Постанова
від 29.05.2008 по справі 11/167
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/167

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

29.05.2008 р.                                                                                Справа № 11/167

за позовом  Прокуратури Глобинського району в інтересх держави в особі Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції

до  Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Бабичівське"

про  припинення державної реєстрації

                                                                      Суддя  Тимощенко О.М.

                                                                      Секретар Плешивцев В.О.

Представники:

від позивача:  Шумська І.І.

від відповідача:  не з'явився

від прокуратури:  Харенко В.М.

Суть спору: розглядається позовна заява про припинення державної реєстрації юридичної особи – Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Бабичівське", код 30901779 (с. Бабичівка, Глобинський район, Полтавська область).

Представники позивача та прокуратури на задоволенні позову наполягають.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав.

Ухвала суду, направлена за вказаною у позовній заяві адресою, за якою  зареєстрований відповідач, згідно свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи та довідки про включення до ЄДРПОУ (с. Бабичівка, Глобинський район, Полтавська область), повернулася до суду з відміткою поштового відділення - в зв'язку з відсутністю адресата.

Дослідивши і оцінивши матеріали справи, заслухавши представника позивача та прокуратури, суд встановив:

Приватне сільськогосподарське підприємство з орендними відносинами "Бабичівське", код ЄДРПОУ 30901779, зареєстроване розпорядженням голови Глобинської районної державної адміністрації № 139 від 07.03.2000 року  як суб'єкт підприємницької діяльності та взяте на облік  у Глобинському відділенні Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції за № 297 з 15.05.2000 року.

Засновником підприємства є Мацак Микола Миколайович, згідно довідки адресного бюро мешкає за адресою: с. Бабичівка, Глобинський район, Полтавська область

Згідно чинного законодавства України, підприємства в Україні, як самостійний суб'єкт господарювання, здійснюють свою діяльність відповідно до вимог ст. ст. 62-71 ГК України.

Згідно зі ст. 62 ГК України підприємство - самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.

Підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту.

Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Підприємство не має у своєму складі інших юридичних осіб.

Відповідно до ст. 71 ГК України, облік і звітність підприємства здійснюється ними відповідно до вимог ст.19 ГК України та інших нормативно - правових актів; п. 8 ст.19 ГК України встановлює обов'язок суб'єкта господарювання надавати дані щодо своєї господарської діяльності.

Такими даними, зокрема, є бухгалтерські звіти та податкові декларації, пов'язані з нарахуванням та сплатою податків, які надаються податковому органу відповідно до ст.9 Закону України “Про систему оподаткування” в порядку та строки, встановлені чинним законодавством.

Відповідно  до п. п. 1, 2 ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування", платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані  вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами а також подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до п.п. 8.6. п. 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.1998 року № 80, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі не подання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, керівник державної податкової служби приймає рішення про звернення до господарського суду із заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.  

Як свідчать надані позивачем докази податкова звітність не подавалась відповідачем у податкові органи з лютого 2006 року, тобто більше року (довідка Глобинського відділення Кременчуцької ОДПІ від 03.04.2008 р.).

Згідно повідомлення позивача, заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня (повідомлення про наявність заборгованості з податків та зборів (обов'язкових платежів) № 672/10 від 24.03.2008 року).

Відповідно до Закону України "Про державну податкову службу в Україні", органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ст. 51 ГК України, підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим кодексом та іншими законами.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 46 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” від 15 травня 2003 року № 755-IV, підставою для прийняття судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з її банкрутством, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

З усних пояснень представника позивача, до органів місцевої влади із заявою про припинення державної реєстрації відповідач не звертався.

Як свідчать докази, надані позивачем, для вирішення питань, пов'язаних з неподанням податкової звітності, керівника відповідача було запрошено до Глобинського відділення Кременчуцької ОДПІ (виклик від 17.12.2007 р. № 2586 та від 05.02.2008 року № 162/10 з повідомленням про вручення), однак виклик був залишений без реагування.

З урахуванням викладеного, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги правомірні, обґрунтовані та підлягають задоволенню.

На підставі матеріалів справи та керуючись ст. ст.69-71, 94 (п.4), 158-163, п.п..3 п.3 та п.6 розділу VІІ “Перехідні положення” КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Припинити   юридичну особу  –Приватне  сільськогосподарське підприємство з орендними відносинами "Бабичівське" (Полтавська область, Глобинський район, с. Бабичівка, код ЄДРПОУ 30901779).

3. У  день набрання постановою  законної  сили  направити  її  копію державному реєстратору за місцезнаходженням  суб'єкта підприємницької діяльності.

4. Органу управління юридичної особи та голові комісії з припинення юридичної особи вчинити дії відповідно до статті 105 ЦК України та п.п.1-5 ст.36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

                    Суддя                                                                      Тимощенко О.М.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскарження подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.05.2008
Оприлюднено13.11.2008
Номер документу2283039
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/167

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 20.02.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 22.02.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Якимчук Л.М.

Ухвала від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Якимчук Л.М.

Ухвала від 01.02.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Якимчук Л.М.

Ухвала від 25.01.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Якимчук Л.М.

Ухвала від 03.01.2017

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Якимчук Л.М.

Ухвала від 27.12.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Якимчук Л.М.

Ухвала від 11.11.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Постанова від 28.07.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні