Ухвала
від 30.08.2012 по справі 2-513
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-513 Головуючий у суді у 1 інстанції - Свиненко Номер провадження 22-ц/1890/1789/12 Суддя-доповідач - Криворотенко Категорія - 57

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2012 року м.Суми

Колегія суддів з розгляду справ цивільного судочинства Апеляційного суду Сумської області в складі:

головуючого-судді - Криворотенка В. І.,

суддів - Левченко Т. А., Кононенко О. Ю.,

з участю секретаря судового засідання - Пархоменко А.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні апеляційного суду цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу Шосткинського міськрайонного суду Сумської області від 03 липня 2012 року про повернення заяви ОСОБА_1 про забезпечення його позову до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення коштів за договором позики,

в с т а н о в и л а:

Ухвалою Шосткинського міськрайонного суду Сумської області від 03 липня 2012 року заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову повернуто.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 посилаючись на порушення норм процесуального права, просить оскаржувану ухвалу скасувати та постановити нову, якою заяву про забезпечення позову задовольнити.

Розглянувши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення ОСОБА_1, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову, заявник просив суд накласти заборону на відчуження легкового автомобіля «Деу Ланос» 2008 року випуску, д.н. НОМЕР_1, що належить ОСОБА_4 та на житловий будинок з земельною ділянкою для обслуговування будинку та господарських споруд по АДРЕСА_1 належного ОСОБА_2

Відповідно до ст. 151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходів забезпечення позову.

Скориставшись таким правом, позивач подав заяву про забезпечення позову.

Повертаючи заяву про забезпечення позову ОСОБА_1, місцевий суд посилався на те, що в порушення ч. 2 ст. 151 ЦПК України останній не зазначив у заяві причини, у зв'язку з якими необхідно забезпечити позов, не обґрунтував необхідність забезпечення і лише припускає неможливість виконання рішення суду, а тому дані обставини позбавляють суд вирішити питання щодо забезпечення позову.

Проте, з даним висновком суду колегія суддів погодитись не може.

Відповідно до ч.2 ст.151 ЦПК України у заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: 1) причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов; 2) вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 3) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

У відповідності до роз'яснень п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», за змістом ч. 1 ст. 151 Цивільного процесуального кодексу України єдиною підставою для забезпечення позову є відповідне клопотання у формі мотивованої заяви будь-якої з осіб, котрі беруть участь у справі.

Згідно роз'яснень п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір і існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Зі змісту заяви ОСОБА_1 чітко вбачається причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов, вид забезпечення позову, який на думку заявника, є найбільш співмірним та інші відомості, які потрібні для забезпечення позову. Зокрема, предметом позову ОСОБА_1 є стягнення з ОСОБА_2, ОСОБА_3 коштів за договором позики, які були надані позивачем під заставу, автомобіль «Деу Ланос» та інше майно, перелічене в заяві, належне відповідачам, на яке заявник і просив місцевий суд накласти заборону на відчуження, оскільки є ймовірність його відчуження, що може утруднити виконання рішення суду.

Крім того, заявник не обмежений в праві виходити саме із припущення про ймовірність відчуження майна і не зобов'язаний пред'являти суду відповідні докази щодо цього.

За таких обставин ухвала суду в даній справі, у відповідності до п. 3 ч.1 ст. 312 ЦПК України, підлягає скасуванню, а заява поверненню до місцевого суду на новий розгляд.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 151, 152, 312, 313, 314, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Шосткинського міськрайонного суду Сумської області від 03 липня 2012 року про повернення заяви ОСОБА_1 про забезпечення його позову до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення коштів за договором позики скасувати.

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає, так як не перешкоджає подальшому розгляду заяви

Головуючий -

Судді -

СудАпеляційний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення30.08.2012
Оприлюднено31.10.2012
Номер документу26881081
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-513

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Сенаторов В. А.

Рішення від 09.03.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Галчанський С. В.

Ухвала від 17.03.2017

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Суровицька Л. В.

Рішення від 18.03.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Савіцький Л. П.

Ухвала від 30.08.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Криворотенко В. І.

Ухвала від 14.08.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Криворотенко В. І.

Ухвала від 30.08.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Криворотенко В. І.

Ухвала від 14.08.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Криворотенко В. І.

Ухвала від 08.05.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Попруга С. В.

Ухвала від 25.04.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Попруга С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні