової винагоро ди арбітражному керуючому з дійснюється за рахунок кошті в кредиторів, з фонду ними ст вореному в тому числі для ціє ї мети.

Однак в порушення вимог ч.11 с т.31 вищеназваного Закону (п.3.2.5 м ирової угоди) за рахуно к отриманих від інвестора гр ошових коштів, (а не самих кред иторів) передбачено створен ня фонду для виплати додатко вої винагороди арбітражному керуючому - керуючому санаці єю у розмірі 37730,11 грн., виплата я кої арбітражному керуючому здійснюється протягом десят и банківських днів з моменту отримання грошових коштів в ід інвестора.

В порушення приписів ч.4 ст.37 Закону України “Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том” мирова угода містить по ложення лише про часткове за доволення зобов' язань кред итора третьою особою - згідно п. 3.2.3 мирової угоди у розмір і 1080368,29 гривень, що складає 12% від сукупного розміру вимог кре диторів четвертої черги.

При цьому, за рештою заявлен их кредиторами вимог, коміте том кредиторів не прийнято р ішення про відстрочку цих пл атежів, а подальша розстрочк а погашення вимог четвертої черги кредиторів у розмірі 792 2700,81 гривень, що складає 88% від су купного розміру вимог кредит орів четвертої черги з 01.01.2017 рок у протягом 5 (п' яти) років сам им боржником шляхом виплати за рахунок господарської ді яльності у розмірі по 396135,04 грив ень щоквартально, порушує пр ава кредиторів щодо задоволе ння їх вимог у розумні строки .

При цьому, відповідно до ч.4 с т. 37 вищеназваного Закону част кове задоволення вимог креди торів позбавляє інвестора п рава обміну вимог на активи б оржника.

Відповідно до ст.35 ЗаконуУк раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” інвес тору не надано право приймат и участь в укладанні мирової угоди та підписувати її. Тому підписання мирової угоди ін вестором здійснено всупереч чинному законодавству, а пос илання скаржника на те, що ТОВ “Терра-Форум” підписала мир ову угоду у справі про банкру тство, не маючи на те законних підстав є обгрунтованим.

Таким чином, судом першої ін станції з огляду на приписи с т. 35-37 Закону про банкрутство н еобгрунтовано затверджено мирову угоду, а ухвала суду в цій частині підлягає скас уванню.

ВАТ “Запоріжгаз” 22.02.2012р. звер нулося до господарського суд у Запорізької області з заяв ою про заміну сторони - креди тора ВАТ по газопостачанню т а газифікації “Запоріжгаз” н а публічне акціонерне товари ство по газопостачанню та га зифікації “Запоріжгаз”.

До заяви кредитора доданий статут, відповідно до п.1.2.1. яко го публічне акціонерне товар иство по газопостачанню та г азифікації “Запоріжгаз” є пр авонаступником всіх прав та обов' язків ВАТ по газопоста чанню та газифікації “Запорі жгаз”.

Статтею 25 ГПК України (в реда кції, чинній з 18.06.2011р.) встановле но, що у разі смерті або оголош ення фізичної особи померлою , припинення діяльності суб'є кта господарювання шляхом ре організації (злиття, приєдна ння, поділу, перетворення), зам іни кредитора чи боржника в з обов'язанні, а також в інших ви падках заміни особи у віднос инах, щодо яких виник спір, гос подарський суд залучає до уч асті у справі правонаступник а відповідної сторони або тр етьої особи на будь-якій стад ії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу пр авонаступника, обов'язкові д ля нього так само, як вони бу ли обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Таким чином, господарський суд обґрунтовано, з огляду н а приписи ст.25 ГПК України, кре дитором по справі визнав пу блічне акціонерне товариств о по газопостачанню та газиф ікації “Запоріжгаз”, а ухвал а господарського суду в цій ч астині відповідає приписам ч инного законодавства та не п ідлягає скасуванню.

З огляду на наведене та керу ючись ч.1 п.2 ст. 103, ч.1 п.4 ст. 104, ст. 105, ст . 106 ГПК України, судова колегі я,

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського с уду Запорізької області від 02.03.2012 р. у справі № 5/3/318 в частині з атвердження мирової угоди, у кладеної між боржником, кред иторами та третьою особою ТО В “Терра-Форум” - скасувати.

В іншій частині ухвалу гос подарського суду Запорізько ї області від 02.03.2012р. у справі № 5/ 3/318, залишити бех змін.

Справу № 5/3/318 направити на роз гляд господарському суду Зап орізької області.

Головуючий А.М. М'ясищев

Судді: Н.В. Будко

І.В. Москальова

Надруковано : 10 прим.

1. скаржнику

2. боржнику

3. УПФУ в Хортицькому районі

4. ТОВ “Форум”

5 ПАТ “Торгівельно-енергети чна компанія “Ітера”

6. ВАТ “Запоріжгаз”

7. а.к. ОСОБА_3

8. у справу

9. ГСЗО

10. ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено17.04.2012
Номер документу22608322
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/3/318

Ухвала від 31.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 10.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Постанова від 11.04.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 02.03.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 26.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні