Постанова
від 15.11.2012 по справі 5015/936/12
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2012 р. Справа № 5015/936/12

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів:С.Могил Є.Борденюк, І.Вовка, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуНаціонального транспортного університету в інтересах якого діє Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету на постановувід 17.09.2012 Львівського апеляційного господарського суду у справі№ 5015/936/12 за позовомНаціонального транспортного університету в інтересах якого діє Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету доНавчально-виховного комплексу "Школа-Гімназія "Галицька" треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачаУправління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради, Відділ освіти Галицького району Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради прозобов'язання не чинити перешкод в користуванні предметом оренди та визнання договору оренди діючим

В судове засідання прибули представники сторін: позивачаЖак Н.Т. (дов. від 01.10.2012) третьої особиГнатковська М.І. (дов. від 13.09.2012) Заслухавши суддю-доповідача -Є. Борденюк , пояснення представників сторін та перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

15 листопада 2011 року між Навчально-виховним комплексом школа-гімназія "Галицька" (Орендодавець) та Національним транспортним університетом в особі Навчально-консультаційного центру Національного транспортного університету (Орендар) укладений договір оренди нежитлового приміщення № 08/11.

Відповідно до п. 1.1. Договору в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Орендодавець зобов'язується передати Орендареві, а Орендар зобов'язується прийняти у тимчасове користування приміщення, визначене у цьому Договорі, а також зобов'язується сплачувати Орендодавцю орендну плату у відповідності до чинного законодавства, що стосується державних освітянських установ.

Пунктом 1.3. Договору передбачено, що Орендодавець, на правах Балансоутримувача передає частину приміщення (учбові класи та кабінети) на підставі ст. 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

У відповідності до п. 1.2. Договору вказано, що приміщення, яке передається в оренду за цим Договором, знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Замкова, 4 площею 200 кв.м.

Згідно з п. 1.5. Договору приміщення надається для ведення навчальної діяльності Орендаря.

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що приміщення надається в оренду на строк 35 місяців (що становить 2 роки і 11 місяців) з моменту прийняття його за актом приймання-передачі, який є невід'ємною частиною цього Договору.

Факт приймання-передачі орендованого приміщення підтверджується Актом прийому-передачі приміщень НАК школи -гімназії "Галицька" по вул. Замковій, 4 в оренду орендарю Навчально-консультаційному центру Національного транспортного університету у м.Львові від 15.11.2011.

Відповідно до ч.2 ст. 793 ЦК України, договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

Оскільки договір оренди укладений на строк менший трьох років, нотаріальне посвідчення та державна реєстрація сторонами не здійснювалась.

Листом від 17.02.2012 № 04-07/19 відповідач повідомив позивача, зокрема, про припинення Договору оренди з 01.03.2012 та зобов'язав позивача звільнити орендовані приміщення до 15.03.2012.

Вищенаведене стало підставою для заявлення Національним транспортним університетом в інтересах якого діє Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету позову про зобов'язання не чинити перешкод в користуванні предметом оренди та визнання договору оренди діючим.

Рішенням господарського суду Львівської області від 29.03.2012 (суддя З.Гоменюк) позов задоволений повністю: зобов'язано Навчально-виховний комплекс "Школа-Гімназія "Галицька" не чинити перешкод Національному транспортному університету в особі Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету в користуванні нежитловим приміщенням площею 200 кв.м. у будинку №4 по вул. Замковій в м.Львові; договір оренди нежитлового приміщення від 15.11.2011, укладений між Національним транспортним університетом в особі Навчально-консультаційного центру Національного транспортного університету та Навчально-виховним комплексом "Школа-Гімназія "Галицька" визнаний чинним до 15.10.2014.

Рішення суду мотивоване таким.

Відповідно до п. 9.1. Договору даний Договір розірванню в односторонньому порядку не підлягає, за винятком випадків:

- коли одна із Сторін систематично порушує умови даного Договору і свої зобов'язання;

- коли Орендар не вніс орендної плати протягом 3-х місяців з дня закінчення строку платежу.

Позивачем не порушувалися умови договору оренди та вчасно вносилась орендна плата. Крім того, в порядку та строки, передбачені Договором, позивачем здійснювались витрати з експлуатації об'єкта оренди.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.09.2012 (колегія суддів: Т.Процик, О.Дубник, О.Скрипчук) скасоване рішення господарського суду Львівської області від 29.03.2012 і прийняти нове рішення, яким у позові відмовлено з посиланням на таке.

Статтею 5 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" вказано, що орендодавцями є, зокрема, підприємства, установи та організації - щодо нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів на одне підприємство, установу, організацію, та іншого окремого індивідуально визначеного майна.

Згідно з п. 1.3. Положення "Про оренду майна територіальної громади м. Львова", затвердженого Ухвалою Львівської міської ради від 07.06.2007 № 897, це Положення регулює організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень), що належить до комунальної власності територіальної громади м. Львова; а орендодавцем відповідно до цього Положення є Управління комунальної власності департаменту економічної політики.

Відповідно до п. 3.1. Положення "Про оренду майна територіальної громади м. Львова", затвердженого Ухвалою Львівської міської ради від 07.06.2007 № 897 надання майна в оренду здійснюється за ініціативою претендентів на оренду, орендодавця, міської ради, її виконавчих органів, балансоутримувачів майна. Пропозиції балансоутримувачів про надання майна в оренду (при необхідності) повинні бути погоджені з відповідним виконавчим органом, який здійснює управління діяльністю цих підприємств. Погодження виконавчого органу, який здійснює управління діяльністю балансоутримувача, є необхідним у всіх випадках, за винятком перебування об'єкта нерухомого майна у комунальному житловому будинку чи у нежилому будинку, який перебуває на балансі ЛКП "Агенція ресурсів Львівської міської ради".

Пунктом 1.4. Статуту Навчально-виховного комплексу "Школа-Гімназія "Галицька" передбачено, що засновником (власником) НВК є Львівська міська Рада згідно з ухвалою сесії Львівської міської ради від 15.05.2008 № 1779 "Про реорганізацію Львівської загальноосвітньої середньої школи № 19", розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації від 30.07.2008 № 770/0/5-08 "Про створення навчально-виховного комплексу "Школа-гімназія "Галицька".

Уповноважений орган - Управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради делегує повноваження управління закладом відділу освіти Галицької районної адміністрації. Засновник здійснює фінансування НВК, матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі, інженерні комунікації, обладнання.

Згідно з абз. 1 п. 4.1. Статуту Навчально-виховного комплексу "Школа-Гімназія "Галицька" управління НВК здійснюється його засновником Львівською міською радою, уповноваженим органом Управлінням освіти та відділом освіти Галицької рай адміністрації.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд дійшов висновку, що договір №08/11 від 15.11.2011 укладений з недотриманням визначеного законодавством порядку укладення такого виду правочинів, а отже не погоджується з висновком суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення позову.

Звертаючись до суду з касаційною скаргою, позивач посилається на неправильне застосування судом апеляційної інстанції при ухвалені оскаржуваної постанови норм права, просить постанову у справі скасувати, а рішення залишити без зміни.

Перевіряючи юридичну оцінку встановлених судом фактичних обставин справи та їх повноту, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Оскаржуваною постановою господарський суд апеляційної інстанції прийняв рішення про відмову у задоволенні вимоги орендаря про усунення перешкод у користуванні орендованим майном та визнанні договору оренди дійсним до визначеного цим договором строку його дії, з підстав перевищення орендодавцем наданих йому повноважень з передачі в оренду майна. Зазначена підстава визначена ч.2 ст.203 ЦК України як підстава недійсності правочину. Відповідно до положень ст.204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Перевищенням особою, що укладала договір, наданих їй повноважень, є підставою для оскарження дійсності договору. Тобто, такий договір є оспорюваним у судовому порядку. Договір, укладений між сторонами у справі, не визнаний судом недійсним.

Однак, обставиною для позовної вимоги про усунення перешкод у користуванні майном, орендар зазначає лист орендодавця про дострокове припинення договору оренди. Відповідно до положень ст. 1 ГПК України, особи, визначені цією статтею, мають право звертатися до господарського суду за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів. Лист орендодавця про дострокове припинення договору, не є дією, що перешкоджає користуванню майном орендарем.

Вимога орендаря про визнання договору дійсним до визначеного цим договором строку є вимогою про встановлення факту, що не відповідає способу захисту права, відповідно до компетенції господарських судів (ст.12 ГПК України).

Виходячи з наведеного, незалежно від мотивів, викладених в оскаржуваній постанові, колегія суддів Вищого господарського суду України підтримує позицію господарського суду апеляційної інстанції про відмову у позові.

Керуючись ст.ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 - 111 12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Національного транспортного університету в інтересах якого діє Навчально-консультаційний центр Національного транспортного університету залишити без задоволення.

Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 17.09.2012 у справі №5015/936/12 залишити без зміни.

Судді: С. Могил

Є. Борденюк

І.Вовк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення15.11.2012
Оприлюднено22.11.2012
Номер документу27564343
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/936/12

Постанова від 15.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Постанова від 17.09.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Ухвала від 06.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Рішення від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 07.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні