Рішення
від 23.11.2006 по справі 17/258
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/258

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

  ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

"23" листопада 2006 р.                                                          Справа  № 17/258

Господарський суд Рівненської області  у складі судді  Петухова М.Г. розглянувши матеріали справи

за  позовом   "Сент-Гобен Оберланд АГ" (Saint-Gobain Oberland AG)   

до відповідача  Товариство з обмеженою відповідальністю "Язикова Балка"

до відповідача  Колективне сільськогосподарське підприємство Агрофірма "Зоря"

треті особи         Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНГ Реєстратор Україна"

                           Закрите акціонерне товариство "Косюмерс-Скло-Зоря"

                           Закрите акціонерне товариство "ЛІНКС - Цінні папери"

про  визнання недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 від 10 лютого 2006 року

В засіданні приймали участь:

від позивача:  Бакун А.Ю. –представник по довіреності;

від відповідача ТОВ  “Язикова балка”:  не з'явився  ;

від відповідача КСП Агрофірма  “Зоря ” : не з'явився;

від третіх осіб : представники  не з'явилися;

статті 20, 22 ГПК  України  сторонам  роз'яснені.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду з позовною заявою в якій просить визнати недійсним договір купівлі-продажу   цінних паперів №К/06/014-1 від 10 лютого 2006 року , що укладений між ТОВ «Язикова балка»(покупець) та КСП Агрофірмою «Зоря»(продавець), через повіреного ЗАТ «ЛІНКС-Цінні папери», згідно якого ТОВ «Язикова балка»придбала у КСП Агрофірми «Зоря»прості іменні акції ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»(код ЄДРПОУ 22555135) в кількості 1233 штук за ціною 33 747 210 грн.. Вимоги мотивує тим, що «Сент-Гобен Оберланд АГ»як акціонер ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»має переважне право на придбання акцій цього товариства на підставі ст. 5.20 Статуту товариства та ч.3 ст. 81 Господарського кодексу України, проте відповідачі уклавши оспорюваний договір порушили його переважне право.  

Відповідач - ТОВ «Язикова балка»в судове засідання жодного разу не з'явився, подав заяву через представника КСП Агрофірма «Зоря»про розгляд справи за відсутності свого представника. У відзиві на позов проти позову заперечує, зазначає, що перед укладанням оспорюваного договору ліквідатор КСП Агрофірми «Зоря»неодноразово пропонував позивачу викупити пакет акцій за ціною 33 747 210 грн., але позивач цим правом не скористався. Відповідач вважає,  при укладанні оспорюваного договору були дотримані всі вимоги чинного законодавства, в задовленні позову просить відмовити.

Відповідач - КСП Агрофірма «Зоря»відзиву на позов не подав, у судовому засіданні проти позову заперечив, вважає його безпідставним, оскільки за твердженням представника відповідача перед укладанням оспорюваного договору, ліквідатор КСП Агрофірми «Зоря»неодноразово пропонував позивачу викупити пакет акцій за ціною 33 747 210 грн., але позивач цим правом не скористався. В задоволенні позову просить відмовити.

Відповідач - КСП Агрофірма «Зоря»подав зустрічний позов про переведення прав і обов'язків покупця по договору купівлі-продажу   цінних паперів №К/06/014-1 від 10 лютого 2006 року на «Сент-Гобен Оберлад АГ». Даний зустрічний позов був повернутий ухвалою суду у даній справі від 14.11.2006р. без розгляду (а.с.103, 104).

Треті особи відзиву чи письмових пояснень суду не подали, в судове засідання не з'явилися, про час і місце розгляду спору повідомлені (а.с.46-51, 99-102). Від ТОВ «ІНГ Реєстратор Україна»надійшла заява про розгляд справи без участі представника товариства (а.с.52).

В судовому засіданні оголошувалася перерва з 22.11.2006р. до 9:30 год. 23.11.2006р. для прийняття та оголошення вступної та резолютивної частини рішення. Після перерви представник КСП Агрофірма «Зоря»в судове засідання не з'явився, про час і місце оголошення рішення після перерви був повідомлений, що засвідчено підписом ліквідатора Поповича В.М. в протоколі судового засідання від 22.11.2006р..

Клопотання представника КСП Агрофірма «Зоря»про відкладення розгляду справи для усунення недоліків зустрічного позову та його подачі у встановленому порядку відхилене судом, оскільки відповідач мав можливість скористатися своїм правом одразу після порушення провадження у справі, проте в судове засідання не з'являвся і зустрічний позов не заявляв, 30.11.2006р. закінчується двомісячний строк розгляду спору передбачений ст. 69 ГПК України, що з врахуванням строків поштового обігу не дає можливості вчасно розглянути спір. Крім цього, КСП Агрофірма «Зоря»не позбавлена права подати окремий позов у встановленому законом порядку.     

          Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази та всі обставини справи у їх сукупності, давши їм належну оцінку, суд прийшов до висновку, що позов  слід  задоволити  виходячи з наступного.

Судом встановлено, що між ТОВ «Язикова балка»(покупець) та КСП Агрофірмою «Зоря»(продавець) через повіреного ЗАТ «ЛІНКС-Цінні папери», укладений договір купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 від 10 лютого 2006 року, відповідно до якого КСП Агрофірми «Зоря»зобов'язувалася передати у власність ТОВ «Язикова балка»прості іменні акції ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»(код ЄДРПОУ 22555135) в кількості 1233 штук за загальною ціною 33 747 210 грн.(а.с. 9,10).

«Сент-Гобен Оберлад АГ»є акціонером ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»та власником простих іменних акцій, що становлять 79,7% від статутного фонду (4843 шт.). Акціонером ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»є також КСП Агрофірми «Зоря», у власності якого знаходяться прості іменні акції у розмірі 20,3% статутного фонду (1233 шт.). В сукупності зазначені акціонери володіють 100% акцій ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», що вбачається з статуту останнього (а.с.75, 70-94).

За змістом статті 25 Закону України „Про господарські товариства” закритим акціонерним товариством є таке товариство, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі.

Пунктом 7.1.5. статті 7 Статуту ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»передбачено, що акціонер має право відчужувати належні йому акції, з дотриманням вимог законодавства України та Статуту.

Відповідно до ч.3 ст. 81 Господарського кодексу України, акціонери закриого тавариства мають переважне право на придбання акцій.

Пунктом 5.20 статті 5 Статуту ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»передбачено, що акціонерам товариства надається переважне право на придбання акцій, які відчужуються іншими акціонерами товариства.

Всупереч вимог вищевказаних норм законів та Статуту ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», КСП Агрофірма «Зоря»уклала з ТОВ «Язикова балка»оспорюваний договір купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 від 10 лютого 2006 року, без направлення попередньої пропозиції позивачу придбати акції.

З матеріалів справи вбачається, що пропозиції по викупу акцій КСП Агрофірми «Зоря»почала направляти позивачу з 15.02.2006р. (а.с.13-16), при цьому будь-яких доказів направлення пропозицій до 10.02.2006р., коли було укладено договір купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 з ТОВ «Язикова балка»,  відповідачі суду не надали.

Крім цього, на  момент укладання оспорюваного договору в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна були наявні  обтяження на рухоме майно та цінні папери що належать КСП Агрофірмі «Зоря», що підтверджується ухвалою Рівненського районного суду від 11.01.2006р. та витягами з Державного реєстру обтяжень рухомого майна (а.с.128-147).

Таким чином, КСП Агрофірма «Зоря»своїми діями позбавила позивача можливості скористатися своїм переважним правом на придбання акцій ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», уклала договір купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 з ТОВ «Язикова балка»в період дії обтяжень на акції які відчужувалися.

         Крім цього, рішенням господарського суду Рівненської області від 07.07.2006р. у справі № 14/42 визнано переважне право «Сент-Гобен Оберлад АГ»на придбання акцій ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», що належать КСП Агрофірмі «Зоря»у кількості 1233 шт., що становить 20,3 % статутного капіталу (а.с.17-22). Дане рішення залишене в силі постановою Львівського апеляційного господарського суду від  04.10.2006р. (а.с. 148-153).

Відповідно до ст. 215 ЦК України :  

    1. Підставою недійсності правочину є  недодержання  в  момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

    2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

    3. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Статтею 203 ЦК України встановлено, що :

     1. Зміст  правочину  не може суперечити цьому Кодексу,  іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

    2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

    3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

    4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

    5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

    6. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Враховуючи все вищенаведене суд прийшов до висновку, що при укладанні договору купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 від 10.02.2006р. відповідачами було порушено переважне право позивача на придбання акцій, а відповідно пункт 5.20 статті 7 Статуту ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря»та ч. 3 ст.81 Господарського кодексу України, тому договір купівлі-продажу цінних паперів №К/06/014-1 від 10.02.2006р. слід визнати недійсним на підставі ч.1 ст. 215 Цивільного кодексу України

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові втрати покладаються на КСП Агрофірму «Зоря», оскільки спір виник внаслідок її неправильних дій.

Керуючись  ст.ст.  82 - 85,  ГПК  України, суд –

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити. Визнати недійсним договір купівлі-продажу   цінних паперів №К/06/014-1 від 10 лютого 2006 року , що укладений між ТОВ «Язикова балка»(покупець) та КСП Агрофірмою «Зоря»(продавець), через повіреного ЗАТ «ЛІНКС-Цінні папери».

2. Стягнути з Колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірми «Зоря», вул. Жовтнева 1, Зоря, Рівненський район, Рівненська область, 35314,   код ЄДРПОУ 03776310  на користь «Сент-Гобен Оберлад АГ» (Saint-Gobain Oberland AG), вул. Дубенська 33, оф.6, м.Рівне, 33001  -  85 грн. витрат по сплаті держмита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          3.  Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

          

Повний текст рішення оформлено та підписано  30.11.2006р.

                    

  Суддя                                                          Петухов М.Г.

Дата ухвалення рішення23.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу289970
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/258

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Постанова від 10.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

Ухвала від 26.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Василенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні