Рішення
від 24.09.2012 по справі 14/5025/883/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" вересня 2012 р.Справа № 14/5025/883/12

Господарський суд Хмельницької області в складі головуючого судді Гладюка Ю. В., розглянувши матеріали справи

за позовом комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) „Київреклама" м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю „КАН УА" м. Кам'янець-Подільський

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача -Головного управління з питань реклами виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) м. Київ

про стягнення 16 392,10 грн.

за участю представників сторін:

від позивача : Терещенко О.І. -за довіреністю

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

в с т а н о в и в

Позивач у позовній заяві просить суд стягнути з відповідача заборгованість, яка виникла внаслідок неналежного виконання договору № 001333/09 в розмірі 16 392, 10 грн., з яких: 11 803, 68 грн - основна заборгованість, 1 251, 19 грн. - інфляційні, 648, 80 грн. -річні, 917, 87 грн. - пеня, 1 770, 56 грн. - штраф.

Обгрунтовуючи позов, позивач вказує на неналежне виконання відповідачем умов договору щодо оплати права тимчасового користування місць для розміщення рекламного засобу. Стягнення пені та штрафу обумовлюється наявністю відповідних умов договору.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, додатково повідомив, що право на розміщення рекламного засобу у відповідача виникло з червня 2009 року. У період з 1 липня по 31 жовтня 2010 року відповідач припинив здійснювати оплату. В подальшому ж оплата проводилась та проводиться на даний час.

Відповідач свого представника в судове засідання не направив, вимог суду щодо подання письмового відзиву не виконав, причин невиконання не повідомив.

Повідомляючи відповідача про судовий розгляд справи, йому направлено ухвали про прийняття справи до провадження суддею Гладюком Ю.В. та призначення її до розгляду та про відкладення розгляду справи (від 20 серпня, 6 вересня 2012 року) за реєстраційною адресою, згідно витягу з ЄДРПОУ. Докази отримання даної кореспонденції наявні у справі (поштові повідомлення від 21 серпня, 11 та 13 вересня 2012 року). Повідомлення за вказаною адресою є належним повідомленням про час та місце судового розгляду справи, що підтверджується, правовою позицією, викладеною у п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18, де вказано, що в разі, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації -адресою,

зазначеною в ЄДРПОУ ) і не повернутою підприємством зв'язку, або повернуто з посиланням на відсутність адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, свого представника в судове засідання не направила, надіслала до суду пояснення в якому просить суд розгляд справи провести без участі її представника та задовільнити позовну заяву в повному обсязі.

За таких обставин, суд, за ст. 75 ГПК України розглядає справу за наявними матеріалами.

З матеріалів справи вбачається.

2 квітня 2009 року між Головним управлінням з питань реклами виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) -(робочий орган), комунальним підприємством виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) „Київреклама" -(позивачем) та товариством з обмеженою відповідальністю „КАН УА" (відповідачем) -(розповсюджувач зовнішньої реклами) укладено договір № 001333/09 (на право тимчасового користування місцем (-ями) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів), що перебуває (-ють) у комунальній власності територіальної громади м. Києва, його районів або повноваження щодо розпорядження якими здійснюють органи місцевого самоврядування м. Києва), згідно п. 2.1. якого Головне управлінням з питань реклами виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) надає відповідачу в тимчасове користування місце (- я) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів) на підставі оформленого (-их) належним чином дозволу (-ів) на розміщення зовнішньої реклами, а відповідач використовує надане (-і) місце (-я) відповідно до Типових правил розміщення зовнішньої реклами, Порядку розміщення зовнішньої реклами в м. Києві та здійснює плату за його (їх) користування.

Пункти 3.6.14., 3.6.15. визначають, що відповідач зобов'язується своєчасно та у повному обсязі вносити на поточний рахунок позивача плату за право тимчасового користування місцем (-ями) для розміщення рекламного засобу засобу у порядку та в розмірах, передбачених роділом 4 договору. Щомісячно, не пізніше 20 числа поточного місяця, отримувати в позивача рахунки на оплату права за тимчасове користування місцем (-ями) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів), а у випадку, передбаченому п. 4.4. договору -на протязі 3 днів з моменту прийняття рішення про встановлення чи продовження пріоритету.

Розмір плати за право тимчасового користування місцем (-ями) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів) встановлюється органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) та складається з базової плати, що включає в себе базові тарифи перемножені на коефіцієнт диференціації залежності від зони розміщення рекламних засобів, та коригуючи коефіцієнтів. Підставою для нарахування та внесення відповідачем на поточний рахунок позивача плати є цей договір та додаткові угоди до нього (п. 4.1.).

Розрахунки за цим договором здійснюються відповідачем щомісячно не пізніше 25 числа поточного місяця на поточний рахунок позивача (п. 4.3.).

Плата сплачується відповідачем окремо по кожному рахунку-фактурі. Неотримання відповідачем рахунків-фактур в строки передбачені договором, не звільняє його від внесення ним плати за договором та не є перешкодою для нарахуванням позивачем штрафних санкцій, передбачених договором та законодавством (п. 4.5.).

Згідно розділу 7 договору, сторони за невиконання або за неналежне виконання своїх обов'язків несуть відповідальність відповідно до умов договору та чинного законодавства України. За несвоєчасне або неповне внесення плати відповідач сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діє на момент сплати пені, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення (п.7.4.). За прострочення внесення платежів за тимчасове користування місцем (-ями) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів), що складає більше 1 місяця, відповідач додатково сплачує штраф в розмірі 15 % простроченої суми ( п. 7.5.).

Договір набирає чинності після його підписання сторонами та скріплення печатками з моменту реєстрації Головним управлінням з питань реклами виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) та діє протягом строку дії пріоритету та/або дозволу. Строк дії договору зазначається у додаткових угодах до цього договору по кожному місцю розміщення рекламних засобів окремо (п 8.1. 8.2.).

За п. 3.6.1. відповідач зобов'язаний належним чином оформити та отримати дозвіл на розміщення зовнішньої реклами у зазначені Порядком терміни.

04.09.09.р. сторони (сторони по основному договору) уклали додаткову угоду № 1 до договору № 001333/09 від 02.04.09р. у зв'язку із прийняттям та затвердженням нової редакції „Порядку визначення розміру плати за право тимчасового користування місцями (для розміщення рекламних засобів), які перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Києва, його районів або повноваження щодо розпорядження якими здійснюють органи місцевого самоврядування м. Києва." Сторони цією додатковою угодою засвідчують, що починаючи з 04.09.09р. розмір базової плати за договором встановлюється згідно тарифів, затверджених Порядком. З моменту підписання цієї додаткової угоди, розмір плати за право тимчасового користування для розміщення рекламних засобів визначається на підставі базової вартості, встановленої у відповідних додаткових угодах до договору, а рахунки, виставлені після 04.09.09р. підлягають коригуванню з урахуванням нової базової плати.

04.09.09р. сторони уклали, також додаткову угоду № 2 до договору № 001333/09 від 02.04.09р, в якій Головне управлінням з питань реклами виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) надало відповідачу право на тимчасове користування місцем (-ями) за адресою (-ами): Шевченківський р-н, вул. Пушкінська, 45/2, для розміщення рекламної вивіски, напису на (будинку) будівлі, споруді заг. пл. 23.4200 кв. м., кількістю 3 № 23855-08. 21.06.09р. прийнято рішення про надання дозволу, який діє до 01.06.14р. Додаткова угода набирає чинності з моменту її підписання трьома сторонами та діє до закінчення строку дії дозволу на розміщення зовнішньої реклами.

Основний договір та додаткові угоди підписані трьома сторонами та скріплені їх печатками.

Відповідачу виставлено рахунки -фактура від 12 жовтня, 6 вересня, 9 серпня та 12 липня 2010 року, на загальну суму 11 803, 68 грн., що підтверджується також довідкою (стан розрахунків).

21 червня 2009 року відповідачу видано дозвіл № 23855 -08 на розміщення рекламного засобу, строком дії з 21 червня 2009 року по 1 червня 2014 року.

Дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача та давши їм оцінку в сукупності, судом враховується наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

Відповідно до ч.2 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші , надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач, відповідач та головне управління з питань реклами уклали договір на право тимчасового користування місцем для розміщення рекламного засобу, визначивши умови, права та обов'язки сторін, які є обов'язковими для них.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковий для виконання сторонами.

Відповідно до п. 4.3. договору розрахунки здійснюються щомісячно, не пізніше 25 числа поточного місяця. Підставою для нарахування плати є договір, додаткова угода на конкретне місце та отримання дозволу на можливість розміщення рекламного засобу на цьому місці (п.п. 3.6.1., 3.6.2. 8.1. 8.2).

Однією з підстав виникнення договірних відносин, в даному випадку є отримання дозволу. Так, згідно ч. 1 ст. 16 Закону України „Про рекламу" розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а поза межами населених пунктів - на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим -Радою міністрів Автономної Республіки Крим, в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМ України від 29 березня 2003 року № 2067 затверджено Типові правила розміщення зовнішньої реклами, згідно п. 1 яких останні регулюють відносини, що виникають у зв'язку з розміщенням зовнішньої реклами у населених пунктах, та визначають порядок надання дозволів на розміщення такої реклами. Правилами визначено, що зовнішня реклама розміщується на підставі дозволів та у порядку, встановленому виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до цих Правил (п. 3). Дозвіл - документ установленої форми, виданий розповсюджувачу зовнішньої реклами на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, який дає право на розміщення зовнішньої реклами на певний строк та у певному місці; місце розташування рекламного засобу - площа зовнішньої поверхні будинку, споруди, елемента вуличного обладнання або відведеної території на відкритій місцевості у межах населеного пункту, що надається розповсюджувачу зовнішньої реклами в тимчасове користування власником або уповноваженим ним органом (особою) (п. 2).

В силу додаткової угоди № 2 відповідачу надається право на розміщення рекламних засобів - рекламна вивіска, напис на споруді заг. Площею 23.4200 кв. м. кількістю три шт.. за адресою: Шевченківський район, вул. Пушкінська, 45/2, з базовою платою 2 459, 10 грн., з урахуванням дати прийняття рішення про надання дозволу 21 червня 2009 року (дозвіл надано до матеріалів, строк дії з 21 червня 2010 по 1 червня 2014 року). Тому, договірні зобов'язання між сторонами починаються з червня 2009 року. Починаючи з липня 2010 року по жовтень 2010 року відповідач припинив здійснювати оплату виставлених рахунків (докази оплати відсутні). Позивач за зазначений період виставив рахунки -фактура, кожен на суму 2 459, 10 грн. (базова ціна + ПДВ -491, 82 грн. Разом 2 950, 92 грн., що за чотири місяці становить 11 803, 68 грн.

Попередній період (з моменту отримання дозволу до липня 2010 року) та наступний (з листопада 2010 року по даний час), як вказує позивач оплата здійснюється належним чином.

Оскільки оплата здійснюється щомісячно у поточний місяць, відсутність оплати свідчить про наявність заборгованості, що виникає з 26 липня (за липень), 26 серпня (за серпень), 26 вересня (за вересень) та 26 жовтня (за жовтень) 2010 року.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України одностороння відмова від виконання зобов'язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За таких обставин, позов, в частині стягнення боргу (основного) є обґрунтованим, а отже, підлягає задоволенню.

Згідно ст. ст. 1, 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

За умовами ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Враховуючи, що пеня та штраф є договірними неустойками, а їх нарахування передбачено договором (п. 7.4. та п. 7.5.) вимоги про їх стягнення також обґрунтовані.

Згідно ст.. 625 ЦКУ боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Отже, вимоги про нарахування інфляційних та річних також обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Перевірка здійснених позивачем нарахувань показала, що нарахування пені та річних здійснено фактично в меншому розмірі, а ніж могло бути нараховано, в той же час нарахування інфляційних здійснено в більшому розмірі ніж належить. Обґрунтованою сумою нарахувань інфляції є 1 076 грн., яка і підлягає стягненню. В решті нарахувань інфляції слід відмовити.

Таким чином, позов обґрунтований та підлягає задоволенню частково.

Судові витрати покладаються на відповідача, пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „КАН УА" (м. Кам'янець -Подільський, вул. Ценського, 1 к. 1, ЄДРПОУ 33788069, р/р 2600315505 в Райфайзен Банк Аваль, МФО 300335) на користь комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) „Київреклама" (м. Київ, вул. Коцюбинського, 12 - А, р/р 26002003029541, ПАТ КБ „Хрещатик", Києво -Святошинське відділення МФО 300670, ЄДРПОУ 26199714) - 11 803, 68 грн. -основного боргу, 1 076, 6 грн. -інфляційних, 648, 80 грн. -3% річних, 917, 87 грн. - пеня, 1 770, 56 грн. - штрафу, а також 1 593, 41 грн. судового збору.

Видати наказ.

В решті позову відмовити.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук 4 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу

3 -відповідачу (рек м. Кам'янець -Подільський, вул. Ценського, 1 к. 1)

4 -третій особі (рек - м. Київ, вул. Хрещатик, 36)

Дата ухвалення рішення24.09.2012
Оприлюднено28.09.2012
Номер документу26168367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/5025/883/12

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 20.08.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Рішення від 24.09.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 11.09.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 07.08.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні