Рішення
від 23.05.2008 по справі 51/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

51/18

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  51/18

14.07.08

За позовом Управління комунального майна району Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації

до Приватного професійно-технічного навчального закладу «Науково-методичний центр інформаційних технологій»

про виселення з приміщення  

Суддя Пригунова А.Б.

Представники:

від позивача:  Кішинська О.П.

від відповідача: не з`явились

Обставини справи:

Позовні вимоги заявлені про виселення відповідача  з нежитлового приміщення загальною площею 133 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Прирічна, 3 та зобов`язання передати вказане приміщення позивачеві. В обґрунтування заявлених  вимог позивач зазначає,  що строк дії договору №16422 оренди нежитлового будинку (приміщення) від 06.01.2005, на підставі якого відповідач користувався спірним приміщенням, припинив свою дію 31.12.07р. і не був продовженим, а отже у відповідача відсутні правові підстави користуватися цим приміщенням.  Оскільки відповідач до даного часу  продовжує користуватися вказаним приміщенням, позивач просить виселити його з приміщення в примусовому порядку та зобов`язати передати це приміщення позивачеві.     

Ухвалою господарського суду міста Києва від 29.05.08р. порушено провадження у справі, призначено її до розгляду на 16.06.08р. у судовому засіданні за участю представників сторін, яких  зобов`язано надати суду певні документи.

У зв`язку з тим, що розгляд даної справи припав на день релігійних свят, судове засідання було перенесено судом на 23.06.08р.

У судовому засідання 23.06.08р. представник позивача повністю підтримав заявлені позовні вимог і просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача у призначене судом засідання не з`явився, відзиву на позов не надав, проте подав клопотання про відкладення розгляду справи через відрядження керівництва навчального закладу. Судом подане клопотання було задоволено і розгляд справи відкладений на 14.07.08р.

У судовому засіданні 14.07.08р. представник позивача подав заяву про уточнення  позовних вимог, в якій просив суд виселити відповідача зі спірного приміщення. Вищезазначена заява була прийнята судом.  

Представник відповідача у дане судове засідання повторно не з`явився, відзиву на позов суду не надав, причини неявки суду не відомі.   

Приймаючи до уваги, що у матеріалах справи містяться докази того, що відповідач був належним чином повідомлений про дату і час проведення даного судового засідання та про наслідки ненадання відзиву на позов та витребуваних судом документів,  суд вважає за можливе розглянути дану справу відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Згідно зі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 14.07.08р. за згодою представника позивача судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,  господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

06.01.05р. між Управлінням майном району Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації і Товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-методичний центр інформаційних технологій», правонаступником якого є Приватний професійно-технічний навчальний заклад «Науково-методичний центр інформаційних технологій», був укладений договір №16422.

За умовами зазначеного договору, зокрема п.п. 1.1, 2.1, 9.1 позивач взяв на себе зобов`язання передати, а відповідач зобов`язався прийняти в оренду нежиле приміщення загальною площею 133 кв.м., що розташоване за адресою: м.Київ, вул..Прирічна, 3. Строк дії договору сторони визначили  з 06.01.05р. до 31.12.07р.

Позивач виконав своє зобов`язання належним чином, передавши приміщення Приватному професійно-технічному навчальному закладу «Науково-методичний центр інформаційних технологій», що підтверджується наявним у матеріалах справи актом передачі-прийому приміщення від 06.01.05р.

У зв`язку з тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-методичний центр інформаційних технологій»було реорганізовано в Приватний професійно-технічний навчальний заклад «Науково-методичний центр інформаційних технологій»,  15.07.05р. сторони внесли зміни до вказаного договору, замінивши назву закладу –Товариство з обмеженою відповідальністю  «Науково-методичний центр інформаційних технологій»на Приватний професійно-технічний навчальний заклад «Науково-методичний центр інформаційних технологій». Решта умов договору оренди залишилася без змін.

Частиною 2 статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»передбачено, що у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той де самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Після закінчення строку дії зазначеного договору позивач, 15.01.08р. у передбачений ч.2. ст.17  Закону України «Про оренду державного та комунального майна» місячний строк, звернувся до відповідача із заявою №22-ум, в якій попередив про припинення дії договору оренди №16422 і запропонував йому протягом 5 днів після отримання цієї заяви звільнити орендоване приміщення.

Оскільки доказів про те, що договір №16422 від 06.01.05р. є продовженим та той самий термін і на тих самих умовах або про укладення між сторонами іншого договору, об`єктом якого є нежитлове приміщення площею 133 кв.м., що розташоване по вул. Прирічній, 3 у місті Києві, сторонами не представлено, суд вважає, що дія вказаного договору закінчилася 31.12.07р.

Частиною1 статті 785 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу або у стані, який обумовлено в договорі.

Згідно з ч.1.ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від продовження або банкрутства орендаря він зобов`язаний повернути орендодавцеві об`єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Відповідно до п.7.5. договору у разі закінчення строку дії договору або при його розірванні відповідач повинен негайно за актом приймання-передачі повернути об`єкт оренди позивачеві.

Заявою, яка була надіслана відповідачеві, визначений термін повернення об`єкту оренди  - протягом 5 днів після її отримання. У матеріалах справи міститься  поштове повідомлення, адресоване відповідачеві, з якого вбачається, що вказана заява була отримана 17.01.08р.    

Проте до даного часу відповідач орендоване приміщення не звільнив, що також підтверджується наявним у матеріалах справи актом обстеження приміщення в будинку №3 по вул. Прирічній у місті Києві від 20.05.08р.

Відповідно до ст.525, 526 Цивільного Кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі статтею 193 Господарського Кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Суд вважає, що оскільки із закінченням терміну дії договору відповідач втратив статус орендаря, у нього, відповідно, відсутні правові підстави користуватися цим приміщенням, у зв`язку з чим заявлена позовна вимога про виселення відповідача підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРИШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Виселити  Приватний професійно-технічний навчальний заклад «Науково-методичний центр інформаційних технологій»(04213, м.Київ, вул..Прирічна, 3; ідентифікаційний код 33100465)  з нежитлового приміщення площею 133 кв.м., що розташоване за адресою: 04123 м.Київ, вул.Прирічна,

3. Стягнути з Приватного професійно-технічного навчального закладу «Науково-методичний центр інформаційних технологій»(04213, м.Київ, вул..Прирічна, 3; ідентифікаційний код 33100465) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, на користь Управління комунального майна району Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації (04025, м.Київ, вул.Тимошенко, 16; ідентифікаційний код 33150097)  85 (вісімдесят п»ять) грн. витрат зі сплати державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу. Видати наказ.

Дане рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскаржене в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Суддя                                                                                          А.Б.Пригунова

Суддя                                                                                                        Пригунова А.Б.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.05.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2365379
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/18

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Постанова від 24.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Рішення від 23.02.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Рішення від 04.02.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 23.05.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 10.04.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Рішення від 06.02.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні