Рішення
від 19.09.2012 по справі 2-о-179/12
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о-179/12

        

Справа № 2-о-179/12

РІШЕННЯ

          іменем України

19.09.2012 року Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Нікушина В.В.

при секретарі Василенко Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за заявою Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва, заінтересована особа: публічне акціонерне товариство «Радикал Банк», особа щодо якої вимагається розкриття інформації: Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Росукрінвест»про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2012 року  Державна податкова інспекція у Шевченківському  районі м. Києва  звернулась до суду з вищезазначеною заявою, в якій просить зобов'язати Публічне акціонерне товариство «Приватбанк»МФО 319111 розкрити інформацію щодо ТОВ «Інвестиційна компанія «Росукрінвест»(код ЄДРПОУ 37356007), а саме надати ДПІ у Шевченківському районі  м.Києва ДПС банківські виписки про рух грошових коштів на рахунку №26502001001868 валюта рахунку ГРН із зазначенням назви контрагентів, їх номерів рахунків, коду ЄДРПОУ та призначення платежів за період з 04.04.11 року по теперішній час.

У судове засідання  представник заявника не з'явився. Про час, день та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Направив до суду клопотання про розгляд заяви у його відсутності.

Представник особи, щодо якої вимагається розкриття інформації, що містить банківську таємницю та представник ПАТ «Радикал Банк»у судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду повідомлені належним чином, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява ДПІ у Шевченківському районі м. Києва про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що ТОВ «Інвестиційна компанія «Росукрінвест» (код ЄДРПОУ 37356007) зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку платника податків у ДПІ у Шевченківському районі м. Києва.

Як визначено у п. 20.1.3 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право зокрема, одержувати безоплатно від платників податків, а також установ Національного банку України, банків та інших фінансових установ довідки, у порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність» та цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду-інформації про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності.

Згідно ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Банківською таємницею зокрема, є: відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банку у Національному банку України; операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; фінансово-економічний стан клієнтів; системи охорони банку та клієнтів, інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи-клієнта, її керівників, напрями діяльності, відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; коди що використовуються банком для захисту інформації.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмову вимогу суду або за рішенням суду.

Отже, чинним законодавством органам державної податкової служби надано право звертатись до суду із заявами про надання інформації про обсяг та обіг коштів на рахунках.

Згідно п. 73.3 ст. 73 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та їх документального підтвердження. Такий запит підписується керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.

Згідно повідомлень від платника податків про відкриття рахунку в установі банку, ТОВ «ІК «Росукрінвест»04.04.2011 року відкрито поточний рахунок №26502001001868 валюта українська гривня в ПАТ «Радикал банк»МФО 319111.

Відповідно до направлення на перевірку від 17.04.12 року №225/17-50  виданого на підставі пп.78.1.13, п. 78.1 ст78, п. 82.2 ст. 82 ПК України та відповідно до наказу від 17.04.12 року №220/17-50 призначено позапланову перевірку з метою дотримання вимог податкового та іншого законодавства.

Співробітниками ДПІ у Шевченківськом районі м.Києва ДПС 17.04.12 року було здійснено виїзд на адресу ТОВ «ІК «Росукрінвест»м.Київ, вул. Хрещатик, 46/6 для вручення направлення на проведення позапланової перевірки ТОВ «ІК «Росукрінвест»та встановлено, що за вказаною адресою СГД не знаходиться, про що складено акт щодо не встановлення місцезнаходження платника податків №7/17-50/37356007 від 17.04.2012 року.

Згідно п. 20.1.4 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні фактичні перевірки.

Таким чином, для проведення перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків та зборів, та з метою всебічного, повного та обТОВ«ІК «Росукрінвест», ДПІ у Шевченківському районі  м.Києва ДПС необхідна інформація стосовно руху грошових коштів ТОВ «ІК «Росукрінвест»на поточних рахунках із зазначенням назви контрагентів, їх номерів рахунків, коду ЄДРПОУ та призначення платежів.

За змістом ст. 288 ЦПК України у заяві до суду про розкриття банківської інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичної або фізичної особи має бути зазначено обгрунтування необхідності та обставин, за яких вимагається розкрити інформацію, що містить банківську таємницю щодо особи, із зазначенням положень законів, які надають відповідні повноваження, або прав та інтересів, які порушено.

Суд вважає, що в заяві про розкриття інформації, що містить банківську таємницю ДПІ Шевченківського району м. Києва обґрунтувала необхідність та обставини, за яких необхідно розкрити банківську таємницю. А тому суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 289, 290 ЦПК України, ст.10,11, 57, 60, 179, 209, 212-215, 292, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва, заінтересована особа: публічне акціонерне товариство «Радикал Банк», особа щодо якої вимагається розкриття інформації: Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Росукрінвест»про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, задовольнити.

Зобов'язати Публічне акціонерне товариство «Приватбанк»МФО 319111 розкрити інформацію щодо ТОВ «Інвестиційна компанія «Росукрінвест»(код ЄДРПОУ 37356007), а саме надати ДПІ у Шевченківському районі  м.Києва ДПС банківські виписки про рух грошових коштів на рахунку №26502001001868 валюта рахунку ГРН із зазначенням назви контрагентів, їх номерів рахунків, коду ЄДРПОУ та призначення платежів за період з 04.04.11 року по теперішній час.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом п'яти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Київської області через суд першої інстанції. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом п'яти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.09.2012
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу27366612
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-о-179/12

Ухвала від 01.03.2012

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Рішення від 19.11.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Рішення від 07.12.2012

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Рішення від 19.09.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Нікушин В. В.

Рішення від 26.10.2012

Цивільне

Алчевський міський суд Луганської області

Колядов В. Ю.

Ухвала від 18.10.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

Ухвала від 19.10.2012

Цивільне

Алчевський міський суд Луганської області

Колядов В. Ю.

Ухвала від 25.09.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Гончарова І. М.

Ухвала від 05.09.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Мельник А. В.

Рішення від 18.06.2012

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Ібадова Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні