Постанова
від 15.08.2012 по справі к8/033-12
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.08.2012 № К8/033-12

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Смірнової Л.Г.

суддів: Тищенко О.В.

Чорної Л.В.

при секретарі: Гордовій Г.Л.

За участю представників:

від позивача: Мельник С.О. - представник за довіреністю №19-11/156 від 14.08.2012;

від відповідача: Поліщук Т.А. -представник за довіреністю б/н від 08.05.2012;

від третьої особи 1: не з'явились;

від третьої особи 2: не з'явились;

Розглянувши апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка"

на рішення Господарського суду Київської області від 07.05.2012

у справі № К8/033-12 (суддя Скутельник П.Ф.)

за позовом Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України"

до Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка"треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська юридична компанія "Принцип"

2) Приватне акціонерне товариство "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів"

про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів

Суть спору та апеляційної скарги:

На розгляд Господарського суду Київської області передані вимоги Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" (далі - позивач) до Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" (далі - відповідач) про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач порушив його права, як акціонера, у зв'язку з тим, що порушив порядок скликання та проведення і не допустив його до участі у загальних зборах акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", які відбулись 05.12.2011 та на яких вирішувалось питання затвердження звіту ліквідаційної комісії та ліквідаційного балансу Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", що призвело до грубого порушення законних прав Позивача, як акціонера відповідача, передбачених статтею 25 Закону України «Про акціонерні товариства», на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів, отримання у разі ліквідації товариства частини його майна або вартості частини майна товариства та отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства, внаслідок чого прийняте під час цих зборів рішення є протиправним та підлягає визнанню недійсним.

Рішенням Господарського суду Київської області від 07.05.2012 у справі №К8/033-12 позов задоволено повністю. Визнано рішення загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", які відбулись 05.12.2011 та рішення яких оформленні і зафіксовані протоколом загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" від 05.12.2011 б/н, - недійсним. Стягнуто з Відкритого акціонерного товариства "Племінний завод "Олександрівка" на користь Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" судовий збір у сумі 1073, 00 грн.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Відкрите акціонерне товариство Племінний завод "Олександрівка" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд рішення Господарського суду Київської області від 07.05.2012 у справі № К8/033-12 скасувати, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволені позову.

На підставі апеляційної скарги Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" на рішення Господарського суду Київської області від 07.05.2012, Київським апеляційним господарським судом, ухвалою від 05.06.2012 (у складі колегії суддів: головуючий суддя - Смірнова Л.Г., судді Калатай Н.Ф., Чорна Л.В.) порушено апеляційне провадження та призначено справу до розгляду на 20.06.2012.

Розпорядженням секретаря судової палати з розгляду справ у спорах між господарюючими суб'єктами від 20.06.2012 у зв'язку із зайнятістю судді Калатай Н.Ф. в іншому судовому процесі, з метою забезпечення дотримання вимог законодавства в частині додержання процесуальних строків, до складу судової колегії замість судді Калатай Н.Ф. було введено суддю Тищенко О.В.

Через загальний відділ документального забезпечення Київського апеляційного господарського суду від відповідача надійшли письмові пояснення до апеляційної скарги, в яких останній просить суд, рішення Господарського суду Київської області від 07.05.2012 у справі №К8/033-12 скасувати, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволені позову.

Крім того, 20.06.2012 від позивача надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній просить суд рішення Господарського суду Київської області від 07.05.2012 у справі №К8/033-12 залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

У судове засідання 20.06.2012 з'явились представники сторін. Представники третіх осіб не з'явились, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд справи було відкладено на 18.07.2012.

В судове засідання 18.07.2012 представники третіх осіб повторно не з'явились, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд справи було відкладено на 01.08.2012.

Через відділ документального забезпечення від позивача та відповідача до суду надійшли додаткові документи на виконання ухвали Київського апеляційного господарського суду від 18.07.2012.

В судове засідання представники третіх осіб не з'явились, про причини неявки суд не повідомили.

Від представників позивача та відповідача в судовому засіданні надійшло клопотання про продовження строку розгляду апеляційної скарги.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 01.08.2012 було продовжено строк розгляду апеляційної скарги на 15 днів.

Розгляд справи було відкладено на 15.08.2012.

В судове засідання 15.08.2012 з'явились представники сторін.

Треті особи були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, проте не забезпечили явку в судове засідання своїх представників.

Оскільки, всі учасники судового процесу були належним чином повідомлені про час та місце розгляду апеляційної скарги, проте не скористалися своїми правами, передбаченими статтями 22, 27 ГПК України та виходячи з того, що явка сторін не визнавалася обов'язковою судом апеляційної інстанції, а участь в засіданні суду, як і інші права, передбачені статті 22 ГПК України, є правом, а не обов'язком, Київський апеляційний господарський суд дійшов висновку про можливість розгляду апеляційної скарги по суті в судовому засіданні 15.08.2012 за відсутності представників третіх осіб.

Представник відповідача в судовому засіданні просив апеляційну скаргу задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у позові.

Представник позивача в судовому засіданні проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, заперечив, просив рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Відповідно до статті 101 ГПК України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу, також апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення господарського суду у повному обсязі.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представників учасників судового процесу Київський апеляційний господарський суд:

ВСТАНОВИВ:

Згідно з випискою про стан рахунку в цінних паперах № 001005 від 02.03.2012, Відкрите акціонерне товариство Племінний завод "Олександрівка", правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», є власником акцій Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" в кількості 3178021 штук номінальною вартістю 0,25 грн. за одну акцію, загальною номінальною вартістю 794505,25 грн.

Відповідно до вимог частини 3, 4 статті 5 Закону України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», право власності на цінні папери, випущені в бездокументарній формі, переходить до нового власника з моменту зарахування цінних паперів на рахунок власника у зберігача. Підтвердженням права власності на цінні папери є сертифікат, а в разі знерухомлення цінних паперів чи їх емісії в бездокументарній формі - виписка з рахунку у цінних паперах, яку зберігач зобов'язаний надавати власнику цінних паперів. Виписка з рахунку у цінних паперах не може бути предметом угод, що тягнуть за собою перехід права власності на цінні папери.

Таким чином, позивач є власником акцій Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" в кількості 3178021 штук номінальною вартістю 0,25 грн. за одну акцію, загальною номінальною вартістю 794505,25 грн.

Відповідно до вимог статті 25 Закону України «Про акціонерні товариства», кожною простою акцією акціонерного товариства її власнику - акціонеру надається однакова сукупність прав, включаючи права на: 1) участь в управлінні акціонерним товариством; 2) отримання дивідендів; 3) отримання у разі ліквідації товариства частини його майна або вартості частини майна товариства; 4) отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства. Одна проста акція товариства надає акціонеру один голос для вирішення кожного питання на загальних зборах, крім випадків проведення кумулятивного голосування. Акціонери-власники простих акцій товариства можуть мати й інші права, передбачені актами законодавства та статутом акціонерного товариства.

Статтею 34 Закону України «Про акціонерні товариства» передбачено, що у загальних зборах акціонерного товариства можуть брати участь особи, включені до переліку акціонерів, які мають право на таку участь, або їх представники. На загальних зборах за запрошенням особи, яка скликає загальні збори, також можуть бути присутні представник аудитора товариства та посадові особи товариства незалежно від володіння ними акціями цього товариства, представник органу, який відповідно до статуту представляє права та інтереси трудового колективу. Перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складається станом на 24 годину за три робочих дні до дня проведення таких зборів у порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України. На вимогу акціонера товариство або особа, яка веде облік, права власності на акції товариства, зобов'язані надати інформацію про включення його до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах. Вносити зміни до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах акціонерного товариства, після його складення заборонено. Обмеження права акціонера на участь у загальних зборах встановлюється законом.

Відповідно до приписів статті 40 Закону України «Про акціонерні товариства» порядок проведення загальних зборів акціонерного товариства встановлюється цим Законом, статутом товариства та рішенням загальних зборів. Загальні збори акціонерного товариства не можуть розпочатися раніше, ніж зазначено у повідомленні про проведення загальних зборів.

Згідно зі статтею 35 Закону України «Про акціонерні товариства», письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами. Товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів. Публічне акціонерне товариство додатково надсилає повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний фондовій біржі, на якій це товариство пройшло процедуру лістингу, а також не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів розміщує на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформацію, передбачену частиною третьою цієї статті. У разі реєстрації акцій на ім'я номінального утримувача повідомлення про проведення загальних зборів та порядок денний надсилається номінальному утримувачу, який забезпечує персональне повідомлення акціонерів, яких він обслуговує. Повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариство має містити такі дані: 1) повне найменування та місцезнаходження товариства; 2) дата, час та місце (із зазначенням номера кімнати, офісу або залу, куди мають прибути акціонери) проведення загальних зборів; 3) час початку і закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах; 4) дата складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах; 5) перелік питань, що виносяться на голосування; 6) порядок ознайомлення акціонерів з матеріалами, з якими вони можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів. Загальні збори акціонерів проводяться на території України, в межах населеного пункту за місцезнаходженням товариства, крім випадків, коли на день скликання загальних зборів 100 відсотками акцій товариства володіють іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, а також міжнародні організації.

Оскільки позивач є власником акцій Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" в кількості 3178021 штук, то відповідач, в порушення вимог статті 35 Закону України «Про акціонерні товариства», не надіслав Публічному акціонерному товариству «Державний ощадний банк України» письмове повідомлення про призначення на 05.12.2011 проведення загальних зборів акціонерів та їх порядок денний.

А отже, відповідачем порушено порядок скликання загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", внаслідок чого порушено права Позивача, як акціонера Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", передбачені статтею 25 Закону України «Про акціонерні товариства».

Відповідно до частини 3 статті 40 Закону України «Про акціонерні товариства», реєстрація акціонерів (їх представників) проводиться на підставі переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах, складеного в порядку, передбаченому законодавством про депозитарну систему України, із зазначенням кількості голосів кожного акціонера. Реєстрацію акціонерів (їх представників) проводить реєстраційна комісія, яка призначається наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Реєстраційна комісія має право відмовити в реєстрації акціонеру (його представнику) лише у разі відсутності в акціонера (його представника) документів, які ідентифікують особу акціонера (його представника), а у разі участі представника акціонера - також документів, що підтверджують повноваження представника на участь у загальних зборах акціонерів товариства. Перелік акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах, підписує голова реєстраційної комісії, який обирається простою більшістю голосів її членів до початку проведення реєстрації. Акціонер, який не зареєструвався, не має права брати участь у загальних зборах. Повноваження реєстраційної комісії за договором можуть передаватися реєстратору, зберігачу або депозитарію. У такому разі головою реєстраційної комісії є представник реєстратора, зберігача або депозитарія. Перелік акціонерів, які зареєструвалися для участі у загальних зборах, додається до протоколу загальних зборів. Мотивоване рішення реєстраційної комісії про відмову в реєстрації акціонера чи його представника для участі у загальних зборах, підписане головою реєстраційної комісії, додається до протоколу загальних зборів та видається особі, якій відмовлено в реєстрації. До закінчення строку, відведеного на реєстрацію учасників зборів, акціонер має право замінити свого представника, повідомивши про це реєстраційну комісію та виконавчий орган акціонерного товариства, або взяти участь у загальних зборах особисто. У разі, якщо для участі в загальних зборах з'явилося декілька представників акціонера, реєструється той представник, довіреність якому видана пізніше. У разі, якщо акція перебуває у спільній власності декількох осіб, повноваження щодо голосування на загальних зборах здійснюється за їх згодою одним із співвласників або їх загальним представником.

Закон України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» передбачає, що рахунки у цінних паперах - рахунки, що ведуться зберігачами для власників цінних паперів та депозитаріями для зберігачів щодо обслуговування операцій з цінними паперами; реєстр власників іменних цінних паперів - складений реєстратором на певну дату список власників іменних цінних паперів та номінальних утримувачів; реєстратор - юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, який одержав у встановленому порядку ліцензію на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів (стаття 1).

Відповідно до частини 6 статті 9 Закону України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», для складання реєстру власників іменних цінних паперів на обумовлену дату для виконання зобов'язань емітента номінальний утримувач повинен надати реєстратору список усіх власників.

Згідно з частиною 4 статті 40 Закону України «Про акціонерні товариства», акціонери (акціонер), які на дату складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах акціонерного товариства, сукупно є власниками 10 і більше відсотків простих акцій, а також Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку можуть призначати своїх представників для нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків. Про призначення таких представників товариство повідомляється письмово до початку реєстрації акціонерів. Посадові особи акціонерного товариства зобов'язані забезпечити вільний доступ представників акціонерів (акціонера) та/або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків.

Одночасно встановлено, що 05.12.2011 під час реєстрації акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" та представників останніх, які прибули для участі в загальних зборах акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", використовувався переліку акціонерів, який складений з порушенням вимог статей 1, 5, 9 Закону України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», статей 34, 40 Закону України «Про акціонерні товариства»в зв'язку з тим, що у вказаному переліку були відсутні відомості про всіх акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", які мають право на участь у загальних зборах, зокрема відсутні відомості про те, що позивач є акціонером Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", що має право на участь у загальних зборах.

За таких обставин судова колегія погоджується з висновком суду першоїінстанції, що 05.12.2011 проведена реєстрація акціонерів, які мають право на участь в загальних зборах акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" з грубим порушенням вимог статті 40 Закону України «Про акціонерні товариства».

Крім того, 05.12.2011 відповідач відмовив представнику позивача в реєстрації в якості представника акціонера Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" та не допустив представника позивача для участі в загальних зборах акціонерів, які відбулись 05.12.2011, що призвело до порушення законних прав позивача, як акціонера Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", передбачених статтею 25 Закону України «Про акціонерні товариства», на участь в управлінні акціонерним товариством та отримання інформації про господарську діяльність акціонерного товариства.

Частина 1 статті 50 Закон України «Про акціонерні товариства» передбачає, що у разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття. Суд має право з урахуванням усіх обставин справи залишити в силі оскаржуване рішення, якщо допущені порушення не порушують законні права акціонера, який оскаржує рішення.

За таких обставин судова колегія приходить до висновку, що порядок скликання та проведення загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", які відбулись 05.12.2011 та рішення яких оформленні і зафіксовані протоколом загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" від 05.12.2011 б/н, відбувався з порушенням вимог чинного законодавства, що призвело до грубого порушення законних прав позивача, як акціонера Відкритого акціонерного товариства «Племінний завод»Олександрівка», передбачених статтею 25 Закону України «Про акціонерні товариства».

Таким чином, вимоги Позивача про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка", які відбулись 05.12.2011 та рішення яких оформленні і зафіксовані протоколом загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" від 05.12.2011 б/н, є обґрунтованими та належним чином доведеними, у зв'язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі.

Посилання відповідача в апеляційній скарзі та у письмових поясненнях на відсутність вини відповідача, не приймається судовою колегією, оскільки таке посилання не спростовує факту проведення загальних зборів акціонерів з порушенням вимог чинного законодавства, а також, порушення законних прав Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" як акціонера Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка"

Враховуючи вищезазначене, Київський апеляційний господарський суд не вбачає підстав для скасування рішення Господарського суду Київської області у даній справі, в зв'язку з чим апеляційна скарга Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 81, 99, 101, 102, 103, 104, 105, Господарського процесуального кодексу України, Київський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства Племінний завод "Олександрівка" залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду Київської області від 07.05.2012 у справі №К8/033-12 залишити без змін.

3. Матеріали справи №К8/033-12 повернути до Господарського суду Київської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий суддя Смірнова Л.Г.

Судді Тищенко О.В.

Чорна Л.В.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.08.2012
Оприлюднено23.08.2012
Номер документу25690668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к8/033-12

Постанова від 15.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Ухвала від 11.05.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 07.05.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні