Рішення
від 08.11.2012 по справі 5009/3483/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 10/87/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.11.12 Справа № 5009/3483/12

за позовом: Прокурора Приазовського району Запорізької області (72401, Запорізька область, смт. Приазовське, вул. Фрунзе, 2А) в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах -Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області (69059, м. Запоріжжя, вул. Парамонова, 8Б)

до відповідача: Виконавчого комітету Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області, (72401, Запорізька область, смт. Приазовське, вул. Леніна, 5, ідентифікаційний код 04353698)

Третя особа: Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

про визнання недійсним рішення

Суддя Алейникова Т.Г.

Представники:

Від позивача-не з'явився;

від відповідача не з'явився;

від прокуратури -Красних О.О., на підставі посвідчення № 003957 від 13.09.2012 р.

Третя особа : ОСОБА_3, договір від 06.11.2012р.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглядається позовна заява Прокурора Приазовського району Запорізької області, смт. Приазовське в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах -Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області м. Запоріжжя до Виконавчого комітету Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області, смт. Приазовське про визнання недійсним рішення.

Ухвалою суду від 17.09.2012 року позовну заяву судом прийнято до розгляду та порушено провадження у справі. Справі присвоєно номер провадження 10/87/12. Слухання справи призначено на 29.10.2012 р.

29.10.2012 р. представник позивача до суду не з'явився та надав до суду клопотання в якому підтримав позовні вимоги викладені в позові та просить суд розглядати справу без їхньої участі.

Ухвалою суду від 29.10.12р. в порядку ст. 27 ГПК України відбулося залучення до участі у справі: Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача. В зв'язку з цим та необхідністю надання додаткових доказів по справі, слухання справи було відкладено на 08.11.2012 р.

В судовому засіданні 08.11.12р. прокурор підтримав позовні вимоги у повному обсязі, просить визнати недійсним з моменту прийняття рішення виконавчого комітету Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області № 86 від 19.05.1998р. «Про передачу в постійне користування території для будівництва ринку та території для організації автостоянки в районі вододжерела «Гук», обґрунтовуючи подання позову порушенням в сфері земельних відносин.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, 08.11.12р. надав клопотання, в якому позов підтримує в повному обсязі та просить розглядати справу без його участі.

Відповідач в судове засідання не з'явився. Відзив та витребувані судом документи не надав. Причини неявки суду невідомі. Про час та місце судового засідання був повідомлений вчасно та належним чином.

Справа розглядається в порядку ст. 75 ГПК України, за наявними у справі матеріалами.

Представник третьої особи проти позову заперечує. В судовому засідання заявив клопотання щодо застосування строку позовної давності.

За клопотанням представників сторін розгляд справи здійснювався без застосування засобів фіксації судового процесу.

Розглянувши матеріали справи, письмові пояснення та заслухавши пояснення представників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

19.05.1998р. виконавчим комітетом Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області прийнято рішення № 86 «Про передачу в постійне користування території для будівництва ринку та території для організації автостоянки в районі вододжерела «Гук».

Згідно до п. 1 цього рішення комітетом Приазовської селищної ради Приазовського району Запорізької області вирішено передати в постійне користування земельну ділянку площею 0,70 га, розташовану в районі вододжерела «Гук»для організації автостоянки приватному підприємцю ОСОБА_1

14.09.12р. Прокурор Приазовського району Запорізької області звернувся до суду за захистом порушених прав Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області м. Запоріжжя, яка здійснює нагляд (контроль) у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності , в тому числі за дотриманням вимог земельного законодавства органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань передачі земель у власність та надання у користування, в тому числі в оренду, зміни цільового призначення, вилучення, викупу, продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах.

Прокурор Приазовського району Запорізької області в позовній заяві зазначає, порушення прав інтересів держави в особі Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області м. Запоріжжя спричиняють шкоду державі. Однак, матеріали справи не містять та прокурором в судовому засіданні не надано в чому саме полягає порушення в сфері земельних відносин та чим і яка шкода причиняється державі.

Крім того, клопотання прокурора про поновлення строку позовної давності судом відхиляється, виходячи з наступного: ст. 256 Цивільного кодексу України визначено, що позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Ст. 257 ЦК України встановлена тривалість загальної позовної давності у три роки. Відповідно до ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Представником третьої особи така заява була зроблена, отже суд застосовує позовну давність при прийнятті рішення по даній справі.

На підставі викладеного, суд відмовляє Прокурору Приазовського району Запорізької області, смт. Приазовське в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції в спірних правовідносинах -Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 75, 82, 84, Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

В позові відмовити.

Суддя Т.Г. Алейникова

Згідно з оригіналом

Помічник судді Ю.О. Маюрова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.11.2012
Оприлюднено14.11.2012
Номер документу27408898
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/3483/12

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

Постанова від 11.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 22.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Постанова від 04.02.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 08.01.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Рішення від 08.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

Ухвала від 17.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні