Рішення
від 11.11.2008 по справі 44/364
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

44/364

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  44/364

11.11.08

За позовом      Відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" в особі     

                         Інформаційно - розрахункового центру Київської міської філії

до                      Товариства з обмеженою відповідальністю «Регіон-інвест»

про                    стягнення 1581, 50 грн.

Суддя  Чеберяк П.П.

Представники:

Від позивачаСидоренко О.В. - представник

Від відповідачане з'явився

          

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          Відкрите акціонерне товариство “Укртелеком” в особі Інформаційно - розрахункового центру Київської міської філії звернулося до господарського суду міста Києва з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Регіон-Інвестмент»1040 грн 44 копійок боргу за надані телекомунікаційні послуги, 54 грн 49 копійок –3% річних, 437 грн 03 копійок  - витрат пов'язаних з інфляційними процесами та 49 грн 54 копійок пені.

          Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.10.2008 року порушено провадження у справі № 44/364 та призначено розгляд справи на 11.11.2008 року.

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позовну заяву суду не надав, вимоги ухвали суду не виконав, про причини неявки свого представника суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи. Клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (див. Роз'яснення Президії ВАСУ від 18.09.97р. № 02-5/289 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України").

          Згідно ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

          Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

24.10.2005р. між Відкритим акціонерним товариством "Укртелеком"  (підприємством зв'язку) та  Товариством з обмеженою відповідальністю «Регіон-Інвестмент»(споживачем) був укладений Договір №2850191 про надання телекомунікаційних послуг, за умовами якого позивач, як підприємство зв'язку, зобов'язалося надавати відповідачу (споживачу) телекомунікаційні послуги, а відповідач в  свою чергу повинен був своєчасно вносити плату за користування телефоном, міжміські та міжнародні телефонні розмови, подані в кредит телеграми та інші послуги, надані по телефону.

Відповідно до п. 4.1. Договору, послуги, які надаються позивачем, оплачуються за тарифами, затвердженими згідно з чинним законодавством.

Розділом 4 договору передбачено, що відповідач сплачує послуги електрозв'язку за спільно погодженою системою оплати.

Статтею 63 Закону України “Про телекомунікації” врегульовано порядок надання та отримання телекомунікаційних послуг. Положеннями цієї статті визначено, що телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Також визначено умови надання зазначених послуг, якими є укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг, відповідно до основних вимог договору про надання телекомунікаційних послуг, встановлених НКРЗ та наявність оплати замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Статтею 33 Закону України “Про телекомунікації” встановлений обов'язок споживача своєчасно сплачувати за отримані телекомунікаційні послуги.

Згідно ч.1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст. 903 ЦК України).

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

          Відповідач має заборгованість 1040 грн 44 копійок боргу за надані телекомунікаційні послуги. Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача - 54 грн 49 копійок –3% річних, 437 грн 03 копійок  - витрат пов'язаних з інфляційними процесами та 49 грн 54 копійок пені.            

Відповідно до п.5.8 Договору, у разі несплати за надані послуги електрозв'язку понад установлений термін споживач сплачує пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, за кожну добу затримки платежу.  

Відповідно до ч.2 ст. 36 Закону України “Про телекомунікації”, у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня.

Згідно ч.6 ст. 232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання (ч.1 ст. 230 ГК України).

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи те, що наявні у справі матеріали свідчать про обгрунтованість вимог позивача, а також те, що відповідач в установленому порядку обставин, повідомлених позивачем, не спростував, розміру позовних вимог не оспорив, то  за таких обставин, позов визнається обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню за розрахунком позивача.

На підставі викладеного та керуючись  ст. ст. 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, Договором сторін, Господарський суд міста Києва –

ВИРІШИВ:

 1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Регіон-Інвестмент»(04128, м. Київ, вул. Блюхера, 11; 04074, м. Київ, пр-т. Правди, 5, код ЄДРПОУ 32494668) на користь Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Інформаційно-розрахункового центру Київської міської філії (02192 м. Київ, вул. Міста Шалетт,1, ЗКПО 01189910) 1040 (одна тисяча сорок) грн 44 копійок боргу за надані телекомунікаційні послуги, 54 (п'ятдесят чотири) грн 49 копійок –3% річних, 437 (чотириста тридцять сім) грн 03 копійок  - витрати пов'язані з інфляційними процесами, 49 (сорок дев'ять) грн 54 копійок пені, 102 (сто дві) грн. 00 копійок держмита та 118 (сто вісімнадцять) грн 00 копійок витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

       Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                        П.П. Чеберяк

Дата підписання рішення  17.11.2008р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.11.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2639568
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/364

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Попков Д.О.

Ухвала від 19.06.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Чернота Л.Ф.

Судовий наказ від 25.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.В. Сажнева

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.С. Мирошниченко

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.С. Мирошниченко

Ухвала від 04.06.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 13.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 13.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Я.О. Левшина

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні