Рішення
від 21.08.2012 по справі 11/5007/676/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "21" серпня 2012 р. Справа № 11/5007/676/12

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Маріщенко Л.О.

за участю представників сторін:

від 1-го позивача: Курдиляс Ю.Л. ( довіреність від 16.11.11р.)

від 2-го позивача - Курдиляс Ю.Л. ( довіреність від 27.06.12р.)

від третьої особи на стороні позивача Вовкогон Л.В. ( директор)

прокурор Барілов Д.В. ( посв. № 812)

від відповідача: не з'явився

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Заступника військового прокурора Центрального регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України (м.Київ) та Квартирно-експлуатаційного відділу м. Житомир ( м. Житомир)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "СБМ - ЛТД" (м. Київ)

за участю третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача 25 гарнізонного будинку офіцерів ( м. Житомир)

про визнання право власності на об'єкт нерухомого майна

Прокурором пред'явлено позов про визнання за державою в особі Міністерства оборони України право власності на об'єкти нерухомого майна - приміщення "Будинок офіцерів" загальною площею 4246,6 м.кв., що знаходиться у м. Житомирі по вул. Пушкінській 27, загальною вартістю 18928750 грн.

Також, прокурор просить витребувати у товариства з обмеженою відповідальністю "СБМ - ЛТД" до державної власності в оперативне управління Міністерства оборони України та у повне господарське відання квартирно-експлуатаційного відділу м. Житомир об'єкти нерухомого майна - приміщення "Будинок офіцерів" загальною площею 4246,6 м.кв., що знаходиться у м. Житомирі по вул. Пушкінській 27, загальною вартістю 18928750 грн.

Ухвалою суду від 12.06.12р. до участі в справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача було залучено 25 гарнізонний будинок офіцерів.

09.07.12р. представник третьої особи надав суду відзив на позов, в якому зазначив, що

Позовну заяву військового прокурора Центрального регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та КЕВ м. Житомира до ТОВ «СБМ-ЛТД» про визнання права власності на приміщення будинку офіцерів за адресою м Житомир, вул. Пушкінська, 27 та витребування вищезазначеної будівлі до державної власності в оперативне управління МО України та у повне господарське відання КЕВ м. Житомира підтримую в повному обсязі.

25 гарнізонний будинок офіцерів являється юридичною особою, що підтверджується відповідною довідкою. Свою діяльність він здійснює на підставі «Положення про будинки офіцерів ЗС України», затвердженого наказом МО України від 14.05.2012 р. № 320 ( попередній наказ МОУ від 03.02.2007 року №38).

Гарнізонний будинок офіцерів створений у серпні 1944 році і з того ж часу дислокований за адресою м. Житомир, вул. Пушкінська, б. 27.

Будівля, в якій дислоковано 25 ГБО, знаходиться на обліку та балансі КЕВ м. Житомира.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про Збройні Сили України" ЗС України утримуються виключно за рахунок коштів державного бюджету, а отже шкода, яка спричиняється Міністерству оборони України, є безпосередня шкода інтересам держави.

Статтею 14 Закону України "Про Збройні Сили України" визначено, що майно військових частин Збройних Сил України є державною власністю та належить їм на праві оперативного управління.

Статтею 1 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" встановлено, що військове майно - це державне майно, закріплене за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України (далі - військові частини). До військового майна належать будинки, споруди, передавальні пристрої, всі види озброєння, бойова та інша техніка, боєприпаси, пально-мастильні матеріали, продовольство, технічне, аеродромне, шкіперське, речове, культурно-просвітницьке, медичне, ветеринарне, побутове, хімічне, інженерне майно, майно зв'язку тощо.

Міністерство оборони України, як центральний орган управління Збройних Сил України, здійснює відповідно до закону управління військовим майном, у тому числі закріплює військове майно за військовими частинами (у разі їх формування, переформування), приймає рішення щодо перерозподілу цього майна між військовими частинами Збройних Сил України, в тому числі у разі їх розформування.

У даному випадку із укладанням 8 січня 2008 року між ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго-аудит плюс» і ТОВ «ФК ЛАИН БРОК» та між ТОВ «ФК ЛАИН БРОК» та ТОВ «СБМ-ЛТД» договорів купівлі-продажу майна - будівлі 25 гарнізонного будинку офіцерів, розташованого за адресою м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 відбулось незаконне виведення з відання МО України нерухомого військового майна, що суттєво впливає на боєздатність Збройних Сил України, адже в цій будівлі дислоковано 25 гарнізонний будинок офіцерів.

Власником майна Міністерства оборони - будівлі за адресою м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго-аудит плюс» стало в результаті рішень Корольовського районного суду м. Житомира, які на час подання даного позову скасовані.

16 березня 2006 року між Державою Україна в особі органу, уповноваженого управляти майном, Міністерства оборони України, від імені якого діяв директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління "Укроборонбуд" Мельник В.Л. та ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» укладений договір № 16/03-07160 про спільну діяльність шляхом будівництва (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка № 4 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27), створення інженерної інфраструктури для їх будівництва (реконструкції) відповідно до розробленого і затвердженого у встановленому порядку проекту шляхом пайової участі сторін.

Також 16.03.2006 року між Державою Україна в особі органу, уповноваженого управляти майном, Міністерства оборони України, від імені якого діяв директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління "Укроборонбуд" Мельник В.Л. та ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» укладений договір про компенсацію пайової участі (паю) Міністерства оборони України в інвестиційному договорі від 16 березня 2006 року № 16/03-07160 07160 про спільну діяльність шляхом будівництва (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка № 44 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27), створення інженерної інфраструктури для їх будівництва (реконструкції) відповідно до розробленого і затвердженого у встановленому порядку проекту шляхом пайової участі сторін за номером № 16/03-07260.

В даному випадку із укладанням сторонами договорів № 16/03-07160 07160 від 16.03.2006 року та № 16/03-07260 від 16.03.2006 року відбулось незаконне виведення з відання Міністерства оборони України нерухомого військового майна, що суттєво вплинуло на боєздатність ЗС України, оскільки в будівлі розташованій за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 розташована військова установа - 25 гарнізонний будинок офіцерів.

Військовою прокуратурою подано позов до Господарського суду Київської області про визнання цих договорів недійсними.

Рішенням Господарського суду Київської області від 19.06.2011 року по справі 13/013-10 позов задоволено повністю, договори, укладені від імені Міністерства оборони України директором філії ЦСБУ Міністерства оборони - «Укроборонбуд» Мельником В.Л. та аудиторською фірмою «Енерго-Аудит-Плюс» визнано недійсними.

Постановою Київського апеляційного суду від 05.10.2011 року вищезазначене рішення Господарського суду залишено без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 11.01.2012 року рішення господарського суду та постанову апеляційного суду залишено без змін. Військовою прокуратурою було подано позов про скасування договору купівлі-продажу, укладеного 10 січня 2008 року між ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго-аудит плюс» та ТОВ «ФК ЛАИН БРОК».

Рішенням Господарського суду м. Києва від 07.02.2012 року за справою № 56/335 за позовом військового прокурора Житомирського гарнізону в інтересах держави Міністерства оборони до ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго-Аудит-Плюс» та ТОВ «ФК ЛАИН БРОК» про визнання договору купівлі-продажу недійсним договір купівлі-продажу визнано недійсним.

Військовою прокуратурою було подано позов про скасування договору купівлі-продажу, укладеного 10 січня 2008 року між ТОВ «ФК ЛАИН БРОК» та ТОВ «СБМ-ЛТД».

Рішенням Господарського суду м. Києва від 23.05.2012 року за справою № 56/334 за позовом військового прокурора Житомирського гарнізону в інтересах держави Міністерства оборони до ТОВ "ФК ЛАЙН БРОК" та ТОВ "СБМ_ЛТД" про визнання договору купівлі-продажу недійсним договір купівлі-продажу визнано недійсним.

Прокурор, представник позивачів та представник третьої особи позов підтримали з підстав викладених в позовній заяві.

Представник 2-го позивача надав суду додаткові письмові пояснення по справі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, направив до суду клопотання про розгляд справи без участі його представника. Також, відповідач зазначив, що не заперечує проти повернення у власність КЕВ м. Житомир об'єкта нерухомого майна, що знаходиться в м. Житомирі по вул. Пушкінській, 27.

Справа, відповідно до ст. 75 ГПК України, розглядається за наявними в ній матеріалами.

За клопотанням сторін спір розглянутий у більш тривалий строк ніж передбачено ст. 69 ГПК України.

Заслухавши представників сторін та прокурора, розглянувши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

З позовної заяви вбачається, що 04.10.1979 рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради народних депутатів № 605 "Про підтвердження права користування КЕЧ ПрикВО земельними площами в межах міста Житомира" було підтверджено право користування військових частин, установ та організацій земельними площами в межах м. Житомира, в тому числі і земельною ділянкою, яка розташована за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 яка закріплена відповідно за 25 гарнізонним будинком офіцерів.

10.11.1994 рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради народних депутатів № 603 "Про затвердження матеріалів інвентаризації земель Міністерства оборони України" було підтверджено право користування військових частин, установ та організацій земельними площами в межах м. Житомира, в тому числі і земельною ділянкою, яка розташована за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27.

На підставі Директиви Міністерства оборони України № Д322/1/010 від 20.04.2005 Житомирська квартирно-експлуатаційна частина району переформована в квартирно-експлуатаційний відділ м. Житомир з 10.11.2005.

З метою упорядкування обліку земель військового містечка №4 на підставі акту прийому-передачі від 16.11.2007 земельна ділянка за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27, загальною площею 0,45 га була передана на бухгалтерський, облік від 25 гарнізонного будинку офіцерів до квартирно - експлуатаційного відділу м. Житомир.

Таким чином, станом на 28.05.2011 на обліку в КЕВ м. Житомир перебуває земельна ділянка військового містечка № 4 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27) загальною площею 0,81 га, на якій дислокується 25 гарнізонний будинок офіцерів та сама будівля 25 гарнізонного будинку офіцерів.

Враховуючи викладене, прокурор зазначає, що власником спірного нерухомого військового майна, що розташоване па території військового містечка № 4 є держава уповноваженим органом управління яким є Міністерство оборони України.

16 березня 2006 року між Державою Україна в особі органу, уповноваженого управляти майном, Міністерства оборони України, від імені якого діяв директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління "Укроборонбуд" Мельник В.Л. та ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» укладений договір № 16/03-07160 про спільну діяльність шляхом будівництва (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка № 4 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27), створення інженерної інфраструктури для їх будівництва (реконструкції) відповідно до розробленого і затвердженого у встановленому порядку проекту шляхом пайової участі сторін.

Згідно п. 2.5 предметом Договору є спільна діяльність по проектуванню та будівництву (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення з вбудовано-прибудованими приміщеннями соціально-побутового, торгівельного та адміністративного призначення, підземним паркінгом та інженерними мережами на будівельному майданчику, що знаходиться за адресою: військове містечко № 4 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27).

Пайовим внеском Міністерства оборони України за договором складали об'єкти нерухомого майна, які знаходяться на території будівельного майданчика, перелік яких наведено в п. 2.6 Договору (будівля 25 гарнізонного будинку офіцерів розташована за адресою м. Житомир, вул. Пушкінська, 27). Загальна вартість, наведеного майнового комплексу становить 5857000 грн.

Відповідно до підпункту «б» п. 6.1. Договору Міністерство оборони України передає ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» пайовий внесок у спільну діяльність для цілей цього договору.

Також, відповідно до п. 6.5 Договору передбачено, що ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» здійснює реєстрацію нерухомого майна та перереєстрацію земельної ділянки, що підлягає забудові за цим договором.

Пунктами 10.1, 10.2 Договору передбачено право ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» здійснити достроковий викуп вартості пайової участі (паю) Міністерства оборони України, що полягає в укладені цивільно-правових угод за якими буде здійснено перехід права власності на майно у цьому Договорі.

Передача нерухомого майна, що складає розмір паю здійснюється шляхом підписання актів прийому-передачі.

16.03.2006 року відповідно до наведених вище пунктів Договору, між Державою Україна в особі органу, уповноваженого управляти майном, Міністерства оборони України, від імені якого діяв директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління "Укроборонбуд" Мельник В.Л. та ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» укладений договір про компенсацію пайової участі (паю) Міністерства оборони України в інвестиційному договорі від 16 березня 2006 року № 16/03-07160 про спільну діяльність шляхом будівництва (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка № 4 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27), створення інженерної інфраструктури для їх будівництва (реконструкції) відповідно до розробленого і затвердженого у встановленому порядку проекту шляхом пайової участі сторін за номером № 16/03-07260, на виконання якого було передано ТОВ «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс» будівлю 25 гарнізонного будинку офіцерів.

Рішенням господарського суду Київської області від 29.06.2011 року у справі № 13/013-10 було визнано недійсним договір № 16/03-07160 від 16.03.2006 року про спільну діяльність шляхом будівництва (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка № 4 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27), створення інженерної інфраструктури для їх будівництва (реконструкції) відповідно до розробленого і затвердженого у встановленому порядку проекту шляхом пайової участі сторін, укладений між Державою Україна в особі органу, уповноваженого управляти майном, Міністерства оборони України, від імені якого діяв директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління "Укроборонбуд" Мельник В.Л. та Товариством з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс».

Цим же рішенням суду визнано недійсним договір 16/03-07260 від 16.03.2006 року про компенсацію пайової участі (паю) Міністерства оборони України в інвестиційному договорі від 16 березня 2006 року № 16/03-07160 07160 про спільну діяльність шляхом будівництва (реконструкції) об'єктів житлово-цивільного призначення, розташованих на території військового містечка № 44 (м. Житомир, вул. Пушкінська, 27), створення інженерної інфраструктури для їх будівництва (реконструкції) відповідно до розробленого і затвердженого у встановленому порядку проекту шляхом пайової участі сторін, укладений між Державою Україна в особі органу, уповноваженого управляти майном, Міністерства оборони України, від імені якого діяв директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління "Укроборонбуд" Мельник В.Л. та товариством з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Енерго - аудит плюс».

У ході розгляду господарським судом Київської області справи № 13/013-10 Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз було проведено судову будівельно-технічну експертизу згідно висновку якої №5632/10-15 від 08.06.2011 р. ринкова вартість нерухомого майна - приміщення будинку офіцерів, що знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27, загальною площею 4246,6 кв.м складає 18928750 грн. 00 коп.

У подальшому Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерго-аудит плюс" звернулось до Корольовського районного суду міста Житомира з позовом до Комунального підприємства "Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації" про визнання права власності на нерухоме майно, розташоване на території військового містечка №81 в м. Житомирі по вул. Пушкінській, 27, який був постановою суду від 03.12.2007 задоволений.

Постанова Корольовського районного суду міста Житомира від 03.12.2007 скасована ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 29.07.2009, а провадження у справі закрито, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

08.01.2008 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Енерго-аудит плюс", як продавцем та Товариством з обмеженою відповідальністю "ФК Лайн Брок", як покупцем укладений договір купівлі - продажу (спірний договір), відповідно до умов якого Товариство з обмеженою відповідальністю «Енерго-аудит плюс" зобов'язуєтеся передати у власність, а Товариство з обмеженою відповідальністю "ФК Лайн Брок" зобов'язується прийняти у власність приміщення будинку офіцерів, що знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27, загальною площею 4246,6 кв.м. та сплатити за них 1782346,00 грн. Як зазначено у п. 1.2 договору, приміщення будинку офіцерів належить Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерго-аудит плюс" на правах приватної власності на підставі постанови Корольовського районного суду м. Житомира від 03.12.2007 №2-4233/07. Даний договір нотаріально посвідчений за №60.

Рішенням господарського суду м. Києва від 07.02.2012 року у справі № 56/335 було визнано недійсним договір купівлі - продажу нерухомого майна, а саме будівлі 25 гарнізонного будинку офіцерів, розташованого за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27, укладений 08.01.2008 між Товариством з обмеженою відповідальністю Аудиторська фірма "Енерго-аудит плюс" (07300, Київська область, м. Вишгород, вул. Київська, 10, код 33293897) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ФК Лайн Брок".

10.01.2008 Товариство з обмеженою відповідальністю "ФК Лайн Брок" здійснило відчуження нерухомого майна - приміщення "Будинок офіцерів", загальною площею 4246,6м. кв., що знаходиться у м. Житомирі по вул. Пушкінській, 27 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СБМ-ЛТД", згідно нотаріально посвідченого договору за №19. Відповідно до договору від 10.01.2008 приміщення будинку офіцерів належить Товариству з обмеженою відповідальністю "ФК Лайн Брок" на правах приватної власності на підставі договору купівлі -продажу нотаріально посвідченого договору від 08.01.2008 за №60, витягу з державного реєстру правочинів №2625856 від 08.01.2008, акту приймання - передачі від 09.01.2008, витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №17312406 виданого КП "Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації" 10.01.2008 №21511152.

Рішенням господарського суду м. Києва від 23.05.2012 року у справі № 56/334 було визнано недійсним договір купівлі - продажу нерухомого майна будівлі 25 гарнізонного будинку офіцерів, розташованого за адресою: м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 від 10.01.2008 року укладеного між ТОВ «СБМ-ЛТД» та ТОВ «ФК ЛАЙН БРОК».

Таким чином, даним рішенням встановлено право власності на спірне нерухоме майно за Державою України в особі Міністерства оборони України, при цьому встановлено факт вибуття спірного майна з володіння власника - Міністерства оборони України поза його волею.

Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" від 21.09.99р. №1075-ХІV із змінами та доповненнями станом на 22.12.11р. військове майно - це державне майно, закріплене за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України.

До військового майна належать будинки , споруди, передавальні пристрої, всі види озброєння, бойова та інша техніка, боєприпаси, пально-мастильні матеріали, продовольство, технічне, аеродромне, шкіперське, речове, культурно просвітницьке, медичне, ветеринарне, побутове, хімічне , інженерне майно, майно зв'язку тощо.

Згідно ч.2 ст.2 ЗУ "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" Міністерство оборони України як центральний орган управління Збройних Сил України здійснює відповідно до закону управління військовим майном, у тому числі закріплює військове майно за військовими частинами (у разі їх формування, переформування), приймає рішення щодо перерозподілу цього майна між військовими частинами Збройних Сил України, в тому числі у разі їх розформування.

Відповідно до ст. 3 вказаного Закону України, військове майно закріплюється за військовими частинами Збройних Сил України на праві оперативного управління.

Згідно ст. 4 Закону, військові частини ведуть облік закріпленого за ними майна у кількісних, якісних, обліково-номерних та вартісних показниках і враховують його по відповідних службах - продовольчій, речовій, квартирно-експлуатаційній, пально-мастильних матеріалів тощо.

Таким чином, по КЕВ м. Житомир по кожній будівлі ведеться Індивідуальна картка обліку будівлі ( форма 400).

Відповідно до правил заповнення Картки, а саме п.п. 4п. 5 Пояснення під реквізитом "Приналежність" ( ознака інформації 266) записується: "МО" - якщо будівля належить Міністерству оборони; "О" - якщо будівля відведена йому постановою Уряду ( місцевим органом самоврядування); "А" - якщо будівля орендована.

В індивідуальній картці обліку будівлі, що знаходиться за адресою м. Житомир, вул. Пушкінська, 27 у графі Приналежність зазначено "МО" ( будівля належить Міністерству оборони України).

Зазначені дані дублюються у формі 402- Інвентаризаційна відомість казармено-житлового фонду КЕВ м. Житомир станом на 01.01.12р.

Відповідно до Довідки № 2609 від 20.08.12р. будівля інвентарний № 4/1 25ГБО значиться на обліку та балансі КЕВ м. Житомир.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частина 1 ст. 321 ЦК України визначає непорушність права власності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно вимог ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі відчуження власником свого майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття Права власності не встановлена судом.

Стаття 386 ЦК України визначає засади захисту права власності забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.

Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою по вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Згідно вимог ст. 387 ЦК України власник має право витребувати своє майн яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Зазначений засіб захисту права власності застосовується в тому випадку, коли власник фактично позбавлений можливості володіти й користуватися належною йому річчю, тобто коли річ незаконно вибуває з його володіння.

Пунктом 4 ч.І ст. 16 ЦК України передбачено, що способом захисту цивільних прав та інтересів судом може бути відновлення становища, яке існувало до порушення.

Зважаючи на те, що у Відповідача відсутні правові підстави щодо володіння оспорюваним майном та дійсну належність спірного майна Позивачу, враховуючи факт незаконності вибуття з власності держави майна, суд задовольняє позов.

Відповідач заперечень з приводу заявлених позовних вимог суду не надав.

Враховуючи викладене, суд вважає позов обґрунтованим, заявленим відповідно до чинного законодавства та таким, що підлягає задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за державою в особі Міністерства оборони України ( 03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6, код 00034022) право власності на об'єкти нерухомого майна - приміщення "Будинок офіцерів" загальною площею 4246,6 м.кв., що знаходиться у м. Житомирі по вул. Пушкінській 27, загальною вартістю 18928750 грн.

3. Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "СБМ - ЛТД" ( 04071, м. Київ, вул. Введенська, 1, оф. А, код 35464154) до державної власності в оперативне управління Міністерства оборони України ( 03168, м. Київ, пр-кт Повітрофлотський, 6, код 00034022) об'єкт нерухомого майна - приміщення "Будинок офіцерів" загальною площею 4246,6 м.кв., що знаходиться у м. Житомирі по вул. Пушкінській 27, загальною вартістю 18928750 грн.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СБМ - ЛТД" ( 04071, м. Київ, вул. Введенська, 1, оф. А, код 35464154) на користь державного бюджету України - 64380 грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 22.08.12

Суддя Маріщенко Л.О.

Віддрукувати:

1- в справу

2, 3, - позивачам

4 - відповідачу ( рек. з повід.)

5- третій особі

6, 7- прокурору

Дата ухвалення рішення21.08.2012
Оприлюднено27.08.2012
Номер документу25710063
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/5007/676/12

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 11.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 27.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Постанова від 20.12.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 30.11.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Рішення від 21.08.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні