Ухвала
від 13.12.2012 по справі 2а-9130/11
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2012 р. Справа № 151924/11/9104

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді: Глушка І.В.

суддів: Большакової О.О.,Макарика В.Я.,

за участю секретаря судового засідання: Шаблій Х.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Тернопільської міської ради на постанову Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06.10.2011 року по справі за позовом Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу до Тернопільської міської ради, виконавчого комітету Тернопільської міської ради третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Тернопільська обласна спілка споживчих товариств про визнання протиправним та скасування рішення,-

встановив:

Позивач Тернопільський кооперативний торговельно-економічний коледж в квітні 2011 року звернувся до суду з адміністративним позовом до Тернопільської міської ради, виконавчого комітету Тернопільської міської ради, третя особа на стороні позивача - Тернопільська обласна спілка споживчих товариств про визнання протиправним та скасування рішення шостої сесії шостого скликання Тернопільської міської ради від 24 лютого 2011 року №6/6/142 «Про надання в оренду земельної ділянки площею 0,7747 га по вулиці Руській, 17 Тернопільському кооперативному торгівельно-економічному коледжу», згідно із яким припинено спільному навчальному закладу Тернопільський кооперативний технікум право постійного користування земельною ділянкою площею 0,7747 га по вулиці Руській ,17 у м. Тернополі, скасовано Державний акт на право постійного користування землею, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею від 23 жовтня 1996 року за №158 та надано Тернопільському кооперативному торгівельно-економічному коледжу в оренду терміном на десять років земельну ділянку площею 0,7747 га для обслуговування будівлі за адресою вулиця Руська, 17 в м. Тернополі, покликаючись на те, що спірне рішення суперечить вимогам ст. ст. 92 , 123, 141 Земельного Кодексу України, Конституції України та порушує охоронювані законом інтереси позивача.

Постановою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06.10.2011 року адміністративний позов задоволено. Ухвалено скасувати рішення № 6/6/142 шостої сесії шостого скликання Тернопільської міської ради від 24 лютого 2011 року "Про надання в оренду земельної ділянки площею 0,7747 га за адресою вулиця Руська, 17 у м. Тернополі Тернопільському кооперативному торговельно - економічному коледжу".

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду відповідач оскаржив його в апеляційному порядку. Вважає, що оскаржувана постанова прийнята з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, з помилковим застосуванням норм матеріального права, порушенням норм процесуального права та підлягає скасуванню з підстав викладених у апеляційній скарзі. Просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову, якою у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

В судове засідання сторони не з'явились, хоча були повідомлені належним чином про час та місце розгляду справи у суді, а тому суд вважає за можливе розглянути справу без їх участі та відповідно до вимог ч. 1 ст. 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювати.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу апелянта слід залишити без задоволення з наступних підстав.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам колегія суддів виходить з наступного.

Згідно із рішенням шостої сесії шостого скликання Тернопільської міської ради від 24 лютого 2011 року №6/6/142 "Про надання в оренду земельної ділянки площею 0,7747 га за адресою вулиця Руська, 17 Тернопільському кооперативному торгівельно-економічному коледжу" вирішено: припинити спільному навчальному закладу Тернопільський кооперативний технікум (ід. код 01788119) право постійного користування земельною ділянкою площею 0,7741 га за адресою вулиця Руська, 17, Державний акт на право постійного користування землею, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею від 23 жовтня 1996 року за №158 визнано таким, що втратив чинність, надано Тернопільському кооперативному торгівельно-економічному коледжу (ід. код 01788119) в оренду терміном на десять років земельну ділянку площею 0,7747 га для обслуговування будівлі за адресою вулиця Руська, 17 в м. Тернополі, зобов'язано Тернопільські кооперативний торгівельно-економічний коледж в двохмісячний термії оформити право користування земельною ділянкою відповідною документацією.

Тернопільський кооперативний торговельно-економічний коледж є користувачем земельної ділянки площею 8600 кв. м як правонаступник Тернопільського кооперативного технікуму та Спільного навчального закладу Тернопільський кооперативний технікум.

Спірна земельна ділянка надана у постійне користування Спільному навчальному закладу Тернопільський кооперативний технікум відповідно до ухвали 13 сесії Тернопільської міської Ради народних депутатів від 13 серпня 1996 року та Державного акта на право постійного користування землею серії І-ТР №000597 від 23 жовтня 1996 року.

Спільний навчальний заклад Тернопільський кооперативний технікум (ід.код 01788119) у 2003 році реорганізувався шляхом перетворення Тернопільський кооперативний технікум Тернопільської облспоживспілки, останній у 2004 році реорганізовано у Тернопільський кооперативний торговельно-економічний коледж, що підтверджуємо статутом позивача та постановами правління Тернопільської облспоживспілки.

Таким чином, позивач за час проведеної реорганізації шляхом перетворення змінював назву та приводив організаційно-правову форму відповідно до законодавства, при цьому ідентифікаційний код 0178811 залишився незмінним.

Конституцією України визначено, що держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, усі суб'єкти права власності рівні перед законом.

Статтею 92 Земельного Кодексу України визначено, що право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають лише підприємства, установи та організації, що належать до державної або комунальної власності, а також громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об'єднання), установи та організації, однак, ця норма не обмежує і не скасовує наявне право постійної користування земельними ділянками, набуте особами в установлені законодавством випадках.

Рішенням Конституційного Суду України від 22 вересня 2005 року у справі №1-17/2005 передбачено, що право постійного землекористування є безстроковим і може бути припинене лише з підстав, передбачені законодавством.

Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від ( квітня 2002 року №449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» раніше видані державні акти на право приватної власності на землю та державні акти на право постійного користування землею залишаються дійсними і підлягають заміні в разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.

Стаття 141 Земельного кодексу України встановлює вичерпний перелік припинення права користування земельною ділянкою, якими є: добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених земельним Кодексом; припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Жодної з наведених підстав для припинення права позивача на постійне користування земельною ділянкою судом не встановлено.

Право постійного землекористування є безстроковим, на відміну від права оренди, і може бути припинене лише з підстав, передбачених законодавством.

Крім того, відповідач безпідставно зменшив розміри земельної ділянки відповідача з 8600 кв. м до 7747 кв. м, що є порушенням вимог статей 141, 142 Земельного кодексу, оскільки позивач не заявляв про відмову від земельної ділянки.

За таких обставин, суд апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції, що оскаржуваним рішенням відповідач неправомірно припинив право позивача на постійне користування земельною ділянкою, чим порушив його охоронювані законом інтереси, які підлягають до захисту шляхом скасування рішення № 6/6/142 шостої сесії шостого скликання Тернопільської міської ради від 24 лютого 2011 року "Про надання в оренду земельної ділянки площею 0,7747 га за адресою вулиця Руська, 17 у м. Тернополі Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжу" .

З огляду на викладене, суд першої інстанції правильно і повно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків рішення суду, а тому підстав для скасування постанови колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. 160, ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд -

ухвалив:

Апеляційну скаргу Тернопільської міської ради залишити без задоволення, а постанову Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06.10.2011 року по справі № 2а-9130/11 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою законної сили, а у разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий суддя І.В. Глушко

Судді О.О. Большакова

В.Я. Макарик

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено24.12.2012
Номер документу28118567
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9130/11

Ухвала від 26.04.2011

Адміністративне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Сировєтнік Т. І.

Ухвала від 10.12.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Н.М.

Ухвала від 11.11.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гулид Р.М.

Ухвала від 05.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 18.07.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Усенко В.Г.

Ухвала від 19.06.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 02.02.2012

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Капустинський М.М.

Ухвала від 09.04.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мамчур Я.С

Постанова від 28.02.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Олендер І.Я.

Ухвала від 15.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мамчур Я.С

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні