Постанова
від 10.10.2012 по справі 42/77б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

19.09.2012 р. справа №42/77б

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівМартюхіної Н.О. Геза Т.Д., Ушенко Л.В. від скаржникане з'явився від заявникане з'явився від боржникане з'явився розглянувши апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на постанову господарського суду Донецької області від 01.02.2012 року у справі№42/77б (суддя Попов О.В.) за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Гольфстрім-2010», м. Донецьк до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Континенталь», м. Донецьк пробанкрутство ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Донецької області від 01.02.2012р. визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Континенталь», м. Донецьк, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 3 місяця до 01.05.2012р., призначено ліквідатором арбітражного керуючого Стрельнікова Сергія Олексійовича.

Постанова господарського суду Донецької області від 19.04.2012 року мотивована тим, що відповідно до звіту та за поясненнями розпорядника майна боржник виробничо-господарську діяльність не здійснює, фінансове становище боржника характеризується надкритичною неплатоспроможністю, майнові активи підприємства за рахунок яких можливе погашення кредиторської заборгованості на праві власності у боржника відсутні, дебіторська заборгованість не виявлена, під час фінансово-господарської діяльності статистична звітність до відповідних органів не надавалась, що підтверджується також листом Головного управління статистики в Донецькій області. Станом на 01.02.2012р. заяви осіб, які бажають взяти участь у санації боржника в якості інвестора, до суду не надходили, підстави для відновлення платоспроможності відсутні.

Не погоджуючись з прийнятою постановою Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва, звернулась до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати постанову господарського суду Донецької області від 01.02.2012р. по справі №42/77б та припинити провадження у справі.

Скаржник вважає, що оскаржувана постанова прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права. Посилаючись на те, що органами Державної податкової служби не була проведена перевірка боржника та недоведена ліквідатором неплатоспроможність боржника. Додатково вказуючи, що боржником -Товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Континенталь»подавалась остання декларація з податку на додану вартість за лютий 2012р.

Представники сторін та заявника апеляційної скарги в судове засідання апеляційної інстанції не з'явилися. Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України про час і місце проведення судового засідання були повідомлено належним чином. Про наявність поважних причин неявки представників у судове засідання апеляційної інстанції не повідомили.

Особливості меж перегляду справи в апеляційній інстанції, передбачені нормами ст. 101 ГПК України, які полягають у тому, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Нормами частини 2 цієї статті передбачено, що апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Дослідивши докази матеріалів справи та правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, судова колегія апеляційної інстанції встановила наступне.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 02.11.2010р. за заявою ініціюючого кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю «Гольфстрім - 2010»м. Донецьк порушена справа про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Континенталь»відповідно до ст. ст. 1, 6, 7, 8, 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Донецької області від 10.11.2011р. за результатами підготовчого засідання, було зобов'язано заявника (кредитора) - Товариство з обмеженою відповідальністю „ГОЛЬФСТРІМ-2010", м. Донецьк у десятиденний строк подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство, та визнано розмір вимог кредитора (ів), який складає: Товариство з обмеженою відповідальністю „ГОЛЬФСТРІМ-2010", м. Донецьк у розмірі 361 800,00 грн. -основний борг;

19.11.2011р. у газеті «Урядовий кур'єр»№216 (4614) було опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Континенталь».

10.01.2012р. розпорядником майна був складений реєстр вимог кредиторів, до якого входить лише ініціюючий кредитор -ТОВ «Гольфстрим - 2010»вимоги у розмірі 361800,00грн. (4 черга задоволення).

За ухвалою від 11.01.2012 судом були визнані грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника в сумі 361800,00грн.

Постановою господарського суду Донецької області від 01.02.2012р. Товариство з обмеженою відповідальністю „БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ „КОНТИНЕНТАЛЬ", м. Донецьк банкрутом внаслідок його фінансової неспроможності, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 3 місяці до 01.05.12р., призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ „КОНТИНЕНТАЛЬ", м. Донецьк арбітражного керуючого -Стрельнікова Сергія Олексійовича.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом

Як вбачається з матеріалів справи, ініціюючий кредитор звернувся до суду з заявою у зв'язку з не оплатою боржником заборгованості у сумі 360000,00грн. за простим векселем серії АА №2094377 з строком платежу за пред'явленням. Який було опротестовано в неплатежі та вчинено виконавчий напис. Постановою від 14.10.2011р. було відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню вищевказаного виконавчого напису та стягнення витрат пов'язаних з опротестуванням векселя у сумі 1800,00грн. В ході проведення виконавчих дій були отримані відомості від КП БТІ м. Донецька про відсутність у боржника зареєстрованого нерухомого майна, МРЕВ №2 УДАІ УМВС України в Донецькій області про відсутність у боржника зареєстрованих автотранспортних засобів та ДПІ в Куйбишевському районі м. Донецька про неможливість надати інформацію, стосовно боржника. Постановою ДВС від 26.10.2011р. був повернутий виконавчий документ кредитору без виконання у зв'язку з відсутністю майна, на яке може бути звернуто стягнення та здійснені державним виконавцем заходи щодо розшуку актів боржника виявились безрезультатними.

Отже, ТОВ „Гольфстрим - 2010" при зверненні з заявою про порушення справи про банкрутство дотримало вимоги ч. 3 ст. 6 Закону, а саме: заборгованість у сумі 361800,00грн. є безспірною та перевищує 300 мінімальних заробітних плат, також дотримано трьохмісячний строк неможливості задоволення боржником вимог кредитора.

Проаналізувавши підстави порушення господарським судом справи № 42/77б про банкрутство ТОВ «Будівельна компанія «Континенталь», колегія суддів вважає, що господарським судом дотримано вимоги Закону на цій стадії судового процесу та обґрунтовано винесено ухвалу за результатами підготовчого засідання.

Тому доводи апелянта про відсутність доказів у справі про банкрутство неплатоспроможності боржника є необґрунтованими та такими, що спростовуються матеріалами справи.

Доводи скаржника про не проведення органами Державної податкової служби перевірки боржника, не приймаються колегією суддів до уваги як обґрунтовані, оскільки проведення процедури банкрутства суб'єкта підприємницької діяльності згідно приписів чинного законодавства не залежить від факту можливості або неможливості провести перевірку банкрута посадовими особами податкового органу. Причини неможливості провести податкову перевірку у встановлений законом строк можуть мати як об'єктивний, так і суб'єктивний характер. Взаємовідносини між податковим органом як органом державного контролю та платником податків урегульовані спеціальними нормами Податкового кодексу України, які не залежать від норм Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо інше прямо не зазначено у самому законі. Ані норми Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ані норми Податкового кодексу України не містять положень про те, що підприємство-банкрут не може бути ліквідоване за рішенням суду та ліквідаційна процедура має бути продовжена у зв'язку з неможливістю проведення перевірки банкрута податковим органом. Вказані обставини також не є підставою для зупинення провадження у справі про банкрутство згідно ст. 79 ГПК України.

Спеціальні норми податкового законодавства щодо проведення позапланової перевірки боржника у разі його банкрутства передбачають здійснення певних дій у встановлені законом строки:

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані спеціалізовані державні податкові інспекції виконують такі функції, зокрема, здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів.

Згідно пп. 20.1.4. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право: проводити перевірки платників податків (крім Національного банку України) в порядку, встановленому цим Кодексом.

Позапланова виїзна перевірка здійснюється за наявності хоча б однієї з таких обставин: розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця , порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків (пп. 78.1.7 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України).

Відповідно до п. 11.3 Наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2011р. № 1588 "Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів" у разі отримання документів згідно з пунктом 11.2 цього розділу та/або якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків, органом державної податкової служби приймається рішення про проведення (не проведення за підставами, встановленими підпунктами 11.3.2 та 11.3.3 цього пункту) документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі.

Призначається та розпочинається перевірка у такі строки:

протягом десяти робочих днів з дати публікації повідомлення про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, у разі ліквідації юридичної особи за рішенням засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; протягом місяця після одержання того документа, що надійшов до органу державної податкової служби першим, в інших випадках.

Щодо посилань скаржника на звітування боржника та подання останньої декларації з податку на додану вартість за лютий 2012р., суд апеляційної інстанції зауважує на тому, що докази на підтвердження вказаних тверджень у матеріалах справи відсутні.

Згідно із ст.ст.4-3, 33 Господарського процесуального кодексу України встановлений принцип господарського судочинства, за яким кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 24.07.2012р. суд витребував у ДПІ у Печерському районі м. Києва докази звітування боржника, однак вимоги суду виконані не були.

У зв'язку з чим, судом апеляційної інстанції не приймаються такі доводи скаржника до уваги.

Отже, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції щодо визнання боржника банкрутом та вважає, що ліквідатором на цій стадії додержані та виконані усі вимоги Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, доводи Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків суду першої інстанції, наведених в постанові від 01.02.2012р.

Враховуючи викладене, колегія суддів апеляційної інстанції вважає висновки, викладені в оскаржуваній постанові господарського суду Донецької області такими, що здійснені із належним з'ясуванням зазначених вище питань, оскільки ліквідатором по даній справі виконані всі необхідні дії в ході ліквідаційної процедури.

Судова колегія Донецького апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга ДПІ у Печерському районі м. Києва ДПС не підлягає задоволенню, а постанова господарського суду Донецької області від 01.02.2012 року по справі №42/77б -залишається без змін.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ГПК України, Донецький апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на постанову господарського суду Донецької області від 01.02.2012 року по справі №42/77б -залишити без задоволення.

Постановою господарського суду Донецької області від 01.02.2012 року по справі №42/77б про банкрутство -залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя Н.О. Мартюхіна

Судді: Т.Д. Геза

Л.В. Ушенко

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.10.2012
Оприлюднено12.10.2012
Номер документу26386245
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/77б

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Постанова від 06.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Постанова від 10.10.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Постанова від 10.10.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 10.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 10.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 11.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні