Рішення
від 17.10.2012 по справі 5011-14/10617-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-14/10617-2012 17.10.12 За позовом Заступника прокурора Голосіївського району міста Києва в інтересах

держави

в особі: Державної екологічної інспекції в місті Києві

до Приватного підприємства "Струмок тревел"

третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Тревел клуб"

про стягнення 33 405,80 грн.

Суддя: Мельник С.М.

Представники:

від прокуратури: Пилипенко Т.А. -пос.№006643 від 27.09.12р.;

від позивача: не з'явився

від відповідача: Млечко Є.С. -за довіреністю.

від третьої особи: Млечко Є.С. -за довіреністю.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Голосіївського району міста Києва в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в місті Києві звернувся до господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства "Струмок тревел", третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Тревел клуб" про стягнення 30 016,05 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 07.08.12 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 12.09.12 р.

11.09.12р. через канцелярію суду відповідачем подано клопотання про відкладення розгляду справи в зв'язку з відрядженням уповноваженого представника.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 12.09.12 р. розгляд справи відкладено на 26.09.12 р.

26.09.12р. через канцелярію суду прокурором подана заява про уточнення позовних вимог, в якій просить стягнути 33 405,80 грн. збитків.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 26.09.12 р. розгляд справи відкладено на 17.10.12 р.

17.10.12р. через відділ діловодства суду відповідачем подано відзив на позовну заяву в якому проти позову заперечує та просить відмовити повністю у задоволенні позовних вимог.

17.10.12р. через відділ діловодства суду третьою особою подано пояснення по суті спору на позовну заяву.

Представник прокуратури в судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача проти позову заперечив.

В судовому засіданні 17.10.12 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши наявні у справі матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Державною екологічною інспекцією в місті Києві 21.02.2012р. складено Акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства № 04/112 а (надалі - акт), яким встановлено, що відповідно до договору купівлі-продажу майнового комплексу від 09.02.2007р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Тревел Клуб»є власником майнового комплексу загальною площею 874, 90 кв.м., який складається з чотирьох будівель та споруд:

- Будівля ресторану «Струмок»(літера А) -609,70 кв.м.

- Будівля складів з котельною (літера Б) -234,50 кв.м.

- Шашлична ресторану (літера В) -8,10 кв.м.

- Будівля трансформаторної підстанції (літера Г) -252,50 кв.м.

Згідно з договором оренди об'єкта нерухомості від 01.11.2009 ТОВ «Тревел клуб»передано ПП «Струмок тревел»в оренду об'єкти нерухомості загальною площею 260, 30 кв.м., які знаходяться за адресою: м. Київ, Столичне шосе, 30 км.

Відповідно до акту на території даного майнового комплексу знаходиться водонапірна башта та артезіанська свердловина з якої використовується вода без дозволу на спеціалізоване водокористування, паспорт на дану артезіанську свердловину відсутній, сплата за спожиту воду не здійснювалась протягом періоду з 01.01.2008р. по 21.02.2012р. експлуатації даної свердловини. Водоспоживання води ПП «Струмок тревел»становить 0,5 куб.м. за добу (відповідно до довідки від 21.02.12).

Рішенням від 14.03.2012 за № 19 тимчасово заборонено (зупинено) господарську діяльність ТОВ «Тревел Клуб» та ПП «Струмок»в частині експлуатації майнового комплексу ресторану «Струмок».

Розпорядженням від 14.03.12 за № 21 постановлено провести опломбування майнового комплексу ресторану «Струмок».

Позивачем складено протокол №000014 від 17.02.12р. про адміністративне правопорушення за забір води з артезіанської свердловини без спеціального дозволу на водокористування та складено постанову про накладення адміністративного стягнення з директора ПП «Струмок тревел»ОСОБА_1.

Відповідачем вищезазначена постанова Державної екологічної інспекції в місті Києві в судовому порядку не оскаржувалася.

Позивачем відповідно до п. 9.1. Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, затвердженої Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 20.07.2009 N 389, проведено розрахунок розміру відшкодування збитків, обумовлених самовільним використанням водних ресурсів при відсутності дозвільних документів (дозволу на спеціальне водокористування та/або спеціального дозволу на користування надрами (підземні води), з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, становить 33 405,80 грн.

Фактичний об'єм води розраховано на підставі офіційної довідки Приватного підприємства «Струмок тревел»від 21.02.2012.

Відповідно до ст.44 Водного кодексу України водокористувачі зобов'язані:

1) економно використовувати водні ресурси, дбати про їх відтворення і поліпшення якості вод;

2) використовувати воду (водні об'єкти) відповідно до цілей та умов їх надання;

3) дотримувати встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та інших вимог щодо впорядкування своєї території;

4) використовувати ефективні сучасні технічні засоби і технології для утримання своєї території в належному стані, а також здійснювати заходи щодо запобігання забрудненню водних об'єктів стічними (дощовими, сніговими) водами, що відводяться з неї;

5) не допускати порушення прав, наданих іншим водокористувачам, а також заподіяння шкоди господарським об'єктам та об'єктам навколишнього природного середовища;

6) утримувати в належному стані зони санітарної охорони джерел питного та господарсько-побутового водопостачання, прибережні захисні смуги, смуги відведення, берегові смуги водних шляхів, очисні та інші водогосподарські споруди та технічні пристрої;

7) здійснювати облік забору та використання вод, вести контроль за якістю і кількістю скинутих у водні об'єкти зворотних вод і забруднюючих речовин та за якістю води водних об'єктів у контрольних створах, а також подавати відповідним органам звіти в порядку, визначеному цим Кодексом та іншими законодавчими актами;

8) здійснювати погоджені у встановленому порядку технологічні, лісомеліоративні, агротехнічні, гідротехнічні, санітарні та інші заходи щодо охорони вод від вичерпання, поліпшення їх стану, а також припинення скидання забруднених стічних вод;

9) здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу;

10) безперешкодно допускати на свої об'єкти державних інспекторів спеціально уповноважених державних органів у галузі використання, охорони та відтворення водних ресурсів, а також громадських інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, які здійснюють перевірку додержання вимог водного законодавства, і надавати їм безкоштовно необхідну інформацію;

11) своєчасно сплачувати збори за спеціальне водокористування та інші збори відповідно до законодавства;

12) своєчасно інформувати місцеві Ради, державні органи охорони навколишнього природного середовища та санітарного нагляду про виникнення аварійних забруднень;

13) здійснювати невідкладні роботи, пов'язані з ліквідацією наслідків аварій, які можуть спричинити погіршення якості води, та надавати необхідні технічні засоби для ліквідації аварій на об'єктах інших водокористувачів у порядку, встановленому законодавством;

14) виконувати інші обов'язки щодо використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів згідно з законодавством.

Стаття 19 Кодексу України про надра, передбачає, що надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу.

Відповідно до ст.1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкода завдано не з її вини.

Відповідно до ст. 40 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов'язкових екологічних вимог, зокрема, здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 614 Цивільного кодексу України , особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.110 Водного кодексу України порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

Статтею 111 Водного кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземні юридичні і фізичні особи та особи без громадянства зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.

Згідно зі статтями 68 , 69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" встановлена відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в тому числі зобов'язання підприємств відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушень. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Заперечення відповідача спростовується наявними матеріалами справи, факт відсутності дозволу на спеціальне водокориствання відповідачем не заперечутьєся.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до приписів ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 4 3 , 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Струмок тревел»(08711, м. Київ, Столичне шосе, 30 км.; код ЄДРПОУ 36644991) на користь Державної екологічної інспекції в місті Києві (04071, м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 4; код ЄДРПОУ 37975277 ) 33 405 (тридцять три тисячі чотириста п'ять) грн. 80 коп., збитків.

3. Стягнути Приватного підприємства «Струмок тревел»(08711, м. Київ, Столичне шосе, 30 км.; код ЄДРПОУ 36644991) в доход Державного бюджету України (одержувач Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві, код ЄДРПОУ 37993783, МФО 820019, р/р 31215206783001) 1609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 50 коп. судового збору.

4. Видати накази після набрання судовим рішенням законної сили.

Повне рішення складено 22.10.12 р.

Суддя С.М. Мельник

Дата ухвалення рішення17.10.2012
Оприлюднено02.11.2012
Номер документу27031192
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-14/10617-2012

Постанова від 24.01.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 06.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 26.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 13.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 17.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 07.08.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні