Рішення
від 18.11.2008 по справі 2/410
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/410

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  2/410

18.11.08

За позовом            Товариства з обмеженою відповідальністю «Ринок Вигурівський»

до                       1. Київської міської ради

                      2. Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу

                      Київради (Київської міської державної адміністрації)                       

про                       внесення змін до договору

                                                                                               Суддя Домнічева І.О.

Представники:

Від позивача            Коваленко В.Є.          

Від відповідача  1 –не з'явився

Від відповідача  2 –Сторожук А.В.   ?????

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський”  звернулось до суду з позовною заявою до Київської міської ради про визнання укладеною угоди до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005 №62-6-00259 в редакції, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський” та до Головного  управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005 №62-6-00259 між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський”, у встановленому порядку.                        

Представник Київської міської ради проти позовних вимог заперечує, з огляду на те, що договір може вважатись укладеним у випадку досягнення між сторонами згоди з усіх істотних умов у встановленій законом формі (частина 2 статті 180 Господарського кодексу України).  

Також відповідачі посилаються на те, що в даному випадку відсутнє вільне волевиявлення сторін щодо укладання угоди до договору оренди земельної ділянки, що є обов'язковою вимогою при укладанні відповідного правочину, згідно зі статтею 203 Цивільного кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд  

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України  визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 26.06.2003 року №549/709 Товариству з обмеженою діяльністю „Ринок Вигурівський” передано в довгострокову оренду на 15 років земельну ділянку для  будівництва,  експлуатації  та обслуговування міні-ринку на вул. Оноре де Бальзака, 94 у Деснянському районі м. Києва.   

На підставі зазначеного рішення між Київською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський” укладено договір оренди земельної ділянки  на 5 років для будівництва, експлуатації та обслуговування міні-ринку на вул. Оноре де Бальзака, 94 у Деснянському районі м. Києва, що зареєстрований у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу (Київської міської державної адміністрації) 12.09.2005 №62-6-00259 у книзі записів державної реєстрації договорів.

Згідно з статтею 30 Закону України „По оренду землі” зміна умов договору оренди земельної ділянки здійснюється за взаємною згодою сторін.

Відповідно до частини першої статті 648 Цивільного кодексу України зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту.

Матеріалами справи підтверджується, що з метою приведення строку дії договору оренди земельної ділянки відповідно до вказаного рішення Київської міської ради позивач звернувся до Київської міської ради з пропозицією внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005                    № 62-6-00259 надіславши підписані з свого боку два примірники угоди про внесення змін до вказаного договору.

За дорученням заступника Київського міського голови-секретаря Київради від 08.10.2008 року № 40544, на звернення Товариства з обмеженою діяльністю „Ринок Вигурівський” направлене Київській міській раді, надійшла письмова відповідь з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про те, що з боку Київської міської ради не прийнято відповідного рішення про внесення змін до договору оренди вказаної земельної ділянки.

Судом не приймаються заперечення Київської міської ради про те, що сторонами не було узгоджено усі істотні умови угоди про внесення змін до вказаного договору, оскільки Київською міською радою не було узгоджено умови угоди про внесення змін, з огляду на те, що процедура узгодження умов договору має відбуватись шляхом направлення протоколу розбіжностей до договору або підписанням запропонованої стороною редакції.

Ні протоколу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо редакції угоди, яка була надана позивачем до суду, тощо, Київською міською радою надано не було.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначено загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Частиною четвертою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Частиною п'ятою статті 188 Господарського кодексу України передбачено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Таким чином, на виконання ст. 188 та ст. 181 Господарського кодексу України Товариство з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський”  підписало угоду до договору від 12.09.2005 №62-6-00259 та надіслало до Київради, яка у двадцятиденний термін зобов'язана була її підписати або надати два примірники протоколу розбіжностей з підписаною угодою.

Відповідно до статті 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” міський голова укладає договори від імені територіальної громади та на підставі рішень Київради.

Відповідно до статті 46 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше ніж один раз на місяць.

Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005 №62-6-00259 між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський”, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з статті 20 Закону України „Про оренду землі” укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19 грудня 2002 р. №182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

Також, відповідно до рішення Київради від 29 травня 2003 року N433/593 „Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України. 

Таким чином, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) не забезпечило підготовку угоди до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005 №62-6-00259, у встановленому порядку та не здійснило її державну реєстрацію. 

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідачі доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.  

З огляду на вищевикладене судом вбачаються обґрунтовані вимоги позивача до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України в разі задоволення позову судові витрати підлягають стягненню з відповідачів на користь позивача, але, оскільки позивачем таких вимог не заявлено, тому зазначені витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2. Вважати укладеною угоду до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005 №62-6-00259 в редакції, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський”, на умовах, визначених угодою:

  Угода

про внесення змін до Договору оренди земельної ділянки

№ 62-6-00259 від 12.09.2005   

Київська міська рада (м. Київ, Хрещатик, 36) - далі  у тексті – “Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ - з однієї сторони, та товариство з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський” (м. Київ, вул. Бальзака, 54/21 кв.26, зареєстроване Ватутінською районною державною адміністрацією м. Києва 26.12.1996 року за №02864)–далі у тексті –„Орендар”, в особі  Генерального директора Козачка Михайла Борисовича,  який діє на підставі Статуту, - з другої сторони, керуючись статтею 30 Закону України „Про оренду землі”, домовились внести зміни до договору оренди земельної ділянки, зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу (Київської міської державної адміністрації) № 62-6-00259 від 12.09.2005 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі - Договір) та уклали цю угоду (далі у тексті - Угода) про таке:

1.          Внести зміни в пункт 1 Договору, де слова „приймає в довгострокову оренду на 5 (п'ять) років” замінити на слова „приймає в довгострокову оренду на 15 (п'ятнадцять) років ”.

2.          Інші умови Договору залишаються без змін.

3.          Дана угода набуває чинності з дня її державної реєстрації.

4.          Усі спори, пов'язані з виконанням умов цієї Угоди, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цієї Угоди.

5.          Ця Угода є невід'ємною частиною Договору і складена у двох примірниках. Один примірник для Орендодавця, один –для Орендаря.  

Орендодавець - Київська міська рада  


Орендар – ТОВ „Ринок Вигурівський”   


   3. Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки від 12.09.2005 № 62-6-00259 між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю „Ринок Вигурівський”, у встановленому порядку.

4.          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

СуддяІ.О.Домнічева

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.11.2008
Оприлюднено10.12.2008
Номер документу2469926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/410

Рішення від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

Постанова від 27.11.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Постанова від 15.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Ухвала від 19.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Коробенко Г.П.

Рішення від 18.11.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська М.М.

Ухвала від 21.10.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська М.М.

Рішення від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Постанова від 02.09.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кагітіна Л.П.

Ухвала від 02.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні