Ухвала
від 06.12.2012 по справі 5006/39/98пн/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

06.12.12 р. Справа № 5006/39/98пн/2012

Суддя господарського суду Донецької області Морщагіна Н.С.

при секретарі Чергинець І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні господарського суду заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі

за позовом: ОСОБА_1, м. Торез

до відповідачів:

1. Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма», с. Грабове

2. Шахтарської районної державної адміністрації, м. Шахтарськ

про: визнання недійсним рішення, зобов'язання скасувати реєстраційну дію та внесення запису про скасування реєстраційної дії

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Шахтарського районного споживчого товариства, м. Шахтарськ

За участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_2 за ордером №57/27 від 10.10.2012р.;

від відповідача1 -

від відповідача2 - Васильєва О.О. - за довіреністю;

від третьої особи: Барських М.В. - за довіреністю;

присутні у судовому засіданні - ОСОБА_5 (паспорт серії ВО НОМЕР_1) ОСОБА_6; ОСОБА_7; ОСОБА_8;

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1, м. Торез, звернувся до господарського суду з позовом до відповідачів: Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма», с. Грабове та Шахтарської районної державної адміністрації, м. Шахтарськ, про визнання недійсним рішення, зобов'язання скасувати реєстраційну дію та внесення запису про скасування реєстраційної дії.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

До прийняття рішення у справі № 5006/39/98пн/2012 позивачем в порядку ст. ст. 66, 67 ГПК України подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони державному реєстратору Шахтарської районної державної адміністрації вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців інформації та проведення будь-яких реєстраційних дій щодо Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма», спрямованих на припинення юридичної особи, до закінчення судового розгляду справи та набранням рішення суду законної сили.

Необхідність вжиття заходів до забезпечення позову позивач пояснюю тим, що на теперішній час на підставі незаконного рішення загальних зборів учасників КТ «ПТ «Гамма», оформленого протоколом від 01.09.2012 р., проводяться дії, пов'язані з припиненням юридичної особи - Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма». Державним реєстратором Шахтарської районної державної адміністрації на підставі заяви Шахтарського районного споживчого товариства до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців було внесено запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи. Зважаючи на положення норм Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» завершення ліквідації юридичної особи обумовлює подання державному реєстратору певного переліку документів, на підставі яких проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи.

Вказане, на думку заявника, свідчить про наявність правових підстав для вжиття заходів до забезпечення позову, які співвідносяться з предметом позову, враховуючи вимоги чинного законодавства стосовно розумності та адекватності заходів забезпечення позову конкретним обставинам.

Розглянувши матеріали позову та оцінивши наведені позивачем в якості підстав для забезпечення позову обставини, суд дійшов висновку, що заява позивача про забезпечення позову підлягає задоволенню з урахуванням наступного:

Згідно із ст.65 Господарського процесуального кодексу України з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору при підготовці справи до розгляду суддя вирішує, в тому числі, питання про вжиття заходів до забезпечення позову.

Як встановлено ст.66 вказаного Кодексу України, господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 Господарського процесуального кодексу України заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

За приписами ст.67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, в тому числі, забороною відповідачеві вчиняти певні дії.

Відповідно до змісту п.1 Постанови №16 від 26.12.2011р. Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову»при вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Аналогічні положення містяться у п.45 Постанови Пленуму №13 від 24.10.2008р. Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" та Інформаційному листі №01-8/2776 від 12.12.2006р. Вищого господарського суду України „Про деякі питання практики забезпечення позову".

Одночасно, у п.47 вказаної постанови Пленуму Верховного Суду України зазначено, що заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії. Заходи до забезпечення позову можуть бути вжиті судом лише в межах предмета позову та не повинні порушувати прав інших акціонерів (учасників) товариства.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії (п.3 Постанови №16 від 26.12.2011р. Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову»).

Як вказує позивач, на загальних зборах учасників Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма» було прийняте рішення про ліквідацію Товариства. Дане рішення прийняте Шахтарським районним споживчим товариством одноособово, про скликання загальних зборів учасників Товариства позивач, так само як й інші учасники належним чином не були повідомлені, участі в загальних зборах не приймали. При цьому, як зазначає позивач, Шахтарське районне споживче товариство на момент проведення таких зборів та прийняття відповідного рішення про припинення юридичної особи вже не було вкладником КТ «ПТ «Гамма», оскільки 24.04.2008 р. ним було подано заяву про вихід зі складу учасників Товариства.

Державний реєстратор Шахтарської районної державної адміністрації в судовому засіданні пояснив, що ним в порядку ст. 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» на підставі вказаного рішення загальних зборів учасників Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців було внесено запис щодо рішення засновників (учасників) про припинення юридичної особи.

Господарський суд приймає до уваги, що згідно з приписом ст. 111 ЦК України з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Частиною 14 ст. 111 ЦК України на ліквідаційну комісію (ліквідатора) покладено обов'язок подати державному реєстраторові документів, передбачених законом для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в установлений законом строк.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

До Єдиного державного реєстру підлягають внесенню такі відомості щодо юридичної особи: повне найменування юридичної особи та скорочене у разі його наявності; ідентифікаційний код юридичної особи; організаційно-правова форма; місцезнаходження юридичної особи; перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі ім'я, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків, якщо засновник - фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник - юридична особа; дані про розмір статутного капіталу (статутного або складеного капіталу), у тому числі частки кожного із засновників (учасників) та про дату закінчення його формування; дата та номер запису про проведення державної реєстрації юридичної особи, дати та номери записів про внесення змін до нього; дата та номер запису про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; місцезнаходження реєстраційної справи; дата та номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи, підстава для його внесення.

Статтею 17 вказаного нормативно-правового акту передбачено, що відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації визначений ст. 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців». Зокрема, за змістом ч.ч.1, 2 названої статті для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії, уповноважена ним особа або ліквідатор після закінчення процедури ліквідації, передбаченої законом, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією; довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів; довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню, а у випадках, що встановлені законом, додатково подається висновок аудитора щодо достовірності та повноти ліквідаційного балансу.

Згідно із ст.18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців», якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

За таких обставин, приймаючи до уваги перелік відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, враховуючи зміст оспорюваного рішення вищого органу Товариства, суд вважає обґрунтованими твердження позивача про те, що внаслідок завершення процедури ліквідації та поданням державному реєстратору визначених ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» документів, останнім будуть вчинені дії стосовно внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що буде мати своїм наслідком припинення юридичної особи.

Оскільки до моменту розгляду спору по суті залишається спірним питання щодо законності прийняття оспорюваного рішення про ліквідацію Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма», вчинення державним реєстратором записів про припинення юридичної особи призведе до порушення прав позивача як учасника Товариства, внаслідок припинення існування останнього.

Господарський суд враховує також приписи Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №16 від 26.12.2011р., в якій забезпечення позову визначається як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи.

Отже, аналізуючи подані позивачем докази та доводи, зазначені в заяві про забезпечення позову, враховуючи предмет позову, норми чинного законодавства, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви позивача щодо забезпечення позову шляхом заборони державному реєстратору Шахтарської районної державної адміністрації вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців інформації (записів) та проведення будь-яких реєстраційних дій щодо Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма» (86234, Донецька область, Шахтарський район, с. Грабове, вул. Шкільна, б. 3; код ЄДРПОУ 24454119), спрямованих на припинення юридичної особи, до закінчення судового розгляду справи та набранням рішення суду законної сили.

Наразі, за висновками суду, вжиття вказаних заходів забезпечення пов'язано з предметом позовних вимог, є адекватним, розумним і співмірним заходом до забезпечення позову у розглядуваній справі та відповідає принципу забезпечення збалансованості інтересів сторін.

Про забезпечення позову виноситься ухвала суду, яка є виконавчим документом у розумінні ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження".

На підставі викладеного, керуючись ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження", ст.ст. 66, 67, 86 ГПК України, суд-

У Х В А Л И В:

1. Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову задовольнити.

2. Забезпечити позов по справі № 5006/39/98пн/2012 шляхом заборони державному реєстратору Шахтарської районної державної адміністрації вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців інформації (записів) та проведення будь-яких реєстраційних дій щодо Командитного товариства «Пайове товариство «Гамма» (86234, Донецька область, Шахтарський район, с. Грабове, вул. Шкільна, б. 3; код ЄДРПОУ 24454119), спрямованих на припинення юридичної особи, до закінчення судового розгляду справи та набранням рішенням суду законної сили.

3. Примірник ухвали згідно ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" може бути пред'явлено до виконання до Державної виконавчої служби України.

4. Ухвала суду набирає законної сили в день її прийняття, згідно із ст.115 Господарського процесуального кодексу України є обов'язковою на всій території України та може бути пред'явлена до примусового виконання в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження», протягом 1 (одного) року з дня набрання ухвалою законної сили.

Суддя Морщагіна Н.С.

Адреси та реквізити сторін:

позивач: ОСОБА_1 (86606, АДРЕСА_1);

відповідач1: Командитне товариство «Пайове товариство «Гамма» (86234, Донецька область, Шахтарський район, с. Грабове, вул. Шкільна, б. 3; код ЄДРПОУ 24454119);

відповідач2: Шахтарська районна державна адміністрація (86200, Донецька область, м. Шахтарськ, вул. Крупської, 1а; код ЄДРПОУ 05420161).

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.12.2012
Оприлюднено22.12.2012
Номер документу28128054
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5006/39/98пн/2012

Ухвала від 22.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 26.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 26.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 14.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 06.12.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 12.11.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні