Рішення
від 02.09.2008 по справі 2/300
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/300

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  2/300

02.09.08

За позовом1. Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»

ДоКиївської міської ради

прозобов'язання переукласти договір

Суддя  Домнічева І.О.

Представники:

від позивачів         Приходько А.С.

від відповідача не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»та Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»до Київської міської ради про зобов'язання відповідача переукласти договір оренди земельної ділянки під адміністративними будівлями по вул. Ярославів Вал 21, 21-0 та 21-П з Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»на тих же умовах.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 08.08.2008 порушено провадження по справі №2/300 та призначено судовий розгляд справи.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 18.09.97 № 02-5/289 із змінами “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України”).

Сторони були належним чином повідомлені про призначення справи до розгляду в засіданні суду, про час і місце його проведення.

Позивач у судових засіданнях підтримував викладені у позові обставини, та просив позовні вимоги задовольнити повністю.

Відповідачем через Відділ діловодства Господарського суду міста Києва подано відзив на позов, відповідно до якого відповідач проти позову заперечує в повному обсязі та просить справу слухати без участі повноважного представника.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення присутнього представника позивача, оглянувши надані оригінали документів, на які позивач посилається, як на підставу своїх вимог, та копії яких долучені до матеріалів справи, суд —

ВСТАНОВИВ:

04.09.2007 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»звернулось до Київської міської державної адміністрації з клопотанням про передачу земельної ділянки в оренду для обслуговування адміністративних будівель по вул. Ярославів Вал, 21-0 та 21-П.

20.09.2007 року Головним управлінням земельних ресурсів КМДА надано відповідь про необхідність звернення з цим питанням до Київської міської ради у відповідності до рішення останньої №457/1867 «Про врегулювання процедури передачі в користування земельних ділянок в м. Києві»від 15.07.2004 року.

У зв'язку з цим 18.12.2007 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»звернулось з відповідним клопотанням до Київської міської ради, яке зареєстроване за вхідним № 13080 від 18.12.2007 року.

Відповіді на дане клопотання заявником не отримано.

31 жовтня 1997 року між Київським закритим акціонерним товариством "Укрспецавтоматика" та Київською міською державною адміністрацією укладено  Договір   на  право  тимчасового користування землею (на умовах оренди).

За умовами вказаного Договору, Київська міська державна адміністрація передає, а Київське закрите акціонерне товариство "Укрспецавтоматика" приймає у тимчасове користування строком на 49 років земельну ділянку загальною площею 2020 кв. м. для обслуговування та експлуатації адміністративних будинків та господарських будівель по вул. Ярославів Вал 21, 21-П та 21-0.

При цьому вищевказані адміністративні будинки та господарські будівлі, на момент укладення договору оренди земельної ділянки, належали Київському закритому акціонерному товариству "Укрспецавтоматика" на підставі Договору купівлі-продажу від 12 січня 1994 року.

У 2007 році власність на будинки за №№ 21-П та 21-0 перейшла до товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»на підставі Договорів купівлі-продажу від 7 червня 2007 року.

Тобто фактичним власником будівель, що знаходяться за адресою Ярославів Вал, 21-0 та 21-П є Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції».

14 грудня 2007 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції», Київським закритим акціонерним товариством «Укрспецавтоматика»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Універсальна девелоперська компанія» укладено Договір про спільну діяльність з будівництва адміністративної будівлі.

Згідно п. 1.1 Договору сторони зобов'язуються об'єднати свої зусилля, вклади і спільно діяти без створення юридичної особи в напрямку будівництва адміністративних будівель за адресою м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21 з метою отримання у власність завершеного будівництвом об'єкту у частках, визначених Договором.

З умов Договору про спільну діяльність вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»являється виконавцем, тобто веде спільні справи Сторін у межах здійснення спільної діяльності (п.1.7 Договору).

Пунктом 1.5 Договору передбачено, що до моменту введення Об'єкту в експлуатацію власником незавершеного будівництва Об'єкту є Сторона 1 (Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»), що виконує функції Замовника будівництва.

Відповідно ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно п.2 ст. 120 Земельного кодексу України якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Аналогічна норма міститься у Цивільному кодексі України, а саме п.2 ст. 377 кодексу.

Таким чином, внаслідок продажу частини будівель Київським закритим акціонерним товариством "Укрспецавтоматика" по вул. Ярославів Вал, 21-0 та 21-П, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»мало перейти право користування земельною ділянкою, на якій розміщені ці будівлі та частина земельної ділянки, необхідна для їх обслуговування.

Відповідно умов Договору про спільну діяльність (п. 1.5) та на підставі Земельного кодексу України та Цивільного кодексу України (п.2 ст. 120 та п.2 ст. 377 відповідно) Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»має отримати право користування всією площею земельної ділянки під адміністративними будівлями, переданими як вклад у спільну діяльність, оскільки до моменту введення Об'єкту в експлуатацію, являється їх власником. Для цього необхідні законні підстави такого користування, а саме укладення договору оренди вказаних земельних ділянок.

18.12.2007 року товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»звернулось до Київської міської ради з клопотанням укласти договір оренди земельних ділянок, на яких розміщенні адміністративні будівлі (вул. Ярославів Вал, 21).

Відповідно ч.2 ст. 9 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ»порядок формування та повноваження міської, районних у місті рад визначаються Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" з особливостями, передбаченими цим Законом.

Згідно Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Пп. 2 п. 6 ч. 1 ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»передбачено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать реєстрація суб'єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності і право користування землею.

З вищевикладеного вбачається, що розгляд питання про укладення договору оренди земельної ділянки в межах населеного пункту та прийняття відповідних рішень належить до компетенції міської ради.

Тому, на підставі зазначених норм та отриманої від Головного управління земельних ресурсів КМДА відповіді, (де зазначалось, що з приводу питання передачі земельної ділянки в оренду необхідно звертатись до Київської міської ради) товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»звернулось до Київради з відповідним клопотанням. Будь-якої відповіді щодо розгляду зазначеного клопотання позивач не отримував.

18.12.2007 року Київським закритим акціонерним товариством «Укрспецавтоматика»направлено листа до Київської міської ради, в якому зазначено, що останнє відмовляється від земельної ділянки під адміністративними будівлями по вул. Ярославів Вал, 21 та просить укласти договір оренди цих земельних ділянок з власником адміністративних будівель, оскільки фактично спірні земельні ділянки не використовує, однак змушене сплачувати за них орендну плату.

Таким чином, правовідносини щодо оформлення земельної ділянки виникли з моменту звернення позивачів до Київської міської ради і не закінчені, тривають до цього часу.

Стаття 123 Земельного кодексу України встановлює, що державна адміністрація або сільська, селищна, міська ради у місячний строк і, в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.

Київська міська рада на протязі одного місяця не прийняла відповідного рішення, тобто вбачається бездіяльність Київської міської ради, що призвела до порушення прав Позивача-2 на оформлення землі.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Частиною третьою етапі 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

Оскільки договір оренди землі між позивачем-1 та відповідачем було укладено раніше, позивач-2 не направляв до Київської міської ради проекту переукладеного договору, в просив Київську міську раду переукласти вже існуючий та раніше погоджений договір, з новим власником адміністративних будівель.

Протягом встановленого строку з боку Київської міської ради не надано жодних зауважень на лист позивача-2 щодо переукладення договору, та не надано відповіді на нього.

Зважаючи на вищенаведене, Позивачами вчинено всі необхідні дії, встановлені законодавством та рішеннями Київради на оформлення землі.

Частиною 9 статті 123 Земельного кодексу України встановлено, що відмову органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади у наданні земельної ділянки в користування або залишення клопотання без розгляду в установлений строк може бути оскаржено в судовому порядку.

Відповідно до статті 1 Закону України „Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 10 Господарського процесуального кодексу України спори, що виникають при укладенні господарських договорів, можуть бути подані на вирішення господарського суду.

Відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі, якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Враховуючи те, що відповідно до ст. 123 Земельного кодексу України та ст. 15 Закону України „Про оренду землі" Позивачем-2 вчинено всі передбачені законодавством дії, спрямовані на оформлення землі, а відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право користування посвідчується договором оренди землі, то за наявності всіх підстав для переукладання договору, та зважаючи на те, що одна із сторін ухиляється від переукладання договору, інша сторона чиє право на оформлення землі порушується, звернулася до суду та просити суд зобов'язати відповідача переукласти договір.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, з Відповідача на користь Позивача стягуються понесені Позивачем витрати по сплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 16, 33, 34, 49, 64, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Зобов'язати Київську міську раду (м. Київ, вул. Хрещатик, 36; код 2883141) переукласти договір оренди земельної ділянки під адміністративними будівлями по вул. Ярославів Вал 21, 21-0 та 21-П з Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»(м. Київ, вул. Дніпроводська, 1; ідентифікаційний код 33995132) на тих же умовах.

Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, 36 код 2883141; рах.№3541600100162 в УДК м. Києва, МФО 820019) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансові традиції»(м. Київ, вул. Дніпроводська, 1; ідентифікаційний код 33995132) 42 (сорок дві) грн. 50 коп. витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, 36 код 2883141; рах.№3541600100162 в УДК м. Києва, МФО 820019) на користь Київського закритого акціонерного товариства «Укрспецавтоматика»(м. Київ, вул. Ярославів Вал, 21; ідентифікаційний код 04600665) 42 (сорок дві) грн. 50 коп. витрат по сплаті державного мита та 59 (п'ятдесят дев'ять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                         І.О.Домнічева

Дата ухвалення рішення02.09.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2367326
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/300

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 12.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 10.08.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

Ухвала від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 21.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мартюхіна Н.О.

Рішення від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Мартюхіна Н.О.

Постанова від 13.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 29.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 17.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 18.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні