Ухвала
від 27.08.2012 по справі 04/24-77
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"27" серпня 2012 р. Справа № 04/24-77

Господарський суд Волинської області у складі судді Войціховського В.А., при секретарі судового засідання Карпомиз Т.П.,

за участю представників:

від заявника: не з'явились

від стягувача: Редзій В.С. -головний лікар Рожищенської центральної районної лікарні

розглянувши

заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс", м. Рожище

про відстрочку виконання рішення господарського суду Волинської області від 01.03.2011р.

у справі

за позовом Рожищенської центральної районної лікарні, м. Рожище

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс", м. Рожище

про зобов'язання до вчинення дій

Суть спору: 16 серпня 2012 року товариство з обмеженою відповідальністю "Перфекс" звернулось до господарського суду із заявою від 14.08.2012р. (том 3 а.с. 3) про відстрочку виконання рішення суду від 01.03.2011р. у справі за позовом Рожищенської центральної районної лікарні до товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс" про зобов'язання до вчинення дій, терміном на два місяці.

Ухвалою господарського суду від 17.08.2012р. (том 3 а.с. 1) зазначену заяву було прийнято до розгляду та призначено її розгляд в судовому засіданні.

У визначений господарським судом день заявник -товариство з обмеженою відповідальністю "Перфекс" в судове засідання явку свого повноважного представника не забезпечив, витребувані ухвалою від 17.08.2012р. документи не представив, хоча про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином про що свідчить поштове повідомлення (том 3 а.с. 11) про вручення заявнику 20.08.2012р. ухвали про призначення до розгляду в судовому засіданні заяви товариства про відстрочення виконання рішення суду.

Рожищенська центральна районна лікарня у письмовому поясненні від 27.08.2012р. (том 3 а.с. 13) та головний лікар зазначеного закладу охорони здоров'я в судовому засіданні з приводу заяви ТзОВ "Перфекс" та відстрочення виконання рішення суду терміном на два місяці засвідчили, що негайне виселення орендаря із орендованого приміщення може перешкодити діяльності його аптечного пункту. При цьому з метою надання чергової можливості ТзОВ "Перфекс" підшукати інше приміщення та зберегти місця роботи для своїх працівників, не заперечили з приводу відстрочки виконання рішення суду від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 терміном на один місяць.

Розглянувши матеріали справи та заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс", заслухавши пояснення представника стягувача, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ: рішенням господарського суду Волинської області від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 (том 1 а.с. 58-59) позовні вимоги Рожищенської центральної районної лікарні було задоволено, зобов'язано товариство з обмеженою відповідальністю "Перфекс" (м. Рожище, вул. Незалежності, 42, код ЄДРПОУ 33318298) передати Рожищенській центральній районній лікарні (м. Рожище, вул. К. Шиколадзе, код ЄДРПОУ 01982910) частину приміщення площею 18 кв.м., розміщену на першому поверсі п'ятиповерхової будівлі лікувального корпусу за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Шиколадзе, 19, по акту приймання-передачі, стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс" (м. Рожище, вул. Незалежності, 42, код ЄДРПОУ 33318298) на користь Рожищенської центральної районної лікарні (м. Рожище, вул. К. Шиколадзе, код ЄДРПОУ 01982910) 85 грн. витрат по сплаті державного мита та 236 грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На виконання зазначеного рішення господарським судом 15 березня 2011 року було видано накази за №№04/24-1, 04/24-2 (том. 1 а.с. 60-61).

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 15.06.2011р. (том 1 а.с. 110-113) рішення господарського суду від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 було залишено без змін, а апеляційну скаргу ТзОВ "Перфекс" без задоволення.

Ухвалою господарського суду від 11.10.2011р. (том 2 а.с. 58) наказ господарського суду Волинської області від 15.03.2011р. №04/24-1 було визнано таким, що не підлягає виконанню.

31 жовтня 2011 року господарським судом Волинської області на виконання постанови Рівненського апеляційного господарського суду від 15.06.2011р. та рішення господарського суду Волинської області від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 в частині зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс" передати Рожищенській центральній районній лікарні частину приміщення площею 18 кв.м., розміщену на першому поверсі п'ятиповерхової будівлі лікувального корпусу за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Шиколадзе, 19, по акту приймання-передачі, було видано новий наказ за №04/24-1 (том 2 а.с. 71).

Постановою відділу державної виконавчої служби Рожищенського районного управління юстиції від 28.11.2011р. (том 3 а.с. 8) було відкрито виконавче провадження (ВП №30075849) з приводу примусового виконання рішення господарського суду від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 (наказ №04/24-1 від 31.10.2011р.) та встановлено для боржника термін для добровільного виконання виконавчого документа до 05.12.2011р.

Посилаючись на неможливість на даний час товариством "Перфекс" звільнити займане приміщення, боржник звернувся до суду з відповідною заявою про відстрочку виконання рішення суду у справі №04/24-77 терміном на два місяці.

В обгрунтування заяви та клопотання про відстрочку виконання рішення суду заявником здійснюються посилання на ті обставини, що термінове виселення товариства із займаного останнім приміщення площею 18 кв.м., розміщеного на першому поверсі п'ятиповерхової будівлі лікувального корпусу за адресою: Волинська область, м. Рожище, вул. Шиколадзе, 19, припинить діяльність аптечного пункту-відповідача, залишить товариство "Перфекс" та його найманих працівників без засобів існування, оскільки для пошуку нового приміщення для оренди необхідний певний час та додаткові фінансові витрати.

Розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс", письмові пояснення стягувача на цю заяву, заслухавши пояснення представника Рожищенської центральної районної лікарні, господарський суд прийшов до висновку, що заява про відстрочку виконання рішення суду підлягає до часткового задоволення. При цьому суд виходив з наступних обставин:

У відповідності до ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, господарський суд, який видав виконавчий документ, розглядає це питання в судовому засіданні з викликом сторін і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, змінити спосіб та порядок його виконання.

Господарський процесуальний кодекс України не визначає переліку обставин, які свідчать про неможливість виконання рішення чи утруднюють його виконання, а тому суд оцінює докази, що підтверджують зазначені обставини, за правилами ст. 43 ГПК України і за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення чи унеможливлюють його виконання, має право відстрочити виконання рішення. Тобто, до заяви мають бути додані докази, які підтверджують обставини, викладені в заяві щодо неможливості чи утруднення виконання рішення.

Згідно з п. 2 Роз'яснення Вищого арбітражного суду України №02-5/333 "Про деякі питання практики застосування статті 121 Господарського процесуального кодексу України" від 12.09.1996р. (з наступними змінами та доповненнями) підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом. При цьому згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК України, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи.

При цьому господарський суд повинен врахувати можливі негативні наслідки для боржника при виконанні рішення у встановлений строк чи попередньо встановленим способом, але, перш за все, повинен врахувати такі ж наслідки і для стягувача при затримці виконання рішення, та не допускати їх настання.

Відстрочку виконання рішення господарський суд повинен надавати лише в тих випадках, коли є достатньо доказів того, що у сторін з поважних причин немає можливості виконати рішення у встановлений строк чи встановленим способом.

Пленум Верховного Суду України у п.10 Постанови від 26.12.2003р. №14 "Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження" зауважив, що при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку або розстрочку виконання рішення, встановлення або зміну способу й порядку його виконання суду потрібно мати на увазі, що відповідно до ст. 121 ГПК їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім'ї, відсутність у нього майна, яке за рішенням суду має бути передане стягувачу, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо).

Визначальним фактором при наданні відстрочки є винятковість цих випадків та їх об'єктивний вплив на виконання рішення суду.

Отже, виходячи із наведеного, законодавець та вищі судові інстанції у будь-якому випадку пов'язують можливість відстрочення виконання судового рішення у судовому порядку з об'єктивними, непереборними, іншими словами -виключними обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення.

В даному випадку суд вважає, що наведені боржником обставини, а саме негайне виселення із орендованого приміщення може припинити діяльність аптечного пункту, залишити відповідача та його найманих працівників без засобів існування, оскільки для пошуку нового приміщення для оренди необхідний певний час та додаткові фінансові витрати, підтверджують винятковість випадку та виступають виключними обставинами, необхідними для відстрочення виконання рішення суду.

Враховуючи викладене, а також погодження стягувача -Рожищенської центральної районної лікарні щодо часткового задоволення заяви боржника, беручи до уваги надання боржнику -товариству з обмеженою відповідальністю "Перфекс" часу та можливості для пошуку нового приміщення з метою розміщення аптечного пункту та збереження у зв'язку з цим робочих місць для найманих працівників, переслідуючи мету захисту прав та інтересів стягувача, господарський суд вважає за можливе відповідну заяву ТзОВ "Перфекс" задовольнити частково та відстрочити виконання рішення суду від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 терміном на один місяць.

Відповідно до ч. 4 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно з ч. 2 ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Аналогічне кореспондується і з приписами ст. 115 ГПК України.

При цьому господарським судом було взято до уваги, що питання про відстрочку виконання рішення господарського суду у справі №04/24-77 за заявами боржника -ТзОВ "Перфекс" перебувало на розгляді господарського суду неодноразово.

14.12.2011р. ухвалою господарського суду (том 2 а.с. 83) відповідну заяву товариства "Перфекс" було залишено без розгляду.

Ухвалою господарського суду від 27.03.2012р. (том 2 а.с. 128-129) у задоволенні заяви ТзОВ "Перфекс" про відстрочку виконання рішення по справі №04/24-77 від 01.03.2011р. терміном на шість місяців було відмовлено.

Поруч з цим ухвалою господарського суду від 22.05.2012р. (том 2 а.с. 146) заяву ТзОВ "Перфекс" про відстрочку виконання рішення від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 було задоволено, виконання зазначеного рішення суду відстрочено терміном на два місяці до 22.07.2012р.

Судом встановлено, що при прийнятті зазначеної ухвали господарським судом було взято до уваги ті ж самі обставини, що були покладені заявником в основу заяви та в її обгрунтування в даному випадку, а саме те, що негайне виселення із орендованого приміщення припинить діяльність аптечного пункту, залишить відповідача та найманих працівників без засобів існування, оскільки для пошуку нового приміщення для оренди необхідний певний час та додаткові фінансові витрати, а також погодження відстрочення виконання рішення з боку стягувача -Рожищенської центральної районної лікарні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Перфекс" про відстрочку виконання рішення господарського суду Волинської області від 01.03.2011р. у справі №04/24-77 задовольнити частково.

2. Виконання рішення господарського суду Волинської області від 01.03.2011р. у справі № 04/24-77 відстрочити терміном на один місяць від дня винесення ухвали про відстрочку виконання рішення суду -до 27 вересня 2012 року.

3. Примірник ухвали для відома направити:

- Рожищенській центральній районній лікарні;

- товариству з обмеженою відповідальністю "Перфекс";

- відділу Державної виконавчої служби Рожищенського районного управління юстиції.

Суддя В. А. Войціховський

Дата ухвалення рішення27.08.2012
Оприлюднено30.08.2012
Номер документу25765557
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —04/24-77

Ухвала від 05.04.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 12.10.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Філатова Світлана Тимофіївна

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Філатова Світлана Тимофіївна

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 22.05.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

Ухвала від 13.04.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Філатова Світлана Тимофіївна

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Філатова Світлана Тимофіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні