Постанова
від 09.12.2008 по справі 16/320
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

16/320

                 

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "09" грудня 2008 р.                                                          Справа №  16/320

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого   судді                                                  Зарудяної Л.О.

суддів:                                                                        Вечірка І.О

                                                                                    Ляхевич А.А.

при секретарі                                                             Кузнєцовій Г.В. ,

за участю представників сторін:

від позивача: не з"вився

від відповідача: не з"явився,

 

розглянувши апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства " Нерухомість

столиці", м. Київ

на ухвалу господарського суду Житомирської області

від "28" серпня 2008 р. у справі № 16/320 (суддя Гансецький В.П.)

за позовом Відкритого акціонерного товариства " Нерухомість столиці", м. Київ  

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Т.А.М.", м. Коростень

про стягнення 8569,34 грн.,

              

 ВСТАНОВИВ:

  

Не погоджуючись з ухвалою господарського суду Житомирської області від 28.08.2008 р. №16/320 про відмову у прийнятті позовної заяви, ВАТ "Нерухомість столиці" подало апеляційну скаргу, в якій просить оскаржену ухвалу скасувати з підстав, наведених у скарзі, та зобов"язати суд першої інстанції винести ухвалу, якою прийняти до розгляду позовну заяву.

Апеляційну скаргу мотивовано, зокрема тим, що оскаржена ухвала є необґрунтованою, винесеною з порушенням норм процесуального права та такою, що порушує вимоги ст.129 Конституції України, а саме:

- підстави для задоволення позовних вимог, факти, що обґрунтовують необхідність захисту прав та інтересів позивача у справі №12/164 та у справі №16/320 - різні;

- необґрунтованим є висновок господарського суду Житомирської області про те, що провадження у справі не може бути порушено, оскільки дана позовна вимога вже була предметом розгляду в господарському суді Житомирської області у справі №12/164 і з цього приводу є рішення суду;

- суд не звернув уваги на відмінність підстав для задоволення позовних вимог;

- підставою для задоволення позовних вимог у справі №12/164 в частині компенсації за житлово-комунальні послуги та експлуатаційні витрати був рахунок-фактура №СФ-0001732 від 26.12.2007 р., виставлений відповідачу у справі;

-  підставою для задоволення позовних вимог у справі №16/320 є вимоги про сплату заборгованості по компенсації витрат, понесених орендодавцем на оплату житлово-комунальних послуг та експлуатаційних витрат №292 від 06.05.2008 р. та №493 від 16.07.2008 р.

Сторони своїх представників у судове засідання не направили, про причини їхньої неявки суд не повідомили.

З огляду на те, що копії ухвали про прийняття скарги до провадження надіслано на адреси сторін рекомендованою кореспонденцією й отримано ними ( про що свідчать повідомлення про вручення поштових відправлень ), тобто сторони належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення засідання, апеляційний суд розглянув скаргу по суті без участі повноважних представників сторін.

Відповідно до ч.2 ст.106 ГПК України апеляційні скарги на  ухвали  місцевого  господарського  суду розглядаються  в  порядку,  передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування місцевим господарським судом норм  матеріального й процесуального права, обговоривши доводи апеляційної скарги, суд вважає за необхідне зазначити таке.

Із матеріалів справи вбачається, що ВАТ "Нерухомість столиці" звернулось до господарського суду Житомирської області з позовом про стягнення на свою користь з ТзОВ "Т.А.М." ( вказану особу зазначено в якості відповідача ) 8569,34грн.   боргу у  вигляді   компенсації за  житлово-комунальні  послуги та експлуатаційні витрати за листопад 2007 року (їх сплата передбачалась умовами укладеного між вказаними особами договору оренди нежитлового приміщення №523 А/07 від 01.02.2007 р.) з посиланням на те, що на адресу відповідача надсилались вимоги про сплату вказаних коштів, однак вони не були задоволені (а.спр.19,21).

Ухвалою від 28.08.2008 р. господарський суд Житомирської області відмовив у прийнятті позовної заяви на підставі п.2 ч.1 ст.62 ГПК України (а.спр.2).

Місцевий  суд зазначив, що провадження за вказаним позовом не може бути порушено, а позовні матеріали підлягають поверненню позивачу на тій підставі, що дана позовна вимога вже була предметом розгляду в господарському суді Житомирської області у справі № 12/164 і з цього приводу є рішення суду від 10.04.08р.

Апеляційний суд з таким висновком місцевого суду не погоджується, зважаючи на наступне.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.62 ГПК України суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо у провадженні господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, є справа зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав або є рішення цих органів з такого спору.

Судова колегія вважає за необхідне зазначити: із змісту наведеної норми випливає, що однією з умов для відмови у прийнятті позовної заяви є наявність рішення господарського суду у спорі між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав. Причому, умови ідентичності сторін у спорі, предмета і підстав позову є взаємовиключними та не можуть застосовуватись одна без одної.

Так, в постанові Вищого господарського суду України від 14.01.2004р. зазначено, що при відсутності однієї з ознак, установлених в п.2 ст. 62 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд позбавлений права відмовляти в прийнятті позовної заяви на підставі названого пункту ст. 62 Господарського процесуального кодексу України.

Слід звернути увагу, що підстави позову, які обґрунтовують необхідність захисту прав та інтересів позивача, у справі №12/164 та у справі №16/320 - різні.

Із рішення господарського суду Житомирської області від 10.04.2008 р. у справі №12/164 (а.спр.22-25) вбачається, що підставою позову ВАТ "Нерухомість столиці" була несплата ТзОВ "Т.А.М." 8569,34 грн. за  житлово-комунальні  послуги та експлуатаційні витрати за листопад 2007 року ( їх сплата передбачалась умовами укладеного між вказаними особами договору оренди нежитлового приміщення №523 А/07 від 01.02.2007 р.) з посиланням на те, що позивач виставляв рахунок-фактуру №СФ-0001732 від 26.12.2007 р. на сплату вказаних коштів, однак кошти не сплачено.

Однак у зв'язку із нез'явленням представника відповідача в судові засідання та відсутністю доказів вручення даного рахунку-фактури боржнику, судом було відмовлено в задоволенні даної позовної вимоги.

Судова колегія наголошує, що підставу позову складають обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Це підстави, які підтверджують, що спірне право належить позивачу, а на відповідача покладені певні обов'язки, а також факти, які обґрунтовують необхідність захисту прав чи інтересів позивача, що право позивача порушене чи оспорюване, є загроза в його порушенні чи необхідність в зміні існуючих між сторонами правовідносин.

В постанові Вищого господарського суду № 4/68-28/16 від 28.11.2006р. зазначено, що підставою позову є обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що стверджують позов, зокрема факти матеріально-правового характеру, що визначаються нормами матеріального права, які врегульовують спірні правовідносини, їх виникнення, зміну, припинення.

Як вже зазначалось, підставою позову у справі №12/164 в частині компенсації за житлово-комунальні послуги та експлуатаційні витрати був рахунок-фактура               №СФ-0001732 від 26 грудня 2007р., виставлений відповідачу по справі (а.спр. 67). Підставами ж позову у справі №16/320 являються вимоги про сплату заборгованості по компенсації витрат, понесених орендодавцем на оплату житлово-комунальних послуг та експлуатаційних витрат №292 від 06.05.2008р. та № 493 від 16.07.2008р. (а.спр.68,69; 72,73).

Суд першої інстанції вказане не з"ясував,  а, отже, висновок господарського суду Житомирської області про те, що провадження за позовом не може бути порушено, оскільки є рішення господарського суду у спорі між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, є необґрунтованим.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а згідно із ст. 20 Господарського кодексу України кожен суб'єкт господарювання має право на захист своїх прав та законних інтересів.

Фактично суд першої інстанції неправильно застосував норми процесуального права, безпідставно відмовивши у прийнятті позовної заяви ВАТ "Нерухомість столиці".

За таких обставин оскаржена ухвала підлягає скасуванню, а апеляційна скарга позивача - задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.106 ГПК України  у випадку   скасування   апеляційною  інстанцією, зокрема  ухвали  про відмову у прийнятті позовної заяви справа  передається  на розгляд місцевого господарського суду.

Враховуючи наведене, справу №16/320 слід передати на розгляд господарського суду Житомирської області.

  Керуючись ст.ст.101,103-105,106 Господарського процесуального кодексу України, Житомирський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Нерухомість столиці" ( м. Київ ) задовольнити.

2. Ухвалу господарського суду Житомирської області від "28" серпня 2008 р.       №16/320 скасувати.

3.  Справу №16/320 передати на розгляд господарського суду Житомирської області.

 Головуючий - суддя:                                                              Зарудяна Л.О.

                

 судді:

                                                                                           Вечірко І.О  

                                                                                           Ляхевич А.А.  

 

Віддрук. 4 прим.:

-------------------------

1 - до справи

2,3 - сторонам

4 - в наряд

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.12.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2640150
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/320

Ухвала від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кондес Л.О.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Рішення від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 20.02.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 16.10.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Рішення від 07.04.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гансецький В.П.

Ухвала від 25.11.2008

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

Рішення від 09.12.2008

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

Постанова від 09.12.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Зарудяна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні