Постанова
від 30.08.2012 по справі б38/270-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2012 року Справа № Б38/270-10

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді Джихур О.В. (доповідач)

суддів: Виноградник О.М., Євстигнеєв О.С.

при секретарі судового засідання: Ковзикові В.Ю.

за участю представників сторін:

від скаржника: Ткаченко Д.М., представник, довіреність №157/Т/10 від 15.03.12;

від ліквідатора: Ньорба А.В., представник, довіреність № б/н від 13.06.12,

інші учасники процесу у судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Криворізької північної міжрайонної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг

на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 24 липня 2012 року у справі № Б38/270-10

за заявою Криворізької північної міжрайонної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет", м. Кривий Ріг

про визнання грошових вимог на суму 7 277, 47 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 24 липня 2012 року (суддя Бондарєв Е.М.) грошові вимоги Криворізької північної міжрайонної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет", м. Кривий Ріг на суму 7 277, 47 грн. відхилено.

Ухвала господарського суду мотивована ст.ст.11, 14, 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Не погодившись з вказаною ухвалою Криворізька північна міжрайонна Державна податкова інспекція Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг оскаржує її на предмет порушення судом норм матеріального права. Посилаючись на п.228.1 ст.228 Податкового кодексу України скаржник вказує, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платники податків самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають до відповідного органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки -податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку ст.46 Податкового кодексу України, з розбівкою річної суми рівними частками за місяцями.

Як платник орендної плати за землю Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет" надав податкову декларацію по орендній платі за земельні ділянки у встановлений термін, після 29 жовтня 2010 року -дати порушення справи про банкрутств, у зв'язку з чим відсутні підстави для припинення нарахування орендної плати за землю Товариству з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет".

Скаржник просить скасувати ухвалу господарського суду Дніпрпоетровської області від 24 липня 2012 року, визнати грошові вимоги Криворізької північної міжрайонної Державної податкової інспекції до банкрута в розмірі 7 277, 47 грн.

Представник ліквідатора доводи апеляційної скарги заперечує, вважає ухвалу господарського суду законною, просить залишити її без змін, апеляційну скаргу без задоволення, відзив на апеляційну скаргу не надав.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, судова колегія вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет", м. Кривий Ріг порушено господарським судом Дніпропетровської області на підставі ст.ст.7, 11, 12 "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

11 листопада 2010 року введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Лукашука М.В.

В газеті "Голос України" від 26 листопада 2010 року №223 (4973) опубліковано оголошення про порушення провадження у даній справі.

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 10 травня 2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтермаркет" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком до 10 травня 2012 року, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Лукашука М.В.

04 липня 2012 року до господарського суду Дніпропетровської області від Криворізької міжрайонної Державної податкової інспекції, яка перетворена у Криворізьку північну міжрайонну Державну податкову інспекцію згідно постанови Кабінету Міністрів України від 21 вересня 2011 року №981, надійшла заява про визнання грошових вимог до банкрута в розмірі 7 277, 47 грн. ("грошові вимоги", а.с.98-99), ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 10 липня 212 року на підставі ст.25 Господарського процесуального кодексу України здійснена заміна Криворізької міжрайонної Державної податкової інспекції, м. Кривий Ріг на правонаступника Криворізьку північну міжрайонну Державну податкову інспекцію Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг (а.с.115 "грошові вимоги").

Зі змісту вказаної заяви вбачається, що податковий борг банкрута в розмірі 7 277, 47 грн. складається із орендної плати за земельні ділянки станом на 30 травня 2012 року, згідно з уточненою декларацією №4071 від 11 червня 2012 року, поданої боржником самостійно.

Відповідно до п.1.1 ст.1 Податкового кодексу України, цей Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до п.1.3 ст.1 Податкового кодексу України, цей Кодекс не регулює питання погашення податкових зобов'язань або стягнення податкового боргу з осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з банків, на які поширюються норми розділу V Закону України "Про банки і банківську діяльність", та погашення зобов'язань зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Згідно п.87.10 ст.87 Податкового кодексу України з моменту винесення судом ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство платника податків порядок погашення грошових зобов'язань, які включені до конкурсних кредиторських вимог контролюючих органів до такого боржника, визначається згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" без застосування норм цього Кодексу.

Преамбулою Закону про банкрутство визначено, що цей Закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності -боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до абзаца 8 ч.1 ст.23 Закону банкрутство, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.

Згідно із ч.1 ст.25 Закону про банкрутство, ліквідатор банкрута заявляє в установленому порядку заперечення по заявлених до боржника вимогах поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство, і є неоплаченими, а також здійснює задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Отже, в ліквідаційній процедурі пред'являються та відповідно задовольняються вимоги, що виникли під час провадження у справі про банкрутство, тобто в процедурах, які передують процедурі ліквідації, а саме, розпорядженням майном боржника та санації боржника

За приписами абзаца 9 ч.1 ст.23 Закону про банкрутство, виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому розділом III "Ліквідаційна процедура". Вказана ст.23 Закону про банкрутство передбачає наслідки визнання боржника банкрутом.

Відповідно до абз.2, 3 ч.1 ст.23 Закону про банкрутство, з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури підприємницька діяльність боржника завершується, тому строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута та зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) вважається таким, що настав.

Таким чином, з моменту визнання боржника банкрутом припиняється виникнення нових зобов'язань боржника, зокрема з податків і зборів (обов'язкових платежів).

Отже, в силу приписів ст.23 Закону про банкрутство заявлення грошових вимог, які складаються з орендної плати за землю за період червень -серпень 2011 року вважаються неправомірним.

Незважаючи на те, що як стверджує скаржник, що сума вказана в податковій декларації є узгодженим податковим зобов'язанням, вона не може бути заявлена до погашення, з врахуванням того, що Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачає виникнення нових зобов'язань зі сплати податків у підприємства -боржника під час проведення процедури його ліквідації.

З огляду на викладене, господарський суд Дніпропетровської області правомірно відхилив грошові вимоги Криворізької міжрайонної Державної податкової інспекції у в розмірі 7 277, 47 грн., у зв'язку з чим, ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 24 липня 2012 року відповідає діючому законодавству, підстави для її скасування відсутні.

Керуючись ст.ст.103 -105 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області 24 липня 2012 року у справі № Б38/270-10 залишити без змін.

Апеляційну скаргу Криворізької північної міжрайонної Державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби, м. Кривий Ріг залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку у двадцятиденний строк до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М Виноградник

Суддя О.С. Євстигнеєв

(Дата підписання постанови в повному обсязі 04.09.12 р.)

Дата ухвалення рішення30.08.2012
Оприлюднено06.09.2012

Судовий реєстр по справі —б38/270-10

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 26.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 26.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 25.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Постанова від 30.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Постанова від 30.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні