Рішення
від 25.10.2012 по справі 30/5005/7381/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.10.12р. Справа № 30/5005/7381/2012

За позовом: прокурора Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

До відповідача: публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк", м. Харків

Про: внесення змін до п.2.3 та п.4.1 договору оренди земельної ділянки від 22.02.2006 року

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача : Кнір К.В., довіреність від 23.12.2011 року №7/11-2523, головний спеціаліст відділу претензійно-позовної роботи управління правового забезпечення

Від відповідача : Богомаз Н.О., довіреність від 27.12.2012 року, головний юрисконсульт із супроводження продажів

В засіданні брали участь : Волкогон Т.В., посвідчення №121 від 11.05.2012 року, старший помічник прокурора

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська звернувся до господарського суду в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради із позовом та з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог (вих. №3086 вих. 12 від 25.09.2012 року) просить внести зміни до п.п.2.3 та 4.1 договору оренди земельної ділянки від 22.02.2006 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та акціонерним інноваційним банком "УкрСиббанк", посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Літаш І.П., зареєстрованого в реєстрі за №1235, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №040610400414 від 06.04.2006 року, виклавши їх в такій редакції:

"2.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 08.06.2012 року становить 218 846 грн. 00 коп."

"4.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі 6 565,38 грн., тобто у мінімальному розмірі орендної плати, передбаченому Податковим кодексом України та рішенням Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011 року №216/8".

Позовні вимоги мотивовані необхідністю внесення змін до договору оренди землі від 22.02.2006 року у зв'язку з набранням чинності Податковим кодексом України та приведення умов спірного договору відповідно до чинного законодавства.

Оскільки на даний час розмір нормативної грошової оцінки землі, від якого залежить розмір земельного податку, змінився, та відповідно до даних Управління Держкомзему у м. Дніпропетровськ Дніпропетровської області становить 218 846 грн. прокурор вважає за необхідне внести зміни щодо нормативної оцінки земельної ділянки.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що запропоновані зміни до п.2.3 договору про зазначення нової (зміненої) нормативної грошової оцінки земельної ділянки, не потребує внесення змін до договору оренди землі відповідно до п.4.2 договору. Відповідач заперечує проти внесення змін до п.4.1 договору, посилаючись на те, що у разі зміни нормативної грошової оцінки землі, яка є базою оподаткування для плати за землю, змінюється річна сума податкового зобов'язання по земельному податку та орендної землі за земельні ділянки державної і комунальної власності. Також відповідач посилається на недотримання позивачем вимог статті 188 Господарського кодексу України.

Розгляд справи був відкладений з 12.09.2012 року на 27.09.2012 року, з 27.09.2012 року на 25.10.2012 року.

В судовому засіданні 25.10.2012 року оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

При розгляді справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Заслухавши пояснення представників позивача, відповідача та старшого помічника прокурора, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

На підставі рішення Дніпропетровської міської ради від 23.12.2005 року №108/32 між Дніпропетровською міською радою (орендодавець) акціонерним комерційним інноваційним банком "УкрСиббанк", яке змінило назву на публічне акціонерне товариство "УкрСиббанк" (орендар) 22.02.2006 року був укладений договір оренди землі, відповідно до п.1.1 якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: пров. Людмили Мокієвської, 2 (Амур-Нижньодніпровський район) і зареєстрована в Державному реєстрі земель за кадастровим номером 1210100000:01:593:0086. Цільове використання земельної ділянки (УКЦВЗ) 1.11.3 (роздрібна торгівля та комерційні послуги) -п.1.2 договору.

Відповідно до п.2.1 договору в оренду передається земельна ділянка, загальною площею 0,0122 га. На земельній ділянці знаходяться об'єкти нерухомого майна, інші об'єкти інфраструктури, які зазначені в акті приймання-передачі земельної ділянки (п.2.2 договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на час укладення цього договору становить 82 464,07 грн. (п.2.3 договору).

Договір укладений на п'ятнадцять років (п.3.1 договору).

Зазначений договір підписаний сторонами, 22.02.2006 року посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Літаш І.П. (реєстр №1235) та зареєстрований в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №040610400414 від 06.04.2006 року.

Відповідно до п.4.1 договору річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях), у розмірі 1 (%) відсотка від нормативної грошової оцінки та дорівнює розміру земельного податку. Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору у порядку та у випадках передбачених законодавством України (п.4.2 договору).

Відповідно до п.4.7 договору розмір орендної плати переглядається щорічно, або у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; змін у цільовому використанні земельної ділянки; зміни розмірів земельного податку, підвищенням цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом.

З 01.01.2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, відповідно до статті 288 якого підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою:

- для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом (стаття 288.5.1).

Прокурор Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська вважає, що прийняття Податкового кодексу, яким внесені зміни щодо розміру орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, є підставою для внесення змін до договору оренди землі від 22.02.2006 року, проти чого заперечує відповідач, що є причиною виникнення спору.

Розглянувши позовні вимоги господарський суд вважає їх такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним, Податковим та Цивільними кодексами України, іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (стаття 6 Цивільного кодексу України).

Відповідно до змісту статей 759 та 762 Цивільного кодексу України, законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Згідно зі статтею 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Питання сплати податку на землю та оплати орендної плати за користування земельною ділянкою з 01.01.2011 року регулюється виключно Податковим кодексом України.

Згідно із статтею 287 Податкового кодексу власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Згідно з вимогами статті 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом та не може перевищувати: для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки; для земельних ділянок, які перебувають у державній або комунальній власності та надані для будівництва та/або експлуатації аеродромів - чотирикратний розмір земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки (статті 288.5-288.5.2 Податкового кодексу України).

Згідно Витягу №701/2854 від 21.01.2011 року з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки нормативна грошова оцінка земельної ділянки по пров. Людмили Мокієвської, 2, загальною площею 0,0122 га (загальнодержавний кадастровий номер 1210100000:01:593:0086 (63194056) становить 218 846 грн.

02.02.2011 року Дніпропетровська міська рада прийняла рішення №216/8 "Про приведення рішень міської ради та деяких проектів рішень міської ради, які погоджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинного законодавства", п.1 резолютивної частини якого визначає, що до моменту прийняття міською радою рішення про визначення розміру річної орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функціонального використання встановити розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками у мінімальному розмірі орендної плати, визначеному Податковим кодексом України, незалежно від мети використання.

Відповідно до статті 13 Конституції України, земля є об'єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом. До розмежування земель державної і комунальної власності, повноваженнями з розпорядження ними в межах населених пунктів, тобто функціями виконавчої влади, наділені міські ради (Розділ Х Перехідні положення, пункт 12 Земельного кодексу України).

Частина 2 статті 19 Конституції України зобов'язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно приписів статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, а тому у разі прийняття відповідним органом рішення про внесення змін щодо ставок орендної плати за земельні ділянки та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть бути не взяті судом до уваги лише у разі скасування такого рішення органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку (п.3.4.7 Рекомендації Президії Вищого господарського суду України від 02.02.2010 року №04-06/15 "Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства").

Статтею 68 Конституції України встановлено, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розглядається у судовому порядку (стаття 30 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до статті 654 Цивільного кодексу України зміна умов договору вчинюється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

З метою приведення умов договору оренди земельної ділянки у відповідність до чинного законодавства міський голова Дніпропетровської міської ради підписав повідомлення №7/22-185 від 18.02.2011 року, яким Дніпропетровська міська рада, як орендодавець, довела до відома орендарів, що рішенням міської ради від 02.02.2011 року №216/8, у зв'язку із набранням чинності з 01.01.2011 року Податковим кодексом України, встановлено розмір мінімальної орендної плати за користування земельними ділянками незалежно від мети використання.

У зв'язку із зазначеними змінами Дніпропетровська міська рада повідомила орендарів про необхідність внесення відповідних змін до чинних договорів оренди землі шляхом укладення додаткових договорів відповідно до вимог чинного законодавства. Для укладання додаткового договору орендарям необхідно у двотижневий термін після публікації цього повідомлення звернутись до департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради.

Вказане повідомлення опубліковане у газеті "Наше місто" від 22.02.2011 року №26(3306).

З матеріалів справи вбачається, що публічне акціонерне товариство "УкрСиббанк" зверталося до Дніпропетровської міської ради із проханням підготувати проекти додаткових договорів до усіх договорів оренди земельних ділянок, які ним орендовані (листи №133-013-48 від 20.12.2001 року, №133-013-23 від 12.01.2011 року).

Станом на час розгляду справи відповідні зміни до спірного договору оренди землі не внесені.

Відповідно до частини другої статті 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (стаття 652 Цивільного кодексу України).

Отже, нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом. Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість внесення змін до договору, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Прокурор Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська зазначає, що згідно витягу про грошову оцінку спірної земельної ділянки №701/2854 від 27.01.2011 року нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 218 846 грн.

Відповідно до статті 18 Закону України "Про оцінку земель" нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок розташованих у межах населених пунктів проводиться незалежно від їх цільового призначення - не рідше ніж один раз на 5-7 років.

Розмір земельного податку становить: 218 846 грн. х 1% = 2 188,46 грн. Орендна плата становить 2 188,46 грн. х 3 (коефіцієнт, який розраховується відповідно до категорії земельної ділянки) = 6 565,38 грн.

Враховуючи, що має місце зміна законодавства щодо визначення розміру орендної плати за користування землею, рішенням Дніпропетровської міської ради встановлений розмір річної орендної плати в трикратному розмірі земельного податку, суд вважає правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про внесення змін до пункту 4.1 договору оренди земельної ділянки в частині зміни розміру річної орендної плати за користування земельною ділянкою та встановлення її в розмірі 6 565,38 грн.

Також, підлягають задоволенню позовні вимоги про внесення змін до п.2.3 договору щодо визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки станом на 08.06.2012 року в розмірі 218 846,00 грн.

Частиною 3 статті 653 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Отже, позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Суд відхиляє заперечення відповідача щодо необхідності внесення змін до п.2.3 договору яким встановлено розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки на час укладення договору, оскільки нормативна грошова оцінка є важливою складовою при визначенні розміру орендної плати, встановленої в п.4.1 договору. Отже, у даному випадку приведення п.2.3 договору у відповідність до змін, які відбулися у зв'язку із зміною законодавства, не суперечить положенням п.4.2 договору оренди земельної ділянки.

Зазначене узгоджується з позицією Верховного Суду України, викладеною в постанові від 27.12.2010 року у справі №27/15-10, що є обов'язковим для застосування господарським судом відповідно до ст. 111 28 Господарського процесуального кодексу України.

Не приймаються судом посилання відповідача на недотримання позивачем вимог статті 188 Господарського кодексу України, оскільки відповідно до статті 4 Господарського кодексу України земельні відносини не є предметом регулювання цього Кодексу.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у розмірі 1 073 грн. підлягає стягненню з відповідача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 1, 33, 34, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Внести зміни до п.п.2.3 та 4.1 договору оренди земельної ділянки від 22.02.2006 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою (49000, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 75, ідентифікаційний код 26510514 та акціонерним інноваційним банком "УкрСиббанк", яке змінило найменування на публічне акціонерное товариство "УкрСиббанк" (61050, м. Харків, просп. Московський, 60, ідентифікаційний код 09807750) посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Літаш І.П., зареєстрованого в реєстрі за №1235, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №040610400414 від 06.04.2006 року, виклавши їх в такій редакції:

"2.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 08.06.2012 року становить 218 846 грн. 00 коп."

"4.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі 6 565,38 грн., тобто у мінімальному розмірі орендної плати, передбаченому Податковим кодексом України та рішенням Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011 року №216/8".

Стягнути з публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк" (61050, м. Харків, просп. Московський, 60, ідентифікаційний код 09807750) до спеціального фонду Державного бюджету України (одержувач: Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 37989269, рахунок № 31214206783005 в ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, КБКД 22030001, код ЄДРПОУ господарського суду Дніпропетровської області 03499891) судовий збір у сумі 1 073 грн., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено - 26.10.2012 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.10.2012
Оприлюднено30.10.2012
Номер документу26852795
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/5005/7381/2012

Постанова від 18.12.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Рішення від 25.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 27.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні