Ухвала
від 12.07.2012 по справі 4/152
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


УХВАЛА

12.07.12 Справа № 4/152.

Суддя Старкова Г.М., розглянувши заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську про заміну стягувача у виконавчому провадженні на стадії виконання наказів господарського суду Луганської області про примусове виконання рішення у справі № 4/152 за позовом

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сватівському та Троїцькому районах Луганської області, м. Сватове Луганської області

до Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго", м. Луганськ

про стягнення 2479 грн. 45 коп.

орган виконання судового рішення -Жовтневий відділ державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції

в присутності представників:

від позивача - Лаптінова Н.М., довіреність № 01/06 від 03.01.2012;

від відповідача - не прибув;

від Жовтневий ВДВС Луганського міського управління юстиції -не прибув .

в с т а н о в и в:

Рішенням господарського суду Луганської області від 18.04.2006 у справі № 4/152 позов задоволено у повному обсязі та стягнуто з Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго", м. Луганськ, вул. К Маркса, 54 (юридична адреса), м. Луганськ, кв. Восточний, 22 (поштова адреса) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Сватівському та Троїцькому районах Луганської області, м. Сватове Луганської області, вул. Набережна - Водокачка, 1а, борг у сумі 1422 грн. 96 коп., пеню у сумі 1056 грн. 49 коп.; в доход державного бюджету України з відповідача стягнуто держмито у сумі 102 грн. 00 коп., а також на користь ДП "Судовий інформаційний центр" - витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118 грн. 00 коп.

На виконання вказаного рішення суду видано накази господарського суду Луганської області № 4/152 від 05.05.2006.

До господарського суду Луганської області надійшла заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську від 14.06.2012 № 2857/06, в якій просить суд замінити стягувача у виконавчому провадженні за наказами господарського суду Луганської області №4/152 від 05.05.2006 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сватівському та Троїцькому районах Луганської області на Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську.

В обґрунтування вимог про здійснення заміни позивача у справі № 4/152 (стягувача у виконавчому провадженні) Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську посилається, зокрема на ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" та ст.ст. 25,115 ГПК України.

Представник Жовтневого відділу державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції заперечення на заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні до суду не надав.

Представник відповідача заперечення на заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні до суду не надав.

Розглянувши заяву та надані заявником документи, суд вважає заяву такою, що підлягає до задоволення з огляду на наступне.

У Жовтневому відділу державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції на виконанні знаходиться виконавче провадження про стягнення заборгованості з Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго" на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сватівському та Троїцькому районах Луганської області за наказами господарського суду Луганської області № 4/152 від 05.05.2006.

Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження»(далі -Закон), сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник.

На підставі ч. 5 ст. 8 Закону, у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторо на мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступни ком. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правона ступник замінив.

Відповідно до ч.1 ст. 55 Конституції України, права і свободи людини і грома дянина захищаються судом. Частина 2 ст. 124 Конституції України визначає, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

У відповідності до ст. ст. 25,115 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правона ступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

У даному випадку на підставі ст. 8 Закону заявник звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження з наступних підстав.

Рішенням господарського суду Луганської області від 18.04.2006 у справі № 4/152 позов задоволено у повному обсязі та стягнуто з Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго", м. Луганськ, вул. К Маркса, 54 (юридична адреса), м. Луганськ, кв. Восточний, 22 (поштова адреса) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Сватівському та Троїцькому районах Луганської області, м. Сватове Луганської області, вул. Набережна - Водокачка, 1а, борг у сумі 1422 грн. 96 коп., пеню у сумі 1056 грн. 49 коп.; в доход державного бюджету України з відповідача стягнуто держмито у сумі 102 грн. 00 коп., а також на користь ДП "Судовий інформаційний центр" - витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118 грн. 00 коп.

На виконання вказаного рішення суду видано накази господарського суду Луганської області № 4/152 від 05.05.2006, відповідно до якого Жовтневим відділом державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції винесено постанову про відкриття виконавчого провадження по примусовому виконанню зазначеного наказу.

На підставі наказу Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго" №71 від 29.09.2009 «Про ліквідацію Сватівського експлуатаційного району ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго" (код ЄДРПОУ 21758344) була ліквідована філія Сватовський експлуатаційний район.

Після її ліквідації вона була знята з обліку та всі документи разом з боргами були передані до юридичної особи Комунального підприємства Луганське обласне кому нальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство «Луганськтеплокомуненерго». Комунальне підприємства Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство «Луганськтеплокомуннерго»знаходиться на обліку у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську ( далі- Відділення виконавчої дирекції Фонду СНВ України в м. Луганську).

Згідно Довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України № 563700 від 10.02.2012 Відділення ви конавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську має правовий статус юридичної особи, код ЄДРПОУ 25938888.

Відповідно до листа Луганського обласного кому нального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства «Луганськтеплокомуненерго»від 22.11.2010 № 15/42-1-974 направленого до Відділення виконавчої дирекції Фонду СНВ України в м. Луганську повідомлено, що у зв'язку з ліквідацією структурного підрозділу підприємства -Сватівського експлуатаційного району ЛОКСТП «ЛТКЕ»(код 21758344) ЛОКСТЗП «Луганськтеплокомуненерго»прийнята на баланс головного підприємства в м.Луганськ

( код 03340529) заборгованість указаного структурного підрозділу по страховим внескам в Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в сумі 15346,86 грн., з них: недоїмка -10060,71 грн., пеня -5286,15 грн.

Актом звірення щодо кількості рішень судів про стягнення з ЛОКСТП «Луганськтеплокомуненерго»( м.Луганськ, кв. Восточний,22) про стягнення боргу на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Сватівському та Троїцькому районах Луганської області, що перебувають на виконанні в Жовтневому ВДВС Луганського МУЮ станом на 17.05.2010 підтверджено, що на виконанні ВДВС мається виконавчий документ - накази господарського суду Луганської області № 4/152 від 05.05.2006 ( боржник -ЛОКСТП «Луганськтеплокомуненерго», стягувач - Відділення ВД Фонду СНВ Сватівському та Троїцькому районах Луганської області)

Згідно листа Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Сватівському районі Луганської області від 23.11.2010 № 05/166 направленого до Відділення виконавчої дирекції Фонду СНВ України в м. Луганську, яким повідомлено, що у зв'язку з ліквідацією структурного підрозділу підприємства -Сватівського експлуатаційного району ЛОКСТП «ЛТКЕ»(код 21758344) на баланс головного підприємства ЛОКСТЗП «Луганськтеплокомуненерго»в м. Луганськ (код 03340529) передано заборгованість вказаного структурного підрозділу по страховим внескам до Фонду СНВ України у сумі 15346,86 грн., з них: недоїмка -10060,71 грн., пеня -5286,15 грн.

У зв'язку з тим, що вся заборгованість передана та прийнята відділенням ви конавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Луганську, а відділення не є стороною виконавчого провадження, так як борг стягнутий на користь Відді лення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випа дків на виробництві та професійних захворювань України у Сватівському та Троїцкому районах Луганської області, тому виникає неможливість реалізовувати Відданню виконавчої дирекції Фонду СНВ України в м. Луганську дії передбачені Законом України «Про виконавче провадження».

На підставі викладеного, заборгованість Луганського обласного кому нального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства «Луганськтеплокомуненерго»перед Відді ленням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випа дків на виробництві та професійних захворювань України у Сватівському та Троїцкому районах Луганської області за наказами господарського суду Луганської області № 4/152 від 05.05.2006 перейшла Відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську.

Відповідно до п.п.1,2 ст.104. Цивільного кодексу України «Припинення юридичної особи»передбачає, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам-правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно п.1 ст.106 Цивільного кодексу України «Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи», Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади передбачає, що приєднання - це припинення юридичної особи, при якому одного або кількох суб'єктів господарювання приєднують до іншого суб'єкта господарювання і до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

Відповідно до статті 115 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Оскільки, виконання судового рішення є невід'ємною стадією судового процесу, то заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальний кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження".

Відповідно до частини 5 статті 8 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї з сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником . Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, в якій вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), зміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь - якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

За таких обставин, слід визначити, що заява Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську про заміну позивача (стягувач у виконавчому провадженні) відповідає умовам ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" та відповідно до ст. 25 ГПК України підлягає задоволенню.

У зв'язку з чим, позивача- Відді ленням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випа дків на виробництві та професійних захворювань України у Сватівському та Троїцкому районах Луганської області (стягувач у виконавчому провадженні) слід замінити на Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську, вул. Карла Маркса,45, м.Луганськ, код ЄДРПОУ 25938888.

На підставі викладеного, керуючись ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", ст. ст. 25, 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську про заміну стягувача у виконавчому провадженні Відді лення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випа дків на виробництві та професійних захворювань України у Сватівському та Троїцкому районах Луганської області на Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську задовольнити.

2. Замінити позивача у справі № 4/152 (стягувач у виконавчому провадженні) Відді лення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випа дків на виробництві та професійних захворювань України у Сватівському та Троїцкому районах Луганської області на Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську, вул.Карла Маркса,45, м.Луганськ, код ЄДРПОУ 25938888.

3. Вважати позивачем у справі № 4/152 (стягувач у виконавчому провадженні) -Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Луганську, вул. Карла Маркса,45, м.Луганськ, код ЄДРПОУ 25938888.

4. Виконання наказів господарського суду Луганської області № 4/152 від 05.05.2006 здійснювати з урахуванням даної ухвали завіреної гербовою печаткою господарського суду.

5. Копію даної ухвали направити сторонам у справі та Жовтневому відділу державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції.

Суддя Г.М.Старкова

Дата ухвалення рішення12.07.2012
Оприлюднено27.07.2012
Номер документу25178497
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2479 грн. 45 коп. орган виконання судового рішення -Жовтневий відділ державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції в присутності представників: від позивача - Лаптінова Н.М., довіреність № 01/06 від 03.01.2012; від відповідача - не прибув; від Жовтневий ВДВС Луганського міського управління юстиції -не прибув

Судовий реєстр по справі —4/152

Судовий наказ від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

Судовий наказ від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

Судовий наказ від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Постанова від 18.11.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Старкова Г.М.

Ухвала від 04.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Господарський суд Луганської області

Старкова Г.М.

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні