Ухвала
від 28.08.2012 по справі 5009/2804/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

28.08.12 Справа № 5009/2804/12

Суддя Попова І.А ., розглянувши заяву третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, ОСОБА_1 (69095, АДРЕСА_1)

до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (02100, м.Київ, бул. Верховної Ради, 7)

про визнання права власності на майно

у справі № 5009/2804/12

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Фонтана-Трейд" (69034, м. Запоріжжя, вул. Билкіна, 1)

до відповідача-1 Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (02100, м.Київ, бул. Верховної Ради, 7)

до відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Фонтана" (69034, м. Запоріжжя, вул. Билкіна, 1)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Заводський відділ державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції (69067, м. Запоріжжя, вул. Сеченова, 25-а)

про визнання права власності на майно та звільнення майна з-під арешту

Встановив: господарським судом Запорізької області розглядається справа № 5009/2804/12 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Фонтана-Трейд" до відповідача-1 Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Аква Фонтана" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -Заводський відділ державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції про визнання права власності на майно та звільнення майна з-під арешту.

ОСОБА_1 заявлено клопотання про вступ до участі у справу в якості третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору, а саме про визнання права власності на насос Pеdrоllо 4СРm80 -2 одиниці, насос Lоwаrа -1 одиниця та на стелажі металеві -9 одиниць. В обґрунтування клопотання зазначено, що серед майна, на яке ТОВ «Аква Фонтана Трейд»просить визнати право власності є майно, яке належить ОСОБА_1 Вказане майно придбане на аукціонах, які були проведені ТОВ «Кей Стоун»09.04.2012 р. З посиланням на ст. ст. 321, 328 ЦК України просить взнати право власності на наступне майно: на насос Pеdrоllо 4СРm80 -2 одиниці, насос Lоwаrа -1 одиниця та на стелажі металеві -9 одиниць.

Розглянувши заяву про вступ у справу третьої особи з самостійними вимогами, суд встановив:

У відповідності до ст. 26 ГПК України третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, може вступити у справу до прийняття рішення господарським судом, подавши позов до однієї або двох сторін, у разі, якщо вважає, що саме їй належить право на предмет спору. Питання про прийняття такої заяви, відмову в її прийнятті або про її повернення вирішується на загальних підставах згідно зі статтями 61 -63 ГПК України.

Підвідомчість - це визначена законом сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції (стаття 12 ГПК України). Підсудність визначається колом справ у спорах, вирішення яких віднесено до підвідомчості певного господарського суду (статті 13, 15 і 16 ГПК України).

З огляду на приписи частини третьої статті 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якими місцеві господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності, та на вимоги статей 1, 4-1, 12 ГПК України господарські суди розглядають справи в порядку позовного провадження, коли склад учасників спору відповідає приписам статті 1 ГПК України, а правовідносини, з яких виник спір, мають господарський характер.

Господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов:

- участь у спорі суб'єкта господарювання;

- наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин;

- наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом;

- відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

У відповідності до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності. Фізичні особи, що не є суб'єктами господарської діяльності мають право звертатися до господарського суду у випадках передбачених законодавчими актами України.

Аналіз положень Господарського процесуального кодексу свідчить, що господарські суди на загальних підставах вирішують усі спори між суб'єктами господарської діяльності, а також спори, пов'язані з приватизацією державного та комунального майна (крім спорів про приватизацію державного житлового фонду), в тому числі спори про визнання недійсними відповідних актів органів місцевого самоврядування та органів приватизації, а також спори зі справ, що виникають з корпоративних відносин. З огляду на приписи частини другої статті 1 та статті 12 ГПК України зазначені справи підвідомчі господарським судам і в тому разі, якщо сторонами в судовому процесі виступають фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності на майно не носять характеру корпоративних відносин та спір не пов'язаний з приватизацією державного чи комунального майна.

Таким чином, якщо учасниками спору є фізичні особи (спір за участю яких не є підвідомчім господарському суду), та спір не є пов'язаним з корпоративними відносинами та приватизацією незалежно від статусу інших учасників спору, позовні вимоги підлягають розгляду в суді загальної юрисдикції.

Відповідно до приписів п. 1 ст. 62 ГПК України суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Статтею 7 Закону України «Про судовий збір»передбачено, що сума судового збору повертається, зокрема, в разі відмови у відкритті провадження. Оскільки судом встановлено підстави для відмови в прийнятті позовної заяви ОСОБА_1, сплачений судовий збір в розмірі 1609 грн. 50 коп. підлягає поверненню заявнику, про що судом винесено відповідну ухвалу.

Керуючись ст. ст. 12, 26, 62 п. 1, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відхилити заяву ОСОБА_1 про вступ у справу № 5009/2804/12 третьою особою з самостійними вимогами на предмет спору.

2. В прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 відмовити.

Додаток: на 23 аркушах, в тому числі оригінал квитанції № 8215.297.1 від 27.08.2012 р.

Суддя І.А. Попова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення28.08.2012
Оприлюднено06.09.2012
Номер документу25860082
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/2804/12

Ухвала від 02.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 28.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 13.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Постанова від 30.11.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 07.11.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Рішення від 11.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 28.08.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 25.07.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

Ухвала від 25.07.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні