Постанова
від 17.09.2012 по справі 5015/936/12
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.12 Справа № 5015/936/12

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді Процика Т.С.

суддів Дубник О.П.

Скрипчук О.С.

при секретарі судового засідання Юрчук О.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відділу освіти Галицького району Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради № 01-24/1268 від 25.06.2012р.

на рішення Господарського суду Львівської області від 29.03.2012р.

у справі № 5015/936/12

за позовом Національного транспортного університету в інтересах якого діє Навчально-консультаційний центр Національного транспортного

університету, м. Львів

до відповідача Навчально-виховного комплексу „Школа-Гімназія „Галицька", м. Львів

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради, м. Львів

про зобов'язання не чинити перешкод в користуванні предметом оренди та визнання договору оренди діючим

за участю представників:

від скаржника Гнатковська М.І., Білецька Т.В. -представники;

від позивача - Жак Н.Г., Хомиця Г.І. -представники;

від відповідача - Бочарова Г.А. -представник;

від третьої особи - Крикус В.В. -представник.

Представникам учасників судового процесу права і обов'язки, передбачені ст.ст.20, 22, 27, 28 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), роз'яснено, заяв про відвід суддів не поступало.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 29.03.2012 року у цій справі, суддя Гоменюк З.П., позов задоволено повністю; зобов'язано Навчально-виховний комплекс „Школа-Гімназія „Галицька" не чинити перешкод Національному транспортному університету в особі Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету в користуванні нежитловим приміщенням площею 200 кв.м. у будинку №4 по вул. Замковій в м.Львові; визнано договір оренди нежитлового приміщення від 15.11.2011р., укладений між Національним транспортним університетом в особі Навчально-консультаційного центру Національного транспортного університету та Навчально-виховним комплексом „Школа-Гімназія „Галицька" чинним до 15.10.2014р.; стягнуто з Навчально-виховного комплексу „Школа-Гімназія „Галицька" на користь Національного транспортного університету в особі Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету 2682грн. 50коп. витрат по сплаті судового збору (1609грн. 50коп. за подання заяви про забезпечення позову та 1073грн. 00коп. за подання до суду позовної заяви); скасовано заходи забезпечення позову, застосовані ухвалою суду від 12.03.2012р., після набрання рішенням Господарського суду Львівської області у даній справі законної сили.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Відділ освіти Галицького району Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, подав апеляційну скаргу, в якій просить, зокрема, рішення Господарського суду Львівської області від 29.03.2012 року у справі № 5015/936/12 скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

В обгрунтування апеляційної скарги скаржник посилається на те, зокрема, що рішення прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Позивач в порядку ст. 96 ГПК України подав суду відзив на апеляційну скаргу, в якому просить залишити рішення Господарського суду Львівської області від 29.03.2012р. у справі № 5015/936/12 без змін, а апеляційну скаргу відділу освіти Галицького району Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради без задоволення.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 06.07.2012р., зокрема, прийнято апеляційну скаргу до провадження, призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 23.07.2012р. Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 23.07.2012р., зокрема, відкладено розгляд справи на 02.08.2012р. Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 02.08.2012р., зокрема, продовжено строк розгляду спору на п'ятнадцять днів; залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради та відкладено розгляд справи на 17.09.2012р.

Представники учасників судового процесу у судових засіданнях підтримали свої вимоги, доводи та заперечення, викладені в апеляційній скарзі, а також поясненнях, наданих у судових засіданнях.

Розглянувши матеріали справи, апеляційну скаргу та заслухавши пояснення представників учасників судового процесу у судових засіданнях, суд встановив наступне.

15 листопада 2011 року між Навчально-виховним комплексом школа-гімназія „Галицька" (Орендодавець) та Національним транспортним університетом в особі Навчально-консультаційного центру Національного транспортного університету (Орендар) укладено договір оренди нежитлового приміщення № 08/11 (надалі -Договір) (а.с. 6-11).

Відповідно до п. 1.1. Договору в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Орендодавець зобов'язується передати Орендареві, а Орендар зобов'язується прийняти у тимчасове користування приміщення, визначене у цьому Договорі, а також зобов'язується сплачувати Орендодавцю орендну плату у відповідності до чинного законодавства, що стосується державних освітянських установ.

Пунктом 1.3. Договору передбачено, що Орендодавець, на правах Балансоутримувача передає частину приміщення (учбові класи та кабінети) на підставі ст. 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

У відповідності до п. 1.2. Договору вказано, що приміщення, яке передається в оренду за цим Договором (надалі іменується «приміщення»), знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Замкова, 4 площею 200 кв.м.

Згідно з п. 1.5. Договору приміщення надається для ведення навчальної діяльності Орендаря.

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що приміщення надається в оренду на строк 35 місяців (що становить 2 роки і 11 місяців) з моменту прийняття його за актом приймання-передачі, який є невід'ємною частиною цього Договору.

Факт приймання-передачі орендованого приміщення підтверджується Актом прийому-передачі приміщень НАК школи - гімназії «Галицька»по вул. Замковій, 4 в оренду орендарю Навчально-консультаційному центру Національного транспортного університету у м. Львові від 15.11.2011р. (а.с. 12).

Відповідно до ч.2 ст. 793 ЦК України, договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

Оскільки договір оренди укладений на строк менший трьох років, нотаріальне посвідчення та державна реєстрація сторонами не здійснювалась.

Листом від 17.02.2012р. № 04-07/19 (а.с. 34) відповідач повідомив позивача, зокрема, про припинення Договору оренди з 01.03.2012р. та зобов'язав позивача звільнити орендовані приміщення до 15.03.2012р.

Відповідно до п. 9.1. Договору даний Договір розірванню в односторонньому порядку не підлягає, за винятком випадків:

· коли одна із Сторін систематично порушує умови даного Договору і свої зобов'язання;

· коли Орендар не вніс орендної плати протягом 3-х місяців з дня закінчення строку платежу.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено місцевим господарським судом, позивачем не порушувалися умови Договору оренди та вчасно вносилась орендна плата. Крім того, в порядку та строки, передбачені Договором, позивачем здійснювались витрати з експлуатації об'єкту оренди.

Статтею 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»вказано, що орендодавцями є, зокрема, підприємства, установи та організації - щодо нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів на одне підприємство, установу, організацію, та іншого окремого індивідуально визначеного майна.

Згідно з п. 1.3. Положення "Про оренду майна територіальної громади м. Львова", затвердженого Ухвалою Львівської міської ради від 07.06.2007р. № 897 (надалі -Положення), це Положення регулює організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень), що належить до комунальної власності територіальної громади м. Львова.

Розділом 2 Положення визначено, що наведені нижче терміни у цьому Положенні вживаються у такому значенні, зокрема:

Балансоутримувач -підприємство, на балансі якого перебуває об'єкт майна власності територіальної громади (об'єкт оренди).

Об'єкти оренди -цілісні майнові комплекси, їх структурні підрозділи; нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення), що належать до власності територіальної громади м. Львова, інше окреме індивідуально визначене майно.

Орендодавець -Управління комунальної власності департаменту економічної політики.

Згідно з розділом 2 Положення про управління комунальної власності Львівської міської ради, яке затверджене відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ухвал міської ради від 06.07.2006р. № 94 «Про затвердження структури виконавчих органів Львівської міської ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання»та від 19.10.2006р. № 219 «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради»основними завданнями управління є:

· виконання функції органу управління майном комунальної власності територіальної громади м. Львова;

· передача в оренду, відчуження (приватизація) майна комунальної власності територіальної громади м. Львова;

· подання на розгляд міської ради пропозицій щодо порядку та умов відчуження комунального майна, проектів місцевих програм приватизації та переліки об'єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації; організація виконання цих програм.

Відповідно до п. 3.1. Положення "Про оренду майна територіальної громади м. Львова", затвердженого Ухвалою Львівської міської ради від 07.06.2007р. № 897 надання майна в оренду здійснюється за ініціативою претендентів на оренду, орендодавця, міської ради, її виконавчих органів, балансоутримувачів майна. Пропозиції балансоутримувачів про надання майна в оренду (при необхідності) повинні бути погоджені з відповідним виконавчим органом, який здійснює управління діяльністю цих підприємств. Погодження виконавчого органу, який здійснює управління діяльністю балансоутримувача, є необхідним у всіх випадках, за винятком перебування об'єкта нерухомого майна у комунальному житловому будинку чи у нежилому будинку, який перебуває на балансі ЛКП "Агенція ресурсів Львівської міської ради".

Відповідно до п. 6. Додатку 11 Регламенту (Інформаційна картка) прийняття рішення про продовження договору оренди нерухомого майна або внесення змін до договору оренди -для нерухомого майна, яке перебуває на балансі установ освіти, охорони здоров'я, культури, районної адміністрації (назва документа дозвільного характеру) Управління комунальної власності департаменту економічної політики (найменування органу, що видає документ дозвільного характеру), затвердженого Рішенням Львівської міської ради № 383 від 01.04.2010р. «Про затвердження регламентів (інформаційних карток) здійснення дозвільно-погоджувальних процедур, що видаються через управління "Дозвільний офіс" Львівської міської ради, розроблених управлінням комунальної власності департаменту економічної політики»(надалі -Регламент), визначено вичерпний перелік документів, необхідних для отримання документа дозвільного характеру.

Згідно з п.п. 2. п. 6. Додатку 11 Регламенту визначено, що для отримання документа дозвільного характеру необхідними є листи-погодження на ім'я начальника управління комунальної власності департаменту економічної політики з зазначенням адреси об'єкта оренди, загальної площі приміщень, індексів приміщень, їх площі, терміну оренди, мети використання об'єкта оренди відповідно до Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м.Львова, затвердженої ухвалою міської ради від 07.06.2007 № 897 "Про врегулювання питань оренди майна територіальної громади м.Львова", найменування орендаря та баласносутримувача:

· Установи, у якій перебуває об'єкт оренди (у разі, якщо вказана установа не є балансоутримувачем).

· Балансоутримувача (установ освіти, охорони здоров'я, культури, районної адміністрації).

· Виконавчого органу міської ради, у підпорядкуванні якого перебуває балансоутримувач (управління освіти департаменту гуманітарної політики, управління охорони здоров'я департаменту гуманітарної політики, управління культури і туризму департаменту гуманітарної політики, погоджений з директором департаменту гуманітарної політики та з заступником міського голови з гуманітарних питань (за винятком, якщо об'єкт оренди розташований у приміщенні районної адміністрації).

Відповідно до п. 1.3. Статуту Навчально-виховного комплексу „Школа-Гімназія „Галицька" (а.с. 65-75) НВК з моменту реєстрації є юридичною особою , має печатку, штамп, бланк зі своєю назвою, рахунки в установах банків, самостійний баланс, ідентифікаційний код та знаходиться у комунальній власності Львівської міської ради.

Пунктом 1.4. Статуту Навчально-виховного комплексу „Школа-Гімназія „Галицька" передбачено, що засновником (власником) НВК є Львівська міська Рада згідно ухвали сесії Львівської міської ради від 15.05.2008 року № 1779 «Про реорганізацію Львівської загальноосвітньої середньої школи № 19», розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 30.07.2008р. № 770/0/5-08 «Про створення навчально-виховного комплексу «Школа-гімназія «Галицька».

Уповноважений орган -Управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради (далі Управління освіти) делегує повноваження управління закладом відділу освіти Галицької районної адміністрації. Засновник здійснює фінансування НВК, матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі, інженерні комунікації, обладнання.

Згідно з абз. 1 п. 4.1. Статуту Навчально-виховного комплексу „Школа-Гімназія „Галицька" управління НВК здійснюється його засновником Львівською міською радою, уповноваженим органом Управлінням освіти та відділом освіти Галицької рай адміністрації.

Як вбачається з матеріалів справи, є лише відповідь № 04-07/265 від 20.07.2011р. (а.с. 43) на лист № 003-07/11від 02.07.2011р, в якій школа-гімназія «Галицька»інформує наступне:

· Проект договору схвалено, окрім 76 м 2 , що були включені в договорі від 01.03.2007р., оскільки за діючим законодавством школа має право без погодження, як орендоутримовач надати лише 200 м 2 .

· За окремим договором про співпрацю можуть спільно використовуватися учбові класи.

Також у матеріалах справи є лист-погодження сторін щодо переукладання договору оренди між НВК школа-гімназія «Галицька»та НКЦ НТУ у м. Львові від 21 липня 2011 року (а.с. 42).

Проте, вищевказані листи не відповідають вимогам п. 3.2. Положення "Про оренду майна територіальної громади м. Львова", затвердженого Ухвалою Львівської міської ради від 07.06.2007р. № 897, відповідно до якого пропозиції щодо оренди майна від претендентів на оренду та балансоутримувачів майна подаються до управління комунальної власності департаменту економічної політики.

Відповідно до ч. 1 ст. 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з ч. 2 ст. 771 ЦК України договором або законом може бути встановлений обов'язок наймача укласти договір страхування речі, що передана у найм.

У відповідності до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»визначено, що істотними умовами договору оренди є, зокрема, страхування орендарем взятого ним в оренду майна та обов'язки сторін щодо забезпечення пожежної безпеки орендованого майна.

Таким чином, Договір № 08/11 від 15.11.2011р. укладено з недотриманням визначеного законодавством порядку укладення такого виду правочинів.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд не погоджується з висновком суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позову.

Відповідно до ст.4 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ст.32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно із ст.34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи все вищенаведене в сукупності, апеляційний господарський суд дійшов висновку про задоволення апеляційної скарги та скасування рішення суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 99, 101, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, -

Львівський апеляційний господарський ПОСТАНОВИВ :

1. Апеляційну скаргу задовільнити.

2. Скасувати рішення Господарського суду Львівської області від 29.03.2012р. у справі № 5015/936/12 і прийняти нове рішення.

3. Відмовити в позові.

4. Судові витрати за розгляд спору у суді першої інстанції покласти на позивача.

5. Стягнути з Національного транспортного університету (м. Київ, вул. Суворова, 1, ідентифікаційний код 02070915) в особі Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету (м. Львів, вул. Замкова, 4, ідентифікаційний код 25259242) на користь Відділу освіти Галицького району Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради (79008, м. Львів, вул. Л. Українки, 5 ідентифікаційний код 02144565) 536,50 грн. судового збору за перегляд судового рішення в апеляційному порядку.

Ця постанова може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя Процик Т.С.

Суддя Дубник О.П.

Суддя Скрипчук О.С.

Дата ухвалення рішення17.09.2012
Оприлюднено26.09.2012
Номер документу26127909
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/936/12

Постанова від 15.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 17.09.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 06.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Рішення від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 07.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні