Ухвала
від 26.06.2012 по справі 23/66
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

26 червня 2012 р. Справа № 23/66

Господарський суд Івано-Франківської області

у складі судді Рочняк О.В.

при секретарі судового засідання Харук Т.М..

розглянувши скаргу ТзОВ "Жюстар" на дії державного виконавця за вх.№2556/2012 від 13.04.12 у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Жюстар", вул.Мачтова,17, офіс "К", м.Одеса, Одеської області, 65121,

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Охоронне підприємство "Альфа-Z", вул.М.Павлика,17А, м. Івано-Франківськ, 76018,

про стягнення 15096 грн. 69 коп. заборгованості

Представники сторін не з'явилися.

ВСТАНОВИВ: рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 15.12.10 задоволено позов ТзОВ "Жюстар" до ТзОВ "Охоронне підприємство "Альфа-Z" про стягнення коштів в сумі 15096 грн. 69 коп.

13.04.12 до господарського суду Івано-Франківської області надійшла скарга №2556/2012-с вх подана стягувачем ТзОВ "Жюстар" на дії державного виконавця та інших осіб, що причетні до бездіяльності по виконанню наказу господарського суду Івано-Франківської області по справі №23/66, яку ухвалою суду від 03.05.12 призначено до розгляду в судовому засіданні на 24.05.12.

Ухвалами суду від 24.05.12 та від 05.06.12 відкладався розгляд скарги ТзОВ "Жюстар" на дії державного виконавця за вх.№2556/2012 в зв'язку з неявкою представників сторін та неподанням ВДВС Івано-Франківського міського управління юстиції витребуваних доказів, а саме належним чином засвідчені копії матеріалів виконавчого провадження по виконанню наказу господарського.

В судове засідання 26.06.12 представники сторін не з'явилися, хоча були належним чином повідомлені про час і місце судового засідання, причини неявки суду не повідомили, вимоги ухвал суду від 03.05.12, 24.05.12 та від 05.06.12 ВДВС Івано-Франківського міського управління юстиції не виконав.

Відповідно до ст.121-2 ГПК України неявка боржника, стягувача чи представника органу Державної виконавчої служби в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги, в зв'язку з цим скарга розглядається в судовому засіданні без участі стягувача, боржника та представника відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції.

Розглянувши матеріали справи та скаргу ТзОВ "Жюстар" на бездіяльність державного виконавця ВДВС Івано-Франківського міського управління юстиції по даній справі, судом встановлено наступне.

Відповідно до наказу господарського суду Івано-Франківської області у справі №23/66 від 04 січня 2011 року стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Охоронне підприємство "Альфа-Z", вул.М.Павлика,17А, м.Івано-Франківськ, 76018, (ідентифікаційний код 32360050), на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Жюстар", пр-т Маршала Жукова, 14В/177, м.Одеса, Одеської області, 65121, (ідентифікаційний код 33217947), 15096 (п'ятнадцять тисяч дев'яносто шість) грн. 69 коп. основного боргу, 150 (сто п'ятдесят) грн. 96 коп. витрат по сплаті державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В своїй скарзі ТзОВ "Жюстар" зазначає, що у зв'язку з повним невиконанням боржником рішення господарського суду від 15.12.10 стягувач у відповідності Закону України "Про виконавче провадження" в липні 2011 року звернувся до державної виконавчої служби із клопотанням про виконання наказу господарського суду Івано-Франківської області у справі №23/66 від 04 січня 2011 року.

При виконанні наказу господарського суду Івано-Франківської області №2 від 04.01.11 у справі №23/66 Відділом ДВС Івано-Франківського міського управління юстиції, на думку стягувача, не вжито усіх необхідних заходів щодо розшуку коштів та майна боржника. Також, стягувач в скарзі вказав на те, що рішення суду в порушення Закону України "Про виконавче провадження" виконується понад встановлений строк, тобто, більше шести місяців, та вказав на те, що йому не надано жодних копій постанов державного виконавця, акти арештів майна та грошових коштів боржника і інших документів виконавчого провадження.

Станом на 06.04.12 виконавчий документ не був виконаний. Згідно відповіді Головного управління юстиції в Івано-Франківській області від 20.12.11, наданої на звернення ТзОВ "Жюстар" від 11.11.11, проведеною ними перевіркою встановлено, наступне: 14.07.11 державним виконавцем відділу ДВС Івано-Франківського міського управління юстиції винесено постанову про відкриття виконавчого провадження по виконанню наказу господарського суду Івано-Франківської області від 04.01.11 №2; 22.07.11 винесено постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження; 16.08.11 винесено постанову про арешт коштів боржника. Згідно відповідей банківських установ, залишок коштів на арештованих рахунках боржника недостатній для виконання постанови про арешт коштів; згідно відповідей Івано-Франківського ОБТІ від 29.08.11 та 09.09.11 за боржником право власності не нерухоме майно не зареєстровано; згідно відповіді Івапно-Франківського ВРЕР при УДАІ від 31.08.11 за боржником транспортні засоби не зареєстровано; 01.12.11 державним виконавцем складено акт опису й арешту майна (описано меблеву стінку та стіл офісний); 08.12.11 винесено постанову про об'єднання виконавчих проваджень у зведене виконавче провадження.

Листом УДВС №04-18/1037 від 11.05.12 вказано на те, що окрім проведених дій вказаних в відповіді Головного управління юстиції в Івано-Франківській області від 20.12.11 державним виконавцем 01.04.12 повторно зроблено запити до установ, що реєструють право власності з метою встановлення майнового стану боржника та 13.04.12 направлено до банківських установ вимогу державного виконавця щодо наявності коштів на арештованих розрахункових рахунках боржника.

ТзОВ "Жюстар" не отримавши належне виконання наказу суду, скористався правом на оскарження дій державного виконавця начальнику головного управління юстиції в Івано-Франківській області і начальнику управління ДВС Івано-Франківського МУЮ та надіслав їм відповідну скаргу в порядку ст.82 Закону України "Про виконавче провадження". Зазначена скарга отримана Головним управлінням юстиції в Івано-Франківській області 13.04.12 та УДВС Івано-Франківського МУЮ 17.04.12, що підтверджується повідомленнями про вручення адресованого їм рекомендованого листа стягувача.

В зв'язку з викладеним ТзОВ "Жюстар" звернувся до суду із скаргою про зобов'язання державного виконавця вжити заходів щодо звернення стягнення на кошти, що знаходяться на рахунках, відкритих боржником через свої філії.

УДВС Івано-Франківського міського управління юстиції не надало суду витребуваних доказів виконання наказу господарського суду №2 від 04.01.11. у встановлені законом терміни.

Відповідно до ст. 121-2 Господарського процесуального кодексу України, скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Вказана норма встановлює, що господарські суди розглядають скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби вчинені під час виконання виключно рішень, ухвал чи постанов, прийнятих саме господарськими судами. При цьому, розгляд цих скарг здійснює саме той суд, який видав виконавчий документ під час виконання якого органом Державної виконавчої служби були вчинені дії чи бездіяльність, які оскаржуються.

За статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення)

Відповідно до ст.2 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

Примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці, визначені Законом України "Про державну виконавчу службу".

Згідно приписів статті 5 Закону України "Про виконавче провадження" вимоги державного виконавця щодо виконання рішень обов'язкові для всіх органів, організацій, посадових осіб, фізичних і юридичних осіб на території України.

У відповідності до статті 6 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Державний виконавець роз'яснює особам, які беруть участь у виконавчому провадженні або залучаються до проведення виконавчих дій, їхні права згідно з вимогами цього Закону.

Рішення, дії або бездіяльність державного виконавця можуть бути оскаржені в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ст.8 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом.

Частиною 2 статті 30 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії з виконання рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а з виконання рішення немайнового характеру - у двомісячний строк.

Отже, дотримуючись вимог даної статті державний виконавець зобовязаний був провести виконавче провадження в період з 14.07.11 (дата винесення постанови про відкриття виконавчого провадження) до 14.01.12.

Стаття 115 Господарського процесуального кодексу України вказує, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку про наявність зволікання з вчиненням виконавчих дій, що свідчить про бездіяльність органу Державної виконавчої служби з виконання наказу господарського суду Івано-Франківської області №2 від 04 січня 2011 року у справі №23/66.

Керуючись ст. 86 ст.ст.115, 121-2 ГПК України та ст.ст.7, 11, 11-1, 25, ч.4 ст.63, ст.64 Закону України "Про виконавче провадження", суд

У Х В А Л И В :

скаргу стягувача - ТзОВ "Жюстар" на дії державного виконавця та інших осіб, що причетні до бездіяльності по виконанню наказу господарського суду Івано-Франківської області №2 від 04 січня 2011 року по справі №23/66 задовольнити.

Управлінню Державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції області виконати наказ господарського суду Івано-Франківської області №2 від 04 січня 2011 року по справі №23/66 враховуючи приписи Закону України "Про виконавче провадження".

Копію ухвали направити : сторонам та Управлінню державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції (вул.Галицька, 45, м.Івано-Франківськ).

Суддя Рочняк О. В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Корпан Р. М. 26.06.12

Дата ухвалення рішення26.06.2012
Оприлюднено09.07.2012
Номер документу25103342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/66

Судовий наказ від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Забарющий М.І.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Цюх Г. З.

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 05.06.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Постанова від 11.12.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Хабіб М.І.

Ухвала від 27.11.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Хабіб М.І.

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Хабіб М.І.

Ухвала від 05.09.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Зварич О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні