Ухвала
від 16.01.2013 по справі 5015/6498/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

УХВАЛА

16.01.13 Справа№ 5015/6498/11

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О., при секретарі судових засідань Олійник Ю.О., розглянувши матеріали

заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен", с.Пасіки-Зубрецькі Пустомитівського району Львівської області

про відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р.

у справі №5015/6498/11

за позовом Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго", м.Львів

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільно українсько-німецько-польське підприємство "Хосен", с.Пасіки-Зубрецькі Пустомитівського району Львівської області

про стягнення 288 118,92 грн.

За участю представників сторін:

від заявника Боровець В.Д. -представник (довіреність №17-12/1 від 17.12.2012р.);

від стягувача Середницький В.М. -представник (довіреність №502-4246/2 від 21.12.2012р.).

Права та обов'язки сторін передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України роз'яснено, заяви про відвід судді не поступали, клопотання про технічну фіксацію судового процесу не надходили.

Суть спору: На розгляд господарського суду Львівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" про відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р. у справі №5015/6498/11 за позовом Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" про стягнення 288 118,92 грн.

Ухвалою суду від 02.01.2013р. прийнято заяву та призначено її до судового розгляду на 16.01.2013р.

Представниками заявника та стягувача в судовому засіданні подано спільно підписане клопотання, яким вони просять суд не здійснювати технічну фіксацію судового процесу у справі.

Представник заявника подав клопотання (від 11.01.2013р. вх.№741/13) про долучення до матеріалів справи документів перелічених в даному клопотанні, заяву про відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р. підтримав повністю, просив відстрочити виконання рішення на шість місяців, мотивуючи це тим, що основним видом діяльності ТзОВ "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" є надання готельних послуг, а оскільки в даний час у підприємства відсутнє електропостачання, то воно позбавлене можливості проводити господарську діяльність та, як наслідок, не має можливості погасити борг перед ПАТ "Львівобленерго".

Представник стягувача на виконання вимог ухвали суду від 02.01.2013р. подав пояснення (від 16.01.2013р. вх.№1252/13) в якому заперечує проти заяви ТзОВ "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен". Зокрема представник стягувача зазначив, що боржник після набрання чинності рішенням суду у даній справі звертався до ПАТ "Львівобленерго" із заявою про розтермінування виконання рішення суду на 3 місяці, однак ним не було вжито жодних заходів щодо погашення заборгованості. Представник стягувача зазначив, що у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення може бути звернено на належне боржнику майно, за рахунок реалізації якого буде погашено борг. З дій боржника, на думку представника відповідача, вбачається намагання перешкодити проведенню виконавчих дій. Відтак, представник стягувача просив відмовити ТзОВ "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" у задоволенні заяви про відстрочку виконання рішення повністю.

Розглянувши заяву про відстрочку виконання рішення, заслухавши представників заявника, судом встановлено :

18.01.2012р. господарський суд Львівської області прийняв рішення у справі №5015/6498/11 яким позов ПАТ "Львівобленерго" до ТзОВ "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" про стягнення 288 118,92 грн. з врахуванням заяви про уточнення позовних вимог, задоволити повністю.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 29.05.2012р. рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р. у справі № 5015/6498/11 залишено без змін.

14.06.2012р. господарським судом Львівської області видано відповідний наказ про примусове виконання вказаного рішення, відповідно до якого ДВС Пустомитівського РУЮ відкрито виконавче провадження.

Постановою ВДВС Пустомитівського РУЮ від 10.09.2012р. накладено арешт на все майно боржника.

Боржник посилаючись на ст.121 ГПК України та постанову пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України", просить відстрочити виконання рішення господарського суду Львівської області з тих підстав, що основним видом діяльності ТзОВ "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" є надання готельних послуг, а оскільки в даний час у підприємства відсутнє електропостачання, то воно позбавлене можливості проводити господарську діяльність та, як наслідок, не має можливості погасити борг перед ПАТ "Львівобленерго", у зв'язку з чим наявна загроза банкрутства боржника.

При прийнятті ухвали суд виходить з наступного:

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Оскільки згадана стаття не обмежує відповідне право господарського суду певним строком, воно може бути реалізоване у будь-який час від набрання рішенням законної сили до його фактичного повного виконання.

При цьому під відстрочкою виконання рішення суду слід розуміти відкладення чи перенесення виконання рішення на новий строк, який визначається господарським судом. Підставою для відстрочки можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом.

Питання задоволення заяви сторони у справі про відстрочку виконання рішення суду вирішується судом в кожному конкретному випадку, виходячи з особливого характеру обставин справи, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення.

При цьому, норми чинного господарського процесуального законодавства не містять визначення "винятковий випадок", тому це поняття є оціночним, з огляду на ч.1 ст.43 ГПК України, та з врахуванням всіх обставин конкретної справи.

Як вказано у п.7.2. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України", підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства , відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Як вбачається з довідки виданої ПАТ "Укрсоцбанк" станом на 26.12.2012р. залишок коштів на поточному рахунку заявника становить 0,00 грн. Основним видом діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільно українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" є надання готельних послуг. У зв'язку з відключенням електроенергії, заявник позбавлений можливості надавати готельні послуги, що дало б змогу отримувати кошти для погашення боргу. Сума заборгованості, яка присуджена до стягнення згідно рішення господарського суду Львівської області в даній справі з врахуванням судових витрат, становить 291 222,82 грн. Крім того, постановою Львівського апеляційного господарського суду від 14.11.2012р. із заявника стягнуто ще 189 762,48 грн. боргу.

Наявність значної суми заборгованості може призвести до банкрутства Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен".

Слід зазначити, що факт звернення заявника до стягувача із заявою про розтермінування боргу, про що зазначає сам стягувач, свідчить про вжиття боржником заходів до виконання грошового зобов'язання, а не ухилення від його виконання.

Відтак, розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" про відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р., оцінивши докази по справі в їх сукупності, з метою недопущення банкрутства, суд дійшов висновку заяву про відстрочку виконання рішення суду задоволити частково та відстрочити виконання рішення на чотири місяці - до 16.05.2013р.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.86, 121 ГПК України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" про відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р. у справі №5015/6498/11 за позовом Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-німецько-польське підприємство "Хосен" про стягнення 288 118,92 грн. задоволити частково.

2. Відстрочити виконання виконання рішення господарського суду Львівської області від 18.01.2012р. у справі №5015/6498/11 на чотири місяці -до 16.05.2013р.

3. Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки вказані у ст.ст.91-93 ГПК України.

Суддя Сухович Ю.О.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.01.2013
Оприлюднено21.01.2013
Номер документу28669956
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/6498/11

Постанова від 18.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 13.02.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 25.01.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 16.01.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 02.01.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 17.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Ухвала від 19.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Дерепа В.І.

Постанова від 29.05.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Орищин Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні