Рішення
від 13.08.2012 по справі 5017/1951/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" серпня 2012 р.Справа № 5017/1951/2012

За позовом: Кооперативу "Співдружність-90"

До відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Південгідроспецбуд"

про визнання права власності

Суддя Меденцев П.А.

Представники:

Від позивача: Кіпоренко Д.Л. (за довіреністю);

Від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ : 03.07.2012 року за вх. № 2928/2012 Кооператив "Співдружність-90" (далі -Позивач) звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства "Південгідроспецбуд" (далі -Відповідач) про визнання права власності.

Позивач позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач у судових засіданнях не з'являвся, незважаючи на те, що про дату, час та місце судового засідання був належним чином повідомлений. Відповідач відзив на позов не надав, у зв'язку з чим справу розглянуто за наявними в ній матеріалами, у відповідності до ст.75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне:

Рішенням Ленінського районного виконавчого комітету м. Одеси № 304/6 08.12.1989 року було зареєстровано кооператив «Співдружність-90».

26.06.1990 року між Відповідачем - Відкритим акціонерним товариством «Південгідроспецбуд»(Орендодавець) та Позивачем Кооперативом «Співдружність-90»(Орендар) було укладено Договір оренди виробничих фондів з правом подальшої купівлі-продажу.

Згідно даного договору оренди виробничих фондів з правом подальшої купівлі-продажу Орендодавець передав, а Орендар прийняв наступні виробничі фонди, що знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43а:

Агрегат сварочний АДД 112 - 1шт.; Будівля механічного цеху - 2шт.; Адміністративна будівля - 1шт.; Станок радіально-свердлильний - 1шт.; Пресс - ножиці - 1шт.; Пневмомолот - 1 шт.; Станок заточний - 1шт.; Станок алмазно - заточний - 1шт.; Пресс - 1шт.; Ємність пожежна - 1шт.; Автопогружчик ПВ-2733 - 1шт; Полуавтомат ПДО-517-1шт.; Експериментальна установка - 1шт.; Холодильник «Днепр»- 1шт.

Згідно з п. 2.5 Договору оренди виробничих фондів з правом подальшої купівлі-продажу від 26.06.1990 року коли сума виплат за оренду досягне 63,621 рубль вище перелічене майно та будівлі переходять у власність Орендаря.

У відповідності із ч.4 ст. З Наказу Президії Верховної Ради СССР № 10277-ХІ від 07.04.1989 року (діючого на момент укладання договору) передбачалось, що у договорі оренди, в якому як орендар виступає кооперативна чи інша громадська організація або громадянин може бути передбачено наступне: орендоване майно, за винятком об'єктів, що становлять виняткову власність держави, після закінчення встановленого договором терміну переходить у власність Орендаря за умови, що вартість цього майна повністю покривається виплаченою орендною платою. При цьому у власність громадянина може перейти майно, необхідне для ведення особистого підсобного господарства та індивідуальної трудової діяльності.

Відповідно розділу IV «Строк дії договору», передбачалось, що Договір укладено строком на 5 років, починаючи з 28.06.1990 року. Таким чином, строк дії Договору сплинув ще 28.06.1995 року.

З огляду на вищевикладене, та того факту, що згідно з платіжними дорученнями № 8 від 20.06.1990 року, №14 від 17.07.1990 року, № 30 від 10.10.1990 року та № 42 від 03.12.1990 року, кооперативом передавались грошові кошти, які покривають вартість майна у повному обсязі.

А отже, правомірним вбачається висновок про те, що починаючи з 29.06.1995 року право власності на майно передбачене Договором оренди виробничих фондів з правом подальшої купівлі-продажу перейшло до кооперативу.

Відповідно до листа № 176/03 від 29.03.1993 року адміністрації ВАТ «Південгідроспецбуд»не заперечувало проти перереєстрації кооперативу «Співдружність-90»як самостійної юридичної особи, а також склало свої повноваження в якості засновника кооперативу «Співдружність-90».

Таким чином, Рішенням Виконавчого комітету Ленінського району Ради народних депутатів № я/50/16 від 24.03.1993 року було перереєстровано кооператив «Співдружність-90»як самостійну юридичну особу.

На підставі вищевикладеного, Кооператив "Співдружність-90" просить суд визнати за Позивачем право власності на не житлові будівлі -Адміністративну будівлю під літерою «А»; Будівлю цеху під літерою «В», що складається із цеху «В»та складу «Б»; Будівлю цеху під літерою «З», що складається із цеху «З»та гаражів «К»та «І»що знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а.

Досліджуючи матеріали справи, аналізуючи норми чинного законодавства, що стосується суті спору, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з ст.1 ГПК України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Господарський суд порушує справи за позовними заявами: підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів; державних та інших органів, які звертаються до господарського суду у випадках, передбачених законодавчими актами України; прокурорів та їх заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави, відповідно до ст. 2 ГПК України.

Статтею 144 Конституції України, передбачено що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Так ч. 1, 2 статті 59 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

Як вище встановлено господарським судом, між Відкритим акціонерним товариством «Південгідроспецбуд»та Кооперативом «Співдружність-90»26.06.1990 року було укладено Договір оренди виробничих фондів з правом подальшої купівлі-продажу.

Відповідно до п. 1 Договору оренди від 26.06.1990 року, Орендодавець на підставі зазначеного договору передає, а Орендар приймає в орендне користування наступні основні виробничі фонди, які знаходяться за адресою реєстрації кооперативу по вул. Бондарева, 43 а, а саме : Агрегат сварочний АДД 112 - 1шт.; Будівля механічного цеху - 2шт.; Адміністративна будівля - 1шт.; Станок радіально-свердлильний - 1шт.; Пресс - ножиці - 1шт.; Пневмомолот - 1 шт.; Станок заточний - 1шт.; Станок алмазно - заточний - 1шт.; Пресс - 1шт.; Ємність пожежна - 1шт.; Автопогружчик ПВ-2733 - 1шт; Полуавтомат ПДО-517-1шт.; Експериментальна установка - 1шт.; Холодильник «Днепр»- 1шт.

Пунктом 2.5 вищезазначеного договору передбачено, що коли сума виплат за оренду досягне 63,621 рубль вище перелічене майно та будівлі переходять у власність Орендаря.

У відповідності до ст. 177 Цивільного кодексу України об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Ч. 1 ст. 190 Цивільного кодексу України встановлено, що майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

У відповідності до ч. 2 ст. 190 Цивільного кодексу України майнові права є не споживною річчю.

Розділу IV «Строк дії договору», передбачає, що Договір укладено строком на 5 років, починаючи з 28.06.1990 року. Отже як вбачається з матеріалів справи, строк дії Договору сплинув ще 28.06.1995 року.

Ст. 328 Цивільного кодексу України закріплює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. При цьому, держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності (ст. 386 ЦК України).

Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном (ст. 391 ЦК України), а також може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Виходячи з вищенаведеного, правомірним вбачається висновок про те, що починаючи з 29.06.1995 року право власності на майно передбачене Договором оренди виробничих фондів з правом подальшої купівлі-продажу перейшло до кооперативу.

Листом від 29.03.1993 року за № 176/03 адміністрація ВАТ «Південгідроспецбуд»повідомило що не заперечує проти перереєстрації Кооперативу «Співдружність-90»як самостійної юридичної особи, а також склало свої повноваження в якості засновника Кооперативу «Співдружність-90».

Після чого, Рішенням Виконавчого комітету Ленінського району Ради народних депутатів № я/50/16 від 24.03.1993 року було перереєстровано Кооператив «Співдружність-90»як самостійну юридичну особу.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способом такого захисту може бути, зокрема, визнання права. Суд може захистити цивільне право або інтерес способом, що встановлений законом.

Згідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України, на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно до ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.

Статтею 317 Цивільного кодексу України, встановлено, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Здійснення права власності передбачено статтею 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Відповідно до статті 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 331 ЦК України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом та відповідно до ч. 2 ст. 331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди, тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Згідно зі ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Частиною 2 статті 331 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору є власником цієї речі.

Згідно статті 392 Цивільного кодексу України, власник може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю, як обґрунтовані, підтверджені належними доказами та наявними матеріалами справи.

Витрати по сплаті судового збору, віднести за рахунок Відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити у повному обсязі.

2.Визнати за Кооперативом "Співдружність-90" (65003, м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а, код ЄДРПОУ 22466963) право власності на не житлові будівлі -Адміністративна будівля під літерою «А»; Будівля цеху під літерою «В», що складається із цеху «В»та складу «Б»; Будівля цеху під літерою «З», що складається із цеху «З»та гаражів «К» та «І»що знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а.

3.Зобов'язати Одеську міську раду зареєструвати за Кооперативом «Співдружність-90»(65003, м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а, код ЄДРПОУ 22466963) право власності на майно та не житлові будівлі: Адміністративна будівля під літерою «А»; Будівля цеху під літерою «В», що складається із цеху «В»та складу «Б»; Будівля цеху під літерою «З», що складається із цеху «З»та гаражів «К»та «І»що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а.

4.Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Південгідроспецбуд" (65045, м. Одеса, вул. Троїцька, буд. 39, кв. 14, код ЄДРПОУ 01416530) на користь Кооперативу "Співдружність-90" (65003, м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а, код ЄДРПОУ 22466963) 2 146,00 грн. судового збору.

5.Стягнути доплату судового збору з Кооперативу "Співдружність-90" (65003, м. Одеса, вул. Отамана Чепіги, 43 а, код ЄДРПОУ 22466963) на користь Державного бюджету України (р/р 31210206783008 отримувач ГУДКСУ в Одеській області код ЄДРПОУ 37607526 банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області МФО 828011) у розмірі 536,50 грн.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 15 серпня 2012 року.

Суддя Меденцев П.А.

Дата ухвалення рішення13.08.2012
Оприлюднено17.08.2012
Номер документу25629802
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/1951/2012

Ухвала від 06.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 12.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 14.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 14.09.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 23.04.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Постанова від 06.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 25.03.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні