Ухвала
від 31.05.2012 по справі 4/258
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 4/258

Головуючий у 1-й інстанції: Проскурняк ОГ

Суддя-доповідач: Мельник-Томенко Ж. М.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2012 року

м. Вінниця

Вінницький апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого-судді: Мельник-Томенко Ж. М.

суддів: Білоуса О.В. Залімського І. Г.

при секретарі: Лукашик М.О.

за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_2, представник на підставі довіреності

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Господарського суду Чернівецької області від 29 вересня 2008 року у справі за адміністративним позовом прокурора Глибоцького району Чернівецької області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції Чернівецької області до приватного підприємця ОСОБА_3 про стягнення заборгованості , -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Глибоцького району в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Глибоцькому районі в липні 2008 року звернувся до Господарського суду Чернівецької області з адміністративним позовом до приватного підприємця ОСОБА_3 про стягнення податкового боргу.

Постановою Господарського суду Чернівецької області від 29.09.2008 року позов задоволено. Стягнуто з активів ПП ОСОБА_3 податковий борг в сумі 1547,26 грн.

Не погоджуючись із судовим рішенням, відповідач подала апеляційну скаргу, в якій просить апеляційну інстанцію скасувати, незаконну, на її думку, постанову суду та постановити нову про відмову в задоволенні позову. У своїй апеляційній скарзі апелянт посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права, незаконність та необ'єктивність судового рішення, що є безумовними підставами для його скасування. Зокрема, відповідач зазначає, що ще в січні 2008 року фактично припинила підприємницьку діяльність та розірвала трудові відносини з найманими працівниками, а тому вважає безпідставними вимоги податкового органу про необхідність сплати податкового боргу по єдиному податку за період, в який відповідач не здійснювала підприємницьку діяльність. На підтвердження власних доводів, відповідач надає довідку Глибоцького районного центру зайнятості № 15/03-07/69 від 18.01.2012 року, копії трудових договорів, довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 25.01.2012 року та довідку відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Глибоцькому районі Чернівецької області від 18.01.2012 року № 06/7. Також відповідач просить прийняти до уваги вказані докази, які не були надані суду І інстанції, внаслідок не отримання відповідачем судових викликів.

У судовому засіданні представник Державної податкової інспекції у Глибоцькому районі Чернівецької області заперечив проти задоволення апеляційної скарги як безпідставної, а також зазначив про законність та обґрунтованість рішення суду І інстанції.

Відповідач у судове засідання не з'явилась, надавши телеграму про розгляд справи за її відсутності.

Представник прокуратури у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не відомі. Про дату, час і місце розгляду повідомлено завчасно і належним чином.

Враховуючи те, що особиста участь відповідача ухвалою суду від 10.05.2012 року була визнана обов'язковою, однак внаслідок хвороби відповідач не може з'явитись у судове засідання та просить провести розгляд за її відсутності, колегія суддів ухвалила здійснювати судовий розгляд за відсутності відповідача. Враховуючи те, що представник прокуратури був належним чином повідомлений про дату, час і місце апеляційного розгляду, однак з невідомих суду причин не з'явився у судове засідання, колегія суддів ухвалила здійснювати розгляд за відсутності представника прокуратури.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Як вірно встановлено судом І інстанції, обставини спору полягають у наступному.

Згідно довідки № 395 від 14.06.2006 року виданої ДПІ у Глибоцькому районі фізична особа - ОСОБА_3 взята на облік як платник податків 14.06.2006 року.

Відповідно до заяви від 18.02.2008 року, відповідач згідно Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єкта малого підприємництва" № 746/99 від 28.06.1999 року, просить перевести її на спрощену систему оподаткування обліку та звітності на 2008 рік.

Як підтверджено корінцями свідоцтв серії НОМЕР_1, серії НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 виданих 05.03.2008 року у трудових відносинах з відповідачем перебували ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7

Відповідно до розрахунку недоїмки по єдиному податку станом на 23.09.2008 року за відповідачем рахується заборгованість в сумі 1547,26 грн., з яких: 347,26 грн. сплата за липень 2008 року, 600 грн. сплата за серпень 2008 року, 600 грн. сплата за вересень 2008 року.

Задовольняючи позов, суд І інстанції дійшов висновку, що відповідач не виконала зобов'язання по сплаті єдиного податку, у результаті чого станом на 23.09.2008 року виник податковий борг, який становить 1547,26 грн. та який підлягає стягненню.

Суд апеляційної інстанції погоджується з такими висновками суду І інстанції, враховуючи наступне.

Згідно з п. 2 Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" № 727/98 від 03.07.1998 року, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, у разі коли платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці або за участю у підприємницькій діяльності членів його сім'ї, ставка єдиного податку збільшується на 50 відсотків за кожну особу. Суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа сплачує єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України.

Відповідно до витягу є Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 25.01.2012 року, 21.05.2008 року до даного реєстру внесено запис про рішення фізичної особи-підприємця припинити підприємницьку діяльність.

Зазначене, на думку відповідача, є доказом припинення ним підприємницької діяльності.

Порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, визначений статтею 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755 від 15.05.2003 року, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин. Вказаною нормою визначено, що подавши державному реєстратору рішення про припинення підприємницької діяльності та його реєстрації, фізична особа - підприємець має вчинити також інші дії та подати інші документи, необхідні для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою-підприємцем за її рішенням.

Згідно ч. 15 ст. 47 вищевказаного Закону, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем є датою державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем.

Таким чином, відповідачем не вжито всіх необхідних заходів для реєстрації припинення підприємницької діяльності, оскільки в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця ОСОБА_3.

Окрім того, в порушення п. 6 Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПА України від 29.10.1999 року № 599, чинного на час виникнення спірних правовідносин, відповідач, у разі припинення діяльності (зняття з державної реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності) як платник єдиного податку зобов'язана подати в 5-денний термін до органу державної податкової служби письмову заяву про це, здати свідоцтво та всі довідки.

Однак, така заява відповідачем до ДПІ у Глибоцькому районі не подавалась.

Також суд не приймає до уваги доводи щодо припинення трудових відносин з ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, якими вважає довідки з районного центру зайнятості та фонду соціального страхування. Вказані довідки підтверджують лише факт перебування відповідача на обліку як платника страхових внесків. При цьому на даному обліку відповідач перебувала у районному центрі зайнятості до 07.11.2008 року, а в фонді соціального страхування - 24.09.2008 року.

За таких обставин, вимоги апелянта - є безпідставними, а висновки суду першої інстанції не спростовуються доводами апеляційної скарги.

З підстав вищенаведеного, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції при ухваленні оскаржуваної постанови вірно встановив фактичні обставини справи, дослідив наявні докази, надав їм належну оцінку та прийняв законне і обґрунтоване рішення, з дотриманням норм матеріального і процесуального права, а тому відсутні підстави для її скасування.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3, - залишити без задоволення, а постанову Господарського суду Чернівецької області від 29 вересня 2008 року, - без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно ст. 212 КАС України.

Ухвала суду складена в повному обсязі 07 червня 2012 року .

Головуючий Мельник-Томенко Ж. М.

Судді Білоус О.В.

Залімський І. Г.

СудВінницький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.05.2012
Оприлюднено14.06.2012
Номер документу24574181
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4/258

Ухвала від 17.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 05.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Судовий наказ від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 06.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Судовий наказ від 11.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Ухвала від 10.05.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 23.03.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 15.02.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

Ухвала від 31.05.2012

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Мельник-Томенко Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні