Рішення
від 18.12.2008 по справі 6/93
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/93

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

18 грудня 2008 р.   Справа № 6/93   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Грици Ю.І. при секретарі Цюрак А.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні  матеріали

за позовом  ТзОВ "Озерянка"  вул. К.Данила,37, м.Івано-Франківськ,76000

до відповідачів  1) Івано-Франківської  міської  ради  вул.Грушевського,21,м.Івано-Франківськ,76000

  2) Івано-Франківського  міського  управління земельних ресурсів  вул. Дністровська, 26, м.Івано-Франківськ,76000

про визнання права на оренду земельної ділянки

 Представники:

Від позивача:  Чекайло В.М., (довіреність № б/н від 11.11.08 представник )

Від відповідача 1):  Васькевич Ю.С., (довіреність № 1627/01-17/07-в від 02.09.08 спеціаліст І-ї категорії )

Від відповідача 2):  представник не з"явився,  

СУТЬ СПОРУ: заявлено позов про визнання  права на отримання в оренду ( в тому числі збір, розробку та підготовку у встановленому порядку всієї документації, необхідної для укладення договору оренди) земельної ділянки для будівництва торгово-промислової бази з виробничими приміщеннями на вул.Польовій, поруч з військовою частиною, з додержанням процедури, встановленої у ст.118, 123, 124, 151 ЗК України в редакції, яка діяла станом на прийняття рішення №261 від 25.05.07р.

В судовому засіданні 12.12.08 оголошувалася перерва до  18.12.08.

Представник позивача  позовні вимоги підтримав в повному обсязі. В обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на  дозвіл  Івано-Франківської міської ради на  проведення проектно-пошукових робіт та  збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки, постанову господарського суду Івано-Франківської області  від 23.11.07, якою визнано нечинним п.13.4 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 27.07.07 про скасування дозволу ТзОВ Озерянка" на будівництво торгово-промислової бази на вул.Польовій, поруч військової частини.

          Представник відповідача - Івано-Франківської міської ради  подав  письмовий відзив на позов в якому з вимогами позивача не погоджується посилаючись на те , що  вирішення  питань щодо права на оренду земельної ділянки належить до  виключної компетенції міської ради. Зауважує, що  Івано-Франківською міською радою не приймалося жодного рішення  в період до 01.12.08 щодо надання дозволу позивачу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки, тому відповідно до  п.1 розділу Х "Перехідні положення "Земельного кодексу України  передача  такої земельної ділянки в оренду може бути  здійснена лише на підставі земельних торгів ( аукціону).

Представник відповідача-  Івано-Франківського  міського  управління земельних ресурсів в судове засідання не з"явився, письмового відзиву на позов не подав.

    Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін  в обгрунтування заявлених вимог та заперечень, суд встановив, що рішенням №261 від 25.05.07р. виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради   надано дозвіл ТзОВ "Озерянка" на проектно-пошукові роботи для будівництва  торгово-промислової бази з виробничими приміщеннями на вул.Польовій, поруч з військовою частиною (дозволено збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки).

       На виконання вищезгаданого рішення ТзОВ «Озерянка»було погоджено акт інженерно-геодезичних робіт, акт містобудівного обгрунтування по забудові земельної ділянки, яка знаходиться по вул.Польовій , поруч з військовою частиною, було розпочато оформлення висновків відповідних компетентних органів.

    Рішенням міськвиконкому Івано-Франківської міської ради від 27.07.07р. внесено зміни в рішення від 25.05.07р. №261 та скасовано дозвіл на проектно-пошукові роботи ТзОВ «Озерянка»в зв'язку з нововиявленими обставинами.

   Постановою Господарського суду Івано-Франківської області від 23 листопада 2007р. визнано нечинним п. 13.4 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 27.07.07р. №392 про скасування дозволу ТзОВ «Озерянка»на будівництво торгово-промислової бази з виробничими приміщеннями на вул.Польовій.

       27.10.08р. ТзОВ «Озерянка»звернулось до Івано-Франківської міської ради  із заявою про  надання дозволу на вибір земельної    ділянки     для     будівництва   торгово-промислової бази з виробничими приміщеннями на вул.Польовій, поруч з військовою частиною.

       Однак, як вбачається з матеріалів справи  відповідач - Івано-Франківська міська рада  не прийняв жодного  рішення  стосовно заяви позивача. Управління земельних ресурсів у місті Івано-Франківську  листом №00-04-18/485 від 28.10.08 повідомило, що  у відповідності до вимог ст.124 Земельного кодексу України та змін, внесених Законом України від 16.09.2008 року за №509-6 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», передача вільних земельних ділянок в оренду здійснюється виключно на умовах аукціону.

     Згідно ст.58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

     Відповідно до ч.4 п.3 мотивувальної частини рішення Конституційного суду України від 09.02.1999р. №1-рп/99 норми ст.58 Конституції України можуть розповсюджуватись на юридичні особи.

    В силу дії ст.5 Цивільного кодексу України,  акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Якщо цивільні відносини  виникли раніше, новий акт  цивільного законодавства застосовується до  прав та обов"язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

         Враховуючи, що рішенням  виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради №261 від 25.05.07 ТзОВ "Озерянка"  надано дозвіл на проведення проектно-пошукових  робіт для будівництва   торгово-промислової бази з виробничими приміщеннями на вул.Польовій, поруч з військовою частиною, слід вважати , що моментом виникнення спірних правовідносин є  25.05.07р., а тому  дія Закону  України "Про  внесення змін до деяких законодавчих актів України " №509-VI від 16.09.08, яким внесено зміни до  Земельного кодексу України, зокрема щодо  передачі вільних земельних ділянок в оренду виключно на умовах аукціону,  не  може поширюватися на дані відносини.

        Крім того, відповідно  до ч.6 ст.16 Закону України «Про оренду землі»в редакції, яка діяла при подачі позивачем заявки на оренду землі, проведення відповідними органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування аукціону або конкурсу щодо набуття права оренди земельної ділянки вимагається у разі надходження двох або більше заяв (клопотань) на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки.  

   Як вбачається із зібраних у справі доказів  ТзОВ "Озерянка»є єдиною особою, яка  висловила бажання щодо реалізації  свого  права на оренду спірної земельної ділянки, а відтак  саме позивач вправі   набути в оренду земельну ділянку в порядку, передбаченому Земельним кодексом України та Законом України «Про оренду землі»в редакції, яка діяла на момент його  звернення з відповідним листом до Івано-Франківської міської ради.

         Відповідно до ст.33 Господарського процесуального  кодексу України кожна сторона

повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

        Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає  вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

          Відповідно до ст.49 ГПК України судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. 58, 124 Конституції України,ст.5 Цивільного кодексу України, Законом України «Про оренду землі», ст. ст.33,  49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

Визнати за ТзОВ "Озерянка" вул. К.Данила,37, м.Івано-Франківськ  право на отримання в оренду ( в тому числі збір, розробку та підготовку у встановленому порядку всієї документації, необхідної для укладення договору оренди) земельної ділянки для будівництва торгово-промислової бази з виробничими приміщеннями на вул.Польовій, поруч з військовою частиною, з додержанням процедури, встановленої у ст.118, 123, 124, 151 ЗК України в редакції, яка діяла станом на прийняття рішення №261 від 25.05.07р.

      Стягнути з  Івано-Франківської міської ради  вул. Грушевського,21,м.Івано-Франківськ на користь  ТзОВ "Озерянка" вул. К.Данила,37, м.Івано-Франківськ ( код 13655197) -  85 грн. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ  суду видати після набрання рішенням  законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, у разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

 

Суддя                                                                  Грица Юрій Іванович

                                                            рішення підписане 18.12.08

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Сивак Ірина Михайлівна  

Дата ухвалення рішення18.12.2008
Оприлюднено05.01.2009
Номер документу2627181
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/93

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кадар Й.Й.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кадар Й.Й.

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 07.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кадар Й.Й.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 30.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні