Постанова
від 13.06.2012 по справі 30/317-10(1/306-10)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" червня 2012 р. Справа № 30/317-10(1/306-10) Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоГубенко Н.М. суддівБарицької Т.Л. Хрипуна О.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД на ухвалу від та на постанову відгосподарського суду Дніпропетровської області 08.02.2012 Дніпропетровського апеляційного господарського суду 30.03.2012 у справі господарського суду№ 30/317-10(1/306-10) Дніпропетровської області за скаргамиТовариства з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД на діїЖовтневого відділу державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "КПМ" до 1.Публічного акціонерного товариства "Донгорбанк" 2.Товариства з обмеженою відповідальністю "Реєстр-Дніпро" 3.Приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" 4.Товариства з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД прозобов'язання виконати певні дії у судовому засіданні взяли участь представники: - позивачаповідомлений, але не з'явився; - відповідачів - ВДВС 1. повідомлений, але не з'явився; 2. повідомлений, але не з'явився; 3. повідомлений, але не з'явився; 4. повідомлений, але не з'явився; повідомлений, але не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

24.10.2011 Товариство з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з трьома скаргами на дії Жовтневого відділу державної виконавчої служби про скасування постанов ВП № 26465204, ВП № 26466145 та ВП № 26464489 від 12.10.2011 про накладення штрафу.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 08.02.2012 у справі № 30/317-10(1/306-10) (суддя Євстигнеєва Н.М.), залишеною без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 30.03.2012 (колегія суддів у складі: Чус О.В. -головуючий суддя, судді Павловський П.П., Швець В.В.), відмовлено у задоволенні скарг Товариства з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД на дії Жовтневого відділу державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції.

Не погоджуючись з вказаними судовими рішеннями, Товариство з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.02.2012 та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 30.03.2012 у справі № 30/317-10(1/306-10).

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 111 4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм судами попередніх судових інстанцій належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 11.01.2011 у справі № 30/317-10(1/306-10), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.04.2011 та постановою Вищого господарського суду України від 06.07.2011, позов задоволено частково. За рішенням зобов`язано ТОВ "Бета, ЛТД", як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна", внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" запис про знерухомлення цінних паперів, належних ТОВ "КПМ" у кількості 322 742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача - ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" інформації про знерухомлені цінні папери; зобов`язано ТОВ "Бета, ЛТД", як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна", списати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних ТОВ "КПМ" на рахунок номінального утримувача - ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів"; зобов`язано ТОВ "Бета", ЛТД, як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна", за наслідками виконання операції знерухомлення 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних ТОВ "КПМ" оформити на ім`я ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" свідоцтво про знерухомлення та направити його ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів"; в задоволенні позовних вимог до ПАТ "Донгорбанк", ТОВ "Реєстр-Дніпро", ПрАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" відмовлено.

28.04.2011 на виконання рішення суду видано накази.

Відповідно до ст. 124 Конституції України та ст. 115 ГПК України судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України і виконуються в порядку, визначеному законом України "Про виконавче провадження".

Статтею 116 ГПК України визначено, що виконання рішення господарського суду провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом.

Згідно з ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

16.05.2011 Жовтневим відділом державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції, в особі заступника начальника Левади В.В. прийняті постанови про відкриття виконавчих проваджень ВП № 26465204, ВП № 26466145, ВП № 26464489 про зобов'язання ТОВ "Бета" , ЛТД, як реєстроутримувача реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна": - внести до системи реєстру власників іменних цінних паперів АТВТ "Концерн "Весна" запис про знерухомлення цінних паперів, належних Товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" у кількості 322742 простих іменних акцій шляхом внесення на особовий рахунок номінального утримувача - Приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" інформації про знерухомлені цінні папери; - списати 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних Товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" на рахунок номінального утримувача - Приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів"; - за наслідками виконання операції знерухомлення 322 742 простих іменних акцій АТВТ "Концерн "Весна", належних Товариству з обмеженою відповідальністю "КПМ" оформити на ім`я Приватного акціонерного товариства "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" свідоцтво про знерухомлення та направити його Приватному акціонерному товариству "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів".

Вказаними постановами боржнику було запропоновано самостійно виконати рішення в строк до 23.05.2011 та зобов'язано боржника 24.05.2011 з'явитись до ВДВС.

Згідно з ст. 25 Закону України "Про виконавче провадження" у постанові державний виконавець вказує про необхідність боржнику самостійно виконати рішення у строк до семи днів з моменту винесення постанови (у разі виконання рішення про примусове виселення боржника - у строк до п'ятнадцяти днів) та зазначає, що у разі ненадання боржником документального підтвердження виконання рішення буде розпочате примусове виконання цього рішення із стягненням з боржника виконавчого збору і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, передбачених цим Законом. За заявою стягувача державний виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження може накласти арешт на майно та кошти боржника, про що виноситься відповідна постанова.

Статтею 35 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що за наявності обставин, що перешкоджають провадженню виконавчих дій, або у разі несвоєчасного одержання сторонами документів виконавчого провадження, внаслідок чого вони були позбавлені можливості скористатися правами, наданими їм цим Законом, державний виконавець може відкласти виконавчі дії за заявою стягувача чи боржника або з власної ініціативи на строк до десяти робочих днів. Про відкладання провадження виконавчих дій державний виконавець виносить відповідну постанову, про що повідомляє сторонам.

Відповідно до ст. 75 Закону України "Про виконавче провадження" після відкриття виконавчого провадження за виконавчим документом, що зобов'язує боржника вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення, державний виконавець перевіряє виконання рішення не пізніше ніж на наступний день після закінчення строку, встановленого частиною другою статті 25 цього Закону для самостійного виконання рішення. Якщо рішення підлягає негайному виконанню, його виконання перевіряється не пізніше наступного робочого дня після відкриття виконавчого провадження.

У разі невиконання зазначених вимог без поважних причин державний виконавець накладає на боржника штраф відповідно до статті 89 цього Закону і не пізніше п'яти робочих днів з дня його накладення повторно перевіряє стан виконання рішення.

У разі якщо виконати рішення без участі боржника неможливо, державний виконавець накладає на боржника штраф відповідно до статті 89 цього Закону та вносить подання (повідомлення) правоохоронним органам для притягнення боржника до відповідальності згідно із законом, після чого виносить постанову про закінчення виконавчого провадження, яка затверджується начальником відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, і повертає виконавчий документ до суду чи іншого органу (посадової особи), що його видав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, ТОВ "Бета", ЛТД самостійно рішення господарського суду Дніпропетровської області від 11.01.2011 виконано не було.

При цьому, з матеріалів справи вбачається, що ТОВ "Бета", ЛТД в порядку передбаченому ст. 35 Закону України "Про виконавче провадження" із заявою про відкладання провадження виконавчих дій до державного виконавця не зверталося.

12.10.2011 державним виконавцем винесено постанови ВП № 26465204, ВП № 26466145, ВП № 26464489 про накладення штрафу за невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення суду.

В ч. 1 ст. 89 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення, що зобов'язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника - фізичну особу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб - від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на боржника - юридичну особу - від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та встановлює новий строк виконання.

Враховуючи наведене, оскільки боржником доказів вжиття заходів, спрямованих на своєчасне виконання рішення суту та вимог державного виконавця щодо виконання рішення суду не надано, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанції про відсутність підстав для задоволення скарг на дії державної виконавчої служби.

Посилання скаржника у касаційній скарзі на неможливість виконання рішення господарського суду Дніпропетровської області від 11.01.2011 у справі № 30/317-10(1/306-10) не приймаються колегією суддів касаційної інстанції до уваги, оскільки відповідно до ст. 124 Конституції України та ст. 115 ГПК України судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України; згідно з ст. 89 ГПК України та ст. 34 Закону України"Про виконавче провадження" у разі якщо викладена у виконавчому документі резолютивна частина рішення є незрозумілою, державний виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення відповідного рішення; водночас, ТОВ "Бета", ЛТД стверджуючи про неможливість виконання рішення із заявою про роз'яснення відповідного рішення не зверталось.

Всі інші доводи скаржника були предметом дослідження судів попередніх інстанцій, їм дана належна оцінка, тому відхиляються як необґрунтовані та такі, що не спростовують зроблених судами висновків. При цьому в частині встановлення фактичних обставин справи та переоцінки наявних доказів касаційна скарга не відповідає вимогам статті 111 7 ГПК України стосовно меж перегляду справи в касаційній інстанції.

Таким чином, ухвала місцевого господарського суду та апеляційного господарського суду у справі відповідають встановленим ними фактичним обставинам, прийняті з дотриманням норм матеріального і процесуального права та передбачені законом підстави для їх скасування відсутні.

Керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Бета", ЛТД залишити без задоволення, ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 08.02.2012 та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 30.03.2012 у справі № 30/317-10(1/306-10) залишити без змін.

Головуючий суддя Н.М. ГУБЕНКО

Судді Т.Л. БАРИЦЬКА

О.О. ХРИПУН

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.06.2012
Оприлюднено20.06.2012
Номер документу24755793
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/317-10(1/306-10)

Постанова від 28.12.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Головко Володимир Григорович

Постанова від 05.09.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Ухвала від 25.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 06.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 13.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Губенко H.M.

Постанова від 30.03.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні