Ухвала
від 10.07.2012 по справі 18/5007/791/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, ' 481-620

УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"10" липня 2012 р. № 18/5007/791/12

Суддя Соловей Л.А., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Мосспас" (с.Новоставці, Теофіпольський район, Хмельницька область)

до Відкритого акціонерного товариства "Новоград-Волинський м'ясокомбінат" (м.Новоград-Волинський)

про стягнення 74346,71грн.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мосспас" звернулось до господарського суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Новоград-Волинський м'ясокомбінат" про стягнення боргу в сумі 74346,71грн.

Крім того, з метою забезпечення позову, позивач подав заяву, в якій просить вжити заходів по забезпеченню позову, а саме накласти арешт на майно ВАТ "Новоград-Волинський м'ясокомбінат" та оголосити заборону його відчуження, що знаходиться за адресою: Житомирська область, м.Новоград-Волинський, вул.Борисова, 4, а також накласти арешт на грошові кошти ВАТ "Новоград-Волинський м'ясокомбінат" в межах розміру заявленого позову і судових витрат.

Розглянувши матеріали позову, визнано подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

Щодо клопотання позивача про вжиття заходів до забезпечення позову, суд вважає за необхідне зазначити наступне:

Відповідно до ст.66 ГПК України, господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити або зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Перелік заходів до забезпечення позову визначений ст.67 ГПК України.

Зокрема, до заходів забезпечення позову, що застосовуються господарськими судами, відносяться накладення арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві, заборона відповідачеві вчиняти певні дії, заборона іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору, зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку. Арешт накладається у розмірі ціни позову.

Як зазначається в постанові Пленуму Вищого господарського суду України №16 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених статтею 33 ГПК, обов'язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову за вимогами майнового характеру є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування н е є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви (п. 3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №16 від 26.12.2011р. "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову").

Відповідно до пп.1.1 (абз.2) п.1 Інформаційного листа ВГСУ від 12.12.2006р. №01-8/2776 у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням, зокрема, розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів.

При застосуванні заходів до забезпечення позову основним елементом є наявність доказів на підтвердження обставин, на які посилається позивач, заявляючи клопотання про вжиття таких заходів. При цьому слід враховувати, що для достатнього обґрунтування припущення щодо наявності реальної небезпеки зникнення або погіршення майна, що призведе до неможливості виконання рішення господарського суду в майбутньому, серед іншого, можуть бути подані докази вчинення відповідачем з цим майном певних дій як в процесі розгляду справи, так і до початку її розгляду.

В обґрунтування поданого клопотання, позивач посилається на те, небажання відповідачем повертати борг, викликає у позивача сумніви щодо його неплатоспроможності, також за інформацією внутрішньої безпеки відповідач має проблемні зобов'язання не тільки з позивачем. З огляду на зазначене, позивач зазначає, що є підстави вважати, що відповідач намагатиметься відчужити належне йому майно або зняти кошти зі свого розрахункового рахунку, що зробить неможливим невиконання рішення суду.

Як вбачається з поданих позивачем документів, заява про вжиття заходів до забезпечення позову ґрунтується лише на особистому припущенні щодо неможливості у подальшому виконання рішення суду без посилання на будь-які факти; позивачем не надано доказів щодо наявності реальної небезпеки зникнення, зменшення за кількістю або погіршення майна, що призведе до неможливості виконання рішення господарського суду.

Таким чином, здійснивши оцінку обґрунтованості заяви позивача щодо необхідності вжиття відповідних заходів до забезпечення позову, з урахуванням імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів, суд дійшов висновку про необґрунтованість клопотання позивача про забезпечення позову на даній стадії провадження у справі. В зв'язку з цим, у задоволенні клопотання про забезпечення позову слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 61, 64-67, 86 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

2. Розгляд справи призначити на "26" липня 2012 р. об 11:00.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в кімнаті № 203.

3. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Мосспас" в задоволенні заяви про вжиття заходів до забезпечення позову.

4. Зобов'язати позивача:

- надати для огляду в судовому засіданні оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги;

- провести звірку розрахунків станом на день судового засідання. Для проведення звірки повноважному представнику позивача прибути до відповідача. Акт звірки, належним чином оформлений, надати суду;

- письмово повідомити про стан заборгованості на дату судового засідання (в межах суми позову), у разі сплати відповідачем заборгованості - надати суду відповідні докази;

- інші докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини.

5. Зобов'язати відповідача:

- надати письмовий відзив на позовну заяву, з зазначенням доказів, що підтверджують викладені у відзиві обставини та нормативно-правового обґрунтування своїх заперечень; перевірити розрахунок позовних вимог, у разі непогодження з розрахунками позивача - надати власний контррозрахунок; забезпечити надіслання позивачу копії відзиву у порядку, передбаченому ст.59 ГПК України;

- надати суду на підтвердження статусу юридичної особи і повного найменування, довідку про знаходження в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України на час розгляду справи;

- забезпечити проведення звірки розрахунків з повноважним представником позивача;

- надати докази проведення розрахунків з позивачем або повідомити причини непроведення розрахунків.

6. Викликати в засідання суду уповноважених представників сторін (з довіреностями та документами, що посвідчують особу).

Попередити сторони, що у разі неподання позивачем витребуваних судом документів, позовну заяву може бути залишено без розгляду на підставі п.5 ст.81 ГПК України, а у разі нез'явлення у судове засідання представника відповідача - справу буде розглянуто за наявними в ній матеріалами згідно приписів ст.75 ГПК України. Крім того, відповідно до п.5 ст.83 ГПК України, господарський суд, приймаючи рішення, має право стягувати в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Суддя Соловей Л.А.

друк. 3 прим.

1- в справу

2,3- сторонам (рек. з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.07.2012
Оприлюднено13.07.2012
Номер документу25141014
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/5007/791/12

Постанова від 14.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 10.09.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 26.07.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні