Ухвала
від 24.07.2012 по справі б38/270-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

24.07.12р. Справа № Б38/270-10 Суддя господарського суду Дніпропетровської області Бондарєв Е.М.

при секретарі судового засідання Сизончик Н.В.

за участю представників сторін:

від кредитора - не з'явився

від боржника - не з'явився

розглянувши справу

за заявою Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг

до боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет", м. Кривий Ріг

про визнання грошових вимог на суму 7 277, 47 грн.

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство боржника порушено 29.10.10р.

Ухвалою від 11.11.10р. введена процедура розпорядження майном боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет" та призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Лукашука Миколи Васильовича, ліцензія серія АБ в„–271537 від 21.11.2005 р. (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

26.11.10р. в газеті "Голос України" № 223(4973) опубліковано оголошення про порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника.

Ухвалою суду від 31.03.11р. затверджено реєстр вимог кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет" на загальну суму 39 852 730,23 грн.

Згідно протоколу №1 від 11.04.11р. зборів кредиторів товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет" обрано комітет кредиторів у складі: ПАТ "Банк Форум", ФОП Качанов І. В., ТОВ "Спецкомплект Інжиніринг".

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 10.05.11р. товариство з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором призначено арбітражного керуючого Лукашука Миколу Васильовича, ліцензія серія АВ в„–547896 від 22.11.2010 р. (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

25.05.11р. в газеті "Голос України" №93(5093)опубліковано оголошення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

04.07.12р. до господарського суду надійшла заява Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг про визнання грошових вимог на суму 7 277, 47 грн. орендної плати з юридичних осіб, яка є податковим зобов'язанням узгодженим з платником податків, що підтверджується податковою декларацією від 11.06.12р. №4071.

10.07.12р. ліквідатор надав повідомлення про відмову у визнанні грошових вимог на суму 7 277, 47 грн., оскільки з моменту визнання боржника банкрутом припиняється виникнення нових зобов'язань, зокрема з податків і зборів (обов'язкових платежів).

Вивчивши матеріали справи, господарський суд вважає, що вимоги кредитора підлягають відхиленню, виходячи з наступного.

Загальна сума кредиторських вимог Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг складає 7 277, 47 грн. податковий борг по орендній платі з юридичних осіб.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (п.1.1 ст. 1 Податкового кодексу України).

Згідно з п.1.3 ст. 1 Податкового кодексу України цей Кодекс не регулює питання погашення податкових зобов'язань або стягнення податкового боргу з осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до п.87.10 ст. 87 Податкового кодексу України з моменту винесення судом ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство платника податків порядок погашення грошових зобов'язань, які включені до конкурсних кредиторських вимог контролюючих органів до такого боржника, визначається згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" без застосування норм цього Кодексу.

Згідно абз. 9 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому розділом - Ліквідаційна процедура.

Також, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури підприємницька діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), повернення коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вважається таким, що настав (абз. 2, 3 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Згідно із ч. 1 ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор банкрута заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими, а також здійснює задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Отже, в ліквідаційній процедурі пред'являються та відповідно задовольняються вимоги, що виникли під час провадження у справі про банкрутство, тобто в процедурах розпорядженням майном боржника та санації боржника.

Таким чином, з моменту визнання боржника банкрутом припиняється виникнення нових зобов'язань боржника, зокрема з податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема в своїй постанові від 06.04.04 р. у справі №17/124.

З цього часу нові зобов'язання боржника виникають лише у випадках, передбачених Законом про банкрутство. Такими випадками є виникнення зобов'язань з оплати поточних комунальних і експлуатаційних витрат та інших витрат, пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури (ч. 9 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ).

З викладеного випливає, що в ліквідаційній процедурі у банкрута не з'являється ніяких додаткових податкових зобов'язань, крім тих, які у вигляді конкурсних вимог включені до реєстру вимог кредиторів відповідно до статей 14, 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Тобто, у банкрута при продажу майна в ліквідаційній процедурі не виникає зобов'язання зі сплати податкового боргу зі сплати орендної плати з юридичних осіб.

У зв'язку з вищевикладеним господарський суд вважає за необхідне відхили грошові вимоги Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг у розмірі 7 277, 47 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 11, 14, 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" -

УХВАЛИВ:

Грошові вимоги Криворізької північної міжрайонної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг до товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет", м. Кривий Ріг на суму 7 277, 47 грн. відхилити.

Суддя Е.М. Бондарєв

Дата ухвалення рішення24.07.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25410037
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання грошових вимог на суму 7 277, 47 грн

Судовий реєстр по справі —б38/270-10

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Постанова від 30.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Постанова від 30.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні