Ухвала
від 10.07.2012 по справі 2а-6355/11/1070
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-6355/11/1070 Головуючий у 1-й інстанції: Леонтович А.М.

Суддя-доповідач: Файдюк В.В.

У Х В А Л А

Іменем України

"10" липня 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Файдюка В.В.

суддів: Маслія В.І.

Старової Н.Е.

При секретарі: Бібко А.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги Засновника Макарівської Райспоживспілки - Макарівського сільського споживчого товариства та Центральної спілки споживчих товариств України в інтересах Макарівської районної спілки споживчих товариств Київської області на ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 02 лютого 2012 року у справі за адміністративними позовами Засновника Макарівської Райспоживспілки -Макарівського сільського споживчого товариства та Центральної спілки споживчих товариств України в інтересах Макарівської районної спілки споживчих товариств Київської області до Державного реєстратора Макарівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа -Макарівське районне споживче товариство, про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 02 лютого 2012 року адміністративні позови Засновника Макарівської Райспоживспілки -Макарівського сільського споживчого товариства та Центральної спілки споживчих товариств України в інтересах Макарівської районної спілки споживчих товариств Київської області до Державного реєстратора Макарівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа -Макарівське районне споживче товариство, про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії -залишено без розгляду в частині позовних вимог.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивачі звернувся до суду з апеляційними скаргами в якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно ч. 1 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України - адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Відповідно до ч. 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України - для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

У позовній заяві Засновник Макарівської Райспоживспілки -Макарівського сільського споживчого товариства просить, зокрема, визнати внесення до ЄДР відомостей про Макарівське районне споживче товариство за ідентифікаційним кодом 01755255, який з 1994 року присвоєний Макарівській районній спілці споживчих товариств, від 30 грудня 2001 року, 29 квітня 2005 року такими, що не відповідають вимогам законодавства України, та скасувати їх як незаконні.

Згідно вимог Центральної спілки споживчих товариств України, вона просить суд, у тому числі, визнати перереєстрацію Макарівської районної спілки споживчих товариств у Макарівське районне споживче товариство, здійснену Макарівською районною державною адміністрацією 30 грудня 2001року , за ід. кодом Макарівської районної спілки споживчих товариств 01755255 протиправною; визнати внесення Державним реєстратором Макарівської районної державної адміністрації 29 квітня 2005 року до ЄДР відомостей про третю особу за ід. кодом 01755255 протиправним та скасувати внесення відомостей.

Як вбачається з наявної у матеріалах справи ухвали Вищого адміністративного суду від 13 березня 2010 року провадження по справі № К-50039/09 за позовом, у тому числі Крамар О.І. - керівника Макарівського сільського споживчого товариства та інших представників учасників Центральної спілки споживчих товариств України до Макарівської районної державної адміністрації Київської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог - Макарівське районне споживче товариство, треті особи на стороні позивачів, які не заявляють самостійні вимоги - Бишівське споживче товариство, Копилівське споживче товариство, Липівське споживче товариство, Рожівське споживче товариство, про визнання перереєстрації суб'єкта підприємницької діяльності недійсною та її скасування провадження - закрито.

Таким чином, на момент отримання копії зазначеної ухвали позивачам було відомо про порушення їх прав, які допущені при реєстраційних діях 30 грудня 2001 року та 29 квітня 2005 року.

У силу вимог статті 100 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала. Позовна заява може бути залишена без розгляду як на стадії вирішення питання про відкриття провадження в адміністративній справі без проведення судового засідання, так і в ході підготовчого провадження чи судового розгляду справи.

Таким чином суд першої інстанції вірно прийшов до висновку про відмову в задоволенні клопотання про поновлення строку звернення до суду та залишення без розгляду частини позовних вимог позивачів.

Отже при винесенні оскаржуваної ухвали судом першої інстанції було дотримано всіх вимог законодавства, а тому відсутні підстави для її скасування.

Відповідно до статті 200 КАС України - суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. ст. 160, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України суд,

У Х В А Л И В :

Апеляційні скарги Засновника Макарівської Райспоживспілки -Макарівського сільського споживчого товариства та Центральної спілки споживчих товариств України в інтересах Макарівської районної спілки споживчих товариств Київської області -залишити без задоволення.

Ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 02 лютого 2012 року -залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили в порядку, встановленому статтею 254 КАС України та може бути оскаржена безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції в порядку і строки, встановлені статтею 212 КАС України.

Головуючий суддя Файдюк В.В.

Судді: Маслій В.І.

Старова Н.Е.

Дата ухвалення рішення10.07.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25185221
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —2а-6355/11/1070

Ухвала від 18.08.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 21.08.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 10.07.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Файдюк В.В.

Ухвала від 10.07.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Файдюк В.В.

Постанова від 15.02.2012

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні