Постанова
від 09.09.2014 по справі 5024/854/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" вересня 2014 р.Справа № 5024/854/2012 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Воронюка О.Л.

Суддів: Єрмілова Г.А., Лашина В.В.

При секретарі судового засідання Кубік О.В.

(склад судової колегії сформовано розпорядженням № 2033 від 26.08.2014р.)

За участю:

Від прокуратури Херсонської області - Губатюк І.П.; посвідчення № 024504; дата видачі: 05.02.14;

Від прокуратури Одеської області - Шумко Т.В.; посвідчення № 014148; дата видачі: 24.12.12;

Інші представники сторін у судове засідання не з'явилися. Про дату,час та місце розгляду апеляційної скарги повідомлені належним чином.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

заступника прокурора Херсонської області

на ухвалу господарського суду Херсонської області від 16.01.2014 року

по справі № 5024/854/2012

за заявою Високопільського відділення Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції; Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Великоолександрівському районі; Високопільського районного центру зайнятості

до Високопільського міжгосподарського дитячого оздоровчого табору "Мрія"

про банкрутство

Відповідно до ст.ст. 4 4 , 8 1 ГПК України здійснювалась фіксація судового процесу технічними засобами

В судовому засіданні 09.09.2014р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України проголошено вступну та резолютивну частини постанови

Встановила:

Постановою господарського суду Херсонської області від 12.07.2012 року визнано Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір "Мрія" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Старостенка Олександра Івановича та зобов'язано його здійснити повноваження ліквідатора згідно ст.ст. 25 - 34 Закону, щомісяця надавати повні звіти суду та кредиторам, після закінчення ліквідаційної процедури подати суду звіт та ліквідаційний баланс боржника згідно ст. 32 Закону.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 16.01.2014 року затверджено звіт ліквідотора та ліквідаційний баланс Високопільського міжгосподарського дитячого оздоровчого табору" Мрія", юридичну особу банкрута - Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір" Мрія" ліквідовано та зобов'язано виключити з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, провадження у справі припинено.

Не погодившись із вищевказаним судовим актом, заступник прокурора Херсонської області звернувся до суду з апеляційною скаргою в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Херсонської області від 16.01.2014 року по справі № 5024/854/2012 та прийняти нове рішення, яким провадження по справі про банкрутство Високопільського міжгосподарського дитячого оздоровчого табору "Мрія" припинити.

Свої вимоги скаржник обґрунтовує тим, що Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір "Мрія" не може бути суб'єктом банкрутства, тому провадження по справі не може здійснюватися.

08.09.2014 року до Одеського апеляційного господарського суду арбітражним керуючим Старостенком О.І. подано заперечення на апеляційну скаргу із змісту якої вбачається, що господарський суд Херсонської області правомірно застосував вимоги ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у редакції, чинній до 18 січня 2013 року з мотивів викладених у відзиві та просить суд розглянути апеляційну скаргу без його участі.

В судове засідання з'явилися представники прокуратури Одеської та Херсонської областей, інші представники сторін у справі про банкрутство Високопільського міжгосподарського дитячого оздоровчого табору "Мрія" в судове засідання не з'явились, про час і місце його проведення повідомлені належним чином, про причини нез'явлення суд не повідомили і таким чином не скористалися своїм правом на участь в судовому засіданні.

Заслухавши пояснення присутніх представників сторін, перевіривши юридичну повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга заступника прокурора Херсонської області підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Згідно частини 2 статті 4 1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України про банкрутство, норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами ГПК України.

Як вбачається із матеріалів справи, зокрема із Статуту, Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір "Мрія" створений з метою зміцнення здоров'я, організації активного відпочинку, задоволення інтересів та духовних запитів дітей шкільного віку 6-14 років, під час літніх канікул.

Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір "Мрія" розташований на території Архангельської селищної ради, займає площу 2,9 га.

Високопільський міжгосподарський дитячий оздоровчий табір "Мрія" входить до складу обласного об'єднання міжгосподарчих здравниць «Херсонсільгоспздравниця».

01.01.2009 р. набрав чинності Закон України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (далі - Закон), який визначає, зокрема правові, фінансові та організаційні засади утворення і діяльності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Відповідно до ч. 6 ст. 15 Закону дитячий заклад оздоровлення та відпочинку не може бути об'єктом звернення стягнення за борговими зобов'язаннями, не може передаватися у заставу.

У свою чергу частина 7 вказаного Закону передбачає, що у разі банкрутства власника місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування вирішують питання про передачу дитячого закладу оздоровлення та відпочинку до комунальної власності.

Отже, Закон України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" встановлює спеціальний статус майна закладів оздоровлення та відпочинку.

Постановою Верховної ради України (№1137-VI) від 17.03.2009 року "Про запровадження мораторію на ліквідацію, відчуження, перепрофілювання оздоровчих закладів (дитячих, професійних тощо)" у зв'язку із поступовим зменшенням оздоровчих закладів через продаж, перепрофілювання, передачу в оренду або ліквідацію та з метою розвитку вітчизняної санаторно - курортної справи, створення сприятливих умов для суб'єктів господарювання, що спеціалізуються на наданні послуг з оздоровлення населення, рекомендовано органам державної влади та органам місцевого самоврядування, засновникам (власникам) оздоровчих закладів тимчасово, до схвалення відповідного закону, припинити прийняття рішень та призупинити виконання вже прийнятих рішень про ліквідацію, відчуження, перепрофілювання, передачу в оренду оздоровчих закладів для провадження діяльності, не пов'язаної з оздоровленням та відпочинком.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №141-р від 17.03.2004 року «Деякі питання діяльності дитячих оздоровчих закладів» з метою збереження мережі державних і комунальних дитячих оздоровчих закладів, недопущення їх ліквідації та нецільового використання затверджено перелік таких закладів, зокрема, як вбачається із переліку державних та комунальних дитячих оздоровчих закладів, не підлягає ліквідації Високопільський дитячий оздоровчий табір «Мрія».

Відповідно до п.8 ст.5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" положеня цього Закону не застосовуються до юридичнх підприємців, що є об'єктами комунальної власності.

Відповідно до рішення Конституційного суду України від 20.06.2007р. провадження у справі про банкрутство комунальних унітарних підприємств у випадках, передбачених частиною 8 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " підлягає припиненню незалежно від того, прийнято рішення відповідної ради органу місцевого самоврядування про незастосування положень цього Закону до цих підприємств до чи після порушення судом загальної юрисдикції провадження у справі про їх банкрутство.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає помилковим висновок місцевого господарського суду, щодо ліквідації Високопільського дитячого оздоровчого табору «Мрія».

Вищенаведене свідчить про неповне з'ясування судом першої інстанції фактичних обставин справи, що мають значення для правильного вирішення спору, що призвело до неправильного застосування до спірних правовідносин норм матеріального права, та відповідно до ст. 104 ГПК України є підставою для скасування ухвали суду.

За таких обставин та з огляду на вищезазначені приписи чинного законодавства, судова колегія вважає, що апеляційну скаргу заступника прокурора Херсонської області слід задовольнити, ухвалу господарського суду Херсонської області від 16.01.2014 року по справі № 5024/854/2012 скасувати та припинити провадження по справі.

Керуючись ст.ст. 99, 103-104, 106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу заступника прокурора Херсонської області задовольнити.

Ухвалу господарського суду Херсонської області від 16.01.2014 року по справі № 5024/854/2012 - скасувати.

Провадження у справі №5024/854/2012 припинити

Повний текст постанови складено та підписано 12.09.2014р.

Головуючий суддя Воронюк О.Л.

Суддя Єрмілов Г.А.

Суддя Лашин В.В.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.09.2014
Оприлюднено17.09.2014
Номер документу40443493
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/854/2012

Постанова від 09.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Постанова від 05.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 29.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Ухвала від 16.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні