Ухвала
від 01.10.2012 по справі 5020-178/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

01 жовтня 2012 року справа № 5020-178/2012 Господарський суд міста Севастополя у складі судді Єфременко О.О., розглянувши матеріали скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" ( 69123, м.Запоріжжя, вул. Георгія Сапожнікова, 8-Б ) на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у м.Севастополі у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна"

(69123, м. Запоріжжя, вул. Георгія Сапожнікова, 8-Б)

до Корпорації "Тетіс"

(99008, м. Севастополь, вул. Корсунська, 33)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Морська компанія "РЕЙ"

(99008, м. Севастополь, вул. Корсунська, 33)

про стягнення 99 220,30 грн.

представники сторін не з'явилися;

ВСТАНОВИВ:

16.02.2012 Товариство з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" звернулось до господарського суду міста Севастополя із позовом до Корпорації "Тетіс" про стягнення заборгованості 99 220,30 грн.

Ухвалою від 17.02.2012 позовна заява прийнята до розгляду та порушено провадження у справі.

Ухвалою суду від 12.03.2012 в порядку статті 27 Господарського процесуального кодексу України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Морська компанія "РЕЙ".

Рішенням господарського суду міста Севастополя від 26.03.2012 позов задоволено повністю, з Корпорації "Тетіс" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" стягнуто 99 220,30 грн, з яких: 95 312,50 грн -основний борг , 2 954,68 грн -пеня, 381,25 грн -інфляційні втрати та 571,87 грн -3% річних а також судовій збір у розмірі 1984,41.

12.04.2012 в порядку статті 116 Господарського процесуального кодексу України був виданий наказ на примусове виконання рішення суду.

03.09.2012 Товариство з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" звернулося до суду із скаргою на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі, просить зобов'язати Відділ державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі здійснити виконавчі дії по виконанню наказу господарського суду міста Севастополя від 12.04.2012 по справі №5020-178/2012.

Ухвалою від 06.09.2012 скарга прийнята до розгляду у судовому засіданні.

Ухвалою від 18.09.2012 в порядку статей 69, 77 Господарського процесуального кодексу України продовжено строк розгляду скарги на 15 днів та, у зв'язку із неявкою у судове засідання представника Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у м. Севастополі та ненадання витребуваних судом матеріалів, розгляд справи був відкладений.

Заявник скарги в судове засідання явку уповноваженого представника не забезпечив, надав клопотання (вх..№ 8179/12 від 24.09.2012) про розгляд скарги за відсутністю свого представника (арк.с. 118).

Боржник у судове засідання 01.10.2012 явку уповноважених представників не забезпечив, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Представник Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у м. Севастополі в судове засідання також не з'явився, але через канцелярію суду надав відзив на скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" та належним чином засвідчені копії матерів виконавчого провадження по виконанню наказу господарського суду міста Севастополя від 12.04.2012 по справі № 5020-178/2012.

Відповідно до статті 121 2 Господарського процесуального кодексу України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена. Скарги на дії органів Державної виконавчої служби розглядаються господарським судом, про час і місце якого повідомляються ухвалою стягувач, боржник чи прокурор та орган виконання судових рішень. Неявка боржника, стягувача, прокурора чи представника органу Державної виконавчої служби в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги. За результатами розгляду скарги виноситься ухвала, яка надсилається стягувачеві, боржникові та органові виконання судових рішень. Ухвалу може бути оскаржено у встановленому цим Кодексом порядку.

Розглянувши у судовому засіданні скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у м. Севастополі, суд дійшов висновку про відсутність підстав для її задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 124 Конституції України судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України.

З даною конституційною нормою узгоджується частина 2 статті 13 Закону України "Про судоустрій України і статус суддів", згідно з якою судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається процесуальним законом.

Статтею 115 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що рішення, ухвали, постанови господарського суду, які набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження", в якому детально визначена виконавча процедура, коло осіб, які мають право проводити виконання рішень, їх повноваження, строки та способи виконання.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження»(далі -Закон ) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до статті 2 цього ж закону примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці, визначені Законом України «Про державну виконавчу службу».

Згідно положень статті 11 Закону державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Державний виконавець здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом;

Положеннями статті 25 Закону передбачено, що державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби. Державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. Копії постанови про відкриття виконавчого провадження надсилаються не пізніше наступного робочого дня стягувачу та боржникові.

На підставі заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" старшим державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції в місті Севастополі Єгошіною І.С. прийнята постанова від 11.05.2012 про відкриття виконавчого провадження з виконання наказу господарського суду міста Севастополя № 5020-178/2012 від 12.04.2012 про стягнення з Корпорації «Тетіс»на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" заборгованості у розмірі 101204,71 грн.

Супровідним листом за вих. № 9098/44 від 15.05.2012 постанова про відкриття виконавчого провадження від 11.05.2012 була направлена на адресу сторін виконавчого провадження (арк.с. 127).

Звертаючись до суді зі скаргою на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі, заявник просив суд зобов'язати останнього здійснити виконавчі дії по виконавчому провадженню № 32563949, а саме: зробити запити у всі компетентні установи та організації для виявлення майна боржника, отримати від податкової служби актуальні дані про рахунки боржника, накласти арешт на всі рахунки боржника, здійснити вихід за місцезнаходженням боржника для виявлення його майна.

Разом з цим, з матеріалів виконавчого провадження, копії якого долучені до матеріалів цієї справи, вбачається, що 06.09.2012 за вих.№ 19096/2/4 Відділом державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі на адресу ДКП БТІ и ДРОНМ м.Севастополя, Головне управління Держкомзему, ДПІ у Ленінському районі м.Севастополя, УДАІ УМВС України у м.Севастополі, Управління статистики у м.Севастополі направлена вимога про надання інформації про адресу реєстрації боржника, про наявність відкритих рахунків в установах банків чи інших установ, про наявність нерухомого майна, земельних ділянок, автотранспортних засобів, зареєстрованих за боржником -Корпорації «Тетіс».

Відділом державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі виявлені рахунки у банках та інших фінансових установах, які відкрити Корпорацією «Тетіс»(арк.с.129).

Згідно частин другої, четвертої статті 52 Закону стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у гривнях та іноземній валюті, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів. На кошти та інші цінності боржника, що знаходяться на рахунках, вкладах та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, накладається арешт. Арешт поширюється також на кошти на рахунках, які будуть відкриті після винесення постанови про накладення арешту.

Відповідно до частини п'ятої зазначеної статті у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається також на належне боржнику інше майно, за винятком майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення. Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника. Боржник має право запропонувати ті види майна чи предмети, на які необхідно в першу чергу звернути стягнення. Черговість стягнення на кошти та інше майно боржника остаточно визначається державним виконавцем.

Постановою Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі від 07.09.2012 накладений арешт на грошові кошти в межах суми боргу -101204,71 грн, які належать Корпорації «Тетіс»та знаходяться на розрахункових рахунках в установах банку (арк.с.130, зворотній бік).

Супровідним листом за вих..№ 19247/2/4 від 07.09.2012 зазначена постанова направлена на адресу, зокрема, ПАО «Марфин Банк», Філії АБ «Південний», ПАО КБ «Фінансова ініціатива», виставлені відповідні платіжні вимоги.

Листом за вих.№ 539/65 від 18.09.2012 керуючий Філії АБ «Південний»повідомив Відділ державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі про те, що 18.09.2012, на виконання постанови від 07.09.2012, був накладений арешт на грошові кошти Корпорації «Тетіс»(арк.с. 137).

Дослідивши письмові докази, надані учасниками судового процесу, доводи заявника скарги та заперечення державного виконавця, вивчивши матеріали виконавчого провадження, суд дійшов висновку, що скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції в місті Севастополі задоволенню не підлягає, оскільки державним виконавцем здійснюються виконавчі дії по примусовому виконанні наказу господарського суду міста Севастополя №5020-178/2012 від 12.04.2012, що повністю підтверджується копіями матеріалів виконавчого провадження (арк. с. 123-138).

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку щодо відсутності підстав для задоволення скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у місті Севастополі, оскільки з боку державної виконавчої служби вжито необхідні заходи, передбачені Законом, для своєчасного та повного виконання рішення суду, а посилання на обставини, які, на думку заявника, свідчать про бездіяльності Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції в місті Севастополі, є необґрунтованими.

Керуючись статтями 86, 121 2 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" на бездіяльність Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції у м.Севастополі у справі № 5020-178/2012 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МПКА-Україна" до Корпорації "Тетіс", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Морська компанія "РЕЙ" про стягнення 99 220,30 грн, залишити без задоволення.

Суддя О.О. Єфременко

Дата ухвалення рішення01.10.2012
Оприлюднено10.10.2012
Номер документу26356562
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-178/2012

Ухвала від 15.11.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Єфременко Оксана Олександрівна

Рішення від 26.03.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Янюк Олена Сергіївна

Ухвала від 17.02.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Янюк Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні