Постанова
від 12.07.2012 по справі 5024/854/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2012 р. Справа № 5024/854/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліна Т.Г., при секретарі Чернявській О.П., розглянувши справу

за заявою: Кредитора-1: Високопільського відділення Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції, Херсонської області, смт. Високопілля, Херсонської області;

Кредитора-2: Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Великоолександрівському районі, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області;

Кредитора-3: Високопільського районного центру зайнятості, смт. Високопілля, Херсонської області;

до: Високопільського міжгосподарського дитячого оздоровчого табору "Мрія" місцезнаходження: смт. Архангельське, вул. 1 Травня, Високопільського району, Херсонської області ідент. код 05446048

про визнання банкрутом

за участю представників:

від кредиторів: Куцевол О.О. дов. №138/10/10 від 12.03.2012р. - Високопільське відділення Бериславської МДПУ; кредитори 2 та 3 не прибули

від боржника : не прибули

в с т а н о в и в:

Кредитори звернулися до господарського суду із заявою про визнання боржника банкрутом з урахуванням особливостей, встановлених статтею 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки боржник має заборгованість перед державним бюджетом загальною сумою 11813,98 грн. До заяви додано копії наступних документів статуту , довідки статуправління про включення боржника до Єдиного державного реєстру, свідоцтва про державну реєстрацію, інших документів, що підтверджують наявність заборгованості боржника, про відсутність будь-якої господарської та підприємницької діяльності боржника.

У призначене судове засідання боржник не прибув, не направив свого представника для участі в судовому засіданні та не надав витребувані судом документи. До суду повернулась копія ухвали про порушення справи направлена на адресу боржника з відміткою пошти про відсутність адресанта за зазначеною адресою.

До суду не прибули представники Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Великоолександрівському районі та Високопільського районного центру зайнятості.

Сторони належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, ухвала про призначення засідання направлена сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Відсутність представників кредиторів у судовому засідання не перешкоджає розгляду справи, оскільки матеріалів справи достатньо для цього за умови їх відсутності.

На вимогу суду надійшли довідки стосовно документів та активів боржника - від Високопільського відділення Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції супровідний лист з додатком, від відділу з питань банкрутства лист з кандидатурою арбітражного керуючого, від ВДВС Високопільського РУЮ лист з інформацією про наявність на виконанні виконавчих проваджень стосовно боржника.

У судовому засіданні представник Високопільського відділення Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції підтримав вимоги заяви про порушення справи та просить суду призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого Старостенка Олександра Івановича.

Спільна заява ініціюючих кредиторів мотивована наступним.

Високопільський міжгосподарський дитячий табір «Мрія»зареєстрований в якості суб'єкта підприємницької діяльності Високопільською районною державною адміністрацією Херсонської області 30 вересня 1997 року. Взятий на податковий облік Високопільським відділенням Нововоронцовської МДПІ.

Підприємство не виконує обов'язки платника податків і за період з 2011 року не подає до органів податкової служби податкові декларації та документи фінансової звітності.

Згідно акту від 29.02.2012р. податковою було проведено перевірку податкової звітності з податку на прибуток та земельного податку та встановлено, що боржник з січня 2007 року не здійснює ніякої фінансово-господарської діяльності та посадові особи зазначеного підприємства відсутні.

Згідно особових облікових карток платника станом на 17.04.2012 року сума боргу відповідача становить 1020,00 грн.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»страхування здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві - некомерційною самоврядованою організацією, що діє на підставі Положення.

Відповідно до «Положення про відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України в Великоолександрівському районі Херсонської області», затвердженого наказом Управління Виконавчої дирекції Фонду в Херсонській області №102 від 27.05.2002 року Великоолександрівське відділення Фонду здійснює соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві на території Великоолександрівського та Високопільського районів, є підзвітнім Управлінню виконавчої дирекції Фонду у Херсонській області.

Високопільський міжгосподарчий дитячий табір «Мрія» зареєстрований у Великоолександрівському відділенні ВД ФСНВ у Високопільському районі і являється страхувальником та платником страхових внесків.

Згідно ст.45 зазначеного вище Закону роботодавець (страхувальник) зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і згідно ст.52 цього ж Закону несе відповідальність за своєчасну сплату страхових внесків.

Ненадходження коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань перешкоджає своєчасному фінансуванню витрат по відшкодуванню матеріальної шкоди потерпілим, а також реалізації державної політики у сфері страхування від нещасних випадків на виробництві, чим порушуються інтереси держави.

Відповідно рядку № 29 «Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за III квартал 2010 року за Високопільським між господарчим дитячим оздоровчим табором «Мрія»утворився борг по сплаті страхових внесків в сумі 574,68 грн.

Відповідно до Закону України від 02.03.2000 року №1533-111 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»Високопільський районний центр зайнятості є робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття ; на підставі положення про Високопільський районний центр зайнятості, затвердженого від 12.04.2011 року й довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України центр є юридичною особою.

Стаття 35 Закону (у редакції закону до 01.01.2011 року) зобов'язує роботодавця сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. Страхові внески сплачуються в розмірі 1,9 % суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати; для найманих працівників в розмірі 0,5 % суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плату, та інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Страхові внески відповідач повинен сплачувати один раз на місяць в день одержання коштів на оплату праці.

30 березня 2004 року у Високопільському ДОТ «Мрія»було проведено перевірку правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду, якою було виявлено, що відповідачем занижений розмір Фонду оплати праці за рахунок не включення до Фонду виплат працюючим пенсіонерам. Відповідно на приховані суми не нараховувались і не перераховувались страхові внески. Розмір прихованої суми становив 10219,30 грн.

Перевіряючи посадовою особою районного центру зайнятості донараховано 237,54 грн. внесків. Розпорядженням директора Херсонського обласного центру зайнятості №25 від 27.05.2004 року до відповідача застосовано штрафні санкції за неповне перерахування страхових внесків в сумі 10219,30 грн. на підставі пп..1,4 ст.38 Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття»від 02.03.2000 року 1533-ІП. Цим законом передбачено, що роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків, штраф та пеню. Штраф накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до Закону нараховуються страхові виплати.

З метою стягнення зазначеного штрафу 18.06.2004 року Прокуратурою Високопільського району Херсонської області в інтересах держави в особі Високопільського районного центру зайнятості до Господарського суду Херсонської області було подано позовну заяву. За результатами розгляду заяви Господарським судом було прийнято рішення від 02.09.2004 року про стягнення з Високопільського дитячого оздоровчого табору «Мрія» 10219,30 грн . штрафу на користь Високопільського районного центру зайнятості. 27.09.2004 року та видано наказ про стягнення заборгованості.

Кредиторами надано копії постанов ВДВС Високопільського РУЮ про повернення виконавчого документу.

Відповідно до ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана Кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Відповідно до п. 4.7. Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004 року № 04-5/113 „Про деякі питання практики застосування Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", при вирішенні питання про відкриття провадження по справі про банкрутство відсутнього боржника, згідно ст. 52 Закону, хоча б однієї із ознак відсутнього боржника, передбачених ч. 1 ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є достатньою підставою для порушення провадження по справі.

Таким чином, Високопільський дитячий оздоровчий табір «Мрія»відсутнє за місцем своєї реєстрації та відсутні майнові активи підприємства за рахунок яких можливо погасити заборгованість, що надає право кредиторам звернутись з заявою про порушення справи про банкрутство боржника відповідно до статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Матеріали справи та відомості про майновий стан боржника свідчать про те, що підприємницька діяльність боржника відсутня протягом тривалого часу, боржник неспроможний провести розрахунок з кредиторами без визнання його банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, відсутні будь-які активи для відновлення підприємницької діяльності боржника .

Згідно статті 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами або державою інакше як через відновлення його платоспроможності, цей суб'єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

Відповідно ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури :

- підприємницька діяльність банкрута завершується за кінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу;

- строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загаль нообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхуван ня, податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах за боргованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута переста ють бути конфіденційними чи становити комерційну таєм ницю ;

- укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна бан крута чи передачею його майна третім особам, допускаєть ся в порядку, передбаченому Законом,

- скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпоря дження майном такого боржника. Накладення нових аре штів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкру том, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної про цедури;

- виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому цим розділом.

3 дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управлін ня банкрута щодо управління банкрутом та розпоряджен ня його майном, ке рівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрут ством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута .

Опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійсню ється ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити:

- найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом;

- найменування господарського суду, в провадженні яко го знаходиться справа про банкрутство;

- дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

- відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію)

Відповідно до ст. 25 Закону, посадові особи банкрута зобов'язані передати всі документи, печатки, штампи, бланки банкрута і його активи ліквідатору. Невиконання цієї вимоги Закону є складом злочину, згідно ст. 221 Кримінального кодексу України -Незаконні дії у разі банкрутства .

До суду надійшла пропозиція кредитора про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Старостенка О.І. та лист від відділу з питань банкрутства ГУЮ у Херсонській області про призначення ліквідатором арбітражного керуючого Молоша О.І. Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кредитор має право запропонувати кандидатуру арбітражного керуючого.

Згідно частини 2 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", державний орган з питань банкрутства пропонує господарському суду кандидатури арбітражних керуючих для державних підприємств або підприємств, у статутному фонді яких частка державної власності перевищує 25 %. У статутному фонді боржника державна частка відсутня, тому суд погоджується призначити того арбітражного керуючого, якого запропонував ініціюючий кредитор.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 22 -34, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 209 - 215 Господарського кодексу України, суд

п о с т а н о в и в:

1.Визнати Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір "Мрія" місцезнаходження: смт. Архангельське, вул. 1 Травня, Високопільського району, Херсонської області ідент. код 05446048 банкрутом та відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру.

2. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Старостенка Олександра Івановича ( ліц. НОМЕР_1 від 05.03.2012р., адреса: АДРЕСА_1) та зобов'язати його здійснити повноваження ліквідатора згідно ст.ст. 25 -34 Закону, щомісяця надавати повні звіти суду та кредиторам, після закінчення ліквідаційної процедури подати суду звіт та ліквідаційний баланс боржника згідно ст. 32 Закону.

3. Зобов'язати ліквідатора у 5-денний термін опублікувати у офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Примірник газети надати до суду.

4. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, припинити повноваження власників майна банкрута .

5. Зобов'язати посадових осіб боржника не пізніше 10-денного строку передати всі документи, печатки, штампи банкрута і його активи ліквідатору. Один примірник акту надати до суду.

6. Зобов'язати ліквідатора Старостенко О.І. у разі невиконання посадовими особами боржника - банкрута вимоги Закону і суду про передачу всіх документів та активів, звернутись до правоохоронних органів із заявою про притягнення зазначених осіб до встановленої кримінальної відповідальності за незаконні дії у разі банкрутства. Копію заяви надати до суду.

7. Постанову направити: кредиторам, боржнику, Відділу з питань банкрутства ГУЮ у Херсонській області, Високопільській райдержадміністрації ( державному реєстратору), Міністерству агрополітики, ВДВС Високопільського РУЮ, ліквідатору Старостенко О.І.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.07.2012
Оприлюднено26.07.2012
Номер документу25303219
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/854/2012

Постанова від 09.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Постанова від 05.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 29.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Ухвала від 16.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні