Постанова
від 17.04.2012 по справі 2а-3790/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 квітня 2012 року № 2а-3790/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Аблова Є.В.;

при секретарі Мальчик І.Ю.,

розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Ренесанс Сервіс»до Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва, державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Овчиннікової І.А. про визнання дій неправомірними, скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва, державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Овчиннікової І.А. про визнання дій неправомірними, скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що анулювання реєстрації платника податку на додану вартість позивача є протиправним, оскільки державним реєстратором помилково внесено до Єдиного державного реєстру запис про відсутність позивача за місцезнаходженням.

В позовній заяві позивач просить суд визнати протиправними дії Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва по направленню на адресу державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації повідомлення про відсутність юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код СДРПОУ 37139889) за його місцезнаходженням (ф.№18-ОПП); визнати протиправними дії державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Овчінікової I.A. по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та підприємців запису № 106914440003026159 від 29.02.2012 року про відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код СДРПОУ 37139889) за його місцезнаходженням; запис в Єдиному державному реєстрі № 106914440003026159 від 29.02.2012 року про відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код СДРПОУ 37139889) за його місцезнаходженням -скасувати; рішення Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва № 111/29-306 від 05.03.2012 року про анулювання реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код ЄДРПОУ 37139889) як платника податку на додану вартість визнати протиправним та скасувати; зобов'язати Державну податкову інспекцію у Оболонському районі міста Києва здійснити дії по відновленню реєстрації «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код ЄДРПОУ 37139889) в реєстрі платників податку на додану вартість; зобов'язати Державну податкову інспекцію у Оболонському районі м. Києва здійснити дії по відновленню реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код ЄДРПОУ 37139889) у якості платника єдиного податку відповідно до Свідоцтва № 100297562 про реєстрацію платника податку на додану вартість від 12.08.2010 року.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю.

Представник відповідача Державної податкової інспекції в Оболонському районі м. Києва позовні вимоги не визнав.

Представник відповідача державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Овчиннікової І.А. в судове засідання не з'явився.

Відповідно до ч.6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи в судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомленні про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Враховуючи зазначене, суд ухвалив розглядати справу у порядку письмового провадження.

Оцінюючи наявні в матеріалах справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ТОВ «РЕНЕСАНС СЕРВІС»є платником податків на додану вартість на підставі свідоцтва №100297562 від 12.08.10 р., виданого ДПІ у Оболонському районі м. Києва.

05.03.12 р. рішенням ДПІ у Оболонському районі м. Києва №111/29-306 від 05.03.12 р. анульована реєстрація платника податку на додану вартість позивача на підставі п.п. «ж»п.184.1 ст.184 Податкового кодексу України -незнаходження ТОВ «РЕНЕСАНС СЕРВІС» за його юридичною адресою.

Порядок та умови реєстрації осіб як платників податку на додану вартість, підстави анулювання реєстрації платників податку на додану вартість на момент виникнення спірних правовідносин врегульовано Податковим кодексом України (далі - ПК України), зокрема ст. 180 ст. 184 та Наказом ДПА України «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»№978 від 22.12.10 р.

Відповідно до підпункту «ж»п. 184.1 ст. 184 ПК України реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу .

Згідно вимог п. 184.2. ст. 184 ПК України, анулювання реєстрації на підставі, визначеній у підпункті "а" пункту 184.1 цієї статті, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у підпунктах "б" - "и" пункту 184.1 цієї статті, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного органу державної податкової служби. Свідоцтво про реєстрацію платника податку вважається анульованим з дати анулювання реєстрації платника податку.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Згідно з частиною другою статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", відомості щодо місцезнаходження юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Частиною 5 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" передбачено, що в Єдиному державному реєстрі містяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осібпідприємців", відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Відповідно до частини першої статті 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Частиною 11 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців»від 15 травня 2003 року № 755-IV (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин)(далі Закон № 755-IV) встановлено, що юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до ч. 12 ст. 19 Закону № 755-IV у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати поштовим відправленням протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

В силу ч. 14 ст. 19 Закону № 755-IV у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Як вбачається із матеріалів справи, державним реєстратором Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації 03.02.12 р. направлено до позивача лист-повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Лист-повідомлення отримано позивачем 06.02.12 р.

29.02.12 р. державним реєстратором Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації до Єдиного державного реєстру внесено запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей на підставі якого в подальшому ДПІ у Оболонському районі м. Києва прийнято рішення № 111/29-306 від 05.03.2012 року про анулювання реєстрації платника на додану вартість.

06.03.12 р. державним реєстратором було внесено запис про підтвердження відомостей про юридичну особу, зокрема, щодо місцезнаходження позивача за адресою: вул. Вишгородська,28/1, м. Київ, 04074.

Таким чином, відповідачем -2 не дотримавшись строку передбаченого ч. 14 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців»вніс запис про відсутність підтвердження відомостей про позивача, за таких обставин, дії державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Овчінікової I.A. по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та підприємців запису № 106914440003026159 від 29.02.2012 року про відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код СДРПОУ 37139889) за його місцезнаходженням є протиправними, а рішення ДПІ у Оболонському районі м. Києва про анулювання реєстрації платником податків на додану вартість ТОВ «РЕНЕСАНС СЕРВІС»№ 111/29-306 від 05.03.2012 року підлягає скасуванню.

В той же час, позовні вимоги позивача щодо скасування запису в Єдиному державному реєстрі № 106914440003026159 від 29.02.2012 року про відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код СДРПОУ 37139889) за його місцезнаходженням -задоволенню не підлягають, оскільки, як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру відомості про місцезнаходження позивача за адресою Вишгородська,28/1, м.Київ, 04074 підтверджені та містяться в Єдиному державному реєстрі.

Також позовні вимоги щодо зобов'язання ДПІ у Оболонському районі міста Києва здійснити дії по відновленню реєстрації позивача в реєстрі платників податку на додану вартість та зобов'язання ДПІ у Оболонському районі м. Києва здійснити дії по відновленню реєстрації позивача у якості платника єдиного податку відповідно до Свідоцтва № 100297562 про реєстрацію платника податку на додану вартість від 12.08.2010 року задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Згідно 183.12 ст. 183 Податкового кодексу передбачено, що Реєстр платників податку веде центральний податковий орган.

Реєстрація осіб платниками податку на додану вартість, перереєстрація та заміна Свідоцтв проводиться, шляхом внесення записів до Реєстру із формуванням по кожному такому запису окремого номера Свідоцтва та визначення дати початку його дії. Особа є зареєстрованою платником податку па додану вартість з відповідної дати реєстрації, внесеної до Реєстру. Реєстрація платника податку на додану вартість є анульованою з дати анулювання Свідоцтва такого платника.

Пунктом 6.2. Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»№978 від 22.12.10 р. встановлено, що підставою для внесення до Реєстру запису про відміну анулювання реєстрації, що відбулась за ініціативою податкового органу, є рішення суду, яке набрало законної сили, або рішення податкового органу про відміну анулювання реєстрації та скасування свого рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ. Рішення із копіями відповідних документів направляються до центрального органу державної податкової служби для розгляду та внесення відповідних змін до Реєстру.

Отже, з огляду на вищевикладене, після набрання законної сили рішенням суду про скасування рішення податкового органу про анулювання реєстрації платника ПДВ, Державна податкова інспекція у Оболонському районі м. Києва повинна видати позивачу нове Свідоцтво (за новим номером) про реєстрацію як платника податку на додану вартість, а центральний орган державної податкової служби внести до Реєстру запис про відміну анулювання реєстрації позивача як платника податку на додану вартість.

Під час розгляду справи позивачем позовні вимоги до Державної податкової служби України як до центрального органу державної податкової служби позивачем не заявлялись.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що відповідачі не діяли на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а тому суд приходить до висновку щодо часткової обґрунтованості позовних вимог позивача.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС України суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати неправомірними дії державного реєстратора Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації Овчінікової I.A. по внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та підприємців запису № 106914440003026159 від 29.02.2012 року про відсутність Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код СДРПОУ 37139889) за його місцезнаходженням.

Визнати протиправним та скасувати рішення Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва № 111/29-306 від 05.03.2012 року про анулювання реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕНЕСАНС СЕРВІС»(Код ЄДРПОУ 37139889) як платника податку на додану вартість.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Окружний адміністративний суд міста Києва апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня її проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до Київського апеляційного адміністративного суду.

Якщо апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 186 КАС України, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Суддя Аблов Є.В.

Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено16.05.2012
Номер документу23993462
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3790/12/2670

Ухвала від 26.03.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 29.03.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 09.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Ухвала від 09.08.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Ухвала від 17.05.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 17.04.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

Ухвала від 21.03.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аблов Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні