Постанова
від 26.06.2012 по справі 16-28/17-2560-2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" червня 2012 р.Справа № 16-28/17-2560-2011 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

головуючого судді Єрмілова Г.А.

суддів Воронюка О.Л., Лашина В.В.

(склад судової колегії змінено згідно розпорядження голови суду №337 від 10.05.2012р.)

при секретарі судового засідання Щербатюк О.В.

за участю представників сторін:

від позивача - не з'явився;

від відповідача -ОСОБА_1, за довіреністю б/н від 07.12.2011р., ОСОБА_2 (керівника), за довіреністю б/н від 12.01.2007р.

від ІІІ особи - не з'явився

Розглянувши апеляційну скаргу МПП "Космет-П"

на рішення господарського суду Одеської області від 02.12.2011 року

по справі № 16-28/17-2560-2011

за позовом Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Контрольно-ревізійне управління в Одеській області

до відповідача: МПП „КОСМЕТ - П"

про стягнення 47551,44 грн.

Відповідно до ст.77 ГПК України розгляд справи відкладався на 19.06.2012р. та 26.06.2012р.

Відповідно до ст.4 4ГПК України здійснювалась фіксація судового процесу технічними засобами.

ВСТАНОВИЛА :

Рішенням господарського суду Одеської області від 02.12.2011р. у справі №16-28/17-2560-2011 (суддя Желєзна С.П.) позов Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла про стягнення з МПП „КОСМЕТ - П" 47 551 грн. 44 коп. задоволено. Крім того, стягнуто з відповідача на користь позивача витрати по оплаті держмита у сумі 745,51грн. та 236 грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

Судове рішення обґрунтоване приписами ст.ст.901,903,1212,1213 ЦК України. Суд першої інстанції дійшов висновку, що зазначені грошові кошти були набуті відповідачем безпідставно - внаслідок необґрунтованого завищення МПП „КОСМЕТ - П" в період з січня 2007 року по жовтень 2009року вартості наданих послуг з забезпечення гарячого харчування учнів школи, що підтверджується відповідним актом Об'єднаного Ізмаїльського контрольно-ревізійного відділу контрольно-ревізійного управління в Одеській області № 930-20/159 від 30.12.2009р.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням , МПП „КОСМЕТ - П" подало апеляційну скаргу, в якій просить рішення скасувати та прийняти нове, яким в задоволенні позову відмовити, посилаючись на неповне встановлення судом обставин, що мають значення для справи, та порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

В обґрунтування своїх вимог відповідач вказує на те, що в акті контрольно-ревізійного управління № 930-20/159, яке покладене в основу судового рішення, відсутні: - назви та реквізити законів чи інших нормативно-правових актів, норми яких було порушено, із зазначенням конкретної статті, пункту, розділу тощо; - відомості щодо винних у допущенні цих порушень осіб, а саме щодо її прізвищ та посад; - короткий зміст пояснень винних осіб стосовно допущених порушень, з посиланням на відповідний додаток до акта або інформація про ненадання таких пояснень.

Крім того, вказаний акт не містить розрахунків „зайвого" використання коштів на харчування дітей 1-4 класів з посиланням на конкретні первинні документи.

МПП „КОСМЕТ - П" зазначає також про те, що цим же актом не встановлено порушень у використанні бюджетних коштів, передбачених для малозабезпечених дітей та сиріт. Враховуючи, що відповідно до п.4.1 договору по організації гарячого харчування учнів Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла від 11.01.2007р. ціна, асортимент меню гарячого харчування однакові для всіх категорій дітей, тому відсутність порушень у використанні коштів для однієї категорії учнів (малозабезпечені та сироти), свідчить про безпідставність висновку про завищення вартості харчування для інших категорій.

Відзиви на апеляційну скаргу до Одеського апеляційного господарського суду не надходили.

Загальноосвітня школа № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла та ІІІ особа - Контрольно-ревізійне управління в Одеській області своїм правом на участь в судових засідання не скористались, про час і місце їх проведення повідомлялись належним чином, що підтверджується відповідними відмітками на рекомендованих повідомленнях про вручення поштових відправлень, про причини неявки своїх представників суд не повідомили.

Враховуючи викладене, та приймаючи до уваги сплив двохмісячного терміну, встановленого ст.102 ГПК України, для перегляду рішення місцевого господарського суду в апеляційному порядку, судова колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу МПП „КОСМЕТ - П" за відсутності зазначених осіб.

Заслухавши пояснення представників МПП „КОСМЕТ - П", обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи на предмет їх юридичної оцінки господарським судом Одеської області, проаналізувавши застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла наступників висновків.

Відповідно до приписів ст.101 ГПК України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Як вбачається з матеріалів справи, 11.01.2007р. між Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла (Отримувач) та МПП „Космет -П" (Виконавець) було укладено договір по організації гарячого харчування, у відповідності до п. 1.1 якого Виконавець організує гаряче харчування для учнів 1 -4 класів, учнів 1 -11 класів з малозабезпечених сімей та дітей сиріт загальноосвітнього учбового закладу № 2 міського відділу освіти Ізмаїльської міської ради у відповідності з розробленим двотижневим меню з калькуляційними картами (додаток № 1), яке затверджується директором загальноосвітнього учбового закладу та узгоджується з територіальним закладом санітарно-епідеміологічної служби, а Отримувач оплачує дані послуги. Вартість гарячого харчування для учнів 1-4 класів, учнів 1 -11 класів з малозабезпечених сімей складає 1,50 грн., для дітей -сиріт -2,00 грн. Даний договір було укладено на строк до 31.03.2007р.

В подальшому, за період з 2007р. по 2009р. поміж сторонами по даній справі було укладено низку договорів, якими було погоджено організацію відповідачем гарячого харчування для учнів Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла згідно погоджених меню та калькуляційних карток. При цьому, протягом 2008р. вартість гарячого харчування одного учня на один день була погоджена сторонами в розмірі 3,00 грн., а протягом 2009р. -в сумі 4,00 грн.

Звертаючись до господарського суду з позовом про стягнення з МПП „КОСМЕТ - П" грошових коштів в сумі 47 551,44 грн., позивач послався на акт ревізії фінансово-господарської діяльності Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла за період з 01.01.2007року по 31.10.2009р., складений посадовими особами Об'єднаного Ізмаїльського контрольно-ревізійного відділу контрольно-ревізійного управління в Одеській області № 930-20/159 від 30.12.2009р., яким встановлено невідповідність щотижневих меню, узгоджених сторонами, на підставі яких позивачем вносилась плата за надані відповідачем послуги, відповідним калькуляційним карткам, наслідком чого стало безпідставне перерахування школою у період, за який проводилась перевірка, на користь МПП „КОСМЕТ - П" спірної грошової суми.

З цього приводу судова колегія зазначає наступне.

Згідно ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності , керуючись законом.

За умовами договорів з організації гарячого харчування учнів Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла, що укладались поміж позивачем та відповідачем, МПП „КОСМЕТ - П" розробляло двотижневе меню, яке мало затверджуватись директором школи, та складало калькуляційні картки з розрахунку на один день.

При цьому, умовами договорів не було встановлено обов'язку надавати ці картки керівництву школи. Матеріали справи не містять всіх необхідних первинних документів, які б давали можливість співставити меню на кожен день протягом 2007-2009р.р. з даними калькуляційних карток за цей же період.

Відтак, неможливо перевірити достовірність та правильність розрахунку завищеної відповідачем вартості харчування та, відповідно, розміру зайво переплачених позивачем коштів.

Судова колегія також приймає до уваги надані відповідачем акти про перевірку харчування учнів 1-4 класів, сиріт та малозабезпечених, складених працівниками школи 15.03.07р. 01.10.08р., 15.01.09р., акти взаємозвірки поміж МПП „КОСМЕТ - П" та школою по наданню послуг з організації харчування за лютий 2007р. січень, березень-травень, вересень-листопад 2008р., січень-грудень 2009р., з яких вбачається, що всі продукти видаються згідно з перспективним меню та калькуляцією, асортимент є єдиним для усіх категорій дітей і вартість послуги з харчування не перевищує договірної вартості,

Як вбачається з наданих суду апеляційної інстанції документів, матеріали перевірки ревізії фінансово-господарської діяльності загальноосвітньої школи №2 при проведенні розрахунків за послуги з організації гарячого харчування учнів були предметом перевірки Ізмаїльської міжрайонної прокуратури.

Постановою помічника Ізмаїльського міжрайонного прокурора від 26.03.2011р. встановлено, що калькуляційні картки керівником МПП „КОСМЕТ - П" ОСОБА_2 керівництву школи не надавалися, у зв'язку з тим, що договором не було передбачено такого обов'язку.

Такі картки складалися ним особисто для особистого обліку і знаходились у підсобному приміщенні їдальні у багатьох примірниках та різних варіантах по цінам, оскільки калькуляційні картки складались і для інших шкіл. Таким чином, висновок щодо переплати вартості харчування був зроблений посадовими особами Об'єднаного Ізмаїльського контрольно-ревізійного відділу контрольно-ревізійного управління в Одеській області на підставі калькуляційних карток, які адміністрації школи не надавались, а тому відсутні юридичні підстави для порівняння між собою розмірів цін на продукцію, вказаних в меню та калькуляційних картках.

За результатами перевірки фінансово-господарської діяльності загальноосвітньої школи №2 при проведенні розрахунків за послуги з організації гарячого харчування учнів в порушенні кримінальної справи стосовно посадових осіб Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла та МПП „КОСМЕТ -П" - відмовлено.

З матеріалів справи вбачається, що з наданих школою 10 примірників калькуляцій (т.2, а.с.58-67) неможливо встановити, чи стосуються вони господарських правовідносин МПП „КОСМЕТ -П" саме з позивачем - Загальноосвітньою школою № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла (адже директор МПП „КОСМЕТ -П" стверджував, що підприємство було виконавцем аналогічних договорів, укладених з іншими школами).

Крім того, на цих калькуляціях відсутня дата їх складання, що унеможливлює співставлення одноденного складу продуктів, норм їх витрати та цін з обрахованою ревізорами сумою отриманої відповідачем переплати за харчування.

Відтак, складені ревізорами реєстри зайво сплачених школою на харчування дітей коштів містять інформацію, яка не узгоджується з матеріалами справи.

У зв'язку із повторним нез'явленням в судове засідання представника Контрольно-ревізійного управління в Одеській області, отримати пояснення щодо первинних даних, які були використання для складання цих реєстрів, є неможливим.

За таких обставин, судова колегія доходить висновку, що у місцевого господарського суду були відсутні достатні підстави для задоволення позову.

Судова колегія звертає увагу на те, що, згідно ст.54 ГПК України, яка визначає форму та зміст позовної заяви, вона повинна містити, серед іншого, посилання на законодавство, на підставі якого подається позов.

Позивачем у якості правового обґрунтування заявленого позову вказано ст.ст.514,525,526 ЦК України та ст.193 ГК України, які лише констатують, що цивільні та господарські зобов'язання повинні виконуватись сторонами правовідносин належним чином.

Однак, позивачем не наведено положень закону, які б встановлювали обов'язок МПП „КОСМЕТ -П" повернути Загальноосвітній школі № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла безпідставно отримані кошти.

Застосувавши до спірних правовідносин положення ст.ст.1212-1214 ЦК України, господарський суд фактично вийшов за межі заявлених позивачем вимог.

З урахуванням викладеного, рішення суду від 02.12.2011р., як прийняте при неповному з'ясуванні обставин, що мають значення для справи, залишатись чинним не може і підлягає скасуванню, з прийняттям нового рішення, яким в задоволенні позову слід відмовити.

У відповідності до ст.ст.44,49 ГПК України витрати по сплаті відповідачем судового збору покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст.44,49, 85, 99, 101,103-105 ГПК України, судова колегія, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу МПП „КОСМЕТ -П" задовольнити.

Рішення господарського суду Одеської області від 02.12.2011р. по справі № 16-28/17-2560-2011 -скасувати.

В задоволенні позову відмовити.

Стягнути з Загальноосвітньої школи № 2 1-ІІІ ступенів м. Ізмаїла на користь МПП „КОСМЕТ - П" 475,51грн. судового збору за подачу апеляційної скарги.

Доручити господарському суду Одеської області видати відповідний наказ із зазначенням реквізитів сторін.

Повний текст постанови складено 27.06.2012р.

Головуючий суддя: Г.А.Єрмілов

Судді: О.Л.Воронюк

В.В.Лашин

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.06.2012
Оприлюднено05.07.2012
Номер документу24977908
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16-28/17-2560-2011

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 22.05.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Постанова від 16.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Постанова від 26.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 23.04.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Постанова від 03.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Харченко В.М.

Ухвала від 22.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Харченко В.М.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні