Ухвала
від 06.12.2012 по справі 2а-8275/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2012 р.Справа № 2а-8275/12/2070 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Зеленського В.В.

Суддів: П'янової Я.В. , Чалого І.С.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 24.09.2012р. по справі № 2а-8275/12/2070

за позовом Підприємства "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України"

до Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова

про визнання недійсною та скасування вимоги,

ВСТАНОВИЛА:

Підприємство "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" (далі по справі - позивач) звернулось до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова (далі по справі - відповідач), в якому просило суд:

- скасувати вимогу про сплату боргу № Ю-236 від 03.06.2010 року Управління Пенсійного фонду в Комінтернівському районі м. Харкова.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 24.09.2012 року зазначений позов задоволено частково .

Скасовано Вимогу про сплату боргу № Ю-236 від 03.06.2010 року Управління Пенсійного фонду в Комінтернівському районі м. Харкова.

В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, відповідачем подано апеляційну скаргу.

В апеляційній скарзі, посилаючись на порушення судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваної постанови норм матеріального та процесуального права, відповідач просить постанову Харківського окружного адміністративного суду від 24.09.2012 року скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач, зокрема, посилається на порушення судом першої інстанції приписів Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ".

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 197 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши в межах апеляційної скарги рішення суду першої інстанції та доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що Підприємство "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" було зареєстровано як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в УПФУ Комінтернівського району м. Харкова. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-IV Підприємство "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" є страхувальником.

Фахівцями УПФУ в Комінтернівському районі м. Харкова була проведена планова перевірка Підприємства "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" з питань дотримання вимог законодавства щодо нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів та надання достовірних відомостей до органів Пенсійного фонду за період 01.12.2006 року по 30.04.2010 року, на підставі наказу від 24.03.2010 № 63, за результатами якої складено Акт перевірки від 31.05.2010 року № 083 (а.с. 13-18).

Відповідно до висновків Акту перевірки від 31.05.2010 року № 083 УПФУ в Комінтернівському районі м. Харкова встановлено наступні порушення, а саме: підприємством нараховувалися страхові внески по тарифу 4% для всіх застрахованих осіб підприємства, але ставка збору 4% нараховується лише за умови, якщо підприємство засноване всеукраїнською організацією інвалідів, оскільки підприємство засноване Харківською обласною організацією, яка в свою чергу має підстави для нарахування 4%, то підстав для нарахування ставки збору 4% для всіх працюючих Підприємства "Пульс" ХОО ВОІ СОІУ відсутні, внаслідок чого було донараховано страхові внески 31,8%, 33,2% на загальну суму 162260,64грн.; завищення страхових внесків 0,5-2% на загальну суму 11,15грн.; порушення п.6. ст.20. Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058-ІУ нараховані суми внесків за весь перевіряє мий період з 01.12.2006 до 20.05.2010 були перераховані пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення звітного періоду або перераховані не в повній мірі.

Позивач був ознайомлений з Актом перевірки від 31.05.2010 року № 83. З висновками викладеними фахівцями УПФУ в Комінтернівському районі м. Харкова в акті не погодився, про що зазначив в акті перевірки (а.с. 18).

Відповідачем була сформована Вимога про сплату боргу № Ю-236 від 03.06.2010 року у вигляді недоїмки зі страхових внесків у розмірі 184510,0 грн. (а.с. 12).

Приймаючи рішення про часткове задоволення позову, суд першої інстанції виходив з того, що оскільки Підприємства "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" відноситься до підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих, тому внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування позивача визначаються ставкою 4% від суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників.

Колегія суддів погоджується з рішенням суду першої інстанції з огляду на наступне.

У відповідності ст. 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин, позивач як роботодавець є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У відповідності до абзацу шостого п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне страхування", в редакції на час виникнення спірних правовідносин, для підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування визначається за ставкою 4% від об'єкта оподаткування для всіх працівників цих підприємств.

Пунктом 4.2 ст. 4 Інструкції про порядок нарахування та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, встановлено, що для підприємств всеукраїнських організацій інвалідів де кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих, внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування визначаються ставкою 4% від суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників.

У відповідності до п. 2 Статуту Підприємство "Пульс" ХОО ВОІ "СОТУ "засновником підприємства є Харківська обласна організація Всеукраїнської організації інвалідів "Союз" організацій інвалідів України", яка зареєстрована Харківським обласним управлінням юстиції 30.03.1995р., свідоцтво про реєстрацію № 258, ідентифікаційний код 23328111.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України "Про об'єднання громадян" від 16.06.1992р. № 2460-ХІІ до всеукраїнських об'єднань громадян належать об'єднання, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві осередки у більшості областей.

У відповідності до п. 8 "Мета Підприємства" Статуту позивача - підприємство створюється з метою виконання статутних завдань громадської організації Харківської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів "Союзу організацій інвалідів України", отримання законного прибутку шляхом створення робочих місць для інвалідів та покращення умов їх праці.

Згідно з п. 1.1, 1.7, 2.3 Статуту Харківської обласної організації ВОІ "СОІУ" є осередком Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" Громадською організацією, яка на засадах добровільності об'єднує інвалідів, для реалізації мети та завдань, передбачених цим Статутом. Обласна організація є структурним підрозділом Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організації інвалідів України", підзвітна і підконтрольна йому. З метою виконання статутних завдань Обласна організація у встановленому законодавством порядку може здійснювати необхідну господарську, виробничу діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ та організацій, заснуванням підприємств в порядку, встановленому законом.

У відповідності до вищезазначених статутних положень у вересні 2003р. було створено Підприємство "Пульс", яке відповідно до законодавства користується правами юридичної особи і входить до структури Всеукраїнської організації інвалідів "СОІУ", що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи від 19.09.2003 року.

Згідно Довідки № 8800 про включення до ЄДРПОУ Харківського обласного управління статистики органом управління підприємства "Пульс "є Всеукраїнська організація інвалідів "Союз організацій інвалідів України".

Як вбачається з матеріалів справи, кількість інвалідів на Підприємстві "Пульс" ХОО ВОІ "СОТУ" становить більше 50 відсотків загальної чисельності працюючих, що відображено в акті перевірки від 31.05.2010 року № 83.

Колегія суддів виходить з того, що законодавче обмеження кола організацій, які мають право користування такою пільгою, передбаченою абзацом шостим п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне страхування", покликане унеможливити зловживання з боку малочисельних організацій інвалідів. В той же час, наявність прямого зв'язку між регіональним осередком та всеукраїнською організацією інвалідів дозволяє стверджувати про поширення пільгової ставки збору 4 % на позивача.

Таким чином, оскільки Підприємства "Пульс" Харківської обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" відноситься до підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих, тому внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування позивача визначаються ставкою 4% від суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників.

З огляду на наведене, колегія суддів приходить до висновку, що Вимога про сплату боргу № Ю-236 від 03.06.2010 року суперечить діючому законодавству, фактичним обставинам справи та підлягає скасуванню.

Стосовно вимоги позивача про визнання вказаної вимоги недійсною, колегія суддів зазначає, що скасування оскаржуваної вимоги, як спосіб захисту порушеного права позивача, в повному мірі поглинає позовну вимогу про визнання оскаржуваного рішення недійсним.

Отже, колегія суддів, підтверджує, що при прийнятті судового рішення у справі суд першої інстанції дійшов вичерпних юридичних висновків щодо встановлення обставин справи і правильно застосував до спірних правовідносин сторін норми матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги, з наведених підстав, висновків суду не спростовують.

Керуючись ст. 160, 167, 195, 196, п.1 ст.198, 200, п.1 ч.1 ст.205, 206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 24.09.2012р. по справі № 2а-8275/12/2070 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя (підпис)Зеленський В.В. Судді (підпис) (підпис) П’янова Я.В. Чалий І.С. ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ: Зеленський В.В.

СудХарківський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2012
Оприлюднено21.12.2012
Номер документу28103968
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8275/12/2070

Ухвала від 11.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 30.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Заяць В.С.

Ухвала від 08.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 27.03.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Штульман І.В.

Ухвала від 07.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Штульман І.В.

Ухвала від 06.12.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Зеленський В.В.

Ухвала від 15.11.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Зеленський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні