Рішення
від 24.06.2008 по справі 4/264
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4/264

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  4/264

24.06.08

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю  «Науково-виробнича фірма «Талер»

до                  1. Київської міської ради

                      2. Головного управління земельних ресурсів (Київської міської державної

адміністрації) 

про                визнання  укладеним договору оренди земельної ділянки площею

94759 кв.м

                   

                                                                                      Суддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача           Киселевич Ю.А. –по дов., Сидорченко М.О. -по дов.

Від відповідача -1  не з'явився.

Від відповідача -2   не з”явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          На розгляд Господарського суду міста Києва передані вимоги  Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(далі позивач) до Київської міської ради (далі відповідач -1) та Головного управління земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації (далі відповідач -2): 

- про визнання укладеним договору оренди земельної ділянки, площею 94759 кв.м. для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м.Києва між Київською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «науково-виробнича фірма «Талер»в редакції, яка підписана товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»та відповідає вимогам  Закону України «Про оренду землі»та Типового договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету  Міністрів України від 03.03.2004р. №220 та вважати переданою дану земельну ділянку з моменту набрання чинності судового рішення на умовах визначених договором.

- зобов'язання Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати договір оренди земельних ділянок з усіма додатками, що є невід”ємними частинами, між Орендодавцем - Київською міською радою та орендарем –товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер».

          В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідно до вимог ст.123 Земельного кодексу України позивач розробив та погодив в установленому порядку проект відведення земельної ділянки, надсилав, відповідно до ст.181 Господарського кодексу України, пропозиції до Київради про укладення договору оренди земельної ділянки, проте Київська міська рада підписаний договір не повернула, зауважень до договору не надала.

          Відповідач -1 у письмовому відзиві на позовну заяву проти позову заперечує, вважає, що договір оренди земельної ділянки може бути укладений лише за взаємним волевиявленням сторін. Згідно ч. 4 ст. 202 Цивільного кодексу України двостороннім правочином є погоджена дія двох сторін. Відповідно до вимог статті 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. Вимогами, передбаченими частиною 3 статті 203 Цивільного кодексу України, волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

          На даний момент договір оренди земельної ділянки площею 94759 кв.м. для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м.Києва, орендодавцем –Київською міською радою в особі Київського міського голови не підписаний. Тобто відсутнє волевиявлення однієї із сторін договору.

          Також Відповідач-1 зазначає, що згідно із п.34 ч.1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»вирішення питань регулювання земельних відносин є виключною компетенцією пленарних засідань Київської міської ради. У зв'язку із призначенням позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського Голови та проведенням виборів, сесія Київської міської ради з березня 2008 року не скликалася.

          Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши документи і матеріали, подані учасниками процесу, заслухавши пояснення представників сторін та з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються їх вимоги і заперечення, оцінивши докази, які мають значення для справи, Господарський суд міста Києва,

 

ВСТАНОВИВ:

          Рішенням Київської міської ради від 13.12.2007 року №1424/4257 Товариству з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»в короткострокову оренду терміном на 5 років передана земельна ділянка площею 9,48 га для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м.Києва.

          Листом від 28.12.2007 року №208 Позивач звернувся до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) із клопотанням щодо організації робіт по винесеню меж Земельної ділянки в натуру (на місцевість) та виготовленню документа, що посвідчує право користування Земельною ділянкою та доручив виконання робіт ТОВ «Геометікс-плюс».

Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видало технічне завдання від 12.01.2008 р. №3104 на розробку технічної документації зі складання договору оренди землі.

          ТОВ «Геометікс-плюс» була підготовлена Технічна документація зі складання договору оренди Земельної ділянки  Позивачу для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м.Києва.

          Дана технічна документація  була перевірена та прийнята до бази даних Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), про що свідчать штампи на стор.1 цієї технічної документації.

21 січня 2008 року було визначено (винесено) межі земельної ділянки в натурі (на місцевості), що посвідчується відповідним актом, який підписано уповноваженими представниками Позивача, ТОВ «Геометікс-плюс»та начальником відділу землевпорядкування Святошинського району.

Крім того, позивач підписав договір оренди земельної ділянки, який відповідає вимогам ст. 15 Закону України «Про оренду землі» та Типовій формі договору оренди землі, що затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 року №220 та направив його Відповідачу-1.

Таким чином, Позивачем виконані вимоги пункту 28 рішення Київської міської ради від 15.07.2004 року №457/1867 «Про врегулювання процедури передачі в користування земельних ділянок в м.Києві»та, відповідно, Позивачем було забезпечено підготовку всіх документів для укладення договору оренди Земельної ділянки. 

Як вбачається з матеріалів справи, на день розгляду спору в суді Відповідач-1 не  підписав договір оренди земельних ділянок.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача - 1, дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та задоволення позову з огляду на таке.

Пунктом 34 ст. 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад віднесено вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Згідно із ст. 20 Земельного кодексу України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень. Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Згідно із ст. 4 Закону України „Про оренду землі” орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом.

Відповідно до ст. 4 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципі законності.

         Відповідно до ст. 6 Закону України „Про оренду землі” орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

        Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладення господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

         Згідно з п. 2 ст. 181 Господарського кодексу України проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

          01 лютого 2008 року договір оренди Земельної ділянки був підписаний  Позивачем та переданий до Київради із супроводжувальним листом вих. №34-л на підпис Київському міському голові, що засвідчується відміткою канцелярії Відповідача-1 від 04.02.08 р.

          Частиною 3 статті 181 Господарського кодексу України передбачено що, сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

Відповідно до статті 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” міський голова укладає договори від імені територіальної громади.

          Однак, договір оренди земельних ділянок Київською міським головою не підписаний та не повернутий позивачу із зауваженнями.

          Матеріали справи свідчать про те, що договір оренди земельної ділянки, надісланий позивачем відповідачу-1 відповідає Закону України „Про оренду землі, та формі, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 №220 „Про затвердження Типового договору оренди землі”.

          Відповідно до ч. 1 ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Заперечення Відповідача-1 на позов судом не приймаються до уваги з таких підстав.

Відповідно до ч.2. ст. 4 «Про статус депутатів місцевих рад»повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Таким чином, законодавством не передбачено заборони на проведення сесії відповідної ради з підстав проведення позачергових виборів, а відтак посилання Відповідача-1 на вибори до Київської міської ради та Київського міського Голову до уваги не приймаються.

          Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

          З огляду на викладене, а також приймаючи до уваги те, що відповідачем -1 не наведено заперечень щодо істотних умов запропонованого договору оренди Земельної ділянки, позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

        Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) про зобов'язання зареєструвати договір оренди Земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Орендодавцем -Київською міською радою позивачем, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 29.05.03.    № 433/593 „Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до п. „з” ст. 9 та п. „є” ст. 184 Земельного кодексу України.

В ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу України зазначено, що право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону. Згідно зі ст. 18 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації. Відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 25 грудня 1998р. №2073 «Про затвердження Порядку державної реєстрації договорів оренди землі»та Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 24.06.99 р. №1014 «Про порядок державної реєстрації договорів оренди землі»відповідну державну реєстрацію договорів оренди землі у м. Києві проводить Відповідач-2.  

Частиною 2 ст. 125 Земельного кодексу України, визначено, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Згідно зі ст. 18 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно п. 3.13. Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), затвердженого рішенням Київради  від 19 грудня 2002 року №182/342, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) організовує видачу державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, оформлення та видачу договорів оренди (суборенди) земельних ділянок та здійснює реєстрацію суб'єктів права власності на землю, реєстрацію права користування землею і договорів на оренду (суборенду) землі.

  З огляду на вищевикладене, позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»є  обґрунтованими та та

ими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

        Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають стягненню з відповідачів  на користь позивача

         Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,   суд -

 В И Р І Ш И В:

                  1. Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»задовольнити повністю.

          2. Визнати укладеним, з дня набрання даним рішенням законної сили, договір оренди  земельної ділянки, площею 94759 кв.м. (кадастровий номер 8000000000:75:489:0014) для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м.Києва між Кївською міською радою (01001, м.Київ, вул. Хрещатик, 36, ідентифікаційний код 22883141) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(04128,м. Київ, вул. Берковецька, 6, ідентифікаційний код 23725183) в редакції, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»та відповідає вимогам Закону України «Про оренду землі», Земельного Кодексу України, Типовому договору оренди землі, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 року №220, Рішенню Київської міської ради від 13.12.2007 року №1424/4257, а земельну ділянку такою, що передана, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених цим договором у наступній редакції:

«ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) –далі у тексті –“Орендодавець”,

в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє

на підставі ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” –з однієї сторони, та товариство з обмеженою відповідальністю “Науково-виробнича фірма “Талер” (м. Київ вул. Берковецька, 6, зареєстроване 23.10.1995 р. за № 1 070 105 0008 003542 Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією) – далі у тексті –“Орендар”, в особі директора Дубасової Наталії Леонтіївни, яка діє на підставі Статуту цього товариства – з другої сторони, уклали договір оренди Земельної ділянки (далі у тексті –Договір) про нижченаведене:

1.  Предмет Договору

1.1.          Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 13.12.2007 р. № 1424/4257, за Актом приймання-передачі передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) Земельну ділянку (далі об'єкт оренди або Земельна ділянка), визначену цим Договором.

2.  Об'єкт оренди

2.1.          Об'єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

-          місце розташування –вул. Берковецька, 6 у Святошинському районі м. Києва;

-          розмір –94759 (дев'яносто чотири тисячі сімсот п'ятдесят дев'ять) кв.м.;

-          цільове призначення –для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови;

-          кадастровий номер –8000000000:75:489:0014.

2.2.          Нормативна грошова оцінка Земельної ділянки визначається згідно з витягом з технічної документації Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) або іншого суб'єкта оціночної діяльності, який має ліцензію на проведення робіт з землеустрою

2.3.          Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

3.  Строк дії Договору

3.1.          Договір укладено на 5 (п'ять) років.

4.  Орендна плата

4.1.          Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2.          Річна орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі:

4.2.1. 3,0 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки на період будівництва об'єктів будівництва;

4.2.2.  Після введення в експлуатацію:

- 0,1 (нуль цілих однієї десятої) відсотка від нормативної грошової оцінки частини земельної ділянки, яка визначається пропорційно площі житлового фонду;

- 4,0 (чотирьох) відсотків від нормативної грошової оцінки частини земельної ділянки, яка визначається пропорційно площ торгово-розважального комплексу, офісного центру;

- 6,0 (шести) відсотків від нормативної грошової оцінки частини земельної ділянки, яка визначається пропорційно площ банківських, фінансових та кредитних установ, казино;

- 3,0 (трьох) відсотків від нормативної грошової оцінки частини земельної ділянки, яка визначається пропорційно площ інших об'єктів громадського призначення.

Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

4.3.          Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою та внесення змін до цього Договору.

4.4.          Зміна нормативної грошової оцінки Земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.5.          Орендна плата вноситься Орендарем рівними частинами за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок 33217812700009 КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Одержувач УДК у Святошинському районі м. Києва, ідентифікаційний код код 26077945. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов'язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.

4.6.          Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов'язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.7.          Розмір орендної плати може переглядатись у разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством та у випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.8.          За несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня в розмірі 120 (ста двадцяти) відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.

4.9.          Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування Земельної ділянки.

5.  Умови використання та обмеження (обтяження)

щодо використання Земельної ділянки

5.1.          Умови збереження стану об'єкта оренди:

на Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов'язана з цільовим призначенням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки у зв'язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення сплачує Орендар;

5.2.          Обмеження та сервітути щодо Земельної ділянки на день підписання цього Договору відсутні.

6.          Умови і строки передачі Земельної ділянки в оренду

6.1.          Передача Земельної ділянки здійснюється за Актом приймання-передачі об'єкта оренди в день державної реєстрації цього Договору.

6.2.          Право на оренду Земельної ділянки виникає після державної реєстрації цього Договору.

7.          Умови повернення Земельної ділянки

7.1.          Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві Земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої Земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

8.          Права та обов'язки Сторін

8.1.          Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

-          використання Земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

-          дотримання місцевих правил забудови;

-          своєчасного внесення орендної плати;

-          дострокового розірвання цього Договору у випадках та порядку, передбачених цим Договором ;

-          відшкодування понесених збитків, в тому числі неотриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.

8.2.          Орендодавець зобов'язаний:

-          повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати Земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

-          не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися Земельною ділянкою;

-          передати в користування Земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3.          Орендар має право:

-          самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

-          в установленому законодавством порядку зводити жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди;

-          у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

-          після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов'язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору;

-          передавати Земельну ділянку або її частину (частини) у суборенду;

-          переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її продажу.

8.4.          Орендар зобов'язаний:

-          приступати до використання Земельної ділянки в строк, встановлений цим Договором, та після підписання цього Договору і Акту приймання-передачі Земельної ділянки та державної реєстрації Договору;

-          завершити забудову Земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку;

-          використовувати Земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

-          своєчасно вносити орендну плату;

-          при зміні функціонального використання об'єкта нерухомості, що розташований на земельній ділянці, у десятиденний термін в письмовій формі замовити у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) витяг з технічної документації про нову нормативну грошову оцінку земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін та після одержання витягу з технічної документації передати його до податкового органу за місцем розташування Земельної ділянки;

-          письмово повідомити Орендодавця про відчуження об'єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, на протязі десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін або до цього Договору вносяться відповідні зміни з моменту укладання договору оренди земельної ділянки з новим власником об'єктів, які були відчужені;

-          забезпечити вільний доступ до Земельної ділянки представнику контролюючих органів;

-          повернути Земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання після припинення дії цього Договору;

-          у строки, встановлені чинним законодавством звітувати перед податковими органами району за місцем розташування Земельної ділянки про сплату орендної плати;

-          питання відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, відновлюючої вартості зелених насаджень (висновок обстежень зелених насаджень № 35 від 14.09.2007) та інші питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку;

-          виконати вимоги, викладені в листах Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 27.08.2007 № 19-8799, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві від 27.09.2007 № 1723, дочірнього підприємства “Інститут генерального плану міста Києва” ВАТ “Київпроект” від 21.08.2007 № 2615;

-          передбачити проектом будівництва торгово-розважального комплексу, офісного центру та об'єктів житлово-громадської забудови місця постійного зберігання автотранспорту (крім відкритих автостоянок) із кількістю машиномісць відповідно до державних будівельних норм;

-          питання пайової участі вирішити до початку будівництва відповідно до рішення Київради від 27.02.2003 № 271/431 "Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва";

-          передати Головному управлінню житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 7 % загальної площі квартир у цих житлових будинках (крім службового житла) на підставі п. 36 рішення Київської міської ради від 28.12.2006 № 531/588 “Про бюджет м. Києва на 2007 рік”

-          сплатити до цільового фонду спеціального фонду бюджету міста Києва на розвиток житлового будівництва до моменту здачі в експлуатацію збудованої житлової площі кошти в розмірі 5 % витрат з будівництва загальної площі цих житлових будинків, виходячи з опосередкованої вартості спорудження житла, установленої Державним комітетом України з будівництва та архітектури для міста Києва станом на 1 січня року, в якому проводиться оплата, на підставі п. 84 рішення Київської міської ради від 28.12.2006 № 531/588 “Про бюджет м. Києва на 2007 рік”;

-          у складі проекту будівництва виконати розрахунки щодо забезпеченості населення об'єктами соціальної сфери (дитячі дошкільні заклади, загальноосвітні школи, об'єкти охорони здоров'я тощо) і передбачити їх розміщення та будівництво одночасно із спорудженням торговельно-розважальних комплексів, офісних центрів та об'єктів житлової забудови;

-          забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах Земельної ділянки;

-          об'єкт розмістити поза межами охоронних зон інженерних комунікацій;

-          у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до районного податкового органу за місцем розташування Земельної ділянки.

8.5.          Сторони також мають інші права і несуть інші обов'язки, визначені законодавством України.

9.          Ризик випадкового знищення

або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10.          Страхування об'єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об'єкт оренди.

11.          Зміна умов договору та припинення і поновлення Договору

11.1.          Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2.                    Витрати, пов'язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3.                    Договір оренди припиняється в разі:

-          закінчення строку, на який його було укладено;

-          викупу Земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження Земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

-          поєднання в одній особі власника Земельної ділянки та Орендаря;

-          ліквідації юридичної особи –Орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4.                    Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

-          за взаємною згодою сторін;

-          за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

11.5.                    Поновлення Договору:

-          після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов'язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

-          у разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

11.6.          У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві Земельну ділянку, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов'язку щодо умов повернення Орендодавцеві Земельної ділянки Орендар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.7.                    Перехід права власності на орендовану Земельну ділянку до третьої особи, а також реорганізація юридичної особи-Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

12.          Відповідальність сторін за невиконання

або неналежне виконання договору та вирішення спорів

12.1.          У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2.          У разі невиконання Орендарем умов цього Договору та обов'язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3.          Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4.          Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13.          Суборенда Земельної ділянки

13.1.          Орендар має право передавати Земельну ділянку (її частини) у суборенду. Одночасно з укладенням цього Договору, Орендодавець дає згоду Орендарю на укладення договору (договорів) суборенди Земельної ділянки (її частини).

13.2.          Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14.          Прикінцеві положення

14.1.          Витрати, пов'язані з нотаріальним посвідченням цього договору, сплачує Орендар.

14.2.          Цей Договір складений у двох примірниках. Один примірник –для зберігання

у Орендаря, один –для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

14.3.          Невід'ємною частиною цього Договору є:

-          план Земельної ділянки;

-          кадастровий план Земельної ділянки;

-          акт визначення меж Земельної ділянки в натурі (на місцевості);

-          акт приймання-передачі Земельної ділянки.

ПІДПИСИ СТОРІН

ОРЕНДОДАВЕЦЬ

Київський міський голова          


 Л. Черновецький

ОРЕНДАР

Директор


  Н. Дубасова»

          3. Вважати з моменту набрання даним рішенням законної сили земельну ділянку площею 94759 кв.м. (кадастровий номер 8000000000:75:489:0014) на вул. Берковецькій, 6 у Святошинському районі м.Києва такою, що передана в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер», на умовах, визначених цим договором.

          4. Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, ідентифікаційний код 26199097) зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід'ємними частинами, між Київською міською радою (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, ідентифікаційний код 22883141) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(04128,м. Київ, вул. Берковецька, 6, ідентифікаційний код 23725183) у встановленому порядку.

          5. Стягнути з Київської міської ради (м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код 22883141) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(04128,м. Київ, вул. Берковецька, 6, ідентифікаційний код 23725183) 85 грн. державного мита та 59 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          6. Стягнути з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код ЄДРПОУ 26199097) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(04128,м. Київ, вул. Берковецька, 6, ідентифікаційний код 23725183) 85 грн. державного мита та 59 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          7. Наказ  видати відповідно до ст.. 116 ГПК України.

        Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

  

       Суддя                                                                                                Борисенко І.І.

Дата ухвалення рішення24.06.2008
Оприлюднено06.01.2009
Номер документу2636667
СудочинствоГосподарське
Суть                визнання  укладеним договору оренди земельної ділянки площею 94759 кв.м

Судовий реєстр по справі —4/264

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Судовий наказ від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

Ухвала від 06.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Рішення від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Рішення від 07.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Постанова від 02.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шепітько І.І.

Рішення від 11.11.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні