Рішення
від 08.12.2008 по справі 6/480
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/480

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  6/480

08.12.08

За позовом           Подільської районної у місті Києві ради

До                              Товариства     з     обмеженою     відповідальністю «Юридична компанія «КЕП»

Про                              визнання права власності на нежитлові приміщення

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін:

Від позивача             Чернишенко Н.С. (за дов.)

Від відповідача             Тончук Д.В. (директор)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суду міста Києва звернулася з позовом Подільська районна у місті Києві рада до товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «КЕП»про визнання за територіальною громадою Подільського району міста Києва права власності на нежитлові приміщення.

Ухвалою суду від 20.11.2008 р. було порушено провадження у справі № 6/480 та призначено розгляд останньої на 01.12.2008 р..

Позовні вимоги мотивовані наступним.

Відповідач 07.08.2008 р. листом за № 275 повідомив позивача, що вважає себе власником нежитлових приміщень -  групи приміщень № 63, загальною площею 122,8 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 59/5 (літера А); групи приміщень № 64, загальною площею 92,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 59/5 (літера А); групи приміщень № 53, загальною площею 89,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 61 (літера А); групи приміщень № 54, загальною площею 185,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 61 (літера А), чим порушив право власності позивача, оскільки вищезазначені нежитлові приміщення  належать до комунальної власності.

Відповідач у судове засідання 01.12.2008 р. представника не направив, у зв'язку з чим розгляд справи було відкладено на 08.12.2008 р.

У вказаному судовому засіданні сторона позовні вимоги відхилила, не надавши письмового відзиву.

Дослідивши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

07 липня 2008 р., посилаючись на положення ст.ст. 638, 641, 205 Цивільного кодексу України та ст.ст. 179, 180, 181 Господарського кодексу України, відповідач листом № 236 надіслав позивачу пропозицію укласти договір купівлі-продажу нежитлових приміщень від 07 липня 2008 р., а саме:

нежитлових приміщень групи приміщень № 63, загальною площею 122,8 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 59/5 (літера А);

нежитлових приміщень групи приміщень № 64, загальною площею 92,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 59/5 (літера А);

нежитлових приміщень групи приміщень № 53, загальною площею 89,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 61 (літера А);

нежитлових приміщень групи приміщень № 54, загальною площею 185,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 61 (літера А) (далі - спірні приміщення).

До листа № 236 від 07.07.2008 р. було додано два примірники договору купівлі-продажу від 07.07.2008 р. У своїй пропозиції відповідач просив в двадцятиденний термін надати письмові пропозиції, зауваження, заперечення, а в разі їх відсутності підписати надісланий договір купівлі-продажу.

Відповіді на пропозицію відповідача позивач не надав.

07.08.2008 р. листом № 275 відповідач повідомив позивача, що вважає себе власником спірних приміщень на умовах, викладених в договорі купівлі-продажу, надісланому позивачу.

Позивач, вважаючи себе власником спірних приміщень, звернувся за судових захистом з метою визнання за ним права власності на нерухоме майно.

Суд вважає вимоги Подільської у місті Києві ради правомірними, виходячи з наступного.

Подільська районна рада міста Києва діє як орган місцевого самоврядування, що представляє інтереси територіальної громади Подільського району міста Києва та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування.

07.12.1990 р. Верховною Радою УРСР було прийнято Закон «Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве самоврядування»№ 533-ХІІ, яким комунальну власність визначено як однією зі складових фінансово-економічної бази місцевого самоврядування.

Статтею 7 даного Закону передбачено, що комунальна власність становить основу місцевого господарства і суб'єктами права комунальної власності є адміністративно-територіальні одиниці в особі сільських, селищних, міських, районних, обласних Рад народних депутатів. Перелік майна, що перебуває у комунальній власності, порядок передачі, купівлі, продажу, а також перелік державного майна, що безоплатно передається у власність відповідних адміністративно-територіальних одиниць, порядок розгляду спорів, які виникають при цьому, визначаються законодавством України.

Відповідно до ст. 19 Закону № 533-ХІІ визначення переліку об'єктів місцевого господарства, затвердження переліку об'єктів комунальної власності та їх статус було віднесено до компетенції пленарних засідань Ради народних депутатів.

05.11.1991 р. Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 311 «Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною власністю)», якою передбачено, що розмежування майна між власністю районів, міст обласного підпорядкування та власністю інших адміністративно-територіальних одиниць провадиться виконкомами районних і міських Рад народних депутатів з участю виконкомів районних у містах, міських районного підпорядкування, селищних і сільських Рад народних депутатів.

27.12.2001 р. Київською міською радою було прийнято рішення № 208/1642 «Про формування комунальної власності територіальної громади територіальної громади районів», яким затверджено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Подільського району міста Києва, серед яких зокрема є спірні приміщення.

Виникнення права комунальної власності пов'язано, в першу чергу, з відокремленням на законодавчому рівні комунальної власності від державної власності, внаслідок чого комунальна власність стала самостійним об'єктом права власності, управління якою здійснює безпосередньо територіальна громада або створені нею органи і не входить до складу державної власності.

Отже, відповідно до Закону України «Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве самоврядування»№ 533-ХІІ, виключно рішення № 208/1642  від 27.12.2001 р. є єдиною та достатньої підставою для виникнення права власності Подільського району міста Києва на спірне майно.

За таких обставин, доводи відповідача про те, що майно не належить до комунальної власності Подільського району міста Києва, є безпідставними та не обґрунтованими.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власнику належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно зі ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 327 Цивільного кодексу України передбачено, що управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно зі ст. 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Вказаний спосіб захисту права власності пов'язаний з тим, що право власності має спиратись на певний титул, щоб бути доведеним перед іншими особами. Саме суд в разі виникнення спору здійснює це доведення.

Отже, рішення суду про визнання права власності, яке прийнято за результатами розгляду позову, поданого в  порядку ст. 392 ЦК України, є правозахисним актом, і спрямоване на захист наявного у позивача права власності.

У зв'язку з цим, момент виникнення права не залежить від набрання рішенням законної сили, оскільки підставою для прийняття останнього є наявність у позивача до звернення до суду тих матеріально-правових фактів, з якими закон пов'язує виникнення права власності.

Тобто, підставою для звернення до суду з позовом про визнання права власності згідно зі ст. 392 ЦК України є оспорення існуючого права, а не намір набути вказане право за рішенням суду.

Статтею 32 Господарського процесуального Кодексу України встановлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги чи заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті ст. 33 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Порядок переходу права власності на об'єкти нерухомого майна, які перебувають у комунальній власності, передбачено п. 52 Закону України «Про державну програму приватизації»№ 1723 від 18.05.2000 р. та ст.ст. 10-21 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)»№ 2171 від 06.03.1992 р..

Згідно з вказаними нормами, право власності на об'єкти нерухомого майна, які перебувають у комунальній власності територіальної громади, може бути набуте в процесі приватизації шляхом викупу тільки через процедуру аукціону, конкурсу, про що приймається  рішення відповідного органу приватизації.

 Відповідно до рішення Подільської районної у місті Києві ради № 364 від 29.05.2008 р. «Про затвердження переліку об'єктів комунальної власності Подільського району місті Києва, що підлягають приватизації та внесення змін до рішень райради від 07.02.2006 р. № 448, від 25.12.2003 р. № 187, від 01.03.2007,          № 134, від 12.07.2007 р. № 227»було затверджено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Подільського району міста Києва, зокрема нежитлових приміщень та будинків, що підлягають приватизації шляхом викупу.

Відповідачем не проводилось відчуження спірних приміщень відповідно до зазначеного рішення та вимог чинного законодавства.

Статтею 15 Цивільного кодексу України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частиною 2 статті 16 Цивільного кодексу України визначено перелік способів захисту цивільних прав та інтересів, одним з яких є визнання права.

Враховуючи наведене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 82-85, ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за територіальною громадою Подільського району в місті Києві (04070, м. Київ, вул. Контрактова площа, 2, код 26077603) право власності на нежитлові приміщення, групи приміщень № 63, загальною площею 122,8 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 59/5 (літера А).

Визнати за територіальною громадою Подільського району в м. Києві (04070, м. Київ, вул. Контрактова площа, 2, код 26077603) право власності на нежитлові приміщення групи приміщень № 64, загальною площею 92,9   кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 59/5 (літера А).

Визнати за територіальною громадою Подільського району в м. Києві (04070, м. Київ, вул. Контрактова площа, 2, код 26077603) право власності на нежитлові приміщення групи приміщень № 53, загальною площею 89,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 61 (літера А).

Визнати за територіальною громадою Подільського району в м. Києві (04070, м. Київ, вул. Контрактова площа, 2, код 26077603) право власності на нежитлові приміщення групи приміщень № 54, загальною площею 185,9 кв. м., які розташовані на цокольному поверсі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 61 (літера А).

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «КЕП»(02140, м. Київ, вул. Вишняківська, 5, кв. 98, код 35996033) на користь територіальної громади Подільського району в місті Києві (04070, м. Київ, вул. Контрактова площа, 2, код 26077603) 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Суддя                                                                                                     С.А.Ковтун

Рішення підписано 15.12.2008 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.12.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2642325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/480

Рішення від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Судовий наказ від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Рішення від 10.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Рішення від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 31.08.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Ухвала від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Ухвала від 09.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні