Постанова
від 25.12.2012 по справі 2а-1870/9589/12
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 грудня 2012 р. Справа № 2a-1870/9589/12

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Опімах Л.М., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Прокурора міста Суми в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" про стягнення штрафу, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор міста Суми в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - позивач, Східне ТУ НКЦПФР) звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з акціонерного страхового товариства закритого типу «Остра-Суми» (далі - відповідач) штраф за порушення законодавства про цінні папери в сумі 17000 грн, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач, який допустив порушення законодавства про цінні папери щодо існування акцій виключно в бездокументарній формі та щодо порядку дій емітента при переведенні випуску іменних акцій документарної форми існування в бездокументарну форму існування (відповідач переведення випуску акцій документарної форми існування в бездокументарну не здійснив) відповідно до постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 16 серпня 2012 року, вказану постанову не оскаржив та в добровільному порядку суму штрафу не сплатив.

У судове засідання прокурор та представник позивача не прибули, були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи.

Представник відповідача, якому надсилалося повідомлення про дату, час і місце розгляду справи за його останнім відомим місцем реєстрації, у судове засідання не з'явився повторно. Про причини неявки всупереч ч. 2 ст. 40 КАС України суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав. Крім того, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно зі ст. ст. 12, 41 КАС України не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи й оцінивши докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23 лютого 2006 року N 3480-IV емітент - юридична особа, Автономна Республіка Крим або міські ради, а також держава в особі уповноважених нею органів державної влади, яка від свого імені розміщує емісійні цінні папери та бере на себе зобов'язання щодо них перед їх власниками.

Судом встановлено, що відповідач - акціонерне страхове товариство закритого типу «Остра-Суми» - є юридичною особою, включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.21-23), та є емітентом у розумінні Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок».

Відповідно до частини 2 статті 20 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17 вересня 2008 року N 514-VI усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Пунктом 1.11 розділу I Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30 червня 2000 р. N 98 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 жовтня 2000 р. за N 706/4927, визначено порядок дій уповноваженого органу емітента або суб'єкта управління при переведенні випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування.

Однак в порушення вказаних норм закону відповідачем переведення випуску акцій документарної форми існування в бездокументарну не здійснено.

Відповідно до пункту 10 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 року448/96-ВР (далі - Закон) Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Розпорядженням Уповноваженої особи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 138-СУ про усунення порушень законодавства про цінні папери від 01.06.2011 р. відповідача було зобов'язано усунути зазначені порушення та письмово повідомити про виконання розпорядження до 01.12.2011 р. (а.с.11).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем переведення випуску акцій документарної форми існування в бездокументарну не здійснено, чим було порушено ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» та п. 1.11 розділу I Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування, та, відповідно, розпорядження начальника Сумського ТУ ДКЦПФР від 01.06.2011 р. № 183-СУ про усунення порушень законодавства про цінні папери не виконано.

Відповідно до постанови уповноваженої особи НКЦПФР від 23 липня 2012 року було порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні акціонерного страхового товариства закритого типу «Остра-Суми» та запропоновано керівнику або повноважному представнику відповідача з'явитися для підписання акта про правопорушення на ринку цінних паперів та надання пояснень до Східного ТУ НКЦПФР (а.с.13). На підставі постанови Уповноваженої особи НКЦПФР - начальника Східного ТУ НКЦПФР, про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 08.08.2012 р. було призначено розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів (а.с.15).

Відповідно до пункту 14 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Згідно з пунктом 8 частини 1 статті 11 Закону Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів позивачем винесено постанову № 168-СХ-1-Е про накладання санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 16.08.2012 р., якою на акціонерне страхове товариство закритого типу «Остра-Суми» було накладено штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 17000 грн (а.с.17).

Вказана постанова відповідачем не оскаржувалася та сума штрафу в добровільному порядку не сплачена.

Таким чином, судом достовірно встановлено, що відповідачем сума штрафу станом на день розгляду справи залишається не сплаченою і складає 17000 грн, що підтверджується матеріалами справи, тому суд вважає, що вимоги прокурора щодо стягнення вказаної суми штрафу є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора міста Суми в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" про стягнення штрафу - задовольнити.

Стягнути з акціонерного страхового товариства закритого типу "Остра-Суми" (40030, м. Суми, вул. Петропавлівська, буд. 76, р/р 260071363 в СОД "Райффайзен Банк Аваль" МФО 337483, код ЄДРПОУ 21111873) на користь Державного бюджету штраф за правопорушення на ринку цінних паперів у розмірі 17000 грн (сімнадцять тисяч грн).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) Л.М. Опімах

З оригіналом згідно

Суддя Л.М. Опімах

Дата ухвалення рішення25.12.2012
Оприлюднено29.12.2012
Номер документу28245598
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/9589/12

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 06.01.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 10.07.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 05.06.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 23.11.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 27.01.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 25.12.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 07.12.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні